Groeien en verzorgen van prachtige Sea Holly-bloemen

Inhoudsopgave:

Groeien en verzorgen van prachtige Sea Holly-bloemen
Groeien en verzorgen van prachtige Sea Holly-bloemen
Anonim
zeehulst bloem
zeehulst bloem

Zeehulst (Eryngium spp.) is een grote groep eenjarige en meerjarige bloemen die over de hele wereld voorkomen in kust- en droge landhabitats. Gewaardeerd om hun opvallende architectonische vorm en het gekleurde blad dat op veel van de variëteiten te vinden is, zijn zeehollies een weinig bekende schat in de wereld van sierplanten.

Sea Holly Beschrijving

Een aantal soorten Eryngium, die zowel zeehulst als eryngo heten, zijn gekweekt als tuinplanten en veel genoemde variëteiten zijn verkrijgbaar in kwekerijen. De planten hebben fijn verdeelde bladeren, vaak met stekels aan de uiteinden, en vertonen een sterke gelijkenis met distels waarmee ze nauw verwant zijn.

Hun sierkwaliteiten zijn echter veel verfijnder dan welke distel dan ook, en ze zijn niet invasief zoals veel distels. De meest geteelde soorten hebben gekleurd blad in verschillende tinten zilver, groen, blauw, paars en wit. De bloemen zijn kegelvormig en omgeven door een piekerige kroon van schutbladeren. Zeehollies hebben een rechtopstaande groeiwijze van 2 tot 1,8 meter, afhankelijk van de variëteit, en bloeien herhaaldelijk van midzomer tot herfst.

bleek getinte zeehulst
bleek getinte zeehulst
zeehulst met lieveheersbeestje
zeehulst met lieveheersbeestje

Zeehollies zijn aantrekkelijk voor vlinders en andere nuttige insecten, zoals lieveheersbeestjes. Ze zijn prachtig in de tuin, maar zie je vaker in bloemistenwinkels. Jammer, want ze zijn zo gemakkelijk te kweken!

Landschapspotentieel

Zeehulst is een geweldige kandidaat voor het midden of de achterkant van een vaste plantenborder, zolang deze niet gegroepeerd is met vaste planten die een hoge water- en kunstmestbehoefte hebben. Hij past goed bij planten uit droge streken, waardoor hij geschikt is voor woestijn-, zuidwestelijke of mediterrane themalandschappen. Omring het met vetplanten en andere soorten die net zo bekend staan om hun bladeren als om hun bloemen.

Cultivatie

De vele soorten en cultivars van zeehollies delen allemaal vergelijkbare groeivereisten. Ze houden van volle zon en goed doorlatende grond. Ze gedijen op arme zandgrond en zijn extreem droogtetolerant.

zeehulst in landschap
zeehulst in landschap

Ze zijn een van die bijzondere planten die beter presteren zonder kunstmest, compost of irrigatie. Transplantaten zijn in veel kwekerijen verkrijgbaar, maar als ze niet te vinden zijn, probeer dan een van de volgende zaadbedrijven voor een goede selectie zeehulstvariëteiten. Zeehulst is gemakkelijk te kweken vanuit zaad en moet direct op het oppervlak worden gezaaid waar het moet groeien.

  • Swallowtail Garden Seeds verkoopt verschillende variëteiten met 15 tot 40 zaden per pakket voor minder dan $ 5 per stuk.
  • Amazon.com heeft Blue Star-zeehulstzaden voor ongeveer $ 2 voor 25 zaden.

Verzorging en onderhoud

Zeehulst is onaangetast door plagen en ziekten. Hij heeft wat water nodig om zich te vestigen, maar er is weinig voortdurende verzorging nodig. De gedroogde stengels zorgen voor winterinteresse in de tuin, maar moeten elk voorjaar tot de grond worden afgesneden voordat er nieuwe groei begint. In rijke bodems kunnen de planten omvallen en moeten ze worden uitgezet.

Oogst en gebruik

Zowel de onrijpe bladeren als de wortels van zeehulst zijn eetbaar. De scheuten worden soms geblancheerd (dat wil zeggen zonder licht gekweekt, zodat ze erg bleek van kleur zijn) en dienden als aspergevervanger. De wortels, gekookt of geroosterd, smaken naar kastanjes.

De kleurrijke bladeren en bloemen zijn fantastisch in bloemstukken, zowel vers als gedroogd.

Topvariëteiten

Zeehulstvariëteiten variëren in kleur en grootte. De volgende cultivars behoren tot de meest voortreffelijke en algemeen verkrijgbare.

bron: istockphoto

  • 'Miss Wilmott's Ghost' heeft zilverblauwe bloesems en wordt tot 1,80 meter hoog; USDA-zones 5-8
  • 'Sapphire Blue' heeft diepblauwe bladeren en bloemen en wordt twee tot drie voet lang; USDA-zones 4-9
  • 'Jade Frost wordt anderhalve tot zestig meter hoog en heeft bont roze, groen en crèmekleurig blad; USDA-zones 3-9
  • 'Big Blue' wordt twee tot drie voet lang en heeft bloemen met een diameter tot 10 cm; USDA-zones 4-9

Het geheim is bekend

Zeehollies zijn nooit tot de meest voorkomende meerjarige bloemen gerekend, maar dat verdienen ze zeker. Hoewel ze een beetje stekelig aanvoelen, hebben maar weinig andere planten zo'n verfijnde en unieke esthetiek.

Aanbevolen: