Antieke kruisbeeldontwerpen en hun waarden

Inhoudsopgave:

Antieke kruisbeeldontwerpen en hun waarden
Antieke kruisbeeldontwerpen en hun waarden
Anonim
Antiek kruisbeeld en kaarsen
Antiek kruisbeeld en kaarsen

Het kruisbeeld is een centrale iconografische figuur binnen de christelijke cultuur, en misschien heb je een antiek kruisbeeld gezien in de historische reliekschrijn van een kerk, in een persoonlijke collectie en zelfs in een plaatselijke antiekwinkel. Als je katholiek bent opgegroeid of in het zuiden van de Verenigde Staten, hadden je ouders waarschijnlijk een kruisbeeld of twee aan de muren van je ouderlijk huis hangen. Kijk eens hoe deze artistieke weergave zo populair werd onder christelijke volgelingen en hoe de markt voor kruisbeeldverzamelaars er vandaag de dag uitziet.

Het kruisbeeld door de geschiedenis heen

Een kruisbeeld wordt gedefinieerd als een afbeelding van Christus die aan een kruis sterft, en de hedendaagse versie van deze afbeelding verscheen pas in de Romaanse periode in de 10deeeuw. Dit omvat Jezus Christus, uitgestrekt tussen de balken van een houten kruis, gekleed in een dun wit laken om zijn heupen en met een doornkroon. Volgens een artistieke studie, beginnend in de 13e eeuw, begonnen kunstenaars Christus af te beelden als een bloedige martelaar, met de speerwond in zijn zij, de spijkergaten in zijn handen en doornen die doorboorden. zijn hoofd waardoor stroompjes bloed zijn bleke huid bevlekten. Deze nadruk op pijn en lijden bleef bestaan tot de 19e eeuw, toen het kruisbeeld van bloed werd ontdaan en vaak een peinzende of contemplatieve Christus bevatte. Moderne artistieke interpretaties van deze offerscène zijn interactiever en soms strekt Christus zich uit om de kijker te bereiken.

Materialen en stijlen van antieke kruisbeelden

Antieke kruisbeelden zijn gemaakt van een groot aantal materialen en in verschillende stijlen. Meestal werden ze gemaakt van verschillende houtsoorten en metalen, zoals messing en zilver. Bovendien werden veel hiervan ook met de hand beschilderd. De vroegste kruisbeelden waren meestal van hout; toch werden zowel zeer oude als meer hedendaagse antieke kruisbeelden gemaakt in zeer sierlijke en ongelooflijk eenvoudige ontwerpen. Je moet dus beter naar de materialen en de kunstenaar kijken, als dit wordt aangegeven, om de datum en de waarde van het kruisbeeld te beoordelen.

Verlaten wit kruisbeeld op een grijze steen onder zonlicht
Verlaten wit kruisbeeld op een grijze steen onder zonlicht

Een antiek kruisbeeld evalueren

Of je nu antieke kruisbeelden wilt verzamelen of meer wilt weten over het kruisbeeld dat je familie als erfstuk beschouwt, je zult deze verschillende criteria willen bekijken die je zullen helpen de waarde ervan te beoordelen.

Conditie

Net als bij elk antiek heeft de staat van het antieke kruisbeeld een grote invloed op de waarde ervan. Zoek naar eventuele deuken of breuken, en naar plekken waar het item mogelijk gerepareerd is. Controleer ook op ontbrekende stukken; Hoewel de waarde hierdoor afneemt, kunt u deze stukken opnieuw laten bevestigen als u een antiek kruisbeeld wilt behouden dat u al onder uw hoede heeft. Controleer bovendien of de figuur van Christus eruit ziet alsof hij uit het originele kunstwerk is gemaakt en geen vervangende Christus is die later is toegevoegd.

Leeftijd

Het kan nogal moeilijk zijn om antieke kruisbeelden te verouderen, maar middeleeuwse en renaissance-exemplaren zullen vaak meer waard zijn puur op basis van hun leeftijd. Dus als u denkt dat u een ouder kruisbeeld heeft, kunt u contact opnemen met een taxateur om uw antiek officieel te laten taxeren.

Oud kruisbeeld
Oud kruisbeeld

Stijl

Of je nu een antiek kruisbeeld wilt kopen of verkopen, je zult overgeleverd zijn aan de huidige markttrends. Zoals met het meeste antiek is er vraag naar bepaalde stijlen en perioden van verzamelobjecten, wat betekent dat je dat kruisbeeld uit de 11deeeuwse kruisbeeld misschien niet kunt verkopen omdat er niemand is die ernaar zoekt het is nu op de markt. Een gemakkelijke manier om deze trends te controleren, is door te kijken naar wat er momenteel op verschillende veilingen wordt aangeboden en te kijken of er een overvloed is aan een bepaald materiaal, een bepaalde periode of een bepaalde stijl. Als het stuk dat je wilt verkopen in de volksmond vertegenwoordigd is, dan is dit misschien een goed moment om het op de markt te brengen; aan de andere kant, als hetzelfde kan worden gezegd voor het soort dat je wilt kopen, dan zul je je moeten voorbereiden om wat competitiever te zijn en misschien meer geld uitgeven om een andere geïnteresseerde koper te overbieden.

Type

Terwijl de meeste antieke kruisbeelden werden gemaakt om aan de muur of boven een altaar te worden gemonteerd, begonnen juweliers uit de 19then 20th eeuw juweliers het creëren van delicate kettingen en broches met afbeeldingen van het kruisbeeld. Deze kunnen net zo veel, zo niet meer, waard zijn dan de geschatte waarde van de grotere stukken.

Kruisbeeld ketting
Kruisbeeld ketting

Antieke kruisbeeldwaarden

Twee belangrijke factoren die de waarden van antieke kruisbeelden beïnvloeden, zijn de prijs van de materialen die worden gebruikt om ze te vervaardigen en de kunstenaars, als het zo wordt vermeld, die ze hebben gemaakt. Bovendien, hoe groter het stuk, hoe meer het waard zal zijn. Dit met de hand gesneden kruisbeeld uit het eind van de 19e eeuw werd bijvoorbeeld onlangs op één online veiling verkocht voor bijna $ 8.000. Hetzelfde kan gezegd worden voor kruisbeelden die in andere vormen voorkomen, zoals sieraden; deze Edwardiaanse kruisbeeldhanger wordt in één veiling aangeboden voor $ 500. Kortom, deze antieke kruisbeelden kunnen ergens tussen een paar honderd dollar en een paar duizend dollar waard zijn.

Breng geschiedenis in huis

Of je nu een antiek kruisbeeld wilt om je religie te eren of omdat je het prachtige kunstwerken vindt, deze culturele iconografie kan een ouderwets gevoel in iemands ruimte brengen.

Aanbevolen: