Effecten van slecht ouderschap op kinderen

Inhoudsopgave:

Effecten van slecht ouderschap op kinderen
Effecten van slecht ouderschap op kinderen
Anonim
slecht ouderschap
slecht ouderschap

Hoewel niemand de perfecte ouder is, zijn er bepaalde opvoedingsgedragingen die ernstige negatieve gevolgen voor kinderen kunnen hebben. Van het spiegelen van wat ze thuis zien tot het ver achterlopen van hun leeftijdsgenoten: deze kinderen zijn in het nadeel.

Zeven manieren waarop slecht ouderschap kinderen kan beïnvloeden

Hoger risico op psychische stoornissen

Kinderen die zijn opgegroeid in gezinnen die te maken hebben met misbruik, hebben veel meer kans op psychische stoornissen, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Child Development. Hoewel geen enkele psychische stoornis bijzonder vaak voorkwam, liepen deze kinderen een groter risico op allerlei soorten stoornissen. Bovendien bleek uit het onderzoek dat gezinsrelaties, inclusief de relaties tussen broers en zussen, niet zo warm en liefdevol waren als in andere gezinnen.

Bovendien hadden kinderen die zelf direct werden mishandeld veel meer kans dan hun leeftijdsgenoten om aan een posttraumatische stressstoornis (PTSS) te lijden, volgens een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Child Abuse & Neglect. Dit gold vooral voor seksueel misbruik, maar het is ook een punt van zorg voor andere vormen van kindermisbruik.

Slechte prestaties op school

Het verwaarlozen van een kind, of het niet voldoen aan zijn of haar fundamentele menselijke behoeften, kan een dramatisch effect hebben op de schoolprestaties, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Child Abuse & Neglect. Uit het onderzoek bleek dat vooral vroegtijdige verwaarlozing zeer schadelijk was voor kinderen, omdat het hen ervan weerhield sociale relaties op school aan te gaan en in hetzelfde tempo te leren als hun leeftijdsgenoten. Uit het onderzoek bleek dat verwaarlozing net zo schadelijk was voor de schoolprestaties als direct misbruik.

Bovendien bleek uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Demography dat het regelmatig verhuizen en ontwortelen van een kind resulteerde in slechte prestaties op school. Hoewel frequente bewegingen niet altijd een factor zijn die ouders kunnen controleren, is het belangrijk om het effect op het kind te overwegen voordat u meerdere bewegingen maakt.

Depressie en een laag zelfbeeld

Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Adolescent Research kan de opvoedingsstijl een direct effect hebben op het zelfrespect van een kind en de kwetsbaarheid voor depressie. Uit het onderzoek bleek dat als ouders extreem controlerend zijn, kinderen een groter risico lopen op depressie en zichzelf niet als positief beschouwen.

Een ander onderzoek gepubliceerd in de Journal of Child Psychology and Psychiatry ontdekte dat kinderen die het slachtoffer waren van seksueel misbruik thuis een veel lager zelfbeeld hadden dan hun leeftijdsgenoten. Ze vertoonden ook meer tekenen van depressie en hadden negatieve opvattingen over hun gezinsrelaties.

Geweld en gedragsproblemen

Kinderen blootstellen aan een gemeenschap waar sprake is van aanzienlijk geweld kan resulteren in geïnternaliseerd geweld en gedragsproblemen bij kinderen, volgens een onderzoek gepubliceerd in de American Journal of Orthopsychiatry. Uit het onderzoek bleek ook dat als kinderen het slachtoffer waren van geweld in de gemeenschap of thuisgeweld, zij een grotere kans hadden om gewelddadig gedrag te vertonen in de kleuterklas.

Uit een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Family Violence bleek dat kinderen die zowel getuige waren van huiselijk geweld als er ervaring mee hadden, veel vaker last hadden van geïnternaliseerde woede en gedragsproblemen dan hun leeftijdsgenoten. Dit kan leiden tot een ‘cyclus van misbruik’, waarin kinderen opgroeien en anderen op dezelfde manier misbruiken als zij zelf zijn misbruikt.

Het falen om te gedijen

Als kinderen in de kindertijd en de vroege kinderjaren niet goed kunnen gedijen, vertonen ze doorgaans een langzamere dan normale groei, een vertraagde mentale ontwikkeling en tekenen van ondervoeding. Uit een artikel gepubliceerd in het American Journal of Orthopsychiatry bleek dat het niet floreren direct verband hield met ouderlijke verwaarlozing. Kinderen kregen niet voldoende voeding om hen in staat te stellen in hetzelfde tempo te groeien als hun leeftijdsgenoten.

Een andere oorzaak van het falen om te gedijen kan medische kindermishandeling zijn, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Pediatrics. Bij medisch kindermisbruik stellen ouders kinderen bloot aan onnodige medische procedures en behandelingen. Uit het onderzoek bleek dat het niet floreren een teken kan zijn dat dit soort misbruik plaatsvindt.

Problemen met de wet

Uit een onderzoek gepubliceerd in het International Journal of Child, Youth, & Family Studies bleek dat kinderen die door hun ouders werden verwaarloosd een grotere kans hadden om vervolgd te worden wegens jeugdcriminaliteit. De studie stelde aanvullend onderzoek voor naar de exacte relatie tussen ouderlijke verwaarlozing en jeugddelinquentie.

Een ander onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Behavioral Sciences & the Law heeft uitgewezen dat als moeders jeugddelinquenten zijn geweest, de kans veel groter is dat ze kinderen ter wereld brengen die antisociaal gedrag vertonen en zelf de neiging hebben om problemen met de wet te hebben. Het onderzoek suggereerde dat dit ook verband zou kunnen houden met middelenmisbruik door ouders.

Slechte sociale aanpassing

Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Orthopsychiatry hadden jongens met ouders die gewelddadig gedrag vertoonden waarschijnlijk problemen met het sociaal aanpassen op school. Hoewel de jongens zelf niet direct mishandeld waren, vertoonden ze veel van dezelfde tekenen van sociale onaangepastheid als kinderen die het slachtoffer zijn van misbruik.

Een ander onderzoek, gepubliceerd in Merrill-Palmer Quarterly, toonde aan dat kinderen met vijandige en controlerende ouders een grotere kans hadden op sociale problemen en een hekel aan leeftijdsgenoten.

Als je slecht ouderschap vermoed

Het v alt niet te ontkennen dat slechte opvoedingspraktijken, zoals verwaarlozing, misbruik en het blootstellen van kinderen aan geweld, het gedrag en de ontwikkeling van een kind kunnen beïnvloeden. In veel gevallen kan het krijgen van hulp sommige van deze effecten verminderen. Als u vermoedt dat een kind wordt misbruikt of verwaarloosd, neem dan contact op met de afdeling Kinderbescherming in uw land.

Aanbevolen: