Identificatie en waarden van gemeenschappelijke antieke smidgereedschappen

Inhoudsopgave:

Identificatie en waarden van gemeenschappelijke antieke smidgereedschappen
Identificatie en waarden van gemeenschappelijke antieke smidgereedschappen
Anonim
antieke smid gereedschappen
antieke smid gereedschappen

Van wedstrijdshows tot antieke stukken: de kunst van het met de hand smeden van metaal heeft een modern publiek gevonden, en de traditionele antieke smidgereedschappen die daarbij werden gebruikt, zijn de afgelopen honderd jaar nauwelijks veranderd. Antiek smidsgereedschap wordt vooral aangetroffen in collecties over de hele wereld, hoewel het soms ook door moderne smeden wordt gebruikt. Het is een redelijk duur en steeds populairder wordend verzamelobject van een van de vele beroepen die bijna ten onder gingen door de industrialisatie.

Smeden: van oude kunst tot een moderne heropleving

dorpssmid 19e eeuw
dorpssmid 19e eeuw

Al duizenden jaren gebruiken mensen het metaalerts uit de natuurlijke wereld om gereedschappen te creëren waarmee ze zichzelf beter kunnen uitrusten voor de ontberingen van het leven op aarde. Naarmate de samenleving evolueerde, bleven de smedtechnieken zich ontwikkelen en in de loop van de tijd verfijnden ze tot de koloniale smederijen van weleer. Deze basishulpmiddelen, die voor het laatst te zien waren in de populaire tv-show Forged in Fire, zijn echter al honderden jaren vrijwel hetzelfde gebleven. Zo kun je niet alleen antiek smidsgereedschap verzamelen, maar je kunt ze ook gebruiken bij modern handsmeedwerk.

Gemeenschappelijk antiek smidgereedschap

Het aantal gereedschappen dat smeden gebruiken is met de eeuw toegenomen naarmate de handel zelf vorderde en de taken die binnen de gemeenschap moesten worden uitgevoerd complexer werden. Vaak smeedden smeden hun eigen gereedschappen of maakten ze met hun eigen handen speciale gereedschappen die een klant nodig zou kunnen hebben, wat betekent dat niet al deze historische gereedschappen een gevoel van uniformiteit hebben in hun vormen, afmetingen en moleculaire samenstellingen.

Vanwege deze regionale specificiteit en de eigen creaties van de individuele smid, heeft het merendeel van deze oude gereedschappen geen merknaam of is hun merkinformatie al lang verloren. Merken zijn dus niet noodzakelijkerwijs iets dat een enorme impact heeft op de verzamelbaarheid of bruikbaarheid.

Het belangrijkste arsenaal aan smederijen dat je online, in musea en bij heropvoeringen van de levende geschiedenis kunt verwachten, omvat een aantal integrale gereedschappen die ambachtelijke smeden vandaag de dag nog steeds van dienst zijn.

Aambeeld

antiek smid aambeeld
antiek smid aambeeld

Aambeelden zijn absoluut een van de belangrijkste gereedschappen die centraal staan in al het werk dat smeden voltooien. Het aambeeld biedt niet alleen een stevige plek voor smeden om hun hete metaal tegen te slaan en vorm te geven, maar ze hebben ook speciale ruimtes om gereedschap vast te houden dat bij de hand moet zijn tijdens het vormen van deze nieuwe creaties. Oudere aambeelden die vóór de massaproductie van staal waren gemaakt, waren doorgaans gemaakt van gietijzer en zouden bij elk gebruik sneller verslechteren. Al snel werden er stalen platen over deze ijzeren aambeelden gegoten om ze te versterken, en uiteindelijk werden de aambeelden volledig van staal gemaakt.

Tong

antieke smidtang
antieke smidtang

Het is niet zo moeilijk voor te stellen hoe heet het metaal dat uit de smederijen komt, kan zijn, en elke verstandige smid weet dat de enige veilige manier om het vurige materiaal eruit te halen met een tang is. Toegegeven, er zijn ontelbare soorten tangen, variërend van eendenbektangen en hun zeer platte, langwerpige openingen om tangen op te pakken, en veel getalenteerde smeden gingen door met het smeden van hun eigen aangepaste tangen volgens hun specificaties.

Balgen

vintage smid hieronder
vintage smid hieronder

Als je ooit een open haard hebt gezien in een animatiefilm uit het begin van de 20e eeuw, dan ben je waarschijnlijk onbewust getuige geweest van een blaasbalg die zijn werk doet. De balg lijkt op een accordeon met zijn gevouwen compartiment dat bij elkaar wordt gehouden door wat lijkt op een extra groot planchet. Er zit een kleine tuit helemaal aan het uiteinde van het driehoekige planchet, en wanneer de balg tot de hoogste breedte wordt uitgerekt en vervolgens naar beneden wordt gedrukt, zal de lucht naar de vlammen van een groeiend vuur blazen en helpen het op te stoken tot hogere temperaturen. Smeden gebruikten balgen in de smederij voordat ventilatoren en meer geavanceerde technologie waren uitgevonden.

Hamers

vintage smidhamer die metaal buigt
vintage smidhamer die metaal buigt

De hamer en het aambeeld zijn wat de meeste mensen voor ogen hebben als ze denken aan een historische smid. Zelfs het fantasy-genre toont graag de toegewijde smid, die een misvormd stuk staal tot een prachtig zwaard uithamert, zodat de hoofdpersoon de strijd kan aangaan. Zonder de hamer, zoals de voorhamer, de kogelpein en andere, zou het voor de smid moeilijk zijn om al zijn taken uit te voeren. Hamers zijn er in verschillende maten en soorten, en ze zijn vaak simplistisch ontworpen met functionaliteit op de voorgrond.

Extra hulpmiddelen

Natuurlijk kun je een groot aantal gereedschappen uit eerdere smederijen vinden, maar dit zijn er een paar die wat zeldzamer zijn:

  • Chisels- Een stuk gereedschap dat misschien niet meteen in je opkomt is de beitel. Beitels worden vaak gebruikt om elk project waar de smid aan werkt, weg te hakken om het onderwerp beter te bewerken.
  • Molds - Een geweldige manier om aan mallen te denken is door te denken aan de kleine musketbalmallen van The Patriot. Mallen zijn gevuld met gesmolten metaal, dat afkoelt en uithardt tot de binnenvorm.
  • Files - Vijlen zien er precies uit als grote nagelvijlen, behalve dat ze van metaal zijn en een nummer op je nagelbedden zouden zetten. Deze bestanden worden op precies dezelfde manier gebruikt als de meeste andere gereedschappen: om de producten van een smid beter vorm te geven.

Waarde van antiek smeedgereedschap

Afgezien van aambeelden zijn antieke smidgereedschappen niet veel geld waard. Normaal gesproken kan een gemiddeld stuk €10-€50 waard zijn, waarbij zeldzame en unieke stukken oplopen tot ongeveer €100. Gegeven het feit dat er eigenlijk veel smidgereedschappen uit de 19e en 20e eeuw bestaan, en dat moderne smidgereedschappen veel productiever zijn voor hedendaagse smeden om te gebruiken, is er gewoon niet voldoende vraag naar dit antiek om ze waard te zijn. honderden dollars.

Dat gezegd hebbende, geldt hetzelfde niet voor aambeelden. Aambeelden lijken de unieke uitbijter te zijn van het oude smidgereedschap. Er is een grotere markt - grotendeels dankzij het feit dat ze de tand des tijds echt doorstaan en vandaag de dag continu kunnen worden gebruikt - en je kunt oudere voorbeelden van deze items vinden dan van andere in de gereedschapsriem van de smid. Deze aambeelden kunnen dus ergens tussen de $ 50 en $ 5.000 kosten, afhankelijk van wanneer het is gemaakt, waar het van is gemaakt en hoe zwaar het is.

Dit zijn bijvoorbeeld de prijzen waarmee een verscheidenheid aan antieke gereedschappen uit de werkplaats van de smid onlangs op de veiling kwam:

  • 19e-eeuws trio van smeltlepels met dubbele tuit - Verkocht voor $ 19,54
  • Antieke voorhamer met taps toelopende punt en ronde kop van 5 pond - Verkocht voor $ 45
  • Antieke 21" handbediende vuurbalg - aangeboden voor $ 69,94
  • 19e-eeuws aambeeld op de originele houten basis - Verkocht voor $ 2,375
  • 17e-eeuws Frans aambeeld met basis - Verkocht voor $ 4.875

De beste plaatsen om het gereedschap van een antieke smid te vinden

Hoewel deze oude gereedschappen niet bijzonder zeldzaam zijn, vooral niet in de westerse wereld, is er geen gespecialiseerde locatie waar je ze te koop kunt vinden. Hoewel het altijd een goed idee is om uw plaatselijke antiekwinkels te raadplegen voor deze veelgebruikte gereedschappen, kunt u ze gemakkelijker online zoeken. Momenteel zijn de beste plaatsen om doorheen te bladeren:

  • Anvil Fire - Anvil Fire is een online verkoper met een scala aan bronnen met betrekking tot smeden, evenals een grote collectie antieke, vintage en moderne gereedschappen te koop. Op hun website vindt u een aantal gereedschappen uit de vroege Victoriaanse en late interbellumperiode die te koop zijn.
  • Lot-Art - Volgens hun website is Lot-Art een veiling voor beeldende kunst en verzamelobjecten, een investeringszoekmachine gericht op het creëren van een wereldwijde marktplaats voor speciale items. Blader door hun inventaris van landgoederen en veilingkavels en ontdek hun wisselende collectie antieke gereedschappen en diversen.
  • Jim Bode Tools - Jim Bode Tools is een toonaangevende detailhandelaar op het gebied van antiek gereedschap en wordt geleid door een verzamelaar en vakman. Hij biedt antieke gereedschappen van hoge kwaliteit aan geïnteresseerde kopers; blader door de lijst met gereedschapscategorieën op de website, zoals hamers, en kijk welke smidgereedschappen je opvallen.
  • Anvils4Sale - Als u vooral op zoek bent naar antieke aambeelden, dan is Anvils4Sale een geweldige plek om te bezoeken. Een online retailer die gespecialiseerd is in antieke en Duitse aambeelden. Je kunt een kleine selectie aambeelden te koop vinden met veel details over hun stijl, constructie en doeleinden in hun lijsten. Geïnteresseerde kopers kunnen echter niet rechtstreeks via de site kopen en moeten via telefoon of e-mail contact opnemen met de eigenaren om de aankoop te bemiddelen.
  • eBay - Ebay heeft een grote voorraad smeedgereedschappen beschikbaar; Het is echter moeilijk te bevestigen dat deze gereedschappen antiek zijn en niet alleen maar moderne replica's, dus wees voorzichtig met wie je koopt en wat hun recensies zeggen.
  • Etsy - Bij Etsy zul je dezelfde situatie tegenkomen als bij eBay; wat je opoffert aan historische nauwkeurigheid in de vermeldingen, maak je goed met het aantal tools dat tot je beschikking staat.
  • 1st Dibs - 1st Dibs zal je niet teleurstellen als het gaat om waardevollere antieke smidgereedschappen. Ze hebben meestal kleinere voorraden van duurder antiek, dus ze zijn een geweldige plek om naartoe te gaan als je geïnteresseerd bent in iets speciaals.

Hamer uit welk smidgereedschap je eerst wilt

Antieke smidgereedschappen zijn een van de meest veelzijdige verzamelobjecten die er zijn. U kunt ze gemakkelijk tentoonstellen of u kunt ze op elke gewenste manier aan het werk zetten. Omdat geen twee gereedschappen hetzelfde zijn, kunt u uw gereedschap inzetten om elke klus te klaren die u maar wilt.

Aanbevolen: