Is de kerstman echt? Wat je de kleintjes moet vertellen als ze erom vragen

Inhoudsopgave:

Is de kerstman echt? Wat je de kleintjes moet vertellen als ze erom vragen
Is de kerstman echt? Wat je de kleintjes moet vertellen als ze erom vragen
Anonim
Kerstmanleeslijst met meisje met Kerstmis
Kerstmanleeslijst met meisje met Kerstmis

De kindertijd zit boordevol magie en verwondering; en de Kerstman staat bovenaan de lijst met grillige overtuigingen voor kinderen. Niets is mysterieuzer en ontzagwekkender voor kinderen die Kerstmis vieren dan de Kerstman zelf. In feite zijn de man, de mythe en de legende zo ongrijpbaar dat wanneer kinderen vragen hoe hij al die cadeautjes in één nacht afgeleverd krijgt, ouders vaak antwoorden met: "Nou, het is magie." Maar wat gebeurt er als het rationele denkproces van een kind zijn vaste geloof in de Kerstman begint te vervangen, en hij de woorden uitspreekt die geen enkele ouder wil horen: "Is de Kerstman echt?"

Is de kerstman echt? Soort van

Je kind vraagt of de Kerstman echt is, en voordat je nadenkt flap je eruit: "Ja!"

Technisch gezien lieg je niet met dat antwoord. De legende van Sinterklaas bestaat. Zit er een historische waarheid in het vakantiegeloof? Nogmaals, misschien. In de derde eeuw woonde in een klein dorpje genaamd Patara een monnik genaamd Sinterklaas. Hij werd vereerd vanwege zijn goede daden en vriendelijke hart en werd na verloop van tijd algemeen aanvaard als de beschermer van kinderen. De legende van deze goeddoende monnik reisde met immigranten naar Amerika en leidde uiteindelijk tot het hedendaagse geloof in de Kerstman.

Bovendien liet een man uit Long Island in 2012 zijn naam wettelijk veranderen in Santa Claus om zijn lange carrière als Santa Claus in het warenhuis Macy's te weerspiegelen. Hij besloot zijn naam te veranderen om zijn authenticiteit als de man in het rode pak te vergroten. Als iemand nu zijn rijbewijs of creditcard controleert, kan hij niet ontkennen dat hij werkelijk, althans bij naam, de Kerstman is. Hij is misschien niet de beroemdste inwoner van de Noordpool, maar technisch gezien is hij de Kerstman.

Als kinderen vragen of de Kerstman echt is of niet, zijn de bovenstaande antwoorden niet wat ze zoeken. Ze willen weten of er een vrolijke oude man in een rood pak tussen de elfen op de Noordpool woont en één keer per jaar door de schoorsteen glijdt om stapels cadeautjes te bezorgen. Ze willen weten of rendieren vliegen, of er een ondeugende en mooie lijst bestaat, en of al het gedoe over Sinterklaas en Kerstmis waar is. Op een gegeven moment zul je de bonen moeten morsen. Maar wanneer? En hoe?

Wanneer beginnen kinderen Claus te ondervragen?

Kerstman die cadeautjes levert onder de boom
Kerstman die cadeautjes levert onder de boom

Kinderen vanaf zeven of acht jaar beginnen zich misschien oprecht af te vragen of de Kerstman echt is, maar er is geen harde wetenschap om te bepalen wanneer de mal op is. Kinderen horen soms oudere kinderen of broers en zussen twijfelen of St. Nick niet zeggen, of ze werken de details al vroeg zelf uit. Kinderen zijn superspeurneuzen, en een prijskaartje, een stukje inpakpapier dat overblijft na een lange nacht inpakken of een frauduleuze bon kunnen ze in een oogwenk op de hoogte brengen. Kinderen kunnen ook langer vasthouden aan hun geloof in de Kerstman en ervoor kiezen om bijna in hun tienerjaren de geest en magie van de feestdagen te ervaren. Kinderen beginnen dus op een gegeven moment het bestaan van de Kerstman in twijfel te trekken, maar wat doen ouders als de vragen zich voordoen?

Volg de leiding van uw kind

Als uw kind lastige vragen over de Kerstman begint te stellen, volg dan zijn voorbeeld. Als ze vragen stellen over meneer Claus, het rendier met de rode neus en de sleeën die door de nacht vliegen, onderbouw hun vragen dan met meer open vragen zoals:

  • " Wat vind jij daarvan?"
  • " Waarom denk je dat?"
  • " Hoe denk je dat hij het doet?"

Laat ze mijmeren en hun gedachten voor zichzelf uitwerken. Afwijken voelt misschien niet eerlijk, maar als ze nieuwsgierig zijn, hebben ze waarschijnlijk nog geen besluit genomen, of zijn ze nog geen concreet bewijs tegengekomen dat de Santa-mythe ontkracht. Als dit het geval is, is er misschien nog geen reden om de kat uit de zak te laten.

Aan de andere kant, als je kind je ronduit VERTELT dat de Kerstman niet bestaat, wil je misschien wel opbiechten. Ze weten het, dus als je ze iets anders vertelt, voelt het veel meer als liegen of hen op een dwaalspoor brengen. Dit geldt vooral bij oudere kinderen. Als uw kind op een leeftijd is waarop de meeste leeftijdsgenoten niet meer in de Kerstman geloven, leg dan uit dat hij/zij inderdaad gelijk heeft, en help hem/haar dit nieuws te verwerken.

Wat te doen nadat de Kerstman is ontkracht

Zodra u uw kind vertelt dat de Kerstman niet echt is, kunt u uw volgende gesprek omkaderen rond uw overtuigingen en gezinswaarden. Het is waar dat een klein deel van het vakantiewonder nu een gesloten hoofdstuk is in het kinderboek, maar nu de waarheid aan het licht komt, gaan er nieuwe hoofdstukken open. Je kunt je kind vertellen dat de echte betekenis van Kerstmis ligt in de geest van geven, en nu ze ouder en wijzer zijn, kunnen ze de kerstman voor iemand anders zijn. Stel voor om een nieuwe traditie te starten waarbij kinderen een geheim cadeau geven aan iemand die nog steeds gelooft, en zo die magie voor iemand anders creëren.

Als je oudste kind de waarheid ontdekt, laat hem/haar dan je kleine elfje worden, die helpt bij het doen van de kerstinkopen voor jongere kinderen of helpt bij het enorme werk van het inpakken van al die cadeautjes. Zorg ervoor dat je uitlegt dat het kennen van deze waarheid een grote verantwoordelijkheid is, en dat het nooit hun taak is om iemand te vertellen wat ze nu weten over de Kerstman.

Is het schadelijk om kinderen te leren geloven?

jongen zit op de schoot van de kerstman en praat
jongen zit op de schoot van de kerstman en praat

Volgens onderzoeken die zijn gebaseerd op het geloof in de Kerstman, denkt de overgrote meerderheid van de ouders dat het aanmoedigen van de mythe een onschuldig overgangsritueel in de kindertijd is. Dit concept wordt ondersteund door professionals die ouders eraan herinneren dat het enige verdienste kan hebben als kinderen begrijpen en accepteren dat in het leven niet alles wat ze horen de eerlijke waarheid is. Wat hen wordt verteld vereist hun eigen gedachten en vragen.

Ouders aan de andere kant van dit standpunt zijn vaak van mening dat het aanmoedigen van het geloof in de Kerstman in essentie neerkomt op liegen tegen kinderen, of afbreuk doet aan religieuze waarden rond de kerstvakantie. Geen van beide visies is goed of fout, maar deze perspectieven kunnen helpen bij het sturen van de manier waarop ouders omgaan met overtuigingen, theorieën en vragen over de Kerstman.

Volg je intuïtie

Er bestaat geen regel over wanneer je kinderen moet vertellen dat de kerstman niet bestaat, dus ouders moeten hun intuïtie hierover volgen. U kent uw kind het beste, en dit maakt u de expert in alles wat met uw kind te maken heeft. Volg het algemene advies over het brengen van het nieuws en houd rekening met de persoonlijkheid en gevoeligheid van uw kind wanneer het wordt geconfronteerd met de waarheid over de Kerstman. Houd de gevoelens van uw kind in uw hart en geest terwijl u hem naar deze volgende fase van het opgroeien leidt.

Aanbevolen: