Professionele voorbeelden van respect op de werkplek

Inhoudsopgave:

Professionele voorbeelden van respect op de werkplek
Professionele voorbeelden van respect op de werkplek
Anonim
drie collega's die werkproject bespreken
drie collega's die werkproject bespreken

Het is belangrijk dat individuen zich te allen tijde en in alle soorten situaties op de werkplek op een respectvolle manier gedragen. Van peer-to-peer interacties met werknemers en communicatie tussen werknemers en managers tot ontmoetingen met klanten, potentiële klanten en leveranciers: respect is vereist voor een organisatie om een gezonde cultuur te hebben.

20 manieren om respect te tonen op de werkplek

Weten dat respect belangrijk is op de werkplek is één ding, het daadwerkelijk tonen van respect op het werk is een heel andere zaak. Soms bieden voorbeelden de beste manier om een concept te illustreren. Beschouw de volgende voorbeelden van respectvolle zakelijke communicatie en gedrag op de werkplek, en zorg er vervolgens voor dat uw acties op elkaar zijn afgestemd.

  • Luister naar anderen- Wanneer anderen met u praten of ideeën delen tijdens vergaderingen, luister dan echt naar wat ze te zeggen hebben. Denk goed na over hun woorden en de bedoelde betekenis, en reageer dienovereenkomstig.
  • Let op non-verbale signalen - Luisteren houdt meer in dan aandacht besteden aan woorden. Stem af op het non-verbale gedrag van mensen, omdat dit je kan helpen een dieper begrip te ontwikkelen van wat ze bedoelen.
  • Houd een passende toon aan - Gebruik een beleefde, passende toon voor alle communicatie. De werkplek is geen plaats voor geschreeuw, geschreeuw, sarcasme of vernederingen. Ben het er niet mee eens als dat gerechtvaardigd is, maar doe dat met respect.
  • Sta open voor feedback - Wanneer mensen u constructieve feedback geven, beschouw dit dan als een kans om nog beter te worden in uw werk. Verwelkom feedback en neem deze ter harte in plaats van defensief of boos te worden.
  • Appreciatie uit - Laat collega's en managers weten dat u de dingen waardeert die zij doen, waardoor u succesvol kunt worden in uw werk. Schrijf een bedankbriefje aan je baas. Vertel klanten dat u hun zaken waardeert.
  • Herken anderen - Schenk aandacht aan de positieve bijdragen van anderen en erken hen voor hun werk. Laat het je baas weten als je merkt dat iemand anders fantastisch werk heeft geleverd, of vertel het die persoon rechtstreeks.
  • Wees hoffelijk - Wees beleefd en toon aandacht voor anderen, ongeacht hun positie in de organisatie en of u rechtstreeks met hen samenwerkt. Er is geen vervanging voor hoffelijk gedrag.
  • Reageer onmiddellijk - Wanneer iemand u een bericht verlaat of u een bericht stuurt, antwoord dan onmiddellijk. Zelfs als u het antwoord op hun vraag niet weet, laat hen dan weten dat u het onderzoekt, en geef hen een verwachte termijn voor een antwoord.
  • Vertel de waarheid - Wees eerlijk in uw omgang met anderen. Als je een fout maakt, geef het dan toe en herstel het. Probeer geen fouten te verdoezelen of op een andere manier de waarheid te verbergen.
  • Wees inclusief - Waardeer diversiteit op de werkplek en streef ernaar ervoor te zorgen dat alle leden van het team zich welkom en gewaardeerd voelen om wie ze zijn en hun unieke bijdragen aan het team. Oordeel niet en kijk niet neer op degenen die anders zijn dan jij.
  • Welkom nieuwelingen - Help nieuwe teamleden wennen door jezelf aan hen voor te stellen en stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat ze weten dat ze welkom zijn. Betrek ze bij teamactiviteiten en bied hulp.
  • Vermijd roddels - Verspreid geen geruchten en doe niet mee aan roddels over collega's of anderen met wie u op het werk omgaat. Of zulke dingen nu waar of onwaar zijn, het deelnemen aan roddels getuigt niet van respect voor anderen.
  • Ga naar de bron - Praat niet achter de rug van mensen om. Als u zich zorgen maakt over iemand, spreek dan rechtstreeks met die persoon. Dat toont respect voor de ander en is de enige manier waarop de zorg daadwerkelijk kan worden aangepakt.
  • Spreek uw mening - Als u zich bewust wordt van een probleem met de workflow of een beleidsschending, ga er dan niet vanuit dat iemand anders dit zal afhandelen. Zeg het in plaats daarvan op een manier die in overeenstemming is met het beleid van uw bedrijf.
  • Bied hulp aan - Wanneer u helemaal op bent met uw werk en merkt dat anderen moeite hebben om deadlines te halen, wees dan proactief door aan te bieden hen te helpen. Als je niet zeker weet wie hulp nodig heeft, vraag het dan aan je baas.
  • Wees betrouwbaar - Wanneer u verantwoordelijk bent voor iets of anderszins akkoord gaat om te helpen, doe dan wat u moet doen. Dit zal ervoor zorgen dat anderen je zien als iemand die betrouwbaar is.
  • Ga verder dan de basis - Doe niet alleen het absolute minimum om rond te komen. Toon in plaats daarvan respect voor uw bedrijf, collega's en klanten door verder te gaan dan het absolute minimum en uitstekend werk te leveren.
  • Leg uit waarom - Wanneer u werk moet delegeren of om wijzigingen moet vragen, leg dan uit waarom de taken die u aanvraagt noodzakelijk zijn, in plaats van alleen maar te zeggen dat ze moeten worden uitgevoerd. De tijd nemen om uit te leggen 'waarom' in plaats van alleen maar 'wat' stra alt respect uit.
  • Beheer uw tijd effectief - Houd uw werk bij en haal alle deadlines. Als u er niet in slaagt uw tijd effectief te beheren, kan dit problemen voor anderen veroorzaken, iets dat neerkomt op gebrek aan respect voor de tijd en werklast van anderen.
  • Bouw uw werknemersmerk op - Denk na over hoe u wilt dat anderen u zien en gedraag u op een manier die hen zal inspireren u in dat licht te zien. Jouw acties bepalen hoe anderen je zullen zien.

Belang van respect op de werkplek

twee vrouwen die een respectvol gesprek voeren op het werk
twee vrouwen die een respectvol gesprek voeren op het werk

Respect is belangrijk op elke werkplek. Het heeft zowel invloed op de werkomgeving als op de kwaliteit van het werk. Als u de ongelukkige ervaring heeft iemand tegen te komen die zich niet respectvol gedraagt, betekent dat niet dat u op dezelfde manier moet reageren. In plaats daarvan moet u een passend voorbeeld geven van respectvol gedrag op de werkplek, zodat u een modelwerknemer bent. Dit zal je helpen om op te vallen als een nuttig en respectvol lid van het team, een factor die een positieve invloed kan hebben op je carrièresucces.

Bouw een positieve werkplek met wederzijds respect

Het is belangrijk dat je respect toont voor anderen, en dat zij ook respect voor jou tonen. Wanneer de mensen op een werkplek consequent respect voor elkaar tonen, zal de cultuur van de organisatie positief zijn en gekenmerkt worden door wederzijds respect. Je hebt alleen directe controle over je eigen acties, maar de manier waarop je je gedraagt heeft wel invloed op andere mensen. Als je je respectvol gedraagt, laat je mensen weten dat je hetzelfde terug verwacht.

Aanbevolen: