Verlicht je donkerste hoekjes met deze 12 planten bij weinig licht

Inhoudsopgave:

Verlicht je donkerste hoekjes met deze 12 planten bij weinig licht
Verlicht je donkerste hoekjes met deze 12 planten bij weinig licht
Anonim

Heb je een donker hoekje dat schreeuwt om leven? Voeg een plant met weinig licht toe om de ruimte meteen levendig te maken.

planten met weinig licht
planten met weinig licht

Elk huis heeft ze: donkere hoeken weg van ramen en buiten het bereik van fel licht. Deze ruimtes hebben iets nodig dat levendigheid brengt, en kamerplanten met weinig licht zijn een perfecte oplossing. Gelukkig gedijen een flink aantal kamerplanten bij weinig licht. En hoewel deze planten met weinig licht het niet goed zullen doen in een donkere kast waar je nooit het licht aandoet, zijn ze perfect voor de logeerkamer aan de achterkant van je huis of je kantoor zonder ramen met kunstverlichting.

Gietijzeren fabriek

gietijzeren fabriek
gietijzeren fabriek

Gietijzeren plant (Aspidistra elatior) is een kamerplant bij weinig licht die zijn naam eer aan doet. Deze plant groeit niet snel, maar is bijna niet te doden. Gietijzeren plant gedijt onder vrijwel alle omstandigheden, inclusief weinig licht. Als je een welkom beetje leven wilt toevoegen aan een verder sombere hoek, is een gietijzeren plant een perfecte keuze. Wacht tot de eerste vijf centimeter aarde droog is voordat je water toevoegt, want drassige grond is de vijand van deze plant.

Chinees groenblijvend

rood Chinees groenblijvend
rood Chinees groenblijvend

De Chinese groenblijvende plant (Aglaonema commutatum) groeit niet alleen goed bij weinig licht, het is ook een van de beste kamerplanten voor beginners, omdat hij zo gemakkelijk te kweken is. Dit is een bijzonder goede plant voor donkere kamers en kantoren, omdat hij niet eens echt zonlicht nodig heeft. Onder tl-verlichting groeit hij prima. Vrijwel de enige manier om deze plant te doden is door hem te veel water te geven. Wacht tot de bovenste vijf tot tien centimeter aarde droog is voordat je water geeft.

Maïsplant

maïs plant
maïs plant

Maïsplant (Dracaena fragrans) groeit ook onder vrijwel alle lichtomstandigheden, inclusief weinig licht. Sommige maïsplanten hebben bonte bladeren, maar hun bladeren hebben de neiging om groen te worden (en te blijven) als ze bij weinig licht worden gekweekt. Betaal dus niet extra voor een bonte variëteit als u van plan bent deze in gebieden met weinig licht te kweken. Deze planten houden ervan om constant vochtig te blijven, dus je moet water toevoegen als de eerste centimeter aarde droog wordt.

Kruipende vijg

kruipende vijg
kruipende vijg

Als je op zoek bent naar een wijnplant die goed groeit bij weinig licht, dan is de kruipende vijg (Ficus pumil) een goede keuze. Deze plant ziet er geweldig uit over een plank of de zijkant van een plantenbak, maar kan ook tegen een latwerk of kolom klimmen. Het heeft constant vochtige grond en een vochtige omgeving nodig. Voeg water toe als de eerste centimeter aarde droog wordt. Voor vocht, bewaar de container op een schotel gevuld met vochtige kiezelstenen.

Hartblad Philodendron

hartblad philodendron
hartblad philodendron

Hartbladphilodendron (Philodendron hederaceum) heeft een bossige, weelderige uitstraling, maar naarmate hij groeit, blijven de stengels hangen en hangen ze sierlijk. Je kunt deze plant in water of aarde kweken. Als je hem in water kweekt, moet je het water elke drie tot vier dagen verversen. Als je hem in aarde kweekt, voeg dan water toe nadat de eerste paar centimeter aarde is uitgedroogd.

Jade Pothos

Jade Pothos
Jade Pothos

Als je op zoek bent naar een gemakkelijk te verzorgen hangende kamerplant, dan is jade pothos (Epipremnum aureum) een goede keuze bij weinig licht. De meeste pothosvariëteiten doen het goed onder de meeste lichtomstandigheden, maar jade pothos is misschien wel de beste bij weinig licht. Waarom? Omdat de bladeren hun mooie donkergroene kleur behouden. De meeste pothosplanten verliezen een deel van hun levendigheid als ze bij weinig licht worden gekweekt, maar deze niet. Voeg water toe als de bovenste vijf tot tien centimeter aarde droog is.

Lucky Bamboo

Geluksbamboeplant
Geluksbamboeplant

Lucky bamboe (Dracaena sanderiana) is een van de gemakkelijkste planten om te kweken bij weinig licht. Hij groeit langzaam als hij niet veel licht krijgt, maar op die manier is hij volkomen gelukkig. Deze plant heeft niet eens aarde nodig; het zal prima groeien in een paar centimeter water, dat je ongeveer elke tien dagen moet verversen. Als je Lucky Bamboo in aarde kweekt, voeg dan water toe als de bovenste centimeter droog wordt.

Salon Palm

Salonpalm
Salonpalm

Als u op zoek bent naar een kleine kamerboom voor een plek met weinig licht, dan is salonpalm (Chamaedorea elegans) een goede keuze. Deze mooie plant geeft een tropische sfeer aan ruimtes die niet veel licht krijgen. Het heeft een sierlijke, bijna gevederde uitstraling. Voeg water toe als de bovenste vijf tot vijf centimeter aarde droog is. Salonpalmen groeien heel langzaam, maar kunnen in de loop van een aantal jaren wel 1,80 meter hoog worden.

Vredelelie

Vrede lelie plant
Vrede lelie plant

Vredeslelie (Spathiphyllum wallisii) is eigenlijk geen lelie, maar hun bloemen lijken er wel enigszins op. De meeste bloeiende kamerplanten bloeien niet echt bij weinig licht, maar deze meestal wel. Vredelelies staan bekend om hun donkergroene blad en zijn een geweldige manier om donkere plekken thuis of op kantoor op te fleuren. Deze planten zijn erg dramatisch als ze zelfs maar een beetje te droog worden. Ze hangen opvallend, maar zullen meteen opfleuren zodra je water toevoegt. Een vredelelie heeft water nodig als de bovenste centimeter aarde droog wordt.

Slangenplant

Slangenplant
Slangenplant

Slangenplant (Dracaena trifasciata, voorheen Sansevieria trifasciat a), ook wel schoonmoedertong genoemd, is een veelzijdige kamerplant die onder de meeste lichtomstandigheden zal groeien. Als je er een kweekt bij weinig licht, hebben de bladeren niet de felgele randen die je vaak ziet bij slangenplanten die bij meer licht worden gekweekt, maar ze zijn net zo mooi met voornamelijk groene bladeren. Laat de bovenste vijf tot tien centimeter grond drogen voordat je water geeft.

Spinnenplant

Spinplant op een houten tafel
Spinplant op een houten tafel

Spinnenplant (Chlorophytum comosum) heeft gebogen, groene bladeren met witte randen, en zal af en toe bloemstengels uitzenden die "pups" of babyspinplanten ontwikkelen. Je kunt de pups op hun plaats laten of ze afknippen om nieuwe spinplanten te verspreiden. Hun schakering zal vervagen bij zeer weinig licht, maar het blad van de spinplant is fris, levendig groen dat elke ruimte zal opvrolijken. Geef deze plant water als de bovenste vijf centimeter aarde droog is.

ZZ Plant

ZZ-fabriek
ZZ-fabriek

Van alle planten op deze lijst is ZZ-plant (Zamioculcas zamiifolia) de meest onverwoestbare. Hij zal niet alleen overleven, maar zelfs gedijen met bijna geen licht. Hij doet het zelfs goed in donkere kamers die alleen kunstlicht krijgen, dus het is een van de beste planten voor kantoren. De ZZ-plant tolereert meer dan een beetje verwaarlozing en blijft gewoon doorgroeien. Sterker nog, hij is het gelukkigst als hij grotendeels met rust wordt gelaten. Wacht tot de bovenste vijf centimeter aarde is uitgedroogd voordat je water toevoegt.

Wat kun je verwachten bij het kweken van kamerplanten bij weinig licht

Als je een plant bij weinig licht kweekt, is het belangrijk om te verwachten dat deze zich een beetje anders gedraagt dan dezelfde plant die met meer licht wordt gekweekt. Bijvoorbeeld:

  • Licht beïnvloedt de snelheid waarmee een plant groeit. Hoe minder licht een plant krijgt, hoe langzamer hij zal groeien.
  • Kamerplanten die bij weinig licht groeien, worden niet zo groot als planten die aan meer licht worden blootgesteld, dus verwacht niet dat ze de maximale grootte bereiken voor hun variëteit.
  • Licht heeft ook invloed op de bladkleur. Planten die bij weinig licht worden gekweekt, hebben meestal lichtere en minder heldere bladeren dan planten die aan meer licht worden blootgesteld.
  • Kamerplanten met bont blad krijgen weer effen gekleurde bladeren als ze niet veel licht krijgen.
  • Kamerplanten met weinig licht hebben niet allemaal dezelfde waterbehoefte, dus zorg ervoor dat je de watergift varieert op basis van de individuele plantbehoeften.

Kies de beste kamerplanten voor weinig licht

Hoewel veel planten weinig licht verdragen, zullen de planten in deze lijst het goed doen in de delen van je huis die weinig licht krijgen. Denk er bij het kopen van een plant aan waar u deze neerzet en hoeveel licht die locatie krijgt. Dit maakt het veel gemakkelijker om een plant te vinden die het op elke plek perfect zal doen (zelfs in een redelijk donkere kamer of hoek) en jarenlang gelukkig zal groeien.

Aanbevolen: