5 van de meest waardevolle Tonka-trucks & Wat ze waard zijn

Inhoudsopgave:

5 van de meest waardevolle Tonka-trucks & Wat ze waard zijn
5 van de meest waardevolle Tonka-trucks & Wat ze waard zijn
Anonim

Welke van jouw oude Tonka-trucks is in het geheim duizenden dollars waard?

Tonka's kiepwagen
Tonka's kiepwagen

Soms is groter beter, en er is niets beter als het groter is dan autospeelgoed. Hot Wheels- en Matchbox-auto's waren absoluut cool, maar met harde hand zou je ze onder de koelkast schieten om nooit meer gezien te worden. Tonka Trucks waren veel grotere replica's van hedendaagse voertuigen waarmee je aan het stuur zat, lang voordat een rijbewijs in de toekomst lag. Tegenwoordig brengen deze moderne voertuigen uit het midden van de eeuw nog steeds veel geld op op veilingen. Met een beetje geluk en kennis kun je in een mum van tijd de meest waardevolle Tonka-trucks uitkiezen.

Vintage Tonka-vrachtwagens die de moeite waard zijn om uit de speelgoeddoos te halen

Model Prijs
Nee. 28 rongenwagen en aanhangwagen $2.000
Robin Hood Flour Private Label Box Truck $1, 700
Allied Van Lines semi-vrachtwagen $425
Ladderwagen $145
Smokin' Semi-vrachtwagen $120

De felgele en duurzame plastic Tonka Trucks die in je opkomen, staan ver af van de originele speelgoedlijn van het bedrijf. De eerste Tonka Trucks kwamen uit in de jaren vijftig en waren verkleinde versies van auto's die je op de weg tegenkwam. Omdat ze flink wat klappen hebben gekregen van de kinderen die met ze speelden, zijn vintage Tonka's in goede staat behoorlijk wat waard. Hier zijn slechts een handvol waardevolle vintage Tonka's om je ogen open te houden.

Tonka nr. 2 pick-uptruck
Tonka nr. 2 pick-uptruck

Tonka nr. 28 rongenwagen en aanhanger

Een van de duurste Tonka-trucks die onlangs op de veiling werd aangeboden, was een nr. 28 Stake Truck uit de jaren vijftig. De truck verkeerde niet alleen in goede staat, maar werd ook geleverd met een aanhangwagen, een dier en de originele verpakking was intact. Het is zeer zeldzaam dat je speelgoed uit de jaren vijftig kunt vinden met alle originele onderdelen en verpakking, dus dit was een ongelooflijke vondst.

Als je zelf op zoek gaat, zorg er dan voor dat je op zoek gaat naar originele verpakkingen en onderdelen (als deze meegeleverd zijn), omdat dit de waarde aanzienlijk verhoogt. Eén verzamelaar heeft deze specifieke vrachtwagen meegenomen voor iets meer dan $ 2.000.

Tonka Robin Hood Meel Private Label Box Truck

In 2022 werd een witte Tonka-truck op Liveauctioneers voor $ 1.700 verkocht, ondanks enkele scheuren in de verf. Wat deze vintage Robin Hood Flour Tonka truck zo waardevol maakt, is het feit dat hij uit de private label lijn komt. Private label Tonka-vrachtwagens vallen in hun eigen speciale verzamelaarscategorie.

Deze vrachtwagens zijn er in meerdere verschillende stijlen en zijn in opdracht van verschillende particuliere bedrijven gemaakt en in beperkte aantallen gemaakt. Omdat ze zo beperkt waren, zijn deze vrachtwagens die op de veiling komen, behoorlijk wat waard. Houd dus je ogen open voor oude Tonka's met echte logo's erop.

Tonka Allied Van Lines Semi-Truck

Tonka Allied Van Lines semi-vrachtwagen
Tonka Allied Van Lines semi-vrachtwagen

Aangezien Tonka Trucks oorspronkelijk bedoeld waren om mee te spelen, en grofweg ook, kregen de eerste vrachtwagens nogal wat te verduren. Tonka's uit de jaren vijftig en zestig in een goede staat vinden is geen sinecure. Het vinden van exemplaren met de originele dozen en misschien zelfs aankoopbewijzen is bijna onmogelijk.

Toch komt er af en toe een prachtig stuk op de veiling. Deze feloranje semi-vrachtwagen uit 1957 met ronde cabine verkeert in een geweldige staat voor hoe oud hij is. Deze stevige verhuiswagen is gemaakt van staal en heeft slechts enkele delen waarvan de verf is afgesleten. Over het geheel genomen is het ongelooflijk goed bewaard gebleven en kost het terecht $ 425.

Tonka Smokin' Semi-vrachtwagen

In de jaren negentig was Tonka getransformeerd in ieders favoriete speeltje. Als je als kind geen Hot Wheels verpletterde en vuil opschudde met je gele Tonka's, deed je het niet goed. Hoewel een geliefde Tonka de beste soort is, is hij niet de meest waardevolle. Als je echt wat geld wilt verdienen met je vintage Tonka-trucks, moet je er een hebben die nog niet eens is geopend. Deze opgevoerde 'Smokin' Semi' uit de jaren '90 is daar een mooi voorbeeld van. Het is niet alleen enorm speelgoed, maar het zit nog in de originele verpakking, met plastic bandjes en al. Eén persoon kocht het op eBay voor $ 120. Zoek zelf een vergelijkbaar ongebruikt exemplaar en je zou in de toekomst naar een Benjamin Franklin kunnen kijken.

Tonka ladderwagen

Als je de naam Tonka hoort, denk je waarschijnlijk aan gele en zwarte bouwvrachtwagens. Niet elke speelgoedtruck die Tonka in de jaren '90 maakte, was felgeel; een van de favorieten van de fans was zelfs hun brandweerwagen. De ladderwagens uit de jaren negentig waren geweldige replica's die ons allemaal het gevoel gaven dat we er klaar voor waren om links en rechts branden te blussen. Omdat we onze Tonka's goed gebruiken, zijn er niet veel ervan in onberispelijke staat bewaard gebleven, maar degenen die dat wel doen, zijn ongeveer $ 50- $ 100 waard. Een van deze felrode brandweerwagens uit de jaren 90, waar nog steeds al die vervelende stickers op zitten, werd op eBay voor ongeveer $ 145 verkocht.

Waardevolle dingen om naar te zoeken in vintage autospeelgoed

TONKA-sloopwagen uit 1965 nr. 518
TONKA-sloopwagen uit 1965 nr. 518

Natuurlijk speelden niet de grootouders van iedereen als kind met Tonka Trucks. Ze vonden het misschien leuk om met ander autospeelgoed te spelen dat populair of gemakkelijk verkrijgbaar was. Maar er zijn een aantal algemene dingen waar je naar kunt zoeken in Tonka Trucks die ook waarde kunnen tonen in ander speelgoed uit het midden van de eeuw. Zoek naar deze kenmerken in het oude speelgoed dat je opgraaft.

  • Zoek de originele verpakking. Als je een autospeeltje (of welk speelgoed dan ook) hebt met de originele verpakking, ben je in een betere positie om wat geld te verdienen dan degenen zonder. Verzamelaars vinden het heerlijk om de meest complete sets te vinden, inclusief sets met alle toeters en bellen.
  • Zoek naar ongeopend speelgoed. Het is erg moeilijk om speelgoed te vinden dat niet is geopend, vooral uit de jaren 40 of 50 en eerder. Maar af en toe kom je dode inventaris tegen in een antiekwinkel, in welk geval ze een flink bedrag waard zijn.
  • Controleer op merktekens van de fabrikant. Bij speelgoed dat door een beroemd bedrijf is gemaakt, moet je ook rond het speelgoed kijken om te zien of het de juiste merktekens van de fabrikant heeft. Vaak bewijzen deze de leeftijd, wat belangrijk is voor het verzamelen.

Tonka Trucks zijn altijd zo leuk geweest

Of je nu in de jaren veertig of negentig bent geboren, je hebt ervan genoten om je Tonka Trucks door allerlei denkbeeldige scenario's te laten rollen. De Tonka's van weleer zijn prachtig vervaardigd en zien er klaar voor de weg op, in tegenstelling tot de felgele en zwarte zware plastic vrachtwagens die we elke kans die we kregen in de benen van onze broers en zussen ramden. Tonka Trucks gaan voorlopig nergens heen, en als je regelmatig vintagewinkels en kringloopwinkels bezoekt, is het een goed idee om te weten waar je op moet letten in een waardevolle oude Tonka Truck. Het kan tenslotte het verschil betekenen tussen een handvol dollars en een cheque met een paar nullen erop.

Hou je van vrachtwagens? Bekijk de meest waardevolle Hess-vrachtwagens.

Aanbevolen: