Olivetti typemachinemodellen bekend om hun innovatieve ontwerp

Inhoudsopgave:

Olivetti typemachinemodellen bekend om hun innovatieve ontwerp
Olivetti typemachinemodellen bekend om hun innovatieve ontwerp
Anonim
Olivetti typemachine met paardenbloem
Olivetti typemachine met paardenbloem

Een Olivetti-typemachine is zowel stevig als betrouwbaar en gaat tientallen jaren mee zonder dat er enige vorm van restauratie nodig is, afgezien van het aanbrengen van een beetje olie op de machine en deze goed schoonmaken. Dankzij de toewijding van dit Italiaanse technologiebedrijf aan duurzaam ontwerp, waren hun handmatige typemachines geliefd bij veel productieve auteurs en scriptschrijvers over de hele wereld, en hedendaagse verzamelaars hebben een soortgelijke fascinatie voor deze machines uit het midden van de eeuw. Kijk dus eens hoe de typemachines van Olivetti over de hele wereld bekend werden en nog steeds gewild zijn.

Olivetti SpA wordt een typemachine Titan

Een Italiaanse elektrotechnisch ingenieur genaamd Camillo Olivetti richtte in 1908 het bedrijf Olivetti SpA op en begon datzelfde jaar zijn eerste handmatige typemachines te verkopen. Al snel werden de modellen van het bedrijf goed ontvangen, en tegen de jaren dertig hadden ze zich gevestigd onder de grootste namen in de westerse schrijfmachineproductie, zoals E. Remington and Sons en Smith en Corona. Het bedrijf was zo lucratief dat het in 1959 de Underwood Typewriter Company kon kopen en datzelfde decennium zijn veelgeprezen Lettera 22-model uitbracht. Op indrukwekkende wijze anticipeerde Olivetti op de komende verschuiving naar elektrische technologie en begon eind jaren zestig met de productie van elektronische rekenmachines en computers, en had het bedrijf eind 20e eeuw volledig getransformeerd. Vanwege de vasthoudendheid van de familie voor voortdurende groei, is het bedrijf vandaag de dag nog steeds actief als lid van de Italiaanse TIM Group en produceert het elektronica en bedrijfstechnologie voor een mondiale markt.

Olivetti typemachinemodellen

Hoewel Olivetti, samen met zijn concurrenten, een duizelingwekkend aantal modellen produceerde, worden een paar modellen in het bijzonder herinnerd vanwege hun superieure prestaties en ontwerp. Dit zijn drie van de meest gewaardeerde modellen van het bedrijf gedurende zijn periode in de productie van typemachines.

De M-40

De M-40 was het antwoord van het bedrijf op zijn populaire eerste M-20-model, waarbij zowel Olivetti als Gino Martinoli, het hoofd van het Projects and Studies Office, werkten aan het verbeteren van de snelheid en precisie van de voorgangers. Schokkend genoeg bracht het bedrijf dit model in 1930 uit en ondanks de wereldwijde impact van de Grote Depressie in die tijd bloeide de verkoop van de M-40. Er zijn meerdere versies van de M-40 gemaakt, maar het was het gestroomlijnde en hoogwaardige ontwerp van dit model dat Olivetti echt tot een begrip in de typemachineproductie heeft gemaakt.

Olivetti M40-typemachine
Olivetti M40-typemachine

De Lettera 22 en 32

Misschien wel hun bekendste serie, de Lettera 22- en 32-modellen van Olivetti, worden door een recensent beschouwd als 'de laptop onder de typemachines'. Deze kleurrijke modellen uit het midden van de eeuw waren erop gericht zeer draagbaar te zijn en betrouwbare machines te hebben. Machines als de Lettera weerspiegelen ook ontwerptrends uit die periode als felle kleuren, platte toetsen en atomaire iconografie. In feite ondersteunt het Lettera 32-sportpapier dat in een 'V'-vorm vouwt om het papier een helder, rechtopstaand uiterlijk te geven. Auteurs als Cormac McCarthy staan bekend als stil en betrouwbaar en staan erom bekend dat ze deze typemachines boven alle andere verkiezen.

Olivetti Lettera 32
Olivetti Lettera 32

De Studio 44

Nog een curvy en pastelkleurige typemachine uit het midden van de eeuw, Olivetti's Studio 44-model dat in 1965 werd uitgebracht, zit ergens tussen een standaard en een draagbare schrijfmachine, zoals de originele brochure uitlegt: "De Studio 44 overbrugt de kloof wanneer een standaard machine zou oneconomisch zijn en persoonlijk draagbaar ongeschikt. Kennelijk zijn in de Studio 44 functies als "opties voor de afstand tussen vier regels en automatische lintomkering" ingebouwd, die normaal gesproken alleen op standaardmachines te vinden waren. Deze typemachine uit het midden van de jaren 60 zinspeelde dus op de zich ontwikkelende behoeften op het gebied van kantoor- en thuiscomputers. in de volgende decennia.

Olivetti Lettera 32
Olivetti Lettera 32

Hoe Olivetti-typemachines evalueren

Eerst en vooral is functionaliteit de belangrijkste factor bij de prijsstelling van typemachines. Afhankelijk van hoeveel werk er in een machine moet worden gestoken om deze draaiende te krijgen, zal worden bepaald wat de geschatte waarde ervan is, en of er enige waarde te behalen is bij het herstellen ervan. Gelukkig werden de machines van Olivetti halverwege de eeuw veel gebruikt, dus er zijn veel vervangende onderdelen en je kunt kwaliteitsmachines vinden bij individuele verkopers, in antiekwinkels of op veilingen. Gemiddeld kunnen volledig onderhouden en gerestaureerde typemachines wel $ 1.000 waard zijn, en hoe ouder het model, hoe hoger de geschatte waarde. Een functionele Olivetti Studio 42 uit de jaren veertig wordt bijvoorbeeld aangeboden voor $ 850, terwijl een werkende Olivetti Lettera 32 slechts iets meer dan $ 200 kost. Dus als je op zoek bent naar een typemachine met een beperkt budget, dan is het aanschaffen van een van de modellen uit het midden van de eeuw de juiste keuze.

Ontwerp dat is gebouwd om lang mee te gaan

Uiteindelijk staan Olivetti-typemachines niet bekend om hun toeters en bellen; ze staan vooral bekend omdat ze urenlang constant kunnen typen zonder dat ze hoeven te worden schoongemaakt of aangepast. De kans is groot dat je ouders ooit in hun leven een Olivetti hadden, en als deze nog ergens in hun kast hangt, kun je deze Olivetti-modellencatalogus bezoeken om er een datum van herkomst aan te geven. Als je je echt geïnspireerd voelt, kun je proberen al het stof dat op de toetsen zit weg te vegen en een poging wagen om zelf een paar regels of twee te typen.

Aanbevolen: