Hoe weet je of je introvert of extravert bent (en maakt dat uit)?

Inhoudsopgave:

Hoe weet je of je introvert of extravert bent (en maakt dat uit)?
Hoe weet je of je introvert of extravert bent (en maakt dat uit)?
Anonim

Stel jezelf deze 10 vragen om je persoonlijkheidstype te bepalen en een beter inzicht te krijgen in hoe jij verbonden bent met de wereld.

Vrouw die thuis naar buiten kijkt
Vrouw die thuis naar buiten kijkt

Mensen stellen zichzelf (en anderen) talloze vragen om meer te weten te komen over wie ze zijn. Wat is jouw astrologische teken? Wat is jouw liefdestaal? Wat is jouw leerstijl? De antwoorden op deze vragen geven ons inzicht in waarom we zijn zoals we zijn en hoe we ons verhouden tot anderen.

Of je nu op een reis van zelfontdekking bent of meer wilt weten over de mensen om je heen, een van de beste manieren om onze innerlijke werking te verkennen is door na te denken over het persoonlijkheidstype. Ben jij introvert of extravert? Mensen gebruiken deze labels vaak om zichzelf of anderen te categoriseren en kunnen zelfs beslissingen nemen over sociale interactie op basis van het label dat ze kiezen. Dus hoe bepaal je je type? Ontdek het onderstaande onderzoek om jouw persoonlijkheidsmatch te vinden.

Ben je introvert of extravert?

Twee belangrijke persoonlijkheidstypen, extraversie en introversie genaamd, werden voor het eerst ontdekt door psycholoog Carl Jung in 1923. Volgens de Society of Analytical Psychology noemde Jung ze oorspronkelijk verschillende bewustzijnscategorieën. Hij geloofde dat je persoonlijkheidstype vanaf de geboorte aanwezig is en dat het zelfregulerend is, wat betekent dat het van binnenuit wordt bepaald en gecontroleerd. Bovendien geloofde Jung dat deze persoonlijkheidstypen verschillende aspecten van iemands leven beïnvloeden, inclusief hun gedachten, gevoelens, intuïties en sensaties.

Tegenwoordig worden de termen 'introvert' en 'extravert' vaak aangeduid als attitudes of oriëntaties van de persoonlijkheid. Veel mensen geloven dat als je meer over je persoonlijkheidstype weet, je een beter inzicht krijgt in hoe je verbinding maakt met de wereld en deze ervaart. Als u over elk type leert, kunt u beslissen of u introvert of extravert bent.

Introverte mensen

Beschouwt u uzelf als een meer privépersoon die er de voorkeur aan geeft alleen te zijn? Als dat zo is, ben je misschien een introvert persoon. Volgens de American Psychological Association (APA) hebben introverte mensen de neiging zich op zichzelf, hun interne gedachten en hun privéleven te concentreren. Terwijl de buitenwereld om hen heen zoemt, zijn ze blij dat ze zich in hun innerlijke sfeer kunnen nestelen.

Eigenschappen en gedrag

Introversie wordt vaak geassocieerd met gedrag dat meer gereserveerd is. De APA merkt op dat introverte mensen doorgaans: zijn

  • Beraadslaagd met hun daden en woorden
  • Bewaakt
  • Onafhankelijk en werk het liefst alleen
  • Zal eerder hun opwinding bagatelliseren
  • Hebt meer kans op sceptische opvattingen
  • Stil
  • Ingetrokken

In plaats van naar een feestje te gaan, zou een introverte persoon misschien liever in bed kruipen met een goed boek. In plaats van aan een groepsproject te willen werken, kan een introverte persoon het gevoel hebben dat hij of zij vaardiger te werk gaat als hij zelfstandig een opdracht aanpakt.

Onderzoeksresultaten over introverte mensen

Psychologen blijven onderzoek doen naar de belangrijkste persoonlijkheidskenmerken van Jung. Uit onderzoek naar introversie is gebleken dat:

  • Introverte mensen met meer sociale interactie hebben ook een hoger gevoel van eigenwaarde dan introverte mensen met weinig sociale interactie.
  • Introverte mensen rapporteren een hoger niveau van geluk wanneer ze sociale relaties van hogere kwaliteit ervaren.
  • Introverte mensen lopen mogelijk een groter risico op het ontwikkelen van een depressie en het ervaren van zelfmoordgedachten.
  • Introverte mensen melden een toenemend gebruik van sociale netwerksites als coping-strategie.

Het feit dat je introvert bent, betekent niet noodzakelijkerwijs dat alle bovenstaande eigenschappen jouw persoonlijkheid weerspiegelen. Iedereen uit en ervaart introversie op een unieke manier. U houdt bijvoorbeeld misschien van sociale evenementen, maar blijft liever gereserveerd en rustig als u daar bent. Er is geen one size fits all type introverte persoon.

Extroverte mensen

Heeft u de neiging zich aangetrokken te voelen tot sociale evenementen en gedijt u wanneer u in de buurt van anderen bent? Dit kan een teken zijn dat je extravert bent. De APA merkt op dat extraverte mensen hun interesses richten op de wereld om hen heen. In plaats van zich te concentreren op hun interne wereld, kanaliseren extraverte mensen hun energie op mensen en hun omgeving.

Eigenschappen en gedrag

Extroversie wordt doorgaans geassocieerd met meer extravert gedrag. Volgens de APA zijn extraverte mensen vaak:

  • Expressief
  • Flexibel
  • Waarschijnlijk genieten van gezelschap
  • Open
  • Optimistisch
  • Risiconemers
  • Gezellig

Mensen beschrijven extraverte mensen soms als het leven van het feest. Ze krijgen energie door in de buurt van anderen te zijn en door interactie met de wereld. Zij zijn misschien wel de eersten die hun hand opsteken om vrijwilligerswerk te doen, en de laatsten die een hangout verlaten zodra het feest voorbij is.

Onderzoeksresultaten over extraverte mensen

Onderzoekers blijven extraversie onderzoeken en de manier waarop deze eigenschap mensen beïnvloedt. Uit onderzoek is gebleken:

  • Extroverte mensen rapporteren vaker een gematigd niveau van fysieke activiteit dan introverte mensen.
  • Extroverte mensen die op het werk meer autonomie hebben, rapporteren ook minder emotionele uitputting.
  • De eigenschap extraversie is in verband gebracht met hogere gelukspercentages.
  • Extroverte mensen rapporteren een hogere mate van positiviteit, wat in verband wordt gebracht met een verbetering van de stemming.
  • Extroverte mensen laten hogere waargenomen beloningswaarden zien dan introverte mensen.

Extroversie bestaat ook op een glijdende schaal en de persoonlijkheidskenmerk zelf past niet in een perfect geëtiketteerd hokje. Niet elke extraverte persoon zal met alle hierboven genoemde eigenschappen in verband staan. Het betekent alleen dat ze dichter bij het ene uiteinde van de extraversieschaal staan dan het andere.

Hoe je weet of je introvert of extravert bent

Op basis van het bovenstaande bewijs heb je misschien al een goed idee of je introvert of extravert bent. Maar veel mensen merken misschien dat ze eigenschappen uit beide categorieën hebben, wat de zaken moeilijk kan maken. Als u niet zeker weet welk persoonlijkheidstype u bent, hoeft u zich geen zorgen te maken. Er zijn verschillende manieren waarop je je persoonlijkheid verder kunt verkennen om tot een conclusie te komen.

Ontdek tests online

Een manier om erachter te komen of je introvert of extravert bent, is door een test te doen om je match te vinden. Er is een grote verscheidenheid aan tests die u online kunt doen en die u mogelijk in de goede richting kunnen wijzen. U kunt de volgende opties verkennen om aan de slag te gaan.

  • Jung Persoonlijkheidstest - Doe deze test, aangepast van het originele Myers-Briggs Type Indicator-model, om meer te leren over uw persoonlijkheidstype en zelfs banen te vinden die mogelijk goed bij u passen.
  • Jung Typologietest - Doe deze persoonlijkheidsbeoordeling om meer te leren over uw sterke punten, voorkeuren, leerstijl en meer.
  • Jungiaanse persoonlijkheidstest - Bekijk deze quiz om te matchen met jouw Jungiaanse persoonlijkheidstype.
  • Open Psychometrie - Verken deze quiz om meer te weten te komen over jezelf en je persoonlijkheidstype.

Misschien vindt u het nuttig om meer dan één test te doen. Elke test bevat waarschijnlijk verschillende vragen en beoordelingsschalen die van invloed kunnen zijn op de categorie waarin u wordt geplaatst. Als u meer dan één test doet, kunt u de resultaten van de enquête nog een keer controleren en kunt u ontdekken hoe uw persoonlijkheidstype verschillende aspecten van uw leven kan beïnvloeden.

Stel jezelf vragen

Online tests afleggen kan nuttig zijn, vooral als u op zoek bent naar onmiddellijk resultaat. Niemand kent u echter beter dan u uzelf kent. Een andere manier om meer over uw persoonlijkheidstype te weten te komen, is door bij uzelf in te checken en zelf een antwoord te ontdekken. Stel jezelf de volgende vragen:

  • Krijg je energie als je in de buurt van anderen bent, of vind je het uitputtend?
  • Geeft u prioriteit aan sociale verplichtingen of persoonlijke tijd?
  • Ben jij vaak de eerste die een gesprek met iemand begint, of wacht je tot hij/zij de eerste stap zet?
  • Ben jij meestal de eerste die op een evenement arriveert of de eerste die vertrekt?
  • Als u tijd alleen doorbrengt, voelt u zich dan tevreden of zou u liever iets anders doen?
  • Heb je het gevoel dat je openlijk over dingen praat of houd je de meeste dingen liever privé?
  • Als je in de rij staat bij de supermarkt, hoop je dan dat de persoon voor je een gesprek begint of hoop je elkaar beleefd te negeren?
  • Als iemand je een vraag over jezelf stelt, ben je dan blij dat hij/zij dit heeft gevraagd of ben je achterdochtig?
  • Als iemand je vraagt om vrijwilligerswerk te doen, ben je dan enthousiast over de kans of hoop je aan de verplichting te ontkomen?
  • Als er iets goeds in je leven gebeurt, is de kans groter dat je een vreugdedansje doet in het echte leven of in je hoofd?

Zodra je jezelf deze vragen stelt, zou je een beter idee moeten hebben over met welk soort persoonlijkheidskenmerk je het meest te maken hebt. U kunt uw antwoorden opschrijven en deze vergelijken met de hierboven genoemde eigenschappen. Als u merkt dat meer van uw reacties zich richten op externe verbindingen, bent u mogelijk extravert. Als je merkt dat je reacties meer een interne focus onthullen, neig je waarschijnlijk naar introversie.

Introvert versus extravert: maakt het uit?

Volgens psychologen komt ongeveer 20 tot 60 procent van de persoonlijkheid van een individu voort uit genetica. Hoewel dit suggereert dat we misschien niet veel controle hebben over hoe onze persoonlijkheid zich ontwikkelt, heeft onderzoek geen duidelijk overervingspatroon gevonden. Dit betekent dat je omgeving, opvoeding en interesses daadwerkelijk een effect hebben op wie je wordt.

Bovendien is uit onderzoek niet gebleken dat één specifiek gen resulteert in een individueel temperament. In plaats daarvan wordt gesuggereerd dat meerdere genen en variaties samenkomen om een kenmerk te creëren. Wanneer meerdere kenmerken samensmelten, ontstaat er iets heel bijzonders: jij.

Eerder onderzoek toont aan dat persoonlijkheidstypen zich al vroeg in het leven ontwikkelen (volgens sommigen al vanaf de leeftijd van drie jaar) en doorgaans gedurende het hele leven consistent blijven. Uit recentere onderzoeken blijkt echter dat de persoonlijkheid kan veranderen door aanhoudende interventie of aanzienlijke veranderingen in het leven. Dus als je echt een deel van je persoonlijkheid wilt veranderen, is de kans groot dat je dat kunt.

Alle persoonlijkheden hebben voor- en nadelen

De labels introvert en extravert hebben geleid tot een vete die deze twee groepen in de samenleving al eeuwenlang verdeeld houdt. Hoewel elke groep misschien gelooft dat ze op de een of andere manier superieur zijn, blijkt uit onderzoek dat beide persoonlijkheidstypen met voor- en nadelen worden geassocieerd.

Geen van deze persoonlijkheidstypen is 'goed' of 'slecht'. Beide worden echter geassocieerd met bepaald gedrag, dat zowel nuttig als schadelijk kan zijn. Extraverte mensen zullen bijvoorbeeld eerder risicovol gedrag vertonen dat tot negatieve gevolgen kan leiden. Aan de andere kant zijn introverte mensen misschien meer gereserveerd en hebben ze moeite om positieve sociale relaties te onderhouden.

Persoonlijkheid bestaat op een spectrum

Je bent een veelzijdig individu met gedachten, gevoelens en meningen. Je hebt unieke voorkeuren en antipathieën, en ervaringen uit vorige levens die helpen vorm te geven aan wie je vandaag bent. Jij als geheel kan niet in één of ander type worden ingedeeld.

Volgens de Jungiaanse psychologie v alt iedereen in een categorie van introvert of extravert. Dit zijn echter geen zwart-witte dozen. Het zijn complexe 3D-diagrammen die niet volledig kunnen weergeven wat het betekent om mens te zijn.

Dus als je wat gereserveerder bent, kun je nog steeds sterke, vervullende relaties hebben. Als je een socialite bent en besluit dat je de nacht wilt blijven, gun jezelf dan wat rust. Maak je geen zorgen dat je verstrikt raakt in de labels. Probeer in plaats daarvan te ontdekken wat je wilt, in plaats van alleen maar wat je gewend bent. Jij bent jij, en geen enkel label kan volledig omvatten wat dat betekent.

Aanbevolen: