Waarom de perfecte moeder een mythe is (doe je best)

Inhoudsopgave:

Waarom de perfecte moeder een mythe is (doe je best)
Waarom de perfecte moeder een mythe is (doe je best)
Anonim
Moeder gebaart terwijl ze thuis op de bank staat door een jongen
Moeder gebaart terwijl ze thuis op de bank staat door een jongen

Als er één baan in de wereld is waar niemand in wil falen, dan is het het moederschap. Hier ben je, met dit ongelooflijke kleine mensje dat je hebt gemaakt en waarvoor je verantwoordelijk bent, en het is jouw roeping in het leven om alle momenten van het bestaan van dat kind beeldschoon, Insta-waardig en onmetelijk gecharmeerd te maken. Je legt de lat zo hoog dat perfectie nooit haalbaar zal zijn, en wat nog erger is, is dat moeders in de grote zoektocht naar ouderlijke perfectie vergeten dat Pinterest-feestjes, oogverblindende kinderdagverblijven en kasten vol met de schattigste outfits niets te maken hebben met te maken hebben met een perfecte moeder zijn, of een goede moeder.

Iedereen ziet er perfect uit, dus wat is er mis met jou?

Het is 22.00 uur. De kinderen stoppen eindelijk met het roepen om knuffels, water en alle vragen aan het universum zijn opgehouden. Je bent uitgeput, emotioneel gezapt. Je zou moeten slapen. Je hebt slaap nodig. Toch is dit de enige ruimte op de dag die helemaal van jou is. Je zet je bedlamp uit, je telefoon aan en je begint de geweldige avond, scrollend door sociale media.

Je ziet alle moeders met wie je 'vrienden' bent op sociale media, hun dagelijkse prestaties en overpeinzingen posten, zodat iedereen ze kan zien en jaloers kan zijn. Je ogen dwalen over afbeeldingen van familiefoto's, met professionele achtergronden en bijpassende outfits in overvloed. Wanneer was de laatste keer dat je een familiefoto hebt gemaakt of zelfs meer hebt gedaan dan een penseel door de wilde manen van je vijfjarige dochter halen? Let op de vrouwen die trots het avondmaal op de markt brachten waar iedereen naar kon verlangen. Wauw. Lekker eten op dinsdag? Het bord met dinonuggets en maïs uit blik dat je een paar uur geleden hebt geserveerd, begint in je achterhoofd te zeuren.

Je stopt eindelijk op een sociale mediapagina die overspoeld wordt met uitstapjes en educatieve ervaringen die een gezin dat je kent de afgelopen weken in hun schema heeft geperst. Ze glimlachen allemaal, leren en zijn liefdevol. Jij staat achter de achtbal. Je kunt morgenochtend maar beter heel vroeg wakker worden en maanden vol actie plannen vol musea, parken en knutselen. Terwijl je toch bezig bent, zorg ervoor dat je een familiefotoshoot plant en voor $ 500 aan jurken koopt bij Lily Pulitzer. Opmerking voor jezelf: ga naar Whole Foods, laat honderden Ben Franklins vallen op voedsel dat je kinderen niet eten, en annuleer vooral alle avondplannen zodat je kunt koken en het eindresultaat kunt fotograferen voor Instagram. Doe dit, en ook jij kunt een perfecte moeder zijn zoals andere mensen op sociale media zouden willen.

Babymeisje slaapt op moeders borst, terwijl moeder selfie maakt
Babymeisje slaapt op moeders borst, terwijl moeder selfie maakt

Dit is het dagelijkse konijnenhol waar moeders vandaag de dag in vallen. Ze geloven dat alle anderen het onmogelijke voor elkaar krijgen, dus wat is er in vredesnaam met hen aan de hand? Alle anderen vermoorden duidelijk het moederspel; daarom is er geen reden waarom ook jij de perfectie van je ouders niet zou kunnen bereiken. Het is een giftig denkpatroon van voortdurende vergelijking. Als het wordt gepost, moet het waar zijn.

De enige waarheid hier is dat foto's een fractie van het verhaal vertellen. Niemand post het huilen en de onzin die de wereld kan zien, en als je je leven vergelijkt met de levens van anderen, zul je je alleen maar minder voelen. Stop ermee.

Sociale media, moederschap en depressie

Al dit vergelijken van jezelf met andere (en in jouw ogen betere) moeders op sociale media maakt je verdrietig, en je bent niet de enige. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer mensen depressief worden als ze zich op sociale media met anderen vergelijken. Al deze vergelijkingen zorgen ervoor dat moeders geloven dat ze minder zijn, terwijl alle anderen meer zijn, en als perfectie voor anderen duidelijk gebeurt, moeten ze gewoon harder werken om daar te komen.

In een poging om perfect te zijn (of wat jij via sociale media als perfect ervaart), zul je waarschijnlijk veel van het volgende doen:

  • Word een tunnelvisie tijdens je zoektocht, waarbij je al het echte leven om je heen negeert.
  • Stress en burn-out door de kleine dingen die zich in je dag voordoen. Perfect zijn is vermoeiend!
  • Stel belachelijke en vaak schadelijke eisen en verzoeken aan uw gezin, waarvan u denkt dat het net zo perfect moet zijn als u.
  • Geef aandacht aan dingen in het leven die eigenlijk niet belangrijk zijn (perfecte foto's, schitterende vakanties, filters, prijzen, alle hoogtepunten).
  • Val de mensen aan van wie je houdt, omdat je te streng voor jezelf bent.

Perfectie is niet alleen onbereikbaar; het is het niet waard. Dankzij sociale media en vergelijkingsgedrag heeft het proberen perfect te zijn waarschijnlijk een wegversperring gecreëerd.

De gevaren van het streven naar perfectie

Er zijn veel gevaren waartoe het streven naar perfectie kan leiden. Zoals hierboven vermeld, komen moederlijke depressie en gevoelens van ontoereikendheid vaak voor. Wat nog enger is, zijn de effecten die een constant verlangen om een perfecte moeder te zijn kan hebben op de mensen van wie je het meest houdt: je kinderen.

Kinderen zijn sponzen, dus ze zullen natuurlijk beïnvloed worden door jouw persoonlijke perfectionisme. Als je helemaal uit je dak gaat omdat je prachtige kerstkaart voor het gezin op de een of andere manier gebrekkig is, zal je kind niet stoppen en zeggen: "O, mama is boos omdat ze dit op sociale media wilde posten, zodat iedereen kan zien hoe geweldig ze is." Maar nu is het gebrekkig, en het universum zal haar beoordelen en haar een ondermaatse moeder geven.' Ze zien dat je van streek bent; ze voelen zich er misschien slecht over, zelfs als ze aannemen dat ze de reden voor je frustratie zijn.

Te veel streven naar moederlijke perfectie kan ervoor zorgen dat je kinderen denken dat ze ook perfect moeten zijn, of dat ze standaard waardeloos zijn. Als je voortdurend denkt dat niets wat je doet goed genoeg is, of dat alles in je opvoeding zoveel waardelozer is vergeleken met alle anderen, kunnen je kinderen het negatieve denkpatroon ook leren. Wil je dit voor hen? Wil je echt dat je kinderen denken dat er geen andere manier is dan foutloos?

Twijfel eraan.

Een perfecte moeder zijn is niet de moeite waard wat je zou kunnen riskeren, vooral als je het opsplitst en heel duidelijk kijkt naar de manier waarop je eigen gedrag de mensen om je heen beïnvloedt.

Probeer geen perfecte moeder te zijn, wees een goede moeder

Kinderen willen geen perfecte moeder. Kinderen geven niets om imago en het oordeel van anderen. Ze willen een goede moeder, en ze verdienen een goede moeder. Je BENT een goede moeder. Je hoeft alleen maar het idee van perfectie opzij te zetten (of te verbranden) en te onthouden wat er nodig is om een goede moeder te zijn.

Aanhankelijke moeder met dochter in bed
Aanhankelijke moeder met dochter in bed

Goede moeders luisteren naar hun kinderen en hun families, niet naar willekeurige mensen op sociale media die ervoor kiezen de allerbeste fragmenten uit hun leven te delen. Ze stemmen zich af op de behoeften van hun gezin, en die komen op de eerste plaats. Goede moeders zijn warm en meelevend. Ze zullen zeker een stap terug doen en beseffen dat momenten in de kindertijd vluchtig zijn. Ze laten de afwas en de was achter en doen hun best om aanwezig te zijn, niet de hele tijd (dat is onmogelijk), maar wel een groot deel van de tijd. Een goede moeder heeft onvoorwaardelijk lief, ongeacht hoe erg haar familie voor de buitenwereld lijkt te zijn. Ze is bemoedigend en ondersteunend, en ze kiest ervoor om het geluk van haar familie boven de schijn te stellen. Ze snapt het. Ze weet dat geen van de pluisjes op sociale media er echt toe doet.

Als je met je hoofd knikt en bij jezelf denkt: "Ik kan dit", dan heb je gelijk. Je kunt absoluut een goede moeder zijn; in feite ben je dat in de kern waarschijnlijk al. Je hebt een goede mama-make-over nodig, en dat begint met het achterwege laten van sociale media en het ontwerpen van een echt leven vol echte momenten en echte vreugde.

Ontwerp uw gezinsleven rond ware vreugde

Dus je weet dat een goede moeder zijn veel belangrijker is dan proberen een perfecte moeder te zijn. Je kent de kwaliteiten en eigenschappen van een goede moeder, en je weet wat je moet loslaten en wat je moet vasthouden om dat beter te bereiken. Het is tijd om uw gezinsleven opnieuw in te richten rond werkelijke vreugde.

  • Wat maakt jou gelukkig, echt gelukkig? Waar ben je het meest gelukkig en wie helpt je lachen? Schrijf dit op.
  • Wat maakt uw kinderen blij? Wat doet uw gezin als de gevechten wegsmelten, de glimlach tevoorschijn komt en iedereen rustiger en minder gestrest lijkt? Schrijf het op.
  • Hoe wil je dat je avonden eruitzien en aanvoelen? Wat zijn uw doelen en intenties voor uw huis? Vergeet niet om je te concentreren op een leven zonder sociale media. Dit is je enige echte leven, niet een leven waar anderen naar kunnen kijken nadat de kinderen zijn gaan slapen. Schrijf het op.

Zodra je je gedachten en gevoelens over je gezin en geluk hebt verzameld, kun je een aantal plannen in praktijk brengen. Creëer activiteiten en momenten waardoor iedereen verbinding kan maken, een band kan opbouwen en naar elkaar toe kan leunen. Dit is serieus goed moederschap! Kijk hoe jij je concentreert op de behoeften van de kinderen en de wensen van het gezin. Maak een miljoen foto's van uw ouderschapstraject. Maak familiejaarboeken en plakboeken, maar doe het voor u. Doe het voor de kinderen, doe het niet voor de moeders op sociale media die je waarschijnlijk in totaal zes keer hebt ontmoet of degenen die je kende lang voordat jullie allemaal in het ouderschap afdaalden.

Door de façade van een perfecte moeder te laten vallen en de eigenschappen van een goede moeder te omarmen, doe je eigenlijk alles goed. U voldoet aan de behoeften van uw kinderen, leeft authentiek en leert uw kinderen hetzelfde te doen. Je bent een rolmodel, een echt persoon en een geweldige ouder. De kinderen hebben geluk met jou.

Creëer echte verbindingen

Moederschap kan eenzaam zijn (zo raar als je bedenkt dat je tegenwoordig NOOIT alleen bent.) Je moet verbindingen leggen buiten je gezin (nog een kwaliteit van een verdomd goede moeder.) Sociale media bieden moeders neprelaties en verbindingen. Ken jij deze andere perfecte moeders echt? Wil je ze überhaupt kennen? Zouden jullie echt vrienden kunnen zijn als jullie face-to-face aan tafel zaten?

Groep vrienden met peuters
Groep vrienden met peuters

Als je schreeuwend wegrent van de sociale mediaforums die je hersenen tijdelijk hebben vervormd door te denken dat je een perfecte moeder moest zijn, kun je een plotseling verlies of isolatie voelen. Je hebt nog steeds menselijk contact, kameraadschap van ouders en moedervrienden nodig die zich kunnen uiten over de schijn van perfectie. Zoek een paar echte vrienden. Zorg ervoor dat ze zich aansluiten bij je goede moederstam en werk samen als goede moeders. Je zult snel merken dat je je heel, zelfverzekerd en meer dan moederlijk capabel voelt als je plotseling omringd wordt door andere authentieke ouders die helemaal over de echtheid van het ouderschap gaan.

Weet dat je best goed genoeg is

Zelfs als je overgaat van een onmogelijk-perfecte moeder naar een echt goede, authentieke moeder, zul je in de schaduw van twijfel vallen. Soms vraag je je nog steeds af of je wel goed genoeg bent. Onthoud dat je absoluut goed genoeg bent.

Je bent niet perfect, maar godzijdank daarvoor! Een goede moeder overtreft elke dag van de week een perfecte moeder.

Aanbevolen: