Vintage patches met een retro gevoel

Inhoudsopgave:

Vintage patches met een retro gevoel
Vintage patches met een retro gevoel
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Een blanco jeans- of leren jack smeekt om kleurrijke en grappige patches. Vintage patches, populair in de jaren zestig en zeventig, werden gebruikt om een stukje van je ziel bloot te leggen aan iedereen die over straat liep. Deze vintage patches moedigden je aan om luid en trots te zijn op de groepen waartoe je behoorde, de dingen waar je fan van was en de verandering die je wilde zien. Sommige waren zelfgemaakt en andere waren iconische symbolen die je vandaag de dag nog steeds kent. Vintage patches zoals deze zijn enkele van de coolste manieren om je kleding te personaliseren.

Queen International Fan Club-patch

Afbeelding
Afbeelding

Deze International Queen Fan Club-patch laat een belangrijk aspect zien van het zijn van een muziekfan. Queen, een legendarische band onder leiding van frontman Freddie Mercury, domineerde de ether in de jaren zeventig en maakte in de jaren tachtig een vrijwel ongehoorde comeback. Je zou een van deze patches krijgen als je lid was van hun fanclub - vroeger heel gebruikelijk. Zo ontvang je speciale merchandise, informatie over aankomende tours en misschien zelfs gepersonaliseerde brieven.

Deze stukjes bandgeschiedenis zijn prachtig, en aangezien hun muziek vandaag de dag net zo resoneert als decennia geleden, kan een patch als deze perfect voor je zijn. Omdat het een verzamelobject voor muziek is, is het iets duurder dan de meeste vintage patches (ongeveer $ 35).

Rolling Stones Hot Lips-patch

Afbeelding
Afbeelding

Het Hot Lips-logo van de Rolling Stones is een van de meest herkenbare merkafbeeldingen van welke band dan ook in de geschiedenis. Jon Pasche ontwierp het logo voor Mick Jagger, die zijn merk wilde uitbreiden met een imago dat op zichzelf kon staan. Deze rebelse en in-your-face afbeelding vertegenwoordigde perfect hun controversiële kunst, en werd gekopieerd op vrijwel alles wat je maar kunt bedenken, inclusief patches. Je kunt een van je eigen vintage patches van Etsy krijgen voor iets meer dan $ 25.

Disco zuigt patch

Afbeelding
Afbeelding

Deze hilarische Disco Sucks-patch uit de jaren 70 grijpt terug op een rivaliteit tussen de high-pop art die disco was en de gruizige anti-establishmentcultuur die punk was. Hoewel deze patches zijn gemaakt om te dragen vanwege een ernstige afkeer van disco, is het ironisch genoeg een nog leukere zet om ze te dragen als je van disco houdt. Ironie is tegenwoordig enorm belangrijk bij kunst en expressie, en er is geen betere manier om het nu te omarmen dan met een patch als deze. Omdat het niet bijzonder verzamelbaar is, kun je het voor minder dan $ 10 kopen.

60s milieupatches

Afbeelding
Afbeelding

Met kernenergie in het brein kwamen milieuactivisten in de jaren zestig samen om aan te dringen op grotere milieubeperkingen en -beschermingen. Je hoefde geen 'hippie' te zijn om de wereld gezond te willen houden, en die gevoelens hebben zich voortgezet tot in de meest milieubewuste generatie tot nu toe. Vanwege deze diepe mondiale verbinding met Moeder Natuur zijn oude plekken die verband houden met deze gevechten aangrijpend en relevanter dan ooit.

Neem bijvoorbeeld deze twee patches uit de jaren 60. De één roept op om “smog te bestrijden, te paardrijden” en de ander vertelt je op galgenhumor-achtige wijze “je stad schoon te houden” door een duif op te eten. De technicolor-patches met hun afwijkende humor zijn perfect voor de grappige botten van mensen vandaag de dag, en je kunt ze pakken voor $ 20 per stuk.

Chicano Power-patch

Afbeelding
Afbeelding

In de jaren zestig was er een enorme opschudding onder verschillende sociale groepen om in opstand te komen en voor hun rechten te vechten tegen een Amerikaanse regering en samenleving die deze rechten niet erkende of er geen prioriteit aan gaf. We kennen allemaal de Black Power-beweging, maar lang niet zoveel van ons weten over de Chicano-beweging die rond dezelfde tijd begon.

Mexicaans-Amerikanen waren een volledig genegeerde groep in de Amerikaanse samenleving en werden Chicano genoemd als racistische smet. Maar net zoals de Queer-gemeenschap heeft gedaan met het woord queer (en vele anderen), heeft de groep het woord teruggewonnen voor eigen gebruik. Deze patch, en andere soortgelijke, toonden uw steun in de strijd voor de mensenrechten en de ontbinding van discriminerende systemen die Mexicaans-Amerikanen treffen. Hoewel je dit soort patches voor minder dan $ 10 kunt krijgen omdat er een heleboel zijn gemaakt, vertegenwoordigen ze een zeer belangrijk stukje geschiedenis.

Anti-oorlogspatch

Afbeelding
Afbeelding

De oorlog in Vietnam was een hotspotoorlog in het mondiale conflict tussen westerse en oosterse ideologieën, ook wel de Koude Oorlog genoemd. De oorlog in Vietnam was zo controversieel en verdeeldheid zaaiend in Amerika dat muzikanten anthems schreven over het zich terugtrekken uit de oorlog. Het maakt niet uit aan welke kant je staat in het spectrum, als het stof is neergedaald, kan iedereen erkennen dat oorlog – die ten koste gaat van mensenlevens – het beste kan worden vermeden als dat mogelijk is.

Patchen zoals deze populaire bloemenpatch met het gezegde "oorlog is niet gezond voor kinderen en andere levende wezens" waren slechts een deel van de door de media gedreven strijdkreet die de anti-oorlogsbeweging in de jaren zestig en begin jaren zeventig gebruikte. Het is een belangrijk onderdeel van het Vietnam-verhaal in de Verenigde Staten en is vereeuwigd in zoiets bijzonders als een patch van minder dan $ 10.

Wat kun je doen met vintage patches?

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn twee dingen die je kunt doen met vintage patches. U kunt ervoor kiezen ze te verzamelen en te bewaren voor onderzoeksdoeleinden, voor persoonlijk plezier, of om ze op een dag aan iemand anders door te geven, of u kunt ze aan een kledingstuk bevestigen, zoals een jas, spijkerbroek of een kogelpet, om wat karakter en kleur aan je kleding te geven. Dat het oud is, betekent niet dat je het niet nog steeds kunt gebruiken zoals het bedoeld was.

Hoe je vintage patches op je kleding plakt

Afbeelding
Afbeelding

Er zijn een paar verschillende manieren waarop patches aan je kleding kunnen worden bevestigd:

  • Thermische transfers worden ook wel opstrijkpleisters genoemd, omdat ze de kop van een strijkijzer gebruikten om de lijm op de achterkant te activeren die aan je kleding blijft plakken.
  • De zelfklevende patches zijn heel eenvoudig aan te brengen, omdat je de achterkant eraf ha alt en ze gewoon op de gewenste plek plakt.
  • Opnaaipatches zijn iets moeilijker voor mensen om vast te houden, omdat ze enige naaiervaring vereisen, maar ze zijn een van de veiligste patches van het stel.

Als je vintage zelfklevende patches vindt, kun je proberen de originele lijm te gebruiken, maar er is geen garantie dat deze lang meegaat. In plaats daarvan kun je ze het beste aannaaien. Als je een naaimachine hebt, is dat een supereenvoudige manier om ze te bevestigen. Als dat niet het geval is, kunt u ze met de hand naaien met een eenvoudige zweepsteek.

Karakter aan je kleding toevoegen, patch voor patch

Afbeelding
Afbeelding

Het hebben van een tastbare relatie met het verleden is wat zoveel mensen verbindt met hun gedeelde erfgoed. Het verzamelen van vintage goederen omwille van het verzamelen kan leuk zijn, maar steeds meer mensen vinden het leuk om met deze explosies uit het verleden in aanraking te komen. Vintage patches zijn een van de oude accessoires waarmee we vandaag de dag onze outfits kunnen personaliseren, en tegelijkertijd beseffen dat onze ouders en grootouders niet zo heel anders waren dan wij.

Aanbevolen: