Antieke kroonluchtertypen en waarden

Inhoudsopgave:

Antieke kroonluchtertypen en waarden
Antieke kroonluchtertypen en waarden
Anonim
Verlichte kroonluchter die aan het plafond hangt
Verlichte kroonluchter die aan het plafond hangt

Als je wat historische charme aan je huis wilt toevoegen, kunnen antieke kroonluchters een geweldige keuze zijn. Deze prachtige oude verlichtingsarmaturen kunnen ook ongelooflijk waardevol zijn, dus als u weet hoe u echt antiek kunt herkennen, kunt u een goede deal scoren of uw oude kroonluchter voor een hoge prijs verkopen.

Hoe weet u of een kroonluchter antiek is

Niet alle kroonluchters die er oud uitzien, zijn ook daadwerkelijk oud. Om als ‘antiek’ te worden beschouwd, moet een armatuur minstens 100 jaar oud zijn. Omdat deze traditionele armaturen veel klassieke aantrekkingskracht hebben, worden er nog steeds kroonluchters in antieke stijl gemaakt. Er zijn echter een paar aanwijzingen die u kunnen helpen bepalen of uw kroonluchter antiek is.

Het is niet aangesloten op elektriciteit (of is later aangesloten)

Veel antieke kroonluchters waren niet voorzien van elektriciteit toen ze werden vervaardigd. Volgens de National Park Service duurde het tot 1925 voordat zelfs 50% van de Amerikaanse huizen over elektriciteit beschikte. De meeste kroonluchters die vóór die tijd werden gemaakt, werden verlicht door kaarsen of gas. Mogelijk is er op een later tijdstip in de geschiedenis van de kroonluchter elektrische bedrading aan de kroonluchter toegevoegd. Dit zijn enkele tekenen dat een oude kroonluchter geen elektriciteit had toen hij voor het eerst werd gemaakt:

  • Bobeche- Bobeche, of kleine druppelbekertjes voor kaarsen, maakten deel uit van veel kaarskroonluchters. Ze bevonden zich net onder de kaarsen en zorgden ervoor dat de was niet naar beneden druppelde. Als een kroonluchter bobeche heeft, kan deze antiek zijn.
  • Holle buizen - Gasoliers, of gaskroonluchters, hadden holle buizen waardoor het gas langs de armen van de kroonluchter kon stromen. Deze kunnen van metaal of glas zijn gemaakt, en veel benzinemotoren zijn omgezet in elektriciteit door draad door de buizen te laten lopen.
  • Zichtbare bedrading - Op kaarskroonluchters of benzinemotoren die zich niet lenen voor een gemakkelijke elektrische ombouw, ziet u mogelijk zichtbare bedrading. Dit kan op antiek duiden.

Glazen onderdelen zijn niet helemaal helder

Bij oudere glazen kroonluchters is het gebruikelijk dat glas niet helemaal helder is. Zoek naar gele of grijze tinten, maar ook naar kleine onvolkomenheden en belletjes in het glas. Deze kunnen duiden op een ouder glasproductieproces.

Het glas of kristal is met de hand gesneden

Antieke glazen kroonluchters hebben nog een belangrijk verschil met hun moderne tegenhangers: de glazen of kristallen onderdelen kunnen met de hand zijn gesneden. Er zijn een paar tekenen dat glazen of kristallen kroonluchteronderdelen met de hand kunnen worden gesneden:

  • Niet uniform - Glas dat met de hand is gesneden, is mogelijk niet perfect uniform. Als je naar de facetten kijkt, zie je misschien dat ze niet volledig symmetrisch zijn.
  • Geen vormlijnen - Glazen kroonluchterkralen kunnen worden gemaakt van gegoten glas, vooral in moderne reproducties van antiek. Handgeslepen antiek glas heeft geen vormlijnen voor de druppels en kralen.
  • Aan beide zijden afgewerkt - Over het algemeen hebben antieke geslepen glazen of kristallen kroonluchters druppels en kralen die aan beide zijden zijn afgewerkt, en niet alleen aan de naar buiten gerichte zijde. Moderne reproducties hebben mogelijk slechts één kant met facetten en de andere kant plat.

De hangende draad heeft patina

Kristal- en glazen kroonluchters hebben kleine stukjes metaal of draad die de druppels en kralen bij elkaar houden. Als je goed naar deze draden kijkt, kun je zien of je kroonluchter antiek is. In nieuwe kroonluchters die er oud uitzien, zullen deze draaddelen meestal glanzend en modern ogen. Roestvrij staal werd pas in 1913 uitgevonden en zelfs toen duurde het enige tijd voordat het in kroonluchters werd gebruikt. De draad die wordt gebruikt om stukjes kristal of glas in antieke kroonluchters met elkaar te verbinden, vertoont meestal tekenen van verdonkering. Dit ouderdomspatina maakt deel uit van de schoonheid van antieke kroonluchters.

Soorten antieke kroonluchters

Als je naar antieke kroonluchters in bergingswinkels en antiekwinkels kijkt, zul je merken dat er veel verschillende soorten zijn. De verscheidenheid aan antieke verlichtingsarmaturen is bijna oneindig, maar ze vallen in een paar specifieke typen.

Antieke kristallen kroonluchters

Een vintage kroonluchter aan de muur
Een vintage kroonluchter aan de muur

Kristallen kroonluchters behoren tot de meest waardevolle en iconische verlichtingsarmaturen en bestaan al eeuwen. Ze werden vooral populair in de 19e eeuw toen Ierse kristallen kroonluchters van beroemde fabrikanten als Waterford een statussymbool werden in de rijkste huizen. Variaties op glas-in-lood- of kristallen kroonluchters vonden hun weg naar veel eetkamers.

Je ziet kristallen kroonluchters in verschillende stijlen en maten. Ze kunnen een diameter van vele meters hebben, ontworpen om het plafond van een grote foyer of hal te sieren, of ze kunnen veel kleiner zijn. De meeste zijn voorzien van ingewikkeld gesneden kristallen kralen en druppels, aan elkaar geregen met draad.

Oude kroonluchters van glas

een oude kroonluchter in een gebouw
een oude kroonluchter in een gebouw

Kristal was niet de enige keuze voor kroonluchters in de 19e eeuw en daarvoor. Antieke glazen kroonluchters waren een optie voor degenen die zich de weelde van kristal niet konden veroorloven, en ze openden ook een breed scala aan stijlen die kristal niet toestond.

Je ziet kroonluchters met lampenkappen van slakkenglas of glas-in-lood, maar ook kroonluchters met "slipper" -kappen in ondoorzichtige kleuren. Er zijn ook kroonluchters van melkglas of gekleurd glas, soms gecombineerd met geslepen glas- of kristallen kralen of druppels.

Antieke koperen en metalen kroonluchters

Kroonluchter in St. Thomas Synagoge
Kroonluchter in St. Thomas Synagoge

Je ziet ook antieke kroonluchters in verschillende metalen. Dit komt vooral veel voor bij kaarskroonluchters, die vaak zijn gemaakt van messing, ijzer en andere metalen. Vergeleken met glas en kristal was metaal redelijk betaalbaar, waardoor dit door de jaren heen een populair materiaal voor verlichtingsarmaturen was.

Antieke koperen kroonluchters zijn nooit echt uit de mode geraakt. Ze kunnen vele vormen aannemen, waaronder uitgebreide ontwerpen gemaakt van gepolijst messing, eenvoudige vormen gemaakt van mat metaal en koperen kroonluchters gecombineerd met glas of kristal.

Waarde van antieke kroonluchters

Kristallen kandelaar
Kristallen kandelaar

Antieke kroonluchters kunnen erg waardevol zijn. Sommige voorbeelden kunnen tienduizenden dollars of meer waard zijn, hoewel de meeste de neiging hebben om in de honderden te worden gewaardeerd. Als u de factoren begrijpt die de waarde beïnvloeden en hoeveel vergelijkbare antieke kroonluchters waard zijn, kunt u een idee krijgen van de waarde van uw oude verlichtingsarmaturen.

Factoren die de waarden van oude kroonluchters beïnvloeden

Er zijn een aantal factoren die de waarde van een antieke kroonluchter kunnen beïnvloeden, waaronder de volgende:

  • Schoonheid- Omdat kroonluchters zijn ontworpen om decoratief te zijn, zal een aantrekkelijke kroonluchter altijd meer waard zijn dan een soortgelijk exemplaar dat niet zo mooi is.
  • Conditie - De meest waardevolle antieke kroonluchters hebben alle onderdelen en zijn niet beschadigd. Ze werken ook goed. Gerestaureerde antieke kroonluchters kunnen bijna net zo waardevol zijn als originele exemplaren, zolang de restauratie maar smaakvol is en gebruik maakt van originele onderdelen.
  • Ontwerper of merk - Kroonluchters van bekende merken als Tiffany & Co. kunnen aanzienlijk meer waard zijn dan andere voorbeelden. Zoek naar identificatiemarkeringen op de basisplaat en andere verborgen gebieden.
  • Materialen - Kristallen kroonluchters zijn doorgaans waardevoller dan antieke glazen kroonluchters of die van andere materialen. Om te bepalen of uw kroonluchter van kristal of glas is, houdt u een van de druppels tegen het licht en kijkt u of er regenbogen van gebroken licht ontstaan. Als dat zo is, is het waarschijnlijk kristal.
  • Age - Over het algemeen zijn oudere kroonluchters waardevoller. Ze moeten echter bruikbaar zijn in de moderne woning en moeten bedraad zijn.
  • Grootte - Grotere kroonluchters zijn vaak meer waard dan hun kleinere tegenhangers, als alle andere factoren gelijk zijn.

Voorbeelden van hoeveel antieke kroonluchters waard zijn

Als u zich afvraagt hoeveel uw kroonluchter waard is, moet u deze vergelijken met vergelijkbare exemplaren die onlangs zijn verkocht. Zorg ervoor dat de kroonluchter die u ter vergelijking gebruikt, qua leeftijd, grootte, materialen en staat vergelijkbaar is.

  • Een zeer grote kristallen kroonluchter uit het begin van de 20e eeuw, die in 2022 voor bijna $ 10.000 werd verkocht. Hij was in perfecte staat, zonder ontbrekende kristallen of andere schade.
  • Een antieke glazen kroonluchter met zes armen uit de late 19e eeuw of vroege 20e eeuw werd verkocht voor ongeveer $ 3.200. Eén kap had een klein chipje in het glas.
  • Een antieke Franse kroonluchter in de vorm van een cherubijn, verkocht voor bijna $ 2.000. Hij was gemaakt van brons en glas en had één kleine chip.
  • Een antieke gietijzeren kroonluchter die oorspronkelijk was gemaakt voor gaslicht en werd verkocht voor iets minder dan $ 1.000. Waarschijnlijk ontworpen door de fabrikant Bradley & Hubbard, maar er was geen merkteken op.
  • Een antieke koperen kroonluchter in de vorm van een mand met rozen, verkocht voor ongeveer $ 400. Het bevatte ook slakkenglas, wat een unieke uitstraling biedt.

Voeg licht en schoonheid toe aan uw huis

De juiste antieke verlichting kan uw interieur transformeren en uw huis een gevoel van geschiedenis geven. Antieke kroonluchters zijn ook niet beperkt tot de eetkamer. Je kunt deze prachtige armaturen ook gebruiken om je slaapkamer een vintage uitstraling te geven, een antieke look in de badkamer te creëren of licht en schoonheid toe te voegen aan een thuiskantoor of studeerkamer. Er zijn veel manieren om deze historische armaturen in je huis te gebruiken.

Aanbevolen: