Fantoomkreten bestaan echt: dit is wat je kunt doen

Inhoudsopgave:

Fantoomkreten bestaan echt: dit is wat je kunt doen
Fantoomkreten bestaan echt: dit is wat je kunt doen
Anonim

Fantoomkreten gebeuren met een reden, maar er zijn enkele simpele dingen die kunnen helpen.

kindje huilt
kindje huilt

Je springt uit bed, rent naar hun wiegje, maar vindt ze diep in slaap. Toch had je kunnen zweren dat je lieve baby uit volle borst schreeuwde. Word je gek? Was het gewoon een nare droom? Dit ‘fantoomhuilen’ is eigenlijk heel normaal. Nieuwe ouders ervaren dit fenomeen om een aantal redenen - en gelukkig zijn er manieren om je te helpen ermee om te gaan.

Waarom treedt fantoomhuilen op?

Er zijn een aantal redenen waarom je fantoomkreten hoort.

Vergroten van sociale cognitievaardigheden

Vanaf het moment dat je zwanger wordt, beginnen je hersenen te veranderen. Sterker nog, het krimpt zelfs. Dit natuurlijke proces veroorzaakt gevoelens van vergeetachtigheid die de meeste mensen 'zwangerschapsbrein' noemen.

Onderzoek toont aan dat hoewel het geheugen van een vrouw in deze periode wordt aangetast, haar sociale cognitievaardigheden aanzienlijk verbeteren. Dit geeft haar het aangeboren vermogen om haar kind te lezen en te bepalen wat het nodig heeft, uitsluitend op basis van hun gezichtsuitdrukkingen en de geluiden van hun specifieke kreten.

Grotere gevoeligheid voor geluid

Deze structurele veranderingen maken haar ook gevoeliger voor geluid. Dit zorgt ervoor dat ze de hele nacht aanwezig kan zijn als haar kind haar nodig heeft. Deze aanpassingen maken het echter ook veel waarschijnlijker dat postpartumvrouwen willekeurig wakker worden gedurende de avonduren.

Stress kan een rol spelen

Stress speelt ook een grote factor bij het aanwakkeren van deze situatie. Dat is de reden waarom ouders die lijden aan angstgevoelens en een gebrek aan slaap, deze fantoomkreten vaak opmerken.

Snel feit

Onderzoek toont ook aan dat geschreeuw een automatische angstreactie bij mensen kan veroorzaken. Dit, gecombineerd met een gevoeligheid voor geluid, zorgt ervoor dat deze denkbeeldige kreten extreem echt aanvoelen. Het goede nieuws is dat je niet gek wordt. Je geest speelt je alleen maar voor de gek.

Hoe lang kunnen fantoomkreten duren?

Dit varieert van persoon tot persoon. De meeste ouders merken op dat deze verrassende situatie zich voordoet in de eerste drie tot zes maanden van het leven van hun baby. Naarmate het slaapschema consistenter wordt, beginnen deze fantoomkreten meestal af te nemen. Het is echter belangrijk op te merken dat het verhoogde gehoor van een vrouw nog een tijdje aanhoudt.

Hetzelfde hierboven genoemde onderzoek laat zien dat deze veranderingen in de hersenen van een vrouw tot twee jaar na de bevalling blijven bestaan! Dit betekent dat fantoomkreten opnieuw kunnen opduiken tijdens stressvolle tijden, bijvoorbeeld wanneer uw kind ziek is of slaapregressies doormaakt.

Het voorkomen van fantoombabykreten verminderen

Terwijl de beste remedie voor dit probleem tijd is, zijn er een paar dingen die je kunt doen om te helpen als fantoomhuilen je rust verstoort.

kindje gaat slapen
kindje gaat slapen

Geef prioriteit aan slaap

Slaap als de baby slaapt. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar deskundigen geven dit advies niet voor niets. Als je zelfs maar een kattendutje van 30 minuten kunt doen, is rust nemen de beste manier om je geest te helpen ontspannen en om de kreten die je in je hoofd hoort te stillen.

Volg een schema

Aangezien slaapgebrek een grote rol kan spelen bij het horen van dit denkbeeldige geschreeuw, is het goed voor jou en je baby om zich aan een schema te houden. Let wel, het kan een tijdje duren voordat je baby dit schema daadwerkelijk volgt, maar door een bedtijd voor jezelf in te stellen, kun je ervoor zorgen dat je zoveel mogelijk slaap krijgt.

Time-out voor de laatste voeding van je baby vlak voor je naar bed gaat, zodat jullie allebei rond dezelfde tijd naar dromenland kunnen wegdrijven.

Leg je baby op zijn buik

Wil je slapen mogelijk maken? Probeer dan je baby uit te putten! Buiktijd is ongelooflijk gunstig voor het opbouwen van de hoofd-, nek- en schouderkracht van uw baby. Deze activiteit helpt ook bij het verslijten ervan! Dit betekent meer slaap voor je, wat kan helpen het probleem van fantoomhuilen op te lossen.

De truc zit in de timing. Ouders moeten deze babytrainingsessies uitvoeren, ze vervolgens hun laatste fles geven en ze ten slotte in slaap leggen. Zodra dit is gebeurd, probeer dan hetzelfde!

Vind manieren om uw stress te verlagen

Het lijkt misschien moeilijk, maar door manieren te vinden om te ontstressen in je altijd drukke agenda, kun je het aantal fantoomkreten verminderen. Enkele mogelijke oplossingen zijn:

  • Ga wandelen
  • Zit in de zon
  • Ga douchen
  • Eet een stevige ma altijd
  • Oefen bewuste meditatie
  • Stretch
  • Omring jezelf met opbeurende individuen
  • Verlaat sociale media
  • Speel met een huisdier
  • Neem een pauze van je baby en laat je partner het stuur overnemen

Het belangrijkste is dat je niet wacht tot de muren dichterbij komen. Breng betekenisvolle veranderingen aan in je dagelijkse leven. Dit kan je helpen je angsten onder controle te krijgen en die fantoombabykreten verder te stillen.

Laat ze huilen

In de eerste paar maanden van het leven is het de taak van ouders om in de constante behoeften van hun baby te voorzien. Experts raden aan om pas met slaaptraining te beginnen als je minimaal vier maanden oud bent. Je kunt het echter even de tijd geven voordat je uit bed springt.

Als je fantoomkreten hebt ervaren, ga dan even zitten en haal diep adem. Hoor je het geschreeuw van je kind nog? Als dat zo is, sta dan op en controleer ze. Maar vaak, als je jezelf een minuut de tijd geeft om wat langer wakker te worden, zullen de fantoomkreten verdwijnen.

Fantoomhuilen mag geen invloed hebben op je dagelijkse leven

Ouderschap is moeilijk. Als fantoomhuilen uw vermogen om in het dagelijks leven te functioneren beïnvloedt, overleg dan met uw arts over uw slaap- en angstniveaus. Zij zouden moeten kunnen helpen. Als deze verrassende waanvoorstellingen echter slechts een willekeurige last zijn, weet dan dat ze normaal zijn en zullen verdwijnen naarmate u beter op het gehuil van uw baby kunt afstemmen en uw slaapschema's beginnen te normaliseren.

Aanbevolen: