Hoe een antieke kaptafel een tijdloos gevoel kan toevoegen

Inhoudsopgave:

Hoe een antieke kaptafel een tijdloos gevoel kan toevoegen
Hoe een antieke kaptafel een tijdloos gevoel kan toevoegen
Anonim
Antieke kaptafel
Antieke kaptafel

Of je hem nu gebruikt voor het oorspronkelijke doel van het aanbrengen van make-up en het stylen van je haar of hem hergebruikt als bureau of bijzettafel, antieke kaptafels doen het prachtig in moderne huizen. Deze elegante stukken bestaan al eeuwen en zijn verkrijgbaar in een verbazingwekkende reeks stijlen. Of het nu weelderig of effen is, van hout of kristal, gehuld in zijde of strak en modern, wastafels maken een prachtig stijlstatement.

Geschiedenis van de kaptafel

Al in 4000 vGT bewaarden de oude Egyptenaren oogkleuren en parfums in ivoren of stenen potten, maar meubels die speciaal bedoeld waren om make-up in op te slaan en aan te brengen, werden pas eeuwen later uitgevonden. De kaptafel of kaptafel ontstond in de 17e eeuw, waarschijnlijk uit verwante meubelstukken zoals een poudreuse of een kleine standaard met parfums en make-up. IJdelheden zijn door de jaren heen veranderd qua ontwerp en functie:

  • 18e eeuw - Een boek uit 1788 genaamd The Cabinet-makers London Book of Price beschrijft een kaptafel tot in detail, een 'kaptafel voor heren', met vier laden en een oppervlak voor het gebruik van verzorgingsbenodigdheden.
  • 19e eeuw - Amerikaanse ontwerpers zoals William Codman creëerden pronkstukken zoals een exemplaar bedekt met gehamerd zilver. Kaptafels begonnen een symbool van status en schoonheid te worden.
  • 20e eeuw - Mensen begonnen de kaptafel te associëren met glamoureuze filmsterren, en vrouwen kochten kaptafels in art-decostijl met de ronde fronten van de stijl, amberkleurige en koperen ladetrekkers, uitgebreide gefineerde ontwerpen en afgeschuinde spiegels.
Art-deco kaptafel
Art-deco kaptafel

Een antieke kaptafel identificeren

Net als bij elke vintage of antieke meubelidentificatie, kunnen kaptafels een aantal uitdagingen voor de koper bieden. Wanneer u een aankoop overweegt, onthoud dan het volgende:

  • Kaptafels kunnen worden aangezien voor kleine bureaus. Als de tafel wordt geleverd met een bijpassende bank of stoel met lage rugleuning, kan het een kaptafel zijn en geen bureau. Zoek naar inktvlekken in de laden: bureaus hebben die, terwijl kaptafels dat meestal niet hebben.
  • Zoek de naam van de fabrikant. U kunt identificatiemarkeringen voor antieke meubelen vinden op de onderkant of achterkant van de wastafel of soms op de onderkant van een lade.
  • Bekijk de hardware. Antiek meubelbeslag, zoals ladegrepen, handgrepen en scharnieren, kan je helpen je ijdelheid in een specifieke periode te dateren.

Opmerkelijke antieke kaptafelstijlen

Kaptafels zijn door de jaren heen in een grote verscheidenheid aan stijlen verkrijgbaar, en het helpt om hiermee vertrouwd te raken als je een kaptafel probeert te identificeren of er een wilt kopen. Je ziet antieke kaptafels in verschillende houtsoorten, waaronder mahonie, esdoorn, walnoot en fineer.

  • Victorian- Zoals de meeste meubels gemaakt in het laatste deel van de 19e eeuw, hadden Victoriaanse kaptafels een sierlijk ontwerp met uitgesneden decoratieve elementen en gedraaide poten. Je ziet deze in de meeste meubelhoutsoorten, en sommige hebben ook fineer. Bij de meeste antieke kaptafels uit deze tijd is een spiegel bevestigd.
  • Art Nouveau - Het Art Nouveau-tijdperk, dat aan het einde van het Victoriaanse tijdperk begon en zich uitstrekte van ongeveer 1890 tot 1920, introduceerde gebogen lijnen en figuratieve motieven. Sierlijke rondingen sieren de voorkant van de meeste wastafels uit deze periode, en de spiegels worden meestal omhoog gehouden door uitgesneden houten steunen.
  • Art Deco - Toen het Art Nouveau-tijdperk plaats maakte voor de Art Deco-periode (ongeveer 1920-1940), werden kaptafels slanker en geometrischer. In tabellen uit deze tijd zie je herhalende vormen, sterke lijnen en minimaal snijwerk. Veel gebruikte fineersoorten.
  • Mid-Century - In het midden van de eeuw, van ongeveer 1940-1960, waren er zowel strakke, moderne ontwerpen als een heropleving van het sierlijke in de vorm van Hollywood Regency. Je ziet ijdelheden met fineer, verf of zelfs melamine.
Victoriaanse kaptafel
Victoriaanse kaptafel

Beroemde ontwerpers van antieke ijdelheden

Meubelbedrijven huurden bekende ontwerpers in om kaptafels te maken voor de veeleisende koper. Deze voorbeelden zijn nog steeds gewild vanwege hun stijl en als statement-stukken voor decoratie. Dit zijn een paar belangrijke voorbeelden:

  • George Nelson ontwierp in de 20e eeuw voor de Herman Miller Furniture Company, en een groot stuk zoals een kaptafel kan meer dan $ 3.500 kosten.
  • Simmons Furniture zocht Norman Bel Geddes op om deze schoonheid te creëren. Hoewel dit een museumwaardig voorbeeld is, komen vergelijkbare ontwerpen van Bel Geddes op de markt voor $ 1.000 - $ 2.000.
  • Raymond Loewy, de 'vader van het industriële design', vond dat kaptafels bijdroegen aan de stijl van een huiselijke omgeving. Zijn ontwerpen kunnen $ 2.000 - $ 4.000 opleveren.

De waarde van antieke ijdelheden vinden

Terwijl kaptafels van beroemde ontwerpers duizenden dollars opbrengen, worden de meeste ijdelheden voor een redelijker bedrag verkocht. De staat van de ijdelheid is een grote factor in de waarde ervan, waarbij die in een mooie vorm meer waard zijn. Op dezelfde manier is de kwaliteit van de oorspronkelijke constructie ook belangrijk; goed gemaakte kaptafels zijn meer waard dan goedkopere alternatieven. De meeste worden verkocht tussen de $ 200 en $ 1500, afhankelijk van de kwaliteit en staat.

Je kunt een idee krijgen van de waarde door naar vergelijkbare ijdelheden te kijken die onlangs zijn verkocht. Je moet nooit vergelijken met kaptafels die momenteel te koop zijn, aangezien verkopers elke prijs kunnen vragen die ze willen. De verkoopprijs is veel nuttiger. Hier zijn enkele voorbeelden:

  • Een antieke mahoniehouten kaptafel met spiegel die medio 2021 op eBay werd verkocht voor ongeveer $ 275. Het was in uitstekende staat en dateerde uit de Art Deco-periode.
  • Een mahoniehouten Queen Anne-kaptafel zonder spiegel werd verkocht voor ongeveer $ 600. Het was in goede staat en dateerde uit het midden van de 20e eeuw.
  • Een satijnhouten kaptafel met marmeren blad uit de late Art Deco-periode werd verkocht voor ongeveer $ 1.200,- vanwege de kwaliteit van het originele vakmanschap.

Een antieke kaptafel bij u thuis gebruiken

Er zijn veel manieren om een antieke kaptafel te gebruiken om stijl en schoonheid toe te voegen aan elke kamer in uw huis. Probeer een van deze decoratie-ideeën om uw huis een tijdloze sfeer te geven:

  • Gebruik een antieke kaptafel bij je voordeur als bijzettafeltje of plek om sleutels en post te bewaren.
  • Probeer een antieke kaptafel in de eetkamer als dressoir of als plek om speciale gerechten of een theeservies tentoon te stellen.
  • Verbouw een antieke kaptafel tot een badkamermeubel door een loodgieter er een gootsteen aan te laten toevoegen.
  • Gebruik een antieke wastafel in de kinderkamer om stijl en functionele opbergruimte toe te voegen.
  • Vervang een antieke kaptafel als bureau in een thuiskantoor.
Kaptafel en kruk
Kaptafel en kruk

Tips voor het kopen van kaptafels

Als u overweegt een antieke wastafel te kopen, houd dan deze tips in gedachten terwijl u winkelt:

  • Is de hardware origineel voor het stuk en passen de stukken bij elkaar en bij de stijl? Je wilt geen reproductie van 19e-eeuws metaal op Art Deco uit de jaren dertig.
  • Is er een bijpassende bank of stoel? Zo niet, kunt u dan een bank vinden die geschikt is voor de tafel?
  • Veel kaptafels hadden spiegels, dus kijk of er bevestigingsschroeven of ander bewijs waren dat een spiegel was verwijderd. Controleer de staat van de spiegel: als het glas er "rokerig" uitziet, is de verzilvering mogelijk verdwenen en moet u mogelijk de spiegel vervangen.
  • Als fineer is afgebroken, gebroken of los zit, zorg er dan voor dat je de schade kunt repareren voordat je koopt.
  • Kaptafels hadden soms uitvoerig geplooide, omzoomde en gegolfde rokken; Hoewel deze er schattig uitzien, kunnen ze moeilijk te verzorgen zijn, dus houd daar rekening mee als je geconfronteerd wordt met meters vintage satijn of lint.

Een modieus antiek stuk

De kaptafel is een functionele en modieuze toevoeging die een slaapkamer of elke kamer in je huis een vintage stijl zal geven, een focusstuk dat erkent hoe schoonheidsidealen door de eeuwen heen zijn veranderd. Of je nu minimalisme of Hollywood-uitbundigheid omarmt, er staat altijd een kaptafel klaar om zijn verhaal aan jouw verhaal toe te voegen.

Aanbevolen: