Ontdek Fordite, het geheime juweeltje van de auto-industrie

Inhoudsopgave:

Ontdek Fordite, het geheime juweeltje van de auto-industrie
Ontdek Fordite, het geheime juweeltje van de auto-industrie
Anonim

Funky stukken gemaakt van Fordite maakten artistiek gebruik van geüpcyclede industriële materialen lang voordat upcycling een rage was.

2 fordit sieraden
2 fordit sieraden

Sommige motorheads dragen graag autobadges om hun nek om te pronken met hun passie voor het onderwerp, en andere nietsvermoedende mensen dragen hun eigen draagbare stukjes autogeschiedenis met zich mee. Open een kaakbreker en je hebt iets dat het dichtst in de buurt komt van Motor City-agaat, oftewel Fordite. Fordiet is een nep-edelsteen die met zijn heldere kleurenschema's de perfecte durf uit het midden van de eeuw uitstra alt. En naarmate de voorraad kleiner wordt, worden Fordite-stukken alleen maar waardevoller.

Wat is Detroit Fordite en hoe wordt het gemaakt?

Fordite klinkt als een mysterieuze edelsteen die je diep in de uithoeken van een koele grot vindt, maar de oorsprong ervan is veel minder natuurlijk. Ga terug naar de jaren zestig en zeventig en stel je Motor City voor in zijn hoogtijdagen. Ponyauto's in de coolste kleuren die je maar kunt bedenken rolden massaal van de productielijnen in het Midwesten. Hoewel er tegenwoordig strengere beperkingen en regels gelden voor de manier waarop auto’s worden geverfd, leven de glinsterende afwerkingen en elektrische jassen uit de jaren 60 en 70 voort in Fordite-stukken.

Fordite is in feite een opeenhoping van de gebakken chemische verbindingen waaruit deze autolak uit het midden van de eeuw bestond, die in de loop van de tijd in lagen ontstond en een dikke laag gestreepte acryl creëerde. Zie het als het afpellen van lagen graffiti of behang van een muur. Niemand weet zeker wie zich als eerste realiseerde dat je deze overtollige scherven kon nemen en ze in sieraden kon knippen/polijsten om prachtige agaatachtige kleurbanden te onthullen. Maar deze smaak van Motor City-magie leeft voort in deze populaire sieradenstijl.

@jay_paintz everlastinggobstopper fordite paint fyp fypシ k18results painthuffers paintersmakeitwetter Pure verbeelding - van de soundtrack van "Willy Wonka & The Chocolate Factory" - Gene Wilder

Moet weten

Ondanks zijn naam heeft Fordite geen directe verbinding met de Ford Motor Company.

Gemeenschappelijke Fordite-objecten die je kunt verzamelen

Rack Cut True Fordite hanger Thunderbird Lines Flow Cut
Rack Cut True Fordite hanger Thunderbird Lines Flow Cut

Fordite begon als een underground kunstbeweging waarbij kunstenaars en juweliers experimenteerden met hoe ze het materiaal konden transformeren in iets opvallends. Veelvoorkomende objecten die ze hebben gemaakt (en nog steeds maken) zijn:

  • Ringen
  • Hangers
  • Manchetknopen
  • Zorgstenen
  • Oorbellen
  • Messen
  • Flesopeners

Hoe kun je zien dat iets Fordite is?

Alleen al op basis van het uiterlijk zou iemand een Fordite-hanger die aan je nek hangt gemakkelijk kunnen verwarren met een echt kristal of een echte steen. En hoewel ze bij het polijsten dezelfde zijdezachte textuur delen als andere stenen, zijn er een paar aanwijzingen dat een 'steen' eigenlijk Fordiet is.

  • Het ziet eruit als de binnenkant van een kaakbreker. Gebande agaat (dat sterk op Fordite lijkt) heeft zelden de gelaagdheid en de regenboog van kleuren die Fordite heeft.
  • Het is vrij licht voor zijn formaat. Grotere stukken Fordiet zijn relatief lichter dan stenen van vergelijkbare grootte. Dit komt allemaal doordat het slechts lagen en lagen verf op elkaar zijn gebakken.
  • Er zitten kuiltjes of krassen op het gezicht. Fordiet is veel zachter dan veel natuurstenen, wat betekent dat alle stukken die regelmatig worden gedragen hun slijtage zullen vertonen.

Kun je met Fordite uitgaan?

Fordite kettinghanger uit de jaren 50 in sterling zilver
Fordite kettinghanger uit de jaren 50 in sterling zilver

Dating met Fordite is een onnauwkeurige wetenschap waarbij de enige echte informatie die je hebt, de kleurencombinaties zijn die je ziet. Oudere Fordite-stukken (jaren '40 en '50) zijn meestal vol neutrale tinten, omdat auto's daarmee werden geverfd, en in de jaren zestig en zeventig werden helderdere kleuren en afwerkingen geïntroduceerd.

Hoeveel is een vintage Fordite waard?

Fordite is een eindige hulpbron. Ze schilderen auto's niet zoals vroeger, noch met dezelfde verfverbindingen als 50 jaar geleden. Ruwe Fordite-slakken kunnen dus behoorlijk prijzig zijn. En de volledig gepolijste stukken die in instellingen worden geplaatst, kosten regelmatig $ 50 per stuk. Deze vurige Fordite-hanger is bijvoorbeeld onlangs op eBay verkocht voor $ 49,99.

Hoe uniek Fordite ook is, het is echter zeldzaam dat vintage stukken voor meer dan $ 100 worden verkocht. Dit is over het algemeen gereserveerd voor grote stukken (zoals messen met Fordite-tangen) of rauwe Fordite uit de jaren vijftig.

Als je de grondstoffen wilt kopen, kun je er slechts $ 20 voor krijgen, waarbij de meer schokkende kleurstellingen de prijzen omhoog doen stijgen.

Snelle tip

Het hoogste niveau van authenticatie dat je kunt krijgen, is het kopen van een stuk met een verkoopgeschiedenis die teruggaat tot een specifiek model en een specifieke fabrikant. Deze worden vaak gelabeld met de naam van de auto vóór hun vermeldingen.

De kunst rolt door

Er is een kleine maar toegewijde groep ambachtslieden die deze ruwe Fordite-slakken blijven transformeren in prachtige sieraden en sculpturale objecten. Een prominent voorbeeld is Urban Relic Design, dat hoogwaardige (hoewel dure) stukken te koop heeft op hun website. Anderen breiden zich verder uit dan de klassieke auto-Fordite naar andere gebakken verfslakken zoals van oude speeltuinen.

En als je een lintzaag, schuurpapier en een sieradenpolijstmachine hebt, kun je zelf wat Fordite kopen en het unieke proces uitproberen.

De motorstad leeft voort via Fordite

Net als klassieke auto's veroudert Motor City-agaat net als goede wijn. In deskundige handen worden deze onhandige blokken verf en primerlagen getransformeerd in prachtige draagbare kunstwerken. En aangezien we alle Fordite hebben die we ooit zullen hebben, als je een erfstuk in je verzameling hebt, houd het dan dichtbij. Het zou op een dag misschien wel duizenden waard kunnen zijn.

Aanbevolen: