Hoe vaak moet je je tapijt schoonmaken? Een korte handleiding

Inhoudsopgave:

Hoe vaak moet je je tapijt schoonmaken? Een korte handleiding
Hoe vaak moet je je tapijt schoonmaken? Een korte handleiding
Anonim
Hoe vaak maak je je tapijt schoon?
Hoe vaak maak je je tapijt schoon?

Hoe vaak moet u uw tapijt reinigen? Het antwoord hangt af van uw woonruimte. Als er veel mensen zijn en er veel voetverkeer op uw tapijt is, moet u vaker stofzuigen en shamponeren. Andere factoren, zoals huisdieren, allergieën en zelfs de kleur van uw vloerbedekking, kunnen van invloed zijn op hoe vaak u deze moet reinigen.

Hoe vaak moet u uw tapijt stofzuigen

Voor het eenvoudig stofzuigen van uw tapijten kunt u overwegen om dit karwei minstens één keer per week aan te pakken voor een gezin dat zelden thuis is. In drukke gezinnen of tapijtgebieden met veel verkeer wil je echter minstens twee keer per week stofzuigen, zo niet vaker. Dagelijks schoonmaken kan de hoeveelheid vuil en allergenen verminderen, vooral als je huisdieren of kinderen hebt die rondrennen of als je schoenen in huis draagt.

Huishoudelijke factoren Stoffrequentie
Licht verkeer Wekelijks of minder
Veel verkeer 2 keer per week
Huisdieren Dagelijks; minstens twee keer per week
Kinderen Dagelijks; minstens twee keer per week

Hoe vaak moet je je tapijt wassen met shampoo?

Je moet je tapijt minstens elke 12 maanden schoonmaken om vuil, roet en allergenen te verwijderen. Dit schema kan echter variëren, afhankelijk van verschillende factoren in uw huishouden. Als u kinderen of huisdieren heeft, kunt u uw tapijten wellicht vaker wassen met shampoo.

Huishoudelijke factoren Shampoofrequentie
Licht verkeer 12 maanden
Veel verkeer 6-12 maanden
Huisdieren 3-6 maanden
Kinderen 6-12 maanden
Lichtgekleurd 6 maanden
Familie met allergieën 2-3 maanden
Rokers 3-6 maanden

Hoe vaak moet je je tapijten schoonmaken met kinderen?

Kinderen zijn vies! Jonge kinderen, oudere kinderen, ze hebben allemaal de neiging om vuil en ziektekiemen op zich te krijgen. En sommige kinderen zijn hier veel beter in dan andere. Om die modderige rommel of gemorste Kool-Aid op te ruimen, moet je daarom minstens om de paar dagen stofzuigen, zo niet dagelijks. Reinig uw tapijten minstens elke 6 maanden met shampoo of stoom en overweeg om elke 12-18 maanden een professionele schoonmaakdienst te laten komen om ervoor te zorgen dat uw tapijten fris blijven.

Tapijt reinigen met kinderen en huisdieren
Tapijt reinigen met kinderen en huisdieren

Hoe vaak moet je je tapijt schoonmaken als je huisdieren hebt?

Harige kinderen zijn zelfs nog erger dan hun menselijke tegenhangers. Naast modderige poten en ongelukken schudden ze ook voortdurend huidschilfers van huisdieren van zich af. Om je viervoeters bij te houden, wil je daarom minimaal twee keer per week stofzuigen. Het kan helpen om een stofzuiger te gebruiken die ontworpen is voor huisdieren, zoals een Miele. Maak uw tapijten minimaal elke 3-6 maanden zelf schoon met een tapijtreiniger of stoomreiniger. Bel de professionals echter elke zes maanden als u er zeker van wilt zijn dat alles weg is. Dit geldt vooral voor gebieden met veel verkeer en voor dieren die gevoelig zijn voor ongelukken. Ruim rommel op zodra deze zich voordoet, om geurtjes te voorkomen.

Wanneer lichtgekleurde tapijten reinigen

Een ander beest om te temmen in je mooie verblijfplaats is het lichtgekleurde tapijt. Hoewel deze tapijten leven in een kamer kunnen brengen, laten ze het vuil zien. Hoewel dit meer schoonmaak vereist, is het positieve aspect dat het vuil niet verborgen blijft om zich op te hopen. Daarom wilt u zorgvuldig zijn in uw schoonmaakroutine voor witte of lichte tapijten. Dit betekent dat je minimaal twee keer per week moet stofzuigen en elke zes maanden shampoo moet gebruiken. Was ze vaker als je vuiligheid opmerkt.

Hoe vaak tapijten reinigen als u allergieën heeft

Tapijten zijn geweldig voor het filteren van stof en allergenen. Maar niet zo geweldig als ze zich opbouwen. Als u uw tapijten stofzuigt met een HEPA-filter, bent u een stap voor bij het buiten de deur houden van die allergenen. Ondanks uw inspanningen stapelen deze allergenen zich echter in de loop van de tijd op. Shampoo uw tapijt daarom elke twee maanden om de lucht weer ademend te maken. Overweeg om bij ernstige allergieën elke drie maanden een professional in te schakelen.

Stoomreiniging van het tapijt
Stoomreiniging van het tapijt

Hoe vaak moet je je tapijt schoonmaken als je rookt?

Als je rokers in huis hebt, gaat al die nicotine en teer rechtstreeks in de vezels van je tapijt. Om teer- en nicotinevlekken tegen te gaan, dient u uw tapijten minimaal elke 3-6 maanden te wassen met shampoo. Vaker bij zware rokers en minder vaak bij lichte of matige rokers. Het kan geen kwaad om het vaker te doen.

Tips voor het reinigen van uw tapijten

Het wassen van uw tapijten is essentieel, maar er zijn een paar tips die u moet onthouden.

  • Voorkom dat het tapijt te nat wordt, omdat het vocht in de pad kan blijven zitten en schimmel of andere problemen kan veroorzaken.
  • Laat het tapijt volledig drogen voordat u uw meubels terugzet.
  • Neem de tijd om te stofzuigen voordat je gaat shamponeren.
  • Ga langzaam als u wekelijks stofzuigt, zodat u zeker weet dat u alle deeltjes opzuigt.
  • Volg alle instructies bij het thuis wassen met shampoo om een goede reiniging te garanderen.

Hoe vaak moet u uw tapijt reinigen?

Tapijt is een geweldige vloerbedekking die warm en gezellig is als je rondloopt. Het onderhoud vergt echter ook wat werk, vooral als je kinderen en harige vrienden hebt. Houd vervolgens uw tapijten onberispelijk door een paar tips te volgen voor het reinigen van hoogpolige tapijten.

Aanbevolen: