Identificatie van antieke olielampen: belangrijke details om te weten

Inhoudsopgave:

Identificatie van antieke olielampen: belangrijke details om te weten
Identificatie van antieke olielampen: belangrijke details om te weten
Anonim
Verlichte antieke lantaarn met oud boek op tafel
Verlichte antieke lantaarn met oud boek op tafel

Het identificeren van antieke olielampen kan een beetje lastig zijn, aangezien er veel reproductie-antieke lampen op de markt zijn. Olielampen waren in veel huizen vóór elektriciteit de belangrijkste lichtbron, en ze hebben een prachtige stijl die tegenwoordig door verzamelaars wordt gewaardeerd. Leer hoe u kunt zien of een olielamp antiek is en hoe u verschillende soorten olie- en kerosinelampen kunt identificeren.

Licht werpen op het onderwerp olie- en kerosinelampen

Het verschil tussen olielampen en kerosinelampen is minimaal; Lampolie is eenvoudigweg een schonere brandstof die hetzelfde doel dient als kerosine. Het is belangrijk op te merken dat u altijd brandstoffen moet kiezen die zijn goedgekeurd voor lampen, aangezien niet alle soorten olie en kerosine geschikt zijn. Hoewel deze lampen in veel verschillende stijlen verkrijgbaar zijn, hebben de meeste olie- en kerosinelampen een basisformule die in de loop der jaren niet veel is veranderd. Dit zijn de onderdelen van een olielamp:

  • Reservoir of kom- Deze lampen gebruiken een reservoir of kom om brandstof vast te houden. Er zal een manier zijn om dit reservoir te vullen.
  • Burner - Dit gedeelte van de lamp bevindt zich boven het reservoir en heeft een verstelbare lont die tot in de kom reikt. De lont zuigt de brandstof op.
  • Schoorsteen - Deze glazen beschermer bevat de vlam van de lamp. Bij sommige lampen zit ook een kap.

Hoe weet je of een olielamp antiek is?

Omdat olielampen mooi zijn en nog steeds nuttig zijn, maken veel bedrijven moderne reproducties. Dit kan de identificatie van antieke kerosinelampen lastig maken, maar volgens Real of Repro zijn er verschillende aanwijzingen die je kunnen helpen een antieke olielamp van een modern stuk te onderscheiden.

Gebruik een blacklight

Houd een blacklight naast de lamp in een donkere kamer. Nieuwe olielampen worden met lijm bij elkaar gehouden en nieuwe lijm fluoresceert bij blacklight. Oude lampen hebben glazen onderdelen die zijn gesmolten, zodat ze niet oplichten bij blacklight.

Bekijk de hardware

Hoewel het geen onfeilbare methode is voor de identificatie van antieke kerosinelampen, kan hardware wel een indicatie geven of een lamp nieuw of oud is. Controleer of de bouten over de gehele lengte zijn voorzien van schroefdraad of alleen over het gedeelte dat nodig is om de onderdelen van de lamp te bevestigen. Een bout die volledig van schroefdraad is voorzien, is waarschijnlijk nieuw.

Controleer op gips

Hoewel veel nieuwe lampen hardware gebruiken die erg veel op de originele stukken lijkt en zelfs uit dezelfde mallen kan zijn gemaakt, zal de manier waarop de hardware wordt bevestigd verschillen tussen nieuwe en oude lampen. Nieuwe lampen gebruiken lijm, terwijl veel oudere lampen gips gebruiken om eventuele ruimtes tussen het lamplichaam en de hardware op te vullen. Onderzoek deze gewrichten zorgvuldig om te bepalen of ze gips bevatten.

Belangrijke factoren bij de identificatie van antieke olielampen

Als je eenmaal weet dat je olielamp echt antiek is, is er nog werk aan de winkel om er meer over te weten te komen. Dit zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden om de leeftijd en fabrikant van uw antieke olielamp te identificeren.

Antieke lampstijlen

Antieke kerosine- en olielampen zijn er in veel verschillende stijlen en typen. Als u de stijl van uw lamp kent, kunt u bepalen of deze door een specifieke fabrikant of in een bepaalde tijd is gemaakt. Mogelijk hebt u een van de volgende:

  • Antieke olielampen met handvatten - Sommige lampen zijn ontworpen om door het huis of terrein te worden gedragen. Je herkent dit type lamp aan het handvat of de vingerlus.
  • Hangende antieke olielampen - Andere lampen hebben een lus om aan een spijker of aan een muur te hangen. Door deze lus kan de lamp waterpas hangen.
  • Antieke petroleumtafellampen - Tafellampen variëren in grootte, maar ze hebben een bredere basis waardoor ze rechtop op een tafel kunnen staan.
  • Antieke wandlampen - Wandlampen hebben vaak een reflector die tegen de muur ligt en het licht terug de kamer in reflecteert.
  • Lampen met kappen - Sommige lampen hebben glazen kappen die hun schoonheid en waarde vergroten.
Vintage olielampen
Vintage olielampen

Typen lampbranders

Volgens The Lamp Works zijn er zes primaire typen antieke olielampbranders. Als u de brander kunt identificeren, weet u wat voor soort brandstof uw lamp gebruikt, hoe oud deze kan zijn en andere nuttige tips. Hier zijn de zes soorten olielampbranders:

  • Prongbranders- Deze branders worden gebruikt met kerosine- en olielampen en hebben vier tanden die de glazen schoorsteen op zijn plaats houden.
  • Coronet-branders - Deze branders worden ook gebruikt met kerosine- en olielampen en hebben een kroon- of kroonvormig stuk hardware dat de schoorsteen vasthoudt.
  • Argand-branders - Dit type brander had veel gaten om lucht te laten circuleren en het branden te vergemakkelijken.
  • Centrale trekbranders - Net als bij een Argand-brander maakte dit type brander een grotere luchtcirculatie mogelijk, dit keer via een inlaatbuis in het midden en een geperforeerd metalen oppervlak.
  • Walvisoliebranders - Deze branders hadden twee lange buizen die de lont vasthielden en zich uitstrekten tot in het reservoir, waardoor de warmte van de lamp de walvisolie kon smelten.
  • Verbrandingsvloeistofbranders - In deze branders steken de buizen vanaf een plaat naar buiten en omhoog. Buizen zijn meestal gemaakt van messing.

Kleuren van antieke olielampen

Hoewel veel lampen van helder glas zijn, zie je ze ook in allerlei prachtige kleuren. Het is belangrijk op te merken dat dit een andere manier is om te bepalen of uw lamp daadwerkelijk antiek is. Sommige specifieke modellen waren alleen verkrijgbaar in heldere of bepaalde kleuren, dus als je er een ziet in een kleur die niet is geproduceerd, weet je dat het een reproductie is. Dit zijn enkele kleuren van echte antieke olielampen:

  • Groen glas
  • Helder glas
  • Amberkleurig glas
  • Wit melkglas
  • Amethistglas
  • Rood glas
  • Kob altglas

    Oude olielamp
    Oude olielamp

Olielampmakersmarkeringen

Een essentieel hulpmiddel bij het leren herkennen van antieke olielampen is weten waar je de merktekens van de maker kunt vinden. Zoals veel antiek kunnen herkenningstekens een van de beste manieren zijn om te vertellen wat je hebt en hoe oud het is. Misschien vindt u glazen identificatietekens op de lamp, maar de hardware van de brander is de plek om echte antwoorden te vinden. Bij olielampen zijn de markeringen meestal te vinden op de knop waarmee je de lont kunt opwinden. Het uiteinde van die knop heeft meestal een stempel. Volgens Old Copper zijn dit enkele van de meest opvallende:

  • Aladdin- Dit merk gebruikte verschillende makersmerken, maar er staat bijna altijd ergens "Aladdin" in.
  • Beacon Light - Bij dit merk zie je de naam vaak in blokletters in een cirkel.
  • Erich & Graetz - Dit unieke meesterteken toont twee draken die tegenover elkaar staan.
  • Rochester Lamp Company - Dit in New York gevestigde bedrijf heeft op de knoppen voor de lampopwinder de tekst "Rochester" of "New Rochester" gestempeld.

Olielamp patentnummers en data

Een uitstekende manier om de geschiedenis van uw antieke olielamp vast te stellen, is door een patentnummer of -datum te vinden. Dit zit meestal op de opwindknop, maar het kan ook op een andere plek op de brander of voet van je lamp zitten. Als u een nummer van een in de VS gemaakte lamp vindt, zoek dit dan op bij het Amerikaanse Patent and Trademark Office. Dit kan u vertellen hoe oud uw olielamp kan zijn.

Hoe weet u of een olielamp waardevol is

De meeste antieke olielampen worden voor tussen de €25 en €150 verkocht, maar sommige voorbeelden kunnen bijzonder waardevol zijn. Lampen met geslepen kristallen kappen, mooie details, bijzondere kleuren en andere kenmerken kunnen op een veiling het meeste opleveren. Bovendien zullen lampen in uitstekende staat bijna altijd voor meer verkopen dan lampen met ontbrekende onderdelen, scheuren en andere schade. De beste manier om te bepalen of een olielamp waardevol is, is door deze te vergelijken met recent verkochte lampen die vergelijkbaar zijn. Hier zijn enkele voorbeelden van recente verkopen:

  • Een helder, klein glazen olielampje met een vingerlus uit ongeveer 1900, verkocht voor ongeveer $ 25.
  • Een blauwe glazen olielamp van het merk Eagle met een bijpassende schoorsteen, verkocht voor ongeveer $ 70.
  • Een prachtige grote gebeeldhouwde olielamp van cranberryglas uit de jaren 1890 met de originele kap, verkocht voor meer dan $850.

Geniet van de schoonheid van antieke olielampen

Soms is de gemakkelijkste manier om een antiek te identificeren, door naar foto's van soortgelijke voorwerpen te kijken. U kunt foto's van antieke olielampen bekijken om enkele van de hier genoemde stijlen, kleuren en merken te zien. Je kunt ook verschillende soorten antieke lampen onderzoeken om te zien of de jouwe er tussen zit. Als u meer weet over uw antieke olielamp, kunt u nog meer genieten van de schoonheid ervan.

Aanbevolen: