Is walging een echte emotie?

Inhoudsopgave:

Is walging een echte emotie?
Is walging een echte emotie?
Anonim

Leer hoe deze onaangename emotie je lichaam en geest beïnvloedt en krijg tips om ermee om te gaan als je je afgewezen voelt.

Vrouw die walgend kijkt en een verstopt filter en een volle stofbak van de robotstofzuiger laat zien
Vrouw die walgend kijkt en een verstopt filter en een volle stofbak van de robotstofzuiger laat zien

Bah! Goor! Ew! Wat hebben al deze zinnen gemeen? Het zijn allemaal uitingen van walging – een emotie die de meesten van ons weerzinwekkend vinden. Maar hoewel de confrontatie met iets grofs nooit ideaal is, is walging een emotie die een reeks voordelen kan bieden. Verrast? Het is waar: die vervelende ervaringen die ervoor zorgen dat we onze neus willen ophalen, kunnen eigenlijk goed voor ons zijn. Er v alt nog veel meer te leren over deze complexe emotie en waarom het eigenlijk nuttig is.

Wat is walging?

Walging beschrijft het gevoel dat optreedt wanneer iemand iets tegenkomt dat hij weerzinwekkend vindt. Iemand kan iets weerzinwekkends vinden vanwege de geur of smaak ervan. Maar walging kan ook een reactie zijn op gedrag, zoals handelingen die je onethisch of immoreel vindt. Volgens de American Psychological Association (APA) kan iemand een afkeer ontwikkelen van deze walgelijke situaties en deze koste wat het kost proberen te vermijden.

Snel feit

Walging wordt volgens sommige psychologische theorieën beschouwd als een van de zes fundamentele menselijke emoties. Ons begrip van walging is in de loop van de tijd geëvolueerd, maar experts zijn over het algemeen van mening dat walging een fundamenteel doel dient, in de eerste plaats als een van de beschermingsmechanismen van het lichaam.

Er wordt algemeen aangenomen dat walging ons helpt voedsel en vloeistoffen te vermijden die ons ziek kunnen maken. Bovendien kan het ons ook helpen gebieden en mensen te vermijden die mogelijk onveilig zijn. Walging kan ons ook helpen gifstoffen, ziekten, bacteriën en meer te vermijden.

Veelvoorkomende oorzaken van walging

Walging kan worden veroorzaakt door bezienswaardigheden, geluiden, geuren, smaken en texturen. Bovendien kunnen we ook walging voelen als reactie op bepaald gedrag van anderen, zoals pesten of liegen.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen dezelfde dingen walgelijk vindt. De individuele voorkeuren en achtergrond van een persoon kunnen zijn of haar reacties beïnvloeden. In sommige landen wordt het eten van slakken bijvoorbeeld als een delicatesse beschouwd. Als je echter niet uit een gebied komt waar deze ma altijd gebruikelijk was, klinkt het misschien niet zo smakelijk en kun je in plaats daarvan walging ervaren.

Sommige ervaringen die walging kunnen veroorzaken zijn:

  • Een bepaald voedsel eten waarvan je weet dat je het niet lekker vindt
  • Het eten of drinken van bedorven voedsel, zoals melk of zure room
  • spijkers horen op een schoolbord
  • Luisteren naar iemand die zich bezighoudt met discriminatie
  • Iemand zien braken
  • De geur ruiken van rotte eieren die uit de koelkast komen
  • Met sokken aan in een plas water stappen
  • Kijken naar een tv-programma met bloederige scènes

Hoe walging de hersenen en het lichaam beïnvloedt

Walging is krachtig. Als je walging voelt, heb je misschien het gevoel dat je de rest van je leven moet kokhalzen, braken of zelfs bepaalde voedingsmiddelen moet afzweren. Wat maakt walging precies zo’n sterke emotie? Dit intense gevoel heeft een sterke impact op zowel je hersenen als je lichaam.

Onderzoek heeft gesuggereerd dat walging een wisselwerking heeft met de chemie van je hersenen, wat leidt tot veranderingen in je gedrag en percepties. Het is deze combinatie van chemische en gedragsveranderingen die zo’n zware klap teweegbrengt.

Veranderingen in de hersenen

Walging wordt veroorzaakt door de afgifte van bepaalde hormonen in de hersenen. Wanneer deze chemicaliën worden verspreid, zenden ze signalen door het hele lichaam en zorgen ervoor dat je je weerzinwekkend voelt door wat de afgifte ervan heeft geactiveerd.

Deze hormonen werken snel en helpen je in een fractie van een seconde beslissingen te nemen om te evalueren of je iets prettig of onaangenaam vindt. Vervolgens reageer je instinctief door te genieten of te vermijden welke stimulus je ook tegenkomt.

Onderzoek toont aan dat enkele van de belangrijkste chemicaliën die betrokken zijn bij de walgingsreactie de volgende zijn:

  • Oestrogeen - Speelt een rol bij de regulering en hoe de gezichtsuitdrukkingen van walging worden waargenomen.
  • Oxytocine - Reguleert de hersenactiviteit in specifieke regio's die verband houden met sociale cognitie en gedrag, evenals met gehechtheid.
  • Progesteron - Wijzigt de gevoeligheid van een individu voor walging

Als al deze hormonen, en ook nog een paar andere, samenkomen, kunnen ze je huid laten kruipen. Bovendien kunnen ze van invloed zijn op de manier waarop u de gezichtsuitdrukkingen van walging bij anderen herkent, en zelfs op de manier waarop u te weten komt over wat u walgelijk vindt.

Veranderingen in het lichaam

Denk aan iets dat je vies vindt. Merkt u veranderingen aan uw gezicht of lichaam? Er zijn verschillende bekende signalen dat iemand walging ervaart. Veel hiervan worden weerspiegeld door veranderingen in hun gelaatstrekken.

Een aantal veel voorkomende gezichtsveranderingen zijn bijvoorbeeld:

  • De onderlip gaat omhoog en steekt iets uit
  • De wenkbrauwen gaan omlaag
  • De neusrimpels
  • De bovenlip gaat omhoog en vormt een omgekeerde "u" -vorm

Naast deze gezichtsuitdrukkingen kun je je lichaam verstijven of afstand nemen van datgene wat je walging heeft veroorzaakt. Geen van deze fysieke veranderingen is noodzakelijkerwijs comfortabel - wat leidt tot nog een reden waarom u weerzinwekkende omstandigheden wilt vermijden.

Hoe je gevoelens van walging kunt verlichten

Een van de goede dingen van walging is dat het net als elke andere menselijke emotie is: het komt en het gaat. Dus, hoe walgend je op dit moment ook bent, wees gerust in de wetenschap dat het voorbij zal gaan.

Gelukkig zijn er enkele dingen die je kunt doen als je je uitgeput voelt, om de ervaring net iets gemakkelijker te maken. Je kunt misschien niet voorkomen dat je zo nu en dan walgt, maar er zijn enkele stappen die je kunt nemen om het herstelproces te versnellen.

Neem wat ruimte

Als je in de buurt bent van iets dat je walgelijk vindt, kan het nuttig zijn om het gebied te verlaten. Als je wat afstand creëert, geef je jezelf de kans om te herstellen van de ongewenste ervaring die je net hebt gehad.

Er zijn tal van manieren waarop het nuttig kan zijn om wat ruimte in te nemen als je iets walgelijks meemaakt:

  • Als je iets smerigs ruikt, kun je schoon en fris ademhalen.
  • Als je iets eet dat je niet lekker vindt, kun je wat water drinken.
  • Als je iets onaangenaams hoort, kun je buiten bereik gaan.
  • Als je iets vies aanraakt, kun je je handen wassen.
  • Als je iets verontrustends ziet, kun je jezelf uit de situatie verwijderen.

Ruimte is goed. Doe wat je nodig hebt om weg te komen van wat je ook heeft geërgerd. Het kan je helpen herstellen en ontspannen.

Ervaar iets waar je van geniet

Een andere geweldige manier om je gevoelens van walging te verminderen, is door jezelf te omringen met dingen die je echt leuk vindt. Dit kan helpen de onaangename ervaring weg te spoelen en je gedachten en gevoelens te richten op iets dat je leuk vindt.

Overweeg deze verschillende manieren om te herstellen:

  • Als je iets ruikt waarvan je maag draait, ruik dan een geur die je lekker vindt.
  • Als je iets hebt gegeten dat niet lekker smaakt, neem dan een hap van voedsel waarvan je weet dat het veilig en lekker is.
  • Als je een geluid hoort waardoor je tenen krullen, luister dan naar muziek die je weer kan optillen.
  • Als je iets aanraakt dat je huid doet kriebelen, was dan je handen met zeep die je lekker vindt.
  • Als je iets vies ziet, verplaats je aandacht dan naar een betere plek om je heen of kijk naar oude foto's.

Hoe onplezierig het ook mag zijn, iets walgelijks tegenkomen kan een leermogelijkheid zijn. Als je iets vies vindt, kun je een mentale notitie maken om te proberen het in de toekomst te vermijden. Bovendien kan walging je helpen je grenzen te bepalen rond wat je wel en niet leuk vindt. Elke keer dat je iets walgelijks tegenkomt, kun je denken: 'Ik leer iets meer over mezelf', en dat maakt de ervaring misschien een beetje leuker.

Aanbevolen: