20 feiten die u waarschijnlijk niet weet over druiven

Inhoudsopgave:

20 feiten die u waarschijnlijk niet weet over druiven
20 feiten die u waarschijnlijk niet weet over druiven
Anonim
druiven
druiven

Of je ze nu rauw eet of gebruikt bij de wijnproductie, druiven zijn een geweldige vrucht. Als u een paar feiten over druiven kent, kunt u indruk maken op uw vrienden bij uw volgende wijnproeverij of de beste tros kiezen tijdens uw uitstapjes naar de supermarkt.

20 leuke weetjes over druiven

Wil je meer leren over druiven en indruk maken op je vrienden met je kennis van wijnstokken? Door deze feiten klink je als een expert!

1. Druiven zijn eigenlijk bessen

Volgens Dictionary.com betekende het woord 'bes' eigenlijk 'druif' in het Oud-Engels. Tegenwoordig wordt een druif in botanische termen nog steeds gedefinieerd als een bessoort. Dit betekent dat elke vrucht afkomstig is van één enkele bloem aan de wijnstok.

2. Tafel- en wijndruiven zijn anders

Het is normaal om aan te nemen dat wijn is gemaakt van de druifsoort die je in de plaatselijke supermarkt ziet. Dit is niet het geval. Tafeldruiven, of druiven die je rauw eet, zijn duidelijk anders. Ze hebben een dunne schil en door de jaren heen hebben boeren ze zo gefokt dat ze pitloos zijn of heel kleine zaden hebben. Wijndruiven daarentegen zijn kleiner en hebben een dikkere schil en veel zaden.

3. Druiven bestaan al 65 miljoen jaar

Een wetenschappelijk overzicht gepubliceerd in het tijdschrift Trends in Genetics meldt dat de meeste onderzoekers geloven dat druiven minstens 65 miljoen jaar oud zijn. Sommige van de huidige druivensoorten zijn directe afstammelingen van deze oude druiven.

4. Mensen telen al 8.000 jaar druiven

Uit het overzicht in Trends in Genetics bleek ook dat de oudst bekende druiventeelt door mensen ongeveer 8.000 jaar geleden plaatsvond in Georgië. Van daaruit verspreidde de druiventeelt zich over heel Europa, en de Romeinen begonnen verschillende druivensoorten met verschillende namen te noemen.

5. Er zijn 8.000 verschillende soorten druiven

Volgens WebMD zijn er meer dan 8.000 verschillende druivensoorten bekend bij wetenschappers. Deze omvatten wijndruiven en tafeldruiven, waarvan de meeste afkomstig zijn uit Europa en Amerika.

6. 29.292 vierkante mijlen zijn gewijd aan de druiventeelt

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties houdt de teeltgebieden over de hele wereld bij en rapporteert dat 29.292 vierkante kilometer van het aardoppervlak wordt besteed aan de teelt van druiven. Topproducenten zijn onder meer Spanje, Italië, China en Turkije.

druiven verbouwen
druiven verbouwen

7. Druivenschillen bevatten op natuurlijke wijze gist

Hoewel gist een belangrijk ingrediënt is bij de moderne wijnbereiding, groeien er van nature gistorganismen op de schil van druiven. De hoeveelheid en het type gist varieert afhankelijk van het type druif en de groeiomstandigheden. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Mbiotic Ecology geldt dat hoe rijper de druif is, hoe meer gist er op groeit. Dit zou kunnen verklaren waarom oude mensen dit soort fruit begonnen te gebruiken om wijn te maken.

8. Je kunt bijna overal in het land druiven telen

Volgens Better Homes and Gardens zijn druiven winterhard van USDA zone 5 tot en met zone 9. Dit betekent dat je ze bijna overal in de Verenigde Staten kunt laten groeien. Verschillende druivensoorten zijn echter het meest geschikt voor bepaalde klimaten, dus het is belangrijk om te informeren naar de beste variëteit voor uw regio. U kunt meer informatie vinden over het planten van wijnstokken in uw plaatselijke kas of universiteitsvoorlichtingskantoor.

9. Te veel druiven aan een wijnstok leiden tot slechte vruchten

Better Homes and Gardens meldt ook dat je te veel druiven aan een wijnstok kunt hebben, wat afbreuk kan doen aan de kwaliteit van het fruit. Afhankelijk van de variëteit kan elke druiventros tussen de 15 en 300 individuele bessen bevatten. Als je besluit druiven te gaan telen, is het een goed idee om bloemen of druiventrossen weg te knippen die er niet zo gezond uitzien als andere aan de wijnstok.

10. Eén portie levert 27% van uw dagelijkse vitamine C

Hoewel veel mensen druiven niet associëren met een hoog vitamine C-geh alte, meldt Self Nutrition Data dat ze in werkelijkheid meer dan een kwart van de vitamine C bevatten die je per dag nodig hebt. Druiven bevatten ook veel vitamine K en bevatten geen vet of cholesterol.

11. Mensen eten meer druiven

Volgens het Agricultural Marketing Resource Center eten mensen meer druiven dan enkele decennia geleden. In 1970 consumeerde de gemiddelde persoon jaarlijks 2,9 pond druiven. In 2009 is de jaarlijkse consumptie gestegen tot 7,9 pond per persoon.

druiven eten
druiven eten

12. De Verenigde Staten zijn de grootste importeur van tafeldruiven

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw meldt dat de VS 's werelds grootste importeur van druiven voor consumptie is. In 2012 importeerde de VS 568.000 ton tafeldruiven.

13. Er zijn veel druiven nodig om wijn te maken

Volgens Wine Maker Magazine zijn er ongeveer 40 kilo druiven nodig om vijf gallon of ongeveer 25 flessen wijn te maken. Dat komt neer op ruim drie en een half pond druiven per fles.

14. Druiven hebben veel toepassingen

Wijn maken en vers eten zijn niet de enige manieren om druiven te gebruiken. Andere toepassingen zijn onder meer druivensap, druivengelei of jam, en het drogen van druiven om rozijnen te maken. Sommige mensen gebruiken ook extracten uit druivenpitten voor medicinale doeleinden.

15. Iemand at ooit 205 druiven in drie minuten

Volgens het Guinness Book of World Records heeft Dinesh Shivnath Upadhyaya Mumbai, India, het record voor het eten van de meeste druiven ooit in een periode van drie minuten. Hij consumeerde 205 druiven in die periode van drie minuten in 2015 en moest daarvoor elke druif afzonderlijk plukken.

16. Misschien heb je nog nooit gehoord van de meest geteelde druif ter wereld

Forbes meldt dat de meest verbouwde druivensoort ter wereld de Kyoho is, een in China geteelde tafeldruif. De druiven lijken op Concord-druiven en worden over het algemeen gepeld geserveerd. De populairste wijndruif ter wereld is Cabernet Sauvignon.

Kyoho-druiven aan de wijnstok
Kyoho-druiven aan de wijnstok

17. Wijndruiven zijn zoeter dan tafeldruiven

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt op basis van de smaak van droge wijn versus zoete tafeldruiven, hebben wijndruiven over het algemeen een hogere restsuiker dan tafeldruiven; wijndruiven hebben een restsuiker van ongeveer 25 Brix, terwijl tafeldruiven doorgaans een restsuiker van ongeveer 18 Brix hebben. De reden dat wijnen veel minder zoet smaken dan tafeldruiven, is omdat de restsuiker van de druiven wordt gefermenteerd tot alcohol, waardoor er slechts een kleine hoeveelheid suiker overblijft.

18. Pitloze druiven moeten worden gemaakt van stekken

Zaden zijn belangrijk voor de voortplanting van druiven, dus hoe kunnen er überhaupt pitloze druiven bestaan? Het antwoord ligt in klonen; dat wil zeggen, een stekje van een wijnstok nemen, deze in wortelhormoon dopen en hem laten wortelen en uitgroeien tot een nieuwe plant.

19. Veel Europese druivenranken zijn geënt op Amerikaanse onderstammen

In het midden van de 19e eeuw werden veel van hun druiven in Frankrijk en andere Europese wijngaarden weggevaagd door een plaag van phylloxera, een kleine bladluis waarvan wordt aangenomen dat deze afkomstig is uit Noord-Amerika en op schepen naar Europa is gereisd. Telers ontdekten dat Amerikaanse wijnstokken resistent waren tegen phylloxera, dus werden Europese wijnstokken geënt op Noord-Amerikaanse onderstammen om de epidemie te overwinnen.

20. Amerika heeft inheemse wijndruiven

Het is algemeen aanvaard dat veel van de wijndruiven die tegenwoordig in Noord-Amerika groeien Vitis vinifera zijn, oftewel Europese druiven. Deze druiven worden het meest gebruikt in wijnen en omvatten grote spelers zoals Cabernet Sauvignon, Pinot Noir en Chardonnay-druiven. Amerika heeft echter ook zijn eigen inheemse druivensoorten, waaronder Vitis labrusca (zoals Concord-druiven), Vitis riparia (de onderstam waarop de Europese wijnstokken nu zijn geënt) en Vitis rotundifolia, die worden gebruikt om Muscadine- en Scuppernong-wijnen te maken in de Amerikaans Zuid.

Muscadine-druiven uit Noord-Amerika
Muscadine-druiven uit Noord-Amerika

Druiven zijn populair en heerlijk

Het maakt niet uit hoe je ze gebruikt, druiven zijn een populaire en heerlijke vrucht. De volgende keer dat u er een in uw mond stopt, denk dan aan de spannende geschiedenis en de geweldige gezondheidsvoordelen van deze smakelijke kleine bessen. Nu je meer weet over de druiven die erin gaan, kun je wat wijnweetjes opfrissen.

Aanbevolen: