21 innovatieve manieren om oude ramen opnieuw te gebruiken

Inhoudsopgave:

21 innovatieve manieren om oude ramen opnieuw te gebruiken
21 innovatieve manieren om oude ramen opnieuw te gebruiken
Anonim

Gooi oude ramen niet weg! Upcycle ze tot iets nieuws, moois en nuttigs.

oud raamkozijn met spiegel over mantel
oud raamkozijn met spiegel over mantel

Van prachtige tuinaccenten tot creatieve displays voor favoriete foto's, er zijn veel manieren om oude ramen in je huis een nieuwe bestemming te geven. U kunt antieke ramen te koop vinden in lokale advertenties, architecturale bergingswinkels en antiekwinkels bij u in de buurt en deze op nieuwe manieren gebruiken om uw huis veel historische aantrekkingskracht te geven. Er zijn honderden manieren om oude vensters te gebruiken, maar dit zijn enkele van de beste doe-het-zelf-projecten die er zijn.

Oude vensters opnieuw gebruiken als fotolijsten

foto's in oud raamkozijn
foto's in oud raamkozijn

Voeg een prachtige fotowand toe aan je trap of aan een lege ruimte in je huis door oude ramen te gebruiken om enkele van je favoriete familiefoto's in te lijsten. Je kunt zelfs de foto's uitschakelen als je iets nieuws wilt proberen.

  1. Kies een paar oude raamkozijnen met meerdere ruiten. Maak het glas schoon.
  2. Maak kopieën van oude foto's die u wilt weergeven, zodat de originelen niet worden beschadigd. Je kunt kleinere foto's vergroten als dat nodig is.
  3. Gebruik doorzichtige zelfklevende vierkantjes, verkrijgbaar in de hobbywinkel, om de foto's op de achterkant van de glasruiten te plakken.
  4. Wanneer alle foto's zijn toegevoegd, bevestig je het ophangmateriaal aan het raamkozijn en hang je het op om tentoon te stellen.

Creëer een binnentuin met een oud raam

bloem geschilderd raamkozijn
bloem geschilderd raamkozijn

Je kunt een vintage raam gebruiken om je eigen, op maat gemaakte binnentuin te creëren - water geven is niet nodig. Het enige wat je nodig hebt zijn wat glasverf en een beetje oefening.

  1. Plaats het raam plat op een werkoppervlak. Maak het glas schoon om vuil en stof te verwijderen.
  2. Gebruik glasverf om verschillende soorten bloemen in elk van de ruiten te schilderen. Neem de tijd en oefen eerst op papier als dat nodig is.
  3. Als de verf droog is, voeg dan wat ophangmateriaal toe aan de bovenkant van het raamkozijn, zodat je het aan de muur kunt hangen.

Verander een groot raam in een opvallende spiegel

oud raamkozijn met spiegel
oud raamkozijn met spiegel

Je kunt een oud raam opnieuw gebruiken als spiegel om een statement te maken. Het reflecteert licht en voegt veel historische charme toe aan elke kamer.

  1. Kies een oud raam met een mooi kader. Zoek naar gekleurde verf, interessante architectonische details of andere speciale kenmerken. Maak het goed schoon.
  2. Meet de ruiten van het raam en laat een glaswinkel spiegels op maat snijden.
  3. Voeg de spiegels toe achter het bestaande glas met behulp van glazenmakerspunten. Als alternatief kunt u spiegelverf gebruiken om de achterkant van het glas te beschilderen.
  4. Voeg ophangmateriaal toe en geniet van je nieuwe spiegel.

Voeg geüpcyclede vintage glazen schalen toe aan een oud raam

upcycled serviesgoed op vintage raamkozijn
upcycled serviesgoed op vintage raamkozijn

Creëer een sprankelende decoratie die je in je keukenraam kunt hangen of ergens in je huis kunt neerzetten door oude gerechten toe te voegen aan een vintage raam. Kies gerechten die niet waardevol of bijzonder zijn of die beschadigingen hebben. Het is een geweldige manier om vintage glas een nieuw leven te geven.

  1. Kies een oud raam dat kleiner is dan de ruimte waar je het gaat ophangen. Maak het glas goed schoon.
  2. Zoek in kringloopwinkels naar oude glazen schalen. Je kunt alles gebruiken wat je wilt, zolang het maar binnen de vensters past.
  3. Meng wat tweedelige epoxy, verkrijgbaar in elke bouwmarkt.
  4. Terwijl het raam plat op je werkblad ligt, breng je epoxy aan op de rand van een glazen schaal. Druk het glas voorzichtig op zijn plaats op het raam. Herhaal dit met elk gerecht dat je wilt toevoegen.
  5. Laat de epoxy uitharden volgens de instructies op de verpakking.
  6. Voeg hangende hardware toe en toon uw werk.

Gebruik een oud raam als achtergrond voor decoratieve items

oud raam boven plank met decoratieve items
oud raam boven plank met decoratieve items

Een oud raam kan dienen als omlijsting voor andere voorwerpen, vooral als het raam felgekleurd is, architecturale elementen bevat of gewoonweg mooi is.

  1. Kies een venster dat je leuk vindt. Kies voor iets kleins, tenzij je een grote plek hebt om neer te zetten.
  2. Leun het raam tegen een muur en op een oppervlak in uw huis. Je kunt het gebruiken met een oud dressoir of bovenop je mantel.
  3. Voeg andere decoratieve items toe voor het raam om je vignet compleet te maken.

Maak van een vintage raam een hangend display

hangend etalagekozijn
hangend etalagekozijn

Je kunt wat touw en miniatuurwasknijpers gebruiken om een prachtig hangend display met een oud raam te creëren. Dit idee is gemakkelijk en leuk.

  1. Kies een venster met meerdere vensters. Maak het glas goed schoon.
  2. Gebruik kleine spijkers of nietjes om touw aan het raamkozijn te bevestigen, zodat er een miniatuur waslijn achter het glas ontstaat.
  3. Voeg miniatuurwasknijpers toe aan het touw en klem er een aantal favoriete tekeningen, notities, foto's of andere kunst op. Plaats het zo dat de ruiten van het raam de dingen omlijsten die u weergeeft.
  4. Voeg ophangmateriaal toe om het raam aan de muur te bevestigen.

Decoupage een oud raam met prachtige kunst en woorden

decoupage antiek raamkozijn
decoupage antiek raamkozijn

Decoupage is een leuke manier om een oud raam een decoratieve uitstraling te geven. Je kunt in een middag je eigen kunstwerk op maat maken.

  1. Kies een venster dat niet te groot is. Het moet meerdere vensters hebben en je moet dol zijn op de manier waarop het frame eruit ziet. Maak het glas schoon.
  2. Kijk in oude tijdschriften of online naar afbeeldingen die je leuk vindt. Dit kunnen woorden, afbeeldingen of een combinatie van beide zijn. Je kunt zelfs meerdere afbeeldingen in een collage stapelen.
  3. Gebruik een decoupagemedium zoals Mod Podge, verkrijgbaar in elke handwerkwinkel, en schilder de voorkant van de afbeeldingen die je gebruikt.
  4. Druk de afbeeldingen op het glas en strijk eventuele belletjes glad. Breng nog een laag Mod Podge erover aan.
  5. Laat het drogen en breng nog minstens één laag decoupagemedium aan.
  6. Als het hele project droog is, voeg dan wat ophangmateriaal toe en toon het in je huis.

Gebruik een oud raam om een krans in te kaderen

raamkozijn met krans
raamkozijn met krans

Je kunt een grotere visuele impact toevoegen aan een kerstkrans of seizoensdecoratie door deze ingelijst in een oud raam neer te zetten. Dit is een eenvoudig project voor ramen zonder glas, maar je kunt ook een raam gebruiken waarvan het glas intact is.

  1. Kies een raamkozijn dat groter is dan de krans die je gaat tentoonstellen.
  2. Als het raam van glas is, voeg dan een bekerhaak toe aan de bovenkant en het midden van het frame. Voeg hangende hardware toe aan het raam. Hang het raam op waar je het wilt tentoonstellen.
  3. Bind een mooi lint aan je krans en gebruik dit om de krans aan het glasloze frame of aan de bekerhaak te hangen.

Voeg een plank toe aan een vintage raam

raamkozijn met plank
raamkozijn met plank

Je kunt een oud raam upcyclen als presentatieplank met veel historische aantrekkingskracht. Dit is een eenvoudig project als je wat plankhardware bij de hand hebt.

  1. Kies een oud raam met een mooi kader. Zaag een stuk verweerd hout op dezelfde lengte als het raam. Het kan elke gewenste dikte of breedte hebben.
  2. Koop een paar plankbeugels die aantrekkelijk en eenvoudig zijn. Zorg ervoor dat ze zijn ontworpen voor de breedte van de plank.
  3. Boor gaten voor in de plank en de onderkant van het raamkozijn en gebruik lange schroeven om de plank aan het frame te bevestigen. Voeg de plankbeugels toe aan de onderkant van de plank en voeg wat ophangmateriaal toe aan de bovenkant van het raam. Hang de plank op de gewenste plek.

Gebruik Wire Screen om van een oud venster een berichtencentrum te maken

raamkozijn prikbord met kippengaas
raamkozijn prikbord met kippengaas

Probeer dit geweldige idee voor een oud raamkozijn zonder glas: gebruik een scherm om er een berichtencentrum van te maken voor je huis.

  1. Kies een raam met een mooi kader en zonder glas. Maak het frame schoon.
  2. Knip een stuk kippengaas of gaas met een groter weefsel zodat het in het frame past.
  3. Gebruik nietjes om het scherm aan het raamkozijn te bevestigen.
  4. Voeg ophangmateriaal toe zodat je de lijst aan je muur kunt hangen. Je kunt miniatuurwasknijpers gebruiken om notities en foto's op het scherm te knippen.

Maak een buitenspiegel met een oud raamkozijn

raamkozijn met spiegel
raamkozijn met spiegel

Het gebruik van oude ramen in de tuin kan uw tuin een antieke schoonheid geven en uw bomen en beplanting weerspiegelen. Omdat oude ramen zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis, werken ze goed voor dit soort herbestemmingsprojecten.

  1. Kies een oud venster met meerdere ruiten. Het werkt het beste als er geen glas meer in zit. Verwijder het stof van het frame.
  2. Gebruik een heldere spuitverf die is ontworpen voor blootstelling buitenshuis en spuit het frame lichtjes in een goed geventileerde ruimte. Dit helpt het te beschermen.
  3. Voeg hangende hardware toe waarmee je het oude raam aan een hek of aan de zijkant van je huis kunt laten zien.
  4. Laat spiegelglas snijden zodat het past bij de afmetingen van de ruiten van het raam. Gebruik glazenmakerspunten om het spiegelglas aan het frame te bevestigen.

Bouw een magnetisch prikbord vanuit een oud raam

magnetisch mededelingenbord voor raamkozijnen
magnetisch mededelingenbord voor raamkozijnen

Je kunt een tinnen plafondtegel en wat magnetische verf toevoegen en een oud raam opnieuw gebruiken als prikbord. Dit is een prachtige manier om wat extra charme te creëren met wat afgedankte items.

  1. Gebruik een raamkozijn zonder glas voor dit doe-het-zelf-project. Je hebt ook een tinnen plafondtegel nodig die is uitgesneden op de afmetingen van de raamopening, wat magnetische verf en ophangmateriaal.
  2. Knip de plafondtegel met een blikschaar zodat deze in de opening in het frame past.
  3. Verf de tegel met magneetverf en laat deze drogen. Omdat tin slechts licht wordt aangetrokken door magneten, zal de verf de aantrekkingskracht sterker maken. Je kunt desgewenst ook een laag gekleurde verf toevoegen.
  4. Als de verf droog is, gebruik dan bouwlijm om de tegel in het raamkozijn te bevestigen.
  5. Voeg hangende hardware toe en hang het prikbord op een drukke plek in je huis.

Verander een oud raam in een rustieke vakantiedecoratie

raamkozijn vakantie decor
raamkozijn vakantie decor

Een oud raam kan met een paar eenvoudige aanpassingen je favoriete vintage decoratie voor de feestdagen worden. Dit is een unieke look waar iedereen dol op zal zijn tijdens de kerstperiode.

  1. Kies een oud raam met een mooi kader en niet te groot. Je hangt hem aan de muur. Meerdere vensters kunnen leuk zijn om mee te werken. Maak het glas goed schoon.
  2. Gebruik glasverf om een kerstboodschap op de ruiten toe te voegen.
  3. Maak een swag van vakantiegroen of bessen door de stelen bij elkaar te verzamelen en vast te binden met draad. Boor een klein gaatje in de bovenkant van het frame en bevestig de swag.
  4. Voeg ophangmateriaal toe zodat je je decoratie tentoon kunt stellen.

Maak meubels gemaakt van oude ramen

Opbergkast voor raamkozijn
Opbergkast voor raamkozijn

Je kunt meubels maken door oude ramen een nieuwe bestemming te geven. Een van de gemakkelijkste en handigste opties is een eenvoudige opbergkast.

  1. Kies een raam in een formaat dat geschikt is voor een kastdeur. Meet het zorgvuldig.
  2. Bouw een eenvoudige kastdoos met dezelfde afmetingen. Maak je geen zorgen als je niet veel timmerervaring hebt; dit is een rustiek meubelproject dat niet perfect hoeft te zijn.
  3. Voeg gekochte voeten toe, die u kunt kopen in de bouwwinkel.
  4. Gebruik scharnieren om het raam aan de voorkant van de kast te bevestigen.
  5. Geef het hele project een laag primer en minstens twee lagen verf. Volg de instructies van de fabrikant voor de droogtijd.
  6. Als alles droog is, kun je wat kastbeslag toevoegen om het openen makkelijker te maken.

Een oud raam opnieuw gebruiken als kurkbord of krijtbord

raamkozijn kurk krijtbord
raamkozijn kurk krijtbord

Een vintage raam kan een geweldig kurk- of krijtbord zijn, en dit is een prachtige manier om die oude wijnkurken die je misschien spaart, op te gebruiken.

  1. Gebruik oude ramen zonder glas voor dit project. Je kunt een venster met twee of meer ruiten gebruiken om een combinatie van krijtbord en kurkbord te maken, of je kunt de een of de ander maken als er maar één ruit is.
  2. Snijd een stuk multiplex van 1/4 inch zodat het op elke ruit in het raam past. Als je een schoolbord maakt, schuur het dan goed zodat het heel glad is.
  3. Voor het kurkbord lijm je het bord op het raamkozijn en gebruik je epoxy om de kurken op het bord te lijmen. Je kunt ze in een patroon rangschikken of het willekeurig houden.
  4. Voor het krijtbord: primer het bord met een schuimroller. Als de primer droog is, breng je met een roller twee lagen schoolbordverf aan en laat je dit drogen. Lijm het krijtbord in het frame.
  5. Voeg ophangmateriaal toe en laat zien waar je het gaat gebruiken.

Maak wat kunst aan de muur met kleedjes en een vintage raam

raamkozijn met kleedjes
raamkozijn met kleedjes

Doilies zijn niet het handigste antieke textiel, maar ze kunnen wel heel mooi zijn. Met behulp van een oud raam kun je vintage kunst aan de muur maken waarmee je ze goed kunt laten zien.

  1. Kies voor dit project een oud raam waarvan het glas intact is. U kunt een enkel venster of meerdere vensters gebruiken, afhankelijk van wat u in gedachten heeft. Maak het glas schoon.
  2. Kies een stuk posterboard in een kleur die je mooi vindt en knip het uit zodat het bij het raam past.
  3. Plaats de kleedjes op het posterbord en laat ze desgewenst overlappen. Gebruik een naald en draad om de kleedjes op het posterbord te naaien. Je hebt maar een paar steken nodig om te voorkomen dat ze gaan schuiven.
  4. Gebruik transparante lijm om het posterbord achter het glas in het raam blauw te maken, en zorg ervoor dat de kleedjes op de gewenste plek worden geplaatst.
  5. Voeg wat hangende hardware toe om je kunst tentoon te stellen.

Bouw een vintage sleutelhouder uit een oud raam

sleutelhouder voor raamkozijn
sleutelhouder voor raamkozijn

Het is handig om een plek te hebben om je sleutels op te bergen, en een sleutelhouder gemaakt van een oud raam heeft veel decoratieve aantrekkingskracht. Dit is een eenvoudig project dat iedereen kan maken.

  1. Kies een raam met of zonder glas voor dit project. Het moet passen in de ruimte waar je het wilt ophangen.
  2. Voeg bekerhaken toe aan de onderkant van het raamkozijn door kleine gaatjes te boren en ze op hun plaats te schroeven.
  3. Versier de bovenkant van het frame zoals jij dat wilt. Je kunt fonkelende lichtjes en groen toevoegen, of het gewoon laten zoals het is.
  4. Voeg wat ophangmateriaal toe en hang het bij je deur.

Geperste bloemen weergeven in een vintage venster

raamkozijn met geperste bloemen
raamkozijn met geperste bloemen

Je kunt een oud raam ook opnieuw gebruiken als display voor geperste bloemen. Dit is een leuke manier om je huis het hele jaar door een vleugje lente te geven.

  1. Kies een oud raam met meerdere ruiten. Het glas moet intact zijn. Maak het goed schoon.
  2. Laat een glaswinkel wat glas snijden zodat er een paar ruiten in passen.
  3. Koop geperste bloemen of pers er zelf een paar.
  4. Plaats het raam met de voorkant naar beneden op uw werkblad. Leg de geperste bloemen op het glas. Plaats de nieuw gesneden stukken op elke geperste bloem. Gebruik de punten van de glazenmaker om ze op hun plaats te houden.
  5. Voeg hangende hardware toe en laat het zien waar iedereen het kan bewonderen.

Gebruik glasstickers om van een oud raam een bord te maken

raamkozijn teken
raamkozijn teken

Je kunt glasstickers online kopen of vinden in lokale handwerkwinkels. Een vintage raam is een geweldige plek om deze emblemen tentoon te stellen en er een bord van te maken.

  1. Kies een raam waarvan het glas intact is en slechts één ruit heeft. Kies er een die het juiste formaat heeft voor de sticker die u wilt gebruiken.
  2. Reinig het glas aan beide kanten goed.
  3. Breng de sticker aan volgens de instructies van de fabrikant.
  4. Leun het oude raam tegen een muur om het tentoon te stellen of om ophangmateriaal toe te voegen.

Maak een tafel met een weergavegebied

schaduwdoos raamkozijn tafelblad
schaduwdoos raamkozijn tafelblad

Tst altafels zijn een logische keuze als je geïnteresseerd bent in doe-het-zelfmeubels gemaakt van oude ramen. Je kunt het glas gebruiken als oppervlak voor drankjes en er doorheen kijken naar de items die je erin wilt laten zien.

  1. Kies een raam met een stevig frame in het formaat dat je voor je tafel wilt hebben. Meet het frame zorgvuldig op.
  2. Constructie van een eenvoudige doos met een vlakke bodem van multiplex. De grootte is afhankelijk van de grootte van het venster dat u gebruikt en het type items dat u wilt weergeven.
  3. Voeg poten toe aan de doos. Je kunt onafgewerkte poten kopen in elke thuisprojectwinkel.
  4. Gebruik scharnieren om van het raam een deksel te maken dat je kunt openen.
  5. Primer en verf de hele tafel in de gewenste kleur.
  6. Als het droog is, kun je de items erin tentoonstellen.

Een oud venster opnieuw gebruiken als een verdeelde lijst

lijst met raamkozijnen
lijst met raamkozijnen

Je kunt dit doe-het-zelf-idee voor het versieren van oude raamkozijnen gebruiken om iets heel nuttigs te maken van een oud raam waar het glas ontbreekt.

  1. Kies een raam met meerdere gedeelde delen en zonder glas. Je gebruikt de secties als kolommen.
  2. Snijd multiplex van 1/4 inch zodat het in de delen van het raam past.
  3. Schuur het multiplex heel goed om ervoor te zorgen dat het zo glad mogelijk is. Verwijder al het stof.
  4. Bestrijk het met een schuimroller en breng minimaal twee lagen schoolbordverf aan.
  5. Laat de verf drogen en gebruik vervolgens kleine spijkers om de delen van het schoolbord aan het raamkozijn te bevestigen.
  6. Voeg hangende hardware en een krijtje aan een touwtje toe.

Gebruik oude ramen en deuren op nieuwe manieren

Oude ramen bieden zoveel mogelijkheden om je huis een prachtige vintage boerderijlook te geven. Je kunt ook oude deuren hergebruiken of raam- en deurprojecten combineren om een hoop architectonische schoonheid aan een moderne kamer toe te voegen. Gebruik je fantasie en wees creatief. Je zult eindigen met een aantal prachtige decoraties met veel historische en artistieke flair.

Aanbevolen: