Wat de vijf meest waardevolle staatswijken werkelijk waard zijn

Inhoudsopgave:

Wat de vijf meest waardevolle staatswijken werkelijk waard zijn
Wat de vijf meest waardevolle staatswijken werkelijk waard zijn
Anonim

Controleer uw wisselgeldlade om te zien of u een van deze kwartjes ter waarde van meer dan 25 cent heeft.

Een kwart van Wisconsin, kwartalen van de VS en witte ster
Een kwart van Wisconsin, kwartalen van de VS en witte ster

Als je onverwachts de wijk van je thuisstaat tegenkomt in een stapel kleingeld, kun je het gevoel krijgen dat dit je geluksdag wordt. Hoewel staatswijken aanvoelen als een kenmerk van de Amerikaanse munt, zijn ze er niet altijd geweest. De Amerikaanse Munt produceerde de 50 staatskwartieren van 1999 tot 2008 om mensen weer geïnteresseerd te maken in het verzamelen van munten. Hoewel niet veel van deze oude staatswijken vandaag de dag meer dan 25 cent waard zijn, kun je, als je hoogwaardige voorbeelden hebt van deze vijf meest waardevolle staatswijken, die 25 cent omzetten in $ 25 of meer.

Vijf van de meest waardevolle staatswijken

Meest waardevolle staatswijken Geschatte waarde
Arizona Die Break-fout $100
Wisconsin "Extra Leaf" Effor $40-$150
Nevada Die Break-fout $10-$20
Connecticut Broadstrike-fout $10-$20
Colorado Die Cud-fout $20-$30
1999-2008 Zilveren proefsets $20-$50

Het staatswijkplan was een geniale truc van de Verenigde Staten. S. mint die rond de eeuwwisseling 10 jaar duurde. Vanaf 1999 kreeg elk jaar een nieuwe groep staten hun eigen wijk, met op de achterkant aangepaste afbeeldingen die de unieke industrieën, opmerkelijke prestaties en cultuur van elke staat weerspiegelden. Ze waren een enorm succes en er werden gedurende het decennium 34.797.600.000 kwartjes geslagen. Weinig van deze kwartalen zijn vandaag de dag meer waard dan hun nominale waarde; zelfs hele collecties worden zelden voor meer dan $ 50 verkocht. Verzamelaars houden echter een paar bijzondere exemplaren in de gaten.

Arizona Die Break-fout

Arizona Die Break-fout
Arizona Die Break-fout

De Arizona-munt maakte deel uit van de laatste serie staatsmunten die in 2008 werd geslagen. Zoals we allemaal weten, betekent het feit dat de technologie bestaat niet dat deze altijd goed werkt. Dus ondanks de voortschrijdende technologie liep het muntproces bij een aantal Arizona-munten mis. Het resultaat was matrijsbreuken (een defect op de gestempelde afbeeldingen door gebroken delen van de matrijs). Meestal kun je Arizona-kwarten vinden met een snee in de cactusbladeren en, minder vaak, sommige met snijwonden die de 2 of de eerste 0 in '2008' bedekken. Ooit konden deze kwartjes in perfecte staat voor $100 of zo worden verkocht, maar tegenwoordig zul je moeilijk iets vinden dat voor meer dan $20 te koop is. Toch is het een redelijk goed rendement op een investering van 25 cent.

Wisconsin 'Extra Leaf'-fout

Wisconsin Extra Leaf-fout
Wisconsin Extra Leaf-fout

Misschien wel de meest beruchte staatswijk met een fout is de Wisconsin 'extra leaf'-munt uit 2004. Het kwartaal was het product van een faux pas die goed zou passen in een aflevering van I Love Lucy. Een munttechnicus merkte op dat er een stapel munten uit de dobbelsteen werd geschoten (de stempel met het kunstwerk erop dat wordt gebruikt om de afbeelding in het metaal te drukken) met op elke maïsschil een extra blad. Omdat hij vergat de machine uit te zetten voordat hij ging lunchen, kwamen later 50.000 verkeerd gedrukte munten in omloop.

Volgens het USA Coin Book zijn de extra bladmunten in zeer goede staat ongeveer $39 waard, en oplopend tot $148 in een briljante, niet-gecirculeerde staat. Omdat veel van deze munten verwisseld zijn geraakt met de reguliere batches die naar het publiek zijn verzonden, zijn de meeste circulerende kwartjes die je als wisselgeld ontvangt niet zoveel waard.

Nevada Die Break-fout

Nevada Die Break-fout
Nevada Die Break-fout

Hoewel mensen in de loop der jaren een heleboel staatsverblijven hebben gevonden met die-breaks erop, wordt een van de grappigste en meest waardevolle vaak de 'poepende paard'-fout genoemd. Er zit een willekeurige klodder tussen de achterpoten van het paard in de staatswijk van Nevada, waardoor het, met een snelle blik, lijkt alsof het de grond bemest als een kampioen. Geslagen in 2006 in Pennsylvania, kan dit kwartaal ergens tussen de $ 10 en $ 20 opbrengen. Eén ervan staat momenteel bijvoorbeeld op eBay vermeld voor $ 13.

Connecticut Broadstrike-fout

Connecticut Broadstrike-fout
Connecticut Broadstrike-fout

Bij het slaan is broadstriking een soort stempelfout die optreedt wanneer de blanco munten (planchets) niet dood worden geslagen, waardoor het ontwerp verschoven ten opzichte van het midden blijft en de ene gebogen rand boven de andere uitsteekt. Deze munten zijn vrij zeldzaam en toch het gemakkelijkst te onderscheiden omdat ze zo visueel onderscheidend zijn. Een van deze foutmunten uit Connecticut werd in 2004 op Heritage Auctions verkocht voor $ 18 – een gemiddelde prijs die al tientallen jaren niet echt is veranderd.

Colorado Die Cud-fout

Een die cud-fout is een accidentele stoot in het metaal van de munt, veroorzaakt door een deuk in de dobbelsteen. De Colorado-munt uit 2006 is slechts een van de vele die-cud-fouten die delen van het prachtige Rocky Mountain-landschap van de staat verdraaien of onduidelijk maken. Gezien het feit dat zoveel Colorado-munten die cud-fouten bevatten en door de circulatie zijn gedrukt, worden ze niet als bijzonder zeldzaam beschouwd. De meeste zijn tussen de $2 en $5 waard, hoewel de exemplaren die ernstig verborgen zijn en in nieuwstaat zijn, voor dichter bij de $20-$30 verkocht zullen worden. Een van deze mint Colorado-foutmunten werd bijvoorbeeld op een online veiling verkocht voor $ 33.

1999-2008 Zilveren proefset

Muntenverzamelaars zijn dol op een proefset. Voor het ongetrainde oog zijn deze sets mooier dan regelmatig geslagen munten. Ze hebben diepere reliëfs, spiegelachtergronden en een opvallend cameo-effect waardoor ze perfect zijn om tentoon te stellen. Als het om staatskwartieren gaat, komt het meeste geld dat u er ooit mee zult verdienen, voort uit het hebben van deze proefdrukken in perfecte staat. Naast hun visuele waarde waren de in San Francisco geslagen staatsproefdrukken gemaakt van zilver in plaats van een kopermengsel, waardoor ze minstens hun gewicht in puur zilver waard waren.

Over het algemeen worden deze proefsets geleverd in groepen munten die in hetzelfde jaar zijn geslagen. Er is bijvoorbeeld een vijfdelige set voor de staatswijken, geslagen in 1999. Over het geheel genomen zullen zelfs de proefsets gewoonlijk niet voor meer dan $ 20- $ 50 per stuk worden verkocht. Ze zijn ook niet zo moeilijk online te vinden; Je kunt bijvoorbeeld de volledige proefcollectie van 50 stuks kopen voor ongeveer $ 130 op GovMint.

Staatskwartieren komen vaker voor dan je denkt

Als het je is gelukt om de korte aandachtsspanne van je kind lang genoeg gefocust te houden om je 50 State Quarter-collectie voltooid te zien, dan heb je een leuke set kleingeld, maar het is waarschijnlijk niet super waardevol. In tegenstelling tot andere zeldzame munten zal een staatswijk waarschijnlijk niet snel op magische wijze veranderen in een universiteitsfonds, maar hun circulatie maakte geld interessant en leuk voor de jaren dat ze werden vrijgegeven. Omdat er zoveel van deze kwartjes zijn geslagen, hebben ze vooral nostalgische waarde. We zijn momenteel ook te dicht bij het moment waarop ze werden geslagen om waardevol te zijn op basis van leeftijd. Maar u kunt uw kamer doorzoeken op unieke kenmerken om te zien of u misschien de speld in een hooiberg vindt die de moeite waard is om te verkopen.

Flip een muntje op voor winst op staatswijken

Negenennegentig procent van de staatswijken is alleen al vanwege de sentimentele waarde de moeite waard om te behouden. Ze hebben een nieuwigheidsfactor waardoor mensen ze blijven verzamelen, ook al zijn ze maar 25 cent waard. En hoewel je op dit moment geen fortuin kunt verdienen met je oude collectie, is het niet te zeggen of een volledige collectie je over 50 jaar geen mooi pensioenfonds zal opleveren. Dus, zoals bij de meeste munten, kan het niet misgaan als je ze nog een tijdje vasthoudt en wel ziet wat de toekomst brengt.

Aanbevolen: