Hoe werkt een kas?

Inhoudsopgave:

Hoe werkt een kas?
Hoe werkt een kas?
Anonim
Glazen kas
Glazen kas

Een kas kan de plantengroei en de fruitproductie helpen verhogen en je zelfs in staat stellen planten te kweken die normaal gesproken niet zouden overleven in jouw klimaat. Als u begrijpt hoe het proces werkt, kunt u het meeste uit uw kas halen.

Kassen vangen warmte en licht op

Planten hebben licht, warme temperaturen, lucht, water en voedingsstoffen nodig om te overleven en te groeien. Verschillende planten hebben verschillende vereisten voor elk van deze benodigdheden. Een kas werkt door aan de eerste twee vereisten voor je planten te voldoen, maar de laatste drie bepaal je zelf.

Stap 1: Licht komt binnen

Om licht te kunnen bieden, moeten kassen een manier hebben om het licht binnen te laten komen. Daarom zijn kassen meestal gemaakt van doorschijnende materialen, zoals glas of doorzichtig plastic. Dit geeft de planten binnen maximale toegang tot zonlicht.

Stap 2: Warmte wordt geabsorbeerd

Wanneer het licht door de glazen wanden van de kas komt, wordt het geabsorbeerd door de planten, de grond en al het andere in de kas, en wordt het daarbij omgezet in infraroodenergie (ook wel warmte genoemd). Hoe donkerder het oppervlak, hoe meer energie het kan absorberen en in warmte kan veranderen. Dit is de reden waarom zwarte bestrating in de zomer erg heet wordt. Het absorbeert veel warmte.

Stap 3: Warmte blijft vastzitten

Zodra de lichtenergie wordt omgezet in infrarode energie (warmte), heeft deze een andere "vorm" dan lichtenergie - wat wetenschappers golflengte noemen. De verandering in de golflengte zorgt ervoor dat de warmte niet gemakkelijk uit de glazen wanden van de kas kan ontsnappen. Dus hoewel instappen gemakkelijk was, is uitstappen moeilijker.

Stap 4: De kas verwarmen

De opgesloten warmte verwarmt de lucht in de kas en omdat een kas relatief luchtdicht is, blijft de warmere lucht binnen, waardoor de temperatuur van het hele gebouw stijgt. Dit is hetzelfde effect dat u ongetwijfeld heeft ervaren als u in een auto stapt nadat deze een paar uur op een zonnige parkeerplaats heeft gestaan. Het is lekker warm.

kas diagram
kas diagram

Stap 5: Warm blijven

Bij voldoende zonlicht kan de temperatuur in een kas veel hoger worden dan de buitentemperatuur; Op een warme, zonnige dag moet je de kas misschien de hele dag ventileren om te voorkomen dat de planten binnenin letterlijk koken. Op bewolkte dagen betekent minder zonlicht dat de kas niet of minder snel opwarmt. Om die reden zijn kassen het nuttigst in gebieden met veel zon.

Stap 6: Fotosynthese bevorderen

Al deze lichte en warme temperaturen geven planten voldoende toegang tot het zonlicht en de temperaturen die nodig zijn om te groeien. Dit komt omdat ze de juiste omstandigheden hebben om fotosynthese te laten plaatsvinden. Fotosynthese is het combineren van koolstofdioxide uit de lucht en energie uit zonlicht om eenvoudige suikers te maken, die de plant vervolgens als voedsel gebruikt. Je kunt een cheeseburger gebruiken om groot en sterk te worden, maar een plant gebruikt de zon. Gemiddeld hebben planten ongeveer zes uur zonlicht per dag nodig, al varieert dit per type plant; Als u uw kas op een plek plaatst waar deze de hele dag in de volle zon staat, zorgt u ervoor dat de planten binnen voldoende licht krijgen.

Als er geen zon is

Het plastic of glas dat het grootste deel van de buitenkant van een kas uitmaakt, is geweldig om de maximale hoeveelheid licht binnen te laten, maar isoleert slecht (het houdt de warmte niet goed vast). Dit betekent dat de warmte-energie er doorheen reist om uiteindelijk naar de buitenwereld te ontsnappen. Zolang de zon schijnt, maakt dit niet uit, want de lichtenergie komt sneller binnen dan de warmte eruit kan. Maar 's nachts zal al die warmte-energie snel wegtrekken, waardoor je planten overgeleverd zijn aan de lagere nachttemperaturen. Om je kwetsbare planten te beschermen, moet je overdag overtollige warmte opslaan of 's nachts een kunstmatige warmtebron gebruiken.

Warmte opslaan gedurende de dag

Verschillende materialen hebben verschillende hoeveelheden energie nodig om op te warmen (bakstenen hebben meer tijd nodig om warm te worden dan vuil of grind), een kenmerk dat bekend staat als thermische massa. Hoe hoger de dichtheid van een materiaal, of hoe hoger het is samengepakt, hoe meer energie er nodig is om de temperatuur van dat materiaal te verhogen. Materialen met een hoge dichtheid kunnen dus veel warmte opslaan. Voorbeelden van materialen met een hoge dichtheid zijn:

  • Steen
  • Baksteen
  • Water

vloeren zijn belangrijk

Het toevoegen van een stenen vloer aan uw kas betekent dat het overdag langer duurt voordat het gebouw is opgewarmd, maar 's nachts zal al die extra warmte-energie langzaam in de lucht in de kas vrijkomen. Hierdoor blijven je planten warm en lekker warm, zelfs nadat de zon ondergaat.

Functies voor twee doeleinden

Sommige ondernemende eigenaren van kassen multitasken door grote aquariums in hun kassen te houden. Het water in het aquarium levert veel thermische massa om warmte op te slaan, de vissen groeien sneller en zijn productiever dankzij de extra warmte, en het afval dat wordt teruggevonden bij het schoonmaken van het aquarium is een uitstekende meststof voor de kasplanten.

Kunstmatige warmte toevoegen

Als het toevoegen van meer thermische massa aan de kas geen optie is, kun je altijd je toevlucht nemen tot het plaatsen van een kunstmatige warmtebron, zoals een ruimteverwarming. Idealiter wil je een warmtebron die je kunt koppelen aan een thermostaat, zodat deze de temperatuur binnen automatisch binnen het gewenste bereik houdt. Kassenwinkels hebben veel soorten kunstmatige verwarmers die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in kassen.

Voldoen aan de behoeften van uw planten

Hoewel kassen zeer efficiënt zijn op hun twee sterke punten: het leveren van licht en warmte, hebben uw planten nog steeds uw hulp nodig om aan hun andere behoeften te voldoen. Sterker nog, de hoge niveaus van licht en warmte zorgen er vaak voor dat planten voedingsstoffen en koolstofdioxide in een versneld tempo verbruiken, wat betekent dat je regelmatig moet bemesten en de kas regelmatig moet ventileren om voor frisse lucht te zorgen. De hoge temperaturen zorgen er ook voor dat water sneller verdampt, dus ijverig water geven is van cruciaal belang, vooral voor containerplanten. Door deze eenvoudige taken uit te voeren, kunnen uw kasplanten gedijen.

De effectieve kas

Kassen zijn een geweldig alternatief voor het kweken van planten in de wintermaanden of zelfs in de zomer. Door het licht op te vangen en in warmte om te zetten, houden deze ingenieuze creaties de planten gevoed en warm. Het toevoegen van elementen zoals baksteen en steen, samen met water, kan helpen de hitte vast te houden voor koude nachten. Je kunt ook overwegen om een externe warmtebron toe te voegen.

Aanbevolen: