15 dingen die gebeuren als je bev alt waar niemand over praat

Inhoudsopgave:

15 dingen die gebeuren als je bev alt waar niemand over praat
15 dingen die gebeuren als je bev alt waar niemand over praat
Anonim

Er zijn veel aspecten van bevallen waar niemand graag over praat. We zijn hier om u een eerlijk beeld te geven en tips te geven om u te helpen bij de voorbereiding.

vrouw die bev alt
vrouw die bev alt

Voor de vrouwen die op het punt staan te bevallen: je hebt misschien een sprookjesachtig beeld in je hoofd van je aanstaande bevallingservaring. Helaas eindigt het meestal niet zoals wanneer een vrouw in de film bev alt.

De bevalling duurt lang en pijnlijk, maar Hollywood heeft één ding goed gedaan: het moment dat je baby arriveert en dat eerste kleine huiltje laat horen, is misschien wel het meest adembenemende moment dat je ooit in je leven zult hebben. Als je hoopt wat voorkennis te krijgen over wat je kunt verwachten als je een baby krijgt, geven we je de eerlijke details over hoe het is om te bevallen!

1. Het gaat waarschijnlijk niet zoals gepland, en dat is normaal

De meeste nieuwe moeders hebben een geboorteplan in hun hoofd. Misschien heb je je push-afspeellijst uitgekozen, heb je misschien een prachtige geboortejurk uitgekozen, en misschien ben je zelfs van plan om je haar en make-up te laten doen, zodat je de hele geweldige ervaring kunt documenteren. Hopelijk zal dit voor je uitkomen, maar meestal zijn de dingen niet zo pittoresk.

vrouw die geboorteplan schrijft
vrouw die geboorteplan schrijft

Geboortevoorbeelden uit het echte leven

Bij mij ging de bevalling twee dagen eerder in, maar ontdekte dat mijn verloskundige en kinderarts allebei de stad uit waren. Ik kreeg ook mijn eerste zoon op het hoogtepunt van COVID (nadat ik zwanger was geworden voordat we wisten dat COVID bestond), dus niemand kon de baby bezoeken en ik kreeg een COVID-test tussen mijn weeën door.

Ik kwam ook direct na het werk aan in het ziekenhuis, dus mijn haar en make-up waren klaar. Helaas zag ik er na 18 uur arbeid uit als een slordige wasbeer, dus ik was verre van perfect voor de foto. Voordat de verpleegsters hem zelfs maar konden onderzoeken, poepte mijn zoon over mijn geboortekleed.

Met mijn vrienden:

  • Eén moeder moest meer dan een dag bevallen, waarna ze een spoedkeizersnede moest ondergaan omdat het hoofd van haar zoon niet door het geboortekanaal paste.
  • Een ander ging drie weken voor haar uitgerekende datum naar een routinecontrole, waar ze ontdekte dat ze pre-eclampsie had en de baby vroegtijdig moest bevallen via een keizersnede.
  • Nog een andere vriend ging voor een routine-inductie, maar uiteindelijk had hij een reconstructieve operatie nodig om vaginale tranen van de vierde graad te herstellen.

Wat je moet onthouden over een echte geboorte

Deze verhalen zijn niet bedoeld om je bang te maken. Ze zijn bedoeld om u te laten beseffen dat het plan van uw baby en uw eigen plan kunnen verschillen. Het enige dat telt, is dat jij en je baby gezond zijn. Wat dit betekent is dat als uw arts u vertelt dat u een andere richting moet uitgaan dan uw oorspronkelijke plan, u zijn/haar voorbeeld moet volgen. Het is hun taak om u veilig door deze reis te loodsen en zij hebben het beste met u voor.

Moet weten

Deze verhalen zijn ook bedoeld om je eraan te herinneren dat het een goed idee is om jezelf voor te lichten over zowel vaginale als keizersnede-bevallingen, omdat je misschien niet zelf je geboortestijl kunt kiezen. Noodsituaties gebeuren. Late aankomst in het ziekenhuis komt voor. Het volgen van een bevallingscursus bij je ziekenhuis kan een goede manier zijn om je voor te bereiden.

2. Het kan lang wachten zijn

vrouw wacht op dokter
vrouw wacht op dokter

Ik had geen complicaties, maar bij mijn eerste zoon moest ik 18 uur lang werken voordat ik begon met persen. Wat ik me niet realiseerde, was dat een lange bevalling betekende dat ik 18 uur lang om de paar minuten weeën had. Door geboorte in de film geloof je dat je aankomt, duwt en klaar bent. Een echte geboorte is een lang proces. Wees voorbereid, en zorg ervoor dat je partner voorbereid is, op een lange dag of nacht.

3. Je kunt niet eten nadat je bent toegelaten

Als je weeën begint te ervaren, wil je er misschien voor zorgen dat je een stevige ma altijd binnenkrijgt. Zodra het ziekenhuis u uit de triage ha alt en u in een kamer plaatst, is er normaal gesproken geen eten totdat de baby arriveert. Sterker nog, het kan zelfs nog een tijdje daarna duren. Zorg er dus voor dat u tijdens de laatste paar dagen van uw zwangerschap regelmatig eet!

4. Uw water zal waarschijnlijk worden gebroken door een verpleegster, met een haak

Wist je dat minder dan 15% van de vrouwen daadwerkelijk dat dramatische moment heeft waarop hun vliezen breken en over de vloer morsen? Dat magische filmmoment is slechts aan heel weinig vrouwen voorbehouden. Bij de meesten van ons zullen de vliezen kunstmatig worden gebroken. Dit wordt een amniotomie genoemd.

Een verpleegster zal wat mijn man omschreef als een gigantische naainaald, officieel een amnihaak genoemd, meebrengen en deze in je vagina steken om je vliezen te breken. Maak je geen zorgen, dit doet geen pijn!

Moet weten

Waarom is dit belangrijk? Omdat de meeste vrouwen denken dat ze niet naar het ziekenhuis hoeven te gaan voordat er een grote stroom ontstaat. Dit is een van de redenen waarom veel geboorteplannen mislopen. Je wilt niet te vroeg naar het ziekenhuis, want dan sturen ze je misschien naar huis, maar je wilt ook niet te laat aankomen!

5. Er zijn geen trofeeën voor het verdragen van pijn

vrouw aan het bevallen
vrouw aan het bevallen

Net als veel andere aanstaande moeders ging ik de ervaring in met het idee dat ik een volledig natuurlijke bevalling zou krijgen. Geen pijnmedicatie voor mij! Echter, na ongeveer zes uur non-stop weeën en geen baby, besloot ik de pijnstillers uit te proberen. Deze maakten me alleen maar duizelig, maar namen de pijn niet weg.

Er ging nog een uur voorbij en ik vertelde mijn man dat we onze zoon voor altijd in mij konden houden. Een uur later smeekte ik om de ruggenprik, en ik ben doodsbang voor naalden. Toen ik eenmaal de ruggenprik kreeg, duurde het niet lang voordat al mijn pijn verdween. Het enige dat overbleef was druk in mijn onderbuik. Bij mijn tweede zoon kreeg ik de ruggenprik zodra ik werd opgenomen.

Moet weten

Als je geen medicijnen wilt nemen of een ruggenprik wilt, dan heb je meer macht! Maar weet dat als u ervoor kiest om deze methoden voor pijnvermindering te gebruiken, niemand u zal beoordelen. Ik heb vrienden die de natuurlijke route hebben gevolgd en zij merken op dat niemand hun inspanningen toejuichte. Met andere woorden: probeer niet aan een of ander sprookjesbeeld te voldoen. Doe wat jij denkt dat het beste voor je is.

6. Als u een ruggenprik wilt, zult u waarschijnlijk een urinekatheter moeten aanschaffen

Als u ervoor kiest om een ruggenprik te krijgen, wordt u waarschijnlijk geïnformeerd dat dit een regionale anesthesie is die resulteert in "verminderd gevoel in het onderlichaam." U krijgt medicijnen via een katheter of een klein buisje in de onderrug.

Vanwege het verminderde gevoel in de onderste helft van het lichaam moeten vrouwen doorgaans in bed blijven en hebben ze ook een urinekatheter nodig om de urine op te vangen en af te voeren. Dit is iets anders dat nieuwe moeders veel zorgen baart, maar het is een eenvoudig proces. Het wordt meestal geplaatst nadat de epidurale medicatie heeft gewerkt, dus het zal ook pijnloos zijn.

7. Je zult nooit weten of je op tafel poept

Dit was een grote zorg van mij. Maar net als bij de meeste andere moeders verdween deze zorg snel uit mijn gedachten toen ik aan het bevallen was. Het is waarschijnlijk wel gebeurd, maar ik zal het nooit weten. Als je niet wilt dat je partner dit mogelijk ziet gebeuren, laat hem dan bij je hoofd staan!

8. Er zullen waarschijnlijk veel mensen in de kamer zijn

vrouw aan het bevallen
vrouw aan het bevallen

In tegenstelling tot de geboorte in de films, zul je tijdens het hele bevallingsproces een team van mensen in en uit je kamer hebben. Ze zullen elke centimeter van je zien. Dit is normaal (en het is hun taak). Er is niets dat ze niet hebben gezien, dus probeer je niet ongemakkelijk te voelen!

9. Het kan zijn dat u tijdens de actieve bevalling op de dokter moet wachten

Dit stukje verraste mij het meest. Wanneer u actief gaat bevallen, zal er een verpleegster aan uw zijde staan totdat de baby in wezen wordt gekroond. Meestal komt uw arts pas op dat moment plotseling langs. Dat wil zeggen, als ze in de buurt van het ziekenhuis zijn. Het blijkt dat de dokter niet altijd klaar staat als je gaat bevallen.

Sommige moeders moeten een tijdje wachten tot hun arts komt opdagen, wat betekent dat ze niet moeten aandringen, zelfs als je dat heel graag wilt. Het betekent ook dat je waarschijnlijk niet over je geboorteplan kunt praten op de dag dat je bev alt. Als je dus speciale verzoeken hebt, maak deze dan tijdens de afspraken voorafgaand aan je uitgerekende datum.

10. Je moet de placenta eruit duwen nadat je baby bent bevallen

Dat prachtige huis dat je letterlijk hebt gemaakt om je baby in je lichaam te laten groeien, moet weg zodra hij geboren is. Wanneer uw baby arriveert en deze op uw borst legt, zal uw arts u vragen nog een paar keer te duwen om de placenta eruit te krijgen. Dit is pijnloos en kost slechts een paar duwtjes.

Moet weten

Dit is voor de preutse significante anderen -- nadat je je placenta eruit hebt geduwd, houden veel artsen hem omhoog om er zeker van te zijn dat alles eruit komt. Ik heb dit moment gemist, maar mijn man beschreef de aanblik als iets dat leek op een scène uit de Alien-films. Als je partner niet goed is in dit soort dingen, zorg er dan voor dat hij of zij vóór dit moment weet dat hij naar je toe moet blijven kijken.

11. Je zult waarschijnlijk een tijdje een luier dragen

Als je een vaginale bevalling hebt, zul je de komende dagen waarschijnlijk een luier dragen, en ja, als ik luier zeg, bedoel ik een echte luier voor volwassenen. Dit ziet er behoorlijk aantrekkelijk uit, maar het is er om je schoon te houden. Zie je, je blaas zal vergelijkbaar zijn met die van je baby. Waarschijnlijk zul je de komende weken je plas niet zo goed kunnen ophouden. Ja, dit is ook normaal.

Je zult ook ongeveer zes weken hevig bloeden. Dit is ook typisch na een vaginale bevalling. Het goede nieuws is dat je de luiers binnen een paar dagen kunt weggooien en kunt overstappen op maandverband. Nee, je kunt de eerste zes weken na de bevalling geen tampons gebruiken. Bovendien, als je je kegeloefeningen doet voorafgaand aan de bevalling en elke dag daarna, zul je voor je het weet de controle over je blaas krijgen het!

12. Het idee van poepen zal enger zijn dan een bevalling

vrouw met pasgeborene
vrouw met pasgeborene

Het klinkt gek, maar nadat je een baby eruit hebt geduwd, klinkt het idee om iets anders eruit te duwen behoorlijk angstaanjagend. Bovendien kun je, in tegenstelling tot de bevalling, bepalen wanneer je poept. Laat je niet tegenhouden uit angst. Praat in plaats daarvan met uw arts over een ontlastingverzachter die u tijdens de paar dagen en weken na de bevalling kunt innemen. En drink altijd veel water!

13. Je vagina zal er hierna niet mooier uitzien

Bij mijn eerste zoon onderging ik een episiotomie. Ik had mijn verloskundige verteld dat ik dit niet wilde, maar aangezien hij niet in de stad was, ging de invaldokter door met het maken van de snee en vertelde het mij terwijl zij het deed. Ik was er kapot van, want in het jaar na de bevalling voelde daar beneden niets meer hetzelfde. Gelukkig werd het na verloop van tijd weer normaal.

De tweede keer was mijn dokter aanwezig, maar tijdens de bevalling scheurde ik. Hij heeft mij gehecht, maar in de daaropvolgende weken braken een aantal van mijn hechtingen en alles zag er niet meer uit zoals voordat ik moeder werd. Blijkt dat dit normaal is. Sterker nog, "tot 9 op de 10 nieuwe moeders die een vaginale bevalling ondergaan, zullen een soort traan, schaafwond of episiotomie ervaren."

Moet weten

Als ik me hier mentaal op had voorbereid, zou ik deze situaties waarschijnlijk beter hebben afgehandeld. Ik zal je vertellen dat je in de zes weken na de bevalling niet naar beneden moet kijken. Het zal niet goed gaan. Ik zal je ook vertellen dat als je een liefdevolle relatie hebt, het je partner niet kan schelen dat het uiterlijk is veranderd.

14. Aambeien zullen waarschijnlijk voorkomen

40% van de vrouwen krijgt tijdens de bevalling last van aambeien. Dit is geen leuke ervaring. Omdat regelmatige inspanning de oorzaak is van deze pijnlijke, gezwollen aderen, is de beste manier om ze te voorkomen het drinken van VEEL water tijdens je zwangerschap, wat helpt bij constipatie. Als u echter last krijgt van deze ongelukkige bijwerking van een vaginale bevalling, verdwijnen deze doorgaans na verloop van tijd en behandeling.

15. Je zult bevallen en dan vergeten dat het allemaal is gebeurd

vrouw met kindje
vrouw met kindje

Het 'moederbrein' is niet alleen echt, maar het heeft ook zo zijn voordelen. Nadat je bent bevallen, zou je denken dat alles wat je hebt meegemaakt voor altijd in je geheugen zal worden gegrift. Na een paar maanden zullen de negatieve kanten van de bevalling echter vervagen en zal de herinnering aan de pijn verdwijnen. Grote problemen zullen kleine problemen worden, en voordat je het weet, denk je erover om het allemaal opnieuw te doen. Het beste van alles is dat de tweede keer zoveel gemakkelijker is!

Je lichaam is iets verbazingwekkends, en het is tot zoveel meer in staat dan je denkt. Een bevalling in het echte leven kan eng lijken, maar hoe meer je weet over wat er kan gebeuren, hoe beter je je kunt voorbereiden op deze wonderbaarlijke ervaring.

Aanbevolen: