Vintage globes creëren een tijdloos gevoel

Inhoudsopgave:

Vintage globes creëren een tijdloos gevoel
Vintage globes creëren een tijdloos gevoel
Anonim
Ouderwetse wereldbol in een thuisbibliotheek
Ouderwetse wereldbol in een thuisbibliotheek

Vintage globes kunnen een fascinerend verzamelobject zijn; ze zijn niet alleen leuk om naar te kijken, ze weerspiegelen feitelijk hoe de wereld eruit zag op de verschillende momenten in de geschiedenis waarin ze werden gemaakt. Van de klassieke pastelkleurige reliëfbollen die de afgelopen jaren vaak op scholen werden gebruikt tot meer uitgebreide roterende vloermodellen: er zijn vintage globes die perfect zijn voor alle prijsklassen en esthetische smaken.

Early Globe-technologie

Wat voor sommigen misschien verrassend is, is hoe lang globes al bestaan. Hoewel het onbekend is hoe en waarom de Amerikaanse mythe over Christoffel Columbus, die bewijst dat de aarde rond was door vanuit Europa naar het westen te varen om India te bereiken, is ontstaan, is het wel bekend dat deze mythologie niet het verband is voor sferische kaarttechnologie in de menselijke geschiedenis. Er wordt eerder aangenomen dat het concept van de bolvormige aarde al in 570 v. Chr. teruggaat, toen de oude Griekse filosoof Pythagoras voor het eerst een hypothese opperde over deze mogelijkheid. De theorie vond ingang in het oude Griekenland, waar latere filosofen en universele waarheidszoekers zoals Plato en Aristoteles wetenschappelijk bewijs aanboden, zoals de schaduw van de aarde die rond was tijdens een maansverduistering, wat leidde tot de ontwikkeling van een formele weergave van de vorm van de aarde.

Hemelse versus aardse globes

De vroegste bollen dateren van 1000 jaar geleden en stonden bekend als hemelbollen, gemaakt met als doel de sterren en planeten aan de nachtelijke hemel te volgen. Deze hemelbollen waren van vitaal belang voor de vroege nautische navigatie. Deze sterrenkaart verschoof enige tijd daarna naar de aardse sfeer, waarbij de vroegst bekende aardbol die er nog steeds bestaat, in 1492 in Neurenberg, Duitsland, werd gemaakt door cartograaf Martin Behaim. Gedurende deze tijd geloofde men nog steeds dat de aarde het centrum van het universum was, in tegenstelling tot latere overtuigingen van heliocentrisme en vervolgens de moderne natuurkunde. Dankzij astronomen als Nicolaus Copernicus, Johannes Kepler en Galileo Galilei en wetenschappers als Isaac Newton werd eindelijk begrepen dat onze wereld om de zon draaide en dat een kracht die zwaartekracht wordt genoemd de beweging van alle hemellichamen beïnvloedde.

Een van de grootste invloeden op aardbollen was de Vlaamse kaartenmaker Gerardus Mercator. Mercator heeft een type kaart ontwikkeld, een Mercator-projectie genaamd, die de lengte- en breedtegraad gebruikt om het lezen van de kaart te vereenvoudigen en het navigeren over de wereld gemakkelijker te maken. Hoewel deze kaarten zijn vervangen door nauwkeurigere projecties, vormden ze ooit de basis voor alle bollen van de afgelopen paar honderd jaar.

Globe Manufacturing tussen de 16e en 19e eeuw

De vroege Europese globemakers waren goed opgeleide cartografen en leraren, vaak ingehuurd door prestigieuze heerlijkheden, keizers, koningen of koninginnen. Antieke en vintage globes werden nauwgezet met de hand gemaakt met veel aandacht voor detail en werden in de eerste plaats gemaakt voor de rijken en machtigen via dit proces van patronage. Zo werden globes een statussymbool voor huishoudens uit de hogere klasse en belangrijke mensen, omdat ze onlosmakelijk verbonden waren met hun machtspositie, rijkdom en sociale invloed.

Ouderwetse globe en boeken op tafel
Ouderwetse globe en boeken op tafel

Enkele van de ontwikkelingen in het maken van wereldbollen door de geschiedenis heen zijn onder meer:

  • 16e-eeuwse wereldbolproductie- Tijdens de 16e eeuw werd Zuid-Duitsland het centrum voor wereldbolproductie en werd het de eerste hub in zijn soort.
  • 17e-eeuwse wereldbolproductie - Tegen de 17e eeuw had de wereldbolproductie zich verspreid naar landen als Nederland, Frankrijk en Italië, en globes werden gekocht door de klasse van kooplieden.
  • 18e-eeuwse wereldbolproductie - Engeland volgde het continent op de voet en in 1810 werd James Wilson uit Chicago de eerste Amerikaan die globes produceerde.
  • 19e-eeuwse wereldbolproductie - Het was tijdens de tweede helft van de 19e eeuw dat globes eindelijk algemeen beschikbaar kwamen voor de middenklasse. Tegen die tijd was Chicago de Amerikaanse leider op het gebied van de productie van wereldbollen geworden, en het werd een modieuze trend voor mannen om een kleine zakwereldbol bij zich te hebben, vergelijkbaar met het dragen van een zakhorloge.

Met nieuwe technologie in het productieproces konden globes nu in massa worden geproduceerd. Deze driedimensionale kaarten van de aarde werden gemeengoed als leermiddelen op scholen, toen modieuze decoraties voor huizen uit de middenklasse en miniatuurwereldbollen zelfs speelgoed voor kinderen werden.

Een wereldbol dateren met behulp van de wereldbol zelf

Omdat globes als up-to-date werden geadverteerd, werd er vrijwel nooit een productiedatum op gestempeld. De manier waarop verzamelaars vintage globes dateren, is aan de hand van de geografische en politieke namen en grenzen die erop worden weergegeven. Hier zijn enkele voorbeelden van historische gebeurtenissen die kunnen helpen bij het dateren van de globes die vóór of na elke gebeurtenis zijn gemaakt:

Lerarenbureau Met Vintage Globe
Lerarenbureau Met Vintage Globe
  • 1867 - Russisch grondgebied wordt Alaska
  • 1873 - Yellowstone wordt een nationaal park
  • 1899 - Filipijnen en Puerto Rico (VS) worden opgericht
  • 1914 - Sint-Petersburg in Rusland genaamd "Petrograd"
  • 1919 - Verdrag van Versailles in Europa; Poolse corridor, Balkanstaten, Tsjechoslowakije gevormd
  • 1924 - Sint-Petersburg in Rusland genaamd Leningrad
  • 1930 - Constantinopel wordt Istanbul
  • 1949 - Duitsland wordt opgesplitst in West- en Oost-Duitsland
  • 1953 - Korea is verdeeld in Noord- en Zuid-Korea
  • 1960- Frans Equatoriaal Afrika (gedeeltelijk), Oubangi, Chari ontbindt en wordt de Centraal-Afrikaanse Republiek
  • 1976 - Noord- en Zuid-Vietnam verenigen zich en worden Vietnam
  • 1991 - De Sovjet-Unie wordt ontbonden
  • 1992 - Joegoslavië ontbindt

Breng deze geweldige aanbiedingen op vintage globes in kaart

Interessant is dat vintage globes een uniek verzamelobject zijn als het gaat om de verkopers- en kopersmarkt. De meeste gemiddelde vintage globes, die ergens tussen de jaren zestig en negentig zijn vervaardigd, zijn gewoon niet zoveel geld waard, met gemiddelde prijzen tussen de $ 15 en $ 40. Zelfs de meest ongerepte tafelmodellen uit het midden van de eeuw zullen geen $ 50 aan waarde bereiken. Dit betekent echter niet dat alle vintage globes geen geld waard zijn. Sommige wereldbollen uit de 20e eeuw kunnen zelfs voor duizenden dollars worden verkocht, wat waarschijnlijk krankzinnig aanvoelt voor je innerlijke kind, dat lukraak op de wereldbol van zijn klaslokaal sloeg om te zien of deze zo van de standaard zou ronddraaien.

Vintage globes die geld waard zijn, komen meestal uit het interbellum (jaren 20/30) of zijn gemaakt van waardevolle materialen. De eerste is vanwege hun zeldzaamheid en de unieke inkijk die ze geven in het verleden, en de tweede vanwege hun vakmanschap. Draaiende wereldbollen (die in ronde standaards op volledige grootte zijn geplaatst) zijn bijvoorbeeld aanzienlijk meer waard dan gewone desktop-wereldbollen, en daarbovenop zijn deze draaiende wereldbollen gemaakt met edelstenen en prachtige inlegsels.

Dit contrast is bijzonder gemakkelijk te zien als een paar onlangs verkochte verkoopprijzen van vintage globes samen worden weergegeven:

  • Moderne reliëfbol uit het midden van de eeuw - Verkocht voor ongeveer $ 144,99
  • Vintage Alexander Kalifano parelmoer staande wereldbol - Verkocht voor $ 799,95
  • 1927 staande wereldbol - Aanbieding voor $ 15.000

Waar vind je vintage globes

De gemakkelijkste en snelste manier om vintage globes te vinden die je aan je huis of kantoor kunt toevoegen, is door ze online te zoeken. Een paar van de beste digitale bronnen zijn:

Globe in doos klaar om naar nieuwe eigenaar te worden verzonden
Globe in doos klaar om naar nieuwe eigenaar te worden verzonden
  • Antieke kaarten en wereldbollen - Dit is de plek waar u terecht kunt voor al uw waardevolle en antieke wereldbollen; ze hebben allerlei soorten globes te koop, waaronder roterende modellen, staande modellen en zeldzame globes.
  • eBay - Volgens zijn reputatie is eBay een van de beste online marktplaatsen om vintage verzamelobjecten te zoeken. Het is niet verwonderlijk dat ze een heleboel vintage globes beschikbaar hebben; ze hebben echter meestal goedkopere globes, dus als je op zoek bent naar iets uit het duurdere segment, zul je ergens anders moeten zoeken.
  • Etsy - Een andere geweldige plek om te bezoeken als je online een vintage wereldbol wilt kopen of verkopen, is Etsy. Ze hebben een heel eenvoudig te gebruiken interface en een verscheidenheid aan verkopers, waardoor hun voorraad enorm en voortdurend verandert.

Kijk in uw lokale gemeenschap naar de verkoop van onroerend goed en tuinverkopen, waar u mogelijk ook vintage globes tegenkomt. Als u geïnteresseerd bent in de waarde, kunt u wellicht goedkope of gratis taxaties online vinden.

Maak een rondje op de vintage marktplaats

Reis de wereld rond vanuit het comfort van je slaapkamer met een vintage wereldbol. Of je nu houdt van verlichte, felgekleurde en nostalgische globes of van een donkere academische sfeer, er zijn een heleboel vintage globes van over de hele wereld waar je uit kunt kiezen.

Aanbevolen: