Zuurdesembrood bewaren & Houd het langer vers

Inhoudsopgave:

Zuurdesembrood bewaren & Houd het langer vers
Zuurdesembrood bewaren & Houd het langer vers
Anonim

Leer hoe u zuurdesembrood op de juiste manier bewaart en invriest, zodat u zo lang mogelijk kunt genieten van uw baksel.

zuurdesembrood
zuurdesembrood

Je hebt al die tijd en energie besteed aan het perfecte zuurdesembrood, en nadat je van de vruchten van je werk hebt genoten, heb je eigenlijk nog wat over. De beste manier om vers zuurdesembrood te bewaren is op kamertemperatuur op je aanrecht, maar zorg er wel voor dat je het in de juiste bak of verpakking bewaart. Ontdek voordat u gaat bakken hoe u zuurdesembrood op de juiste manier bewaart, zodat het vers blijft en de textuur en smaak behouden blijft.

De beste manier om zuurdesembrood te bewaren

Een reden waarom zoveel mensen enthousiast zijn over zelfgemaakt zuurdesembrood is dat het bij kamertemperatuur veel langer vers blijft dan traditioneel in de winkel gekocht brood. Voor een optimale versheid bewaart u uw zuurdesem altijd op kamertemperatuur. Er zijn een paar bewaardozen of soorten wraps waaruit je kunt kiezen, afhankelijk van hoe vers je brood is of zelfs als je het al in stukken hebt gesneden of in plakjes hebt gesneden.

Een vers zuurdesembrood bewaren

Voordat je er zelfs maar aan denkt om dat verse zuurdesembrood te bewaren, zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld. Terwijl je keuken vol is van de geur van versgebakken brood – ook wel de beste geur ooit genoemd – geef je brood voldoende tijd om af te koelen voordat je het opbergt. Zelfs als je in je brood snijdt voordat het is afgekoeld, verandert de textuur van het brood.

Binnen de eerste 12-24 uur na het bakken van je brood kun je het op je aanrecht laten liggen zonder dat dit ten koste gaat van de smaak of de textuur van de korst. De enige waarschuwing hier is dat elke keer dat je langs het brood op het aanrecht loopt, je in de verleiding komt om ervan te proeven.

Voor een heel brood kun je het het beste na de eerste dag in een papieren zak bewaren, zodat het brood vers blijft. Zorg ervoor dat u de randen van de tas omvouwt. Je kunt het brood ook in een schone theedoek wikkelen, zodat het vers blijft en tegelijkertijd de lucht laat circuleren, zodat de knapperige korst zo lang mogelijk blijft behouden.

Zodra je brood twee of drie dagen oud is, moet je op zoek gaan naar een meer luchtdichte bewaarmogelijkheid, zodat het brood niet uitdroogt. Een broodtrommel is handig en kan decoratief zijn als je genoeg brood bakt om de ruimte die het inneemt te rechtvaardigen. Als je geen broodtrommel hebt, is bijenwasfolie een uitstekend alternatief om je brood vers te houden zonder teveel vocht vast te houden. Beide opties zorgen ervoor dat je brood geen vocht verliest, zonder dat het volledig van vocht wordt beroofd.

Snelle tip

Als je geen broodtrommel hebt of de traditionele, rustieke stijl niet jouw ding is, bewaart een koepelvormige taartstandaard je brood goed en ziet er prachtig uit op je aanrecht.

Een gesneden zuurdesembrood bewaren

Zuurdesembroden snijden
Zuurdesembroden snijden

Je hebt de toegewezen tijd gewacht tot je brood was afgekoeld, maar je kon het gewoon niet laten om erin te snijden - geen oordeel. Als u nog steeds van plan bent de rest van het brood te bewaren, zijn er enkele bewaartips die u in gedachten kunt houden. Deze verschillen enigszins van wat u met een heel brood zou kunnen doen.

Op de eerste en tweede dag dat u uw brood bakt, kunt u uw gesneden brood nog steeds op kamertemperatuur bewaren, zonder enige vorm van afdekking of container. Het enige dat je anders hoeft te doen, is je brood met de afgesneden kant naar beneden omdraaien op een houten snijplank. Als je je brood doormidden hebt gesneden - je hebt zeker voor dat perfecte sneetje gegaan - dan kun je het brood bewaren door de afgesneden kanten tegen elkaar aan te drukken in een papieren zak of theedoek. Zodra je de driedaagse markering hebt bereikt, schakel je over naar een brooddoos of luchtdichte verpakking, zodat je brood niet uitdroogt en doe je je best om de gesneden kant af te sluiten.

Hoe bewaar je zuurdesembroodjes

Als je meer zuurdesembrood hebt gesneden dan je nodig had, raak dan niet in paniek. Je kunt je plakjes nog een paar dagen vers houden. Berg ze zo snel mogelijk op, zodat ze zo vers mogelijk blijven. Eenmaal gesneden verliest zuurdesem onmiddellijk vocht, dus het is geen goed idee om de plakjes onafgedekt te bewaren.

Voor de beste kans om je plakjes vers te houden, wikkel je ze onmiddellijk in plasticfolie of doe je ze in een plastic zak met een stropdas. Deze bewaarmogelijkheden worden niet aanbevolen voor hele of gesneden broden, maar als je vocht wilt vasthouden voor zuurdesemschijfjes, zijn ze een goede bewaarkeuze. Je kunt de sneetjes ook een dag of twee in een luchtdichte verpakking, zoals een glazen taartbord of een afgesloten schaal, bewaren, maar je wilt het brood wel zo snel mogelijk gebruiken.

Zuurdesembroodstarter bewaren

Misschien heb je het bakproces nog niet gehaald en wil je gewoon weten hoe je je zuurdesemstarter moet bewaren totdat je klaar bent om de oven aan te steken. Als u van plan bent uw starter de komende drie tot vier dagen niet te gebruiken, kunt u deze het beste in een afgesloten glazen pot in uw koelkast bewaren. Als je een starter wilt gebruiken die je binnen 24-48 uur wilt gebruiken, bewaar hem dan in dezelfde glazen pot op kamertemperatuur.

Hoe u zuurdesembrood niet bewaart

Nu je weet hoe je je zuurdesembroden en -schijfjes het beste vers kunt houden, zou je ook moeten weten welke bewaarmethoden je absoluut niet wilt proberen met je zuurdesem.

  • Bewaar zuurdesembrood nooit in de koelkast. De koude temperaturen in je koelkast zullen het vocht uit je brood wegnemen en ervoor zorgen dat het snel oud wordt.
  • Sla het koelproces niet over. Als je je brood bewaart terwijl het nog warm is, breng je de textuur in gevaar en verlies je waarschijnlijk die kenmerkende knapperige korst.
  • Plastic opbergdozen zijn niet de beste optie om je brood vers te houden. Deze kunnen ervoor zorgen dat uw brood drassig wordt. Als je een bewaardoos nodig hebt, zoals de extra plakjes die je hebt klaargemaakt, kies dan voor glas.
  • Plasticfolie is een andere minder dan ideale opbergmogelijkheid voor je zuurdesembrood. Hoewel het kan werken als je geen andere opties hebt, kan het toch wat klefheid veroorzaken en je korst in gevaar brengen. Dit is eigenlijk alleen maar een verstandige keuze voor het bewaren van plakjes.
  • Plastic opbergzakken - zoals een ritssluitingszak - lijken een geweldig idee om je zuurdesem in te bewaren. Maar de luchtdichte afsluiting en de plakkerige plastic zak zullen de groei van schimmel op je brood bevorderen en te veel vocht aan het brood toevoegen, waardoor je brood zijn knapperigheid verliest.

Zuurdesembrood invriezen

Als je je resterende brood of sneetjes wilt invriezen, kunnen sommige methoden die je anders zou vermijden, je brood in de vriezer zo vers mogelijk houden. Of het nu een heel brood is of een paar overgebleven sneetjes, wikkel het brood strak in plasticfolie of aluminiumfolie. Met de plasticfolie krijg je een betere afdichting, maar aluminiumfolie is voldoende als je het brood meteen moet invriezen. Doe het strak verpakte brood of de sneetjes in een plastic diepvrieszak en sluit deze goed af. Zorg ervoor dat er lucht vrijkomt voordat je de zak dichtritst.

Je zuurdesem moet maximaal drie maanden behoorlijk vers blijven. Daarna zou het nog steeds veilig moeten zijn om te consumeren, maar het zal een deel van zijn kwaliteit verliezen. Als het tijd is om te ontdooien en van je brood te genieten, haal je het uit de plastic zak, maar bewaar je het in de eerste laag folie. Laat het volledig ontdooien op kamertemperatuur voordat u het ingraaft. Als u uw zuurdesembrood op de juiste manier invriest en ontdooit, zou het dezelfde textuur en smaak moeten behouden als voorheen.

Zuurdesem met vertrouwen bewaren

Je hebt de zuurdesemstartermethode onder de knie, je favoriete broodrecept ontdekt en nu weet je hoe je eventuele restjes kunt bewaren. Nu kunt u brood bereiden voor de toekomst en hoeft u zich nooit meer zorgen te maken dat u te veel maakt. Het lijkt erop dat het moeilijkste deel om te beginnen een restje brood zal zijn.

Aanbevolen: