7 praktische manieren om uw baby aan te moedigen om te praten

Inhoudsopgave:

7 praktische manieren om uw baby aan te moedigen om te praten
7 praktische manieren om uw baby aan te moedigen om te praten
Anonim

Help je kleintje zijn mijlpalen te bereiken met deze eenvoudige tips om je babypraat aan te moedigen.

Vader houdt zijn peuterzoon met het syndroom van Down vast
Vader houdt zijn peuterzoon met het syndroom van Down vast

Een van de grootste angsten van ouders is dat ze een probleem tegenkomen dat ze niet kunnen oplossen. Als uw baby's niet verbaal zijn en u alleen maar een paar geplande mijlpalen heeft om af te meten, kan een stil kleintje uw alarmbellen doen rinkelen. Maar u hoeft er niet meteen mee naar de dokter te gaan. Leer in plaats daarvan hoe u uw baby kunt aanmoedigen om met deze verschillende methoden te praten.

Hoe ouders hun baby's kunnen helpen leren praten

Het beste wat u kunt doen als u merkt dat uw kind zijn verbale mijlpalen niet ha alt, is niet in paniek raken. Leid die angst om naar iets bruikbaars door deze verschillende methoden uit te proberen om uw baby te helpen praten. Onthoud dat mijlpalen gemiddelden zijn en dat alle kinderen verschillend zijn.

Zelfs als uw kleintje nog geen enkele taalontwikkelingsmijlpaal heeft bereikt, vraagt u zich misschien af hoe u kunt beginnen met het aanleren van taalvaardigheden die hem helpen deze mijlpalen te bereiken. Hoewel er misschien geen kant-en-klare aanpak bestaat om uw baby te helpen een goede start te maken met spreken, kunnen deze eenvoudig te implementeren tips helpen.

Blijf dicht bij je baby terwijl je tegen hem praat

Een manier om babypraat aan te moedigen, vooral in de eerste maanden, is door daadwerkelijk in het gezichtsveld van uw baby te spreken. Het is gemakkelijk om te vergeten dat het gezichtsvermogen van een baby zich nog aan het ontwikkelen is, en een manier waarop je zijn interesse in geluiden en de manier waarop de mond geluid creëert kunt wekken, is door dicht bij zijn gezicht te komen en tegen hem of haar te praten op een plek waar hij je echt kan zien.

Vaders die hun baby vasthouden en er nauw mee praten
Vaders die hun baby vasthouden en er nauw mee praten

Modelgesprekken voor hen

Baby's willen nabootsen wat hun ouders doen. Daarom beginnen ze te zwaaien nadat ze je keer op keer hebben zien zwaaien. Hetzelfde kan gelden voor praten. Simuleer een gesprek met je partner of iemand anders met de baby in de kamer. Pauzeer en spreek je baby aan met een vraag of hun inbreng, en wacht op hun antwoord.

Zelfs als het niet verbaal is, kunnen tekenen dat ze luisteren en reageren (oftewel glimlachen, giechelen, enz.) erop wijzen dat ze beginnen te begrijpen hoe dit hele gesprek verloopt.

Leer Parentees tegen uw kind praten

Een nieuwe spreekstijl, Parentese bedacht vanwege de gemoduleerde intonaties en snelheid, heeft ontwikkelingswetenschappers in de vroege kinderjaren stormenderhand veroverd. Patricia Kuhl, hoogleraar spraak- en gehoorwetenschappen aan de Universiteit van Washington, legt uit dat ‘we uit ruim dertig jaar onderzoek weten dat baby’s de voorkeur geven aan parentese boven standaardspraak, en dat baby’s die thuis aan parentese worden blootgesteld, als peuters een grotere woordenschat hebben."

Het is niet alleen belangrijk dat uw kind veel taal hoort, maar ook de juiste soort taal. Bij Parentese spreken mensen met overdreven klinkers, een langzamere cadans, duidelijke aankondigingen en met grotere tonen. Er zijn zoveel digitale bronnen waarmee u deze stijl snel onder de knie kunt krijgen, en als u consequent daarin met uw kind praat, zouden ze enkele verbale reacties moeten gaan vertonen.

Gebruik echte woorden, geen babybabbel

Praten tegen je baby in 'goo-goo'-onzin helpt niet om verbindingen over taal in hun kleine hersenen tot stand te brengen. Het is dus het beste om uw woordkeuze niet te veranderen als u in de buurt bent van volwassenen en uw baby. Ze verwachten van jou dat je ze de woordenschat leert die ze nodig hebben, dus jij moet de bron zijn waar ze die als eerste zullen horen.

Versterk de taal door objecten uit het echte leven aan woorden te koppelen

Baby's zijn supernieuwsgierig, en ze pakken voortdurend dingen op, leggen ze neer en proberen de grote wijde wereld om hen heen te ontdekken. In plaats van flash-kaarten te gebruiken, kunt u het echte werk in re altime gebruiken. Terwijl je baby ergens mee speelt of naar iets reikt, vertel hem dan hoe het heet en herhaal dit een paar keer.

Wacht niet om ze aan boeken te binden

Je kinderen hoeven niet te kunnen lezen voordat je ze boeken laat zien. Het is niet alleen een andere manier om taalverbindingen te maken (d.w.z. geschreven woorden met geluiden en afbeeldingen), maar het geeft je ook tijd die je specifiek opzij zet om met je baby te praten. Volgens een onderzoek uit 2017 hadden baby's die werden voorgelezen een grotere kans op vroege geletterdheid dan baby's die dat niet deden.

Moederleesboek met babykind
Moederleesboek met babykind

Meeliften op alles wat uw kind zegt

De American Speech-Language-Hearing Association raadt u aan om iets toe te voegen aan de woorden of zinsneden die uw kind tegen u zegt. Als ze 'ma' zeggen, moet je hun zin aanvullen met iets als 'ja, ik ben mama'. Of, als je met een hond speelt en ze zeggen 'hond', kun je daaraan toevoegen met een reactie als 'Je hebt gelijk, domme hond.' Het doel van meeliften is om je kind bij een gesprek te betrekken en model voor hen hoe ze tegelijkertijd langere zinnen en complexere fasen kunnen maken.

Onthoud: blijf altijd praten

Misschien wel het belangrijkste dat u moet onthouden als u te maken krijgt met een kind dat moeite heeft of niet geïnteresseerd is in verbale communicatie, is blijven praten. Praat met ze over van alles en nog wat, en gebruik deze verschillende technieken om te zien op welke technieken ze reageren. De ontwikkeling van kinderen is geen eenrichtingsverkeer; De ontwikkeling van het ene kind komt niet overeen met die van het andere. Begin dus vroeg met het oefenen van deze technieken en wees volhardend, en je zult waarschijnlijk resultaten beginnen te zien.

Als u zich nog steeds zorgen maakt, praat dan met de kinderarts van uw baby om zaken als gehoorproblemen, orale beperkingen of verwerkingsstoornissen uit te sluiten.

Aanbevolen: