Wasgoed scheiden als een professional

Inhoudsopgave:

Wasgoed scheiden als een professional
Wasgoed scheiden als een professional
Anonim
Eén gekleurde stapel kleding en een andere witte kleding om te wassen
Eén gekleurde stapel kleding en een andere witte kleding om te wassen

Wasgoed stapelt zich snel op. En als je kinderen hebt, groeien die hopen stof en stof sneller dan je kunt knipperen. Dat betekent niet dat het je leven moet overnemen. Leer een paar eenvoudige tips en trucs om wasgoed snel te scheiden en sorteren.

Wasgoed eenvoudig sorteren

Misschien kijk je met angst naar de vuile was in de mand. U kunt deze taak echter gemakkelijker maken met een beetje voorbereidend werk. Bereid u voor op succes bij het wassen en volwassen worden. Om te beginnen heb je het volgende nodig:

  • Mesh tas
  • Verschillende manden
  • Vlekvechter

Stap 1: Kleurengids voor wasgoed

Begin met het sorteren van je kleding op kleur. Hulpmiddelen voor het organiseren van wasgoed, zoals verdeelde mandjes, werken goed om alles op de juiste stapel te houden. U kunt ook een mandje aanwijzen voor wit, licht en donker. Als er niets anders is, maak dan een stapel op de vloer. Wat is het verschil tussen wit en licht? Krijg een snel overzicht van hoe u de kleuren kunt sorteren.

Witte kleding

Dit omvat al je helderwitte sokken, overhemden, broeken, enz. Normaal gesproken gebruik je bleekmiddel in deze ladingen om je witte was helder te houden. Deze zullen grotendeels of geheel wit zijn. Een voorbeeld kan een wit werkoverhemd met kraag of een witte handdoek zijn.

Lichte kleding

Licht zijn kleuren en pastelkleuren die je niet als wit zou beschouwen, maar die niet donker zijn. Deze omvatten je lichtroze blouse of lichtbruine broek. Vraag je je af of grijs lichte of donkere was is? Het hangt van het grijs af. Lichtgrijze tinten passen bij lichte kleding, terwijl donkergrijze kleuren bij donkere kleding passen.

Wasmand vol lichte kleding
Wasmand vol lichte kleding

Donkere of gekleurde kleding

Donkere en gekleurde kleding is gemakkelijk te herkennen. Dit zijn degenen die donker zijn, zoals zwart, donkergrijs, paars, marineblauw, groen en soms rood. Je wilt ook heldere kleuren aan deze stapel toevoegen, zoals geel, oranje en rood. Dit omvat veelkleurige kleding, zelfs tie-dye-kleding. Bijvoorbeeld een flanellen broek die meestal marineblauw en rood is met een beetje wit. Hoewel ze een beetje wit in zich hebben, gaan ze nog steeds in de donkere en gekleurde stapel.

Stap 2: Sorteren op stofgewicht en onderhoudsinstructies

Zodra u uw wasgoed in kleurgroepen heeft gesorteerd, wilt u sorteren op stof of gewicht. Zie dit als het sorteren van likes met likes. Dit kun je doen door op elk kledingstuk het wassymbool aan te vinken. Je kunt het materiaal ook voelen. Katoen voelt bijvoorbeeld anders aan en heeft een ander gewicht dan een spijkerbroek of een polyester blouse. Het op deze manier sorteren van wasgoed zorgt voor vergelijkbare droogtijden en voorkomt schade aan materialen. Krijg een snel overzicht van de verschillende soorten materialen en wat ze kunnen bevatten.

Close-up beeld van label op het doek
Close-up beeld van label op het doek
  • Fijne was- breisels, lingerie of stoffen die voorzichtig moeten worden gewassen
  • Katoen - T-shirts, leggings en katoenmengsels met meer dan 50 procent katoen
  • Polyester- overhemden, blouses en polyblends met meer dan 50 procent polyester
  • Jeans - jeansmateriaal, broeken, kaki's en andere zware materialen
  • Sportkleding - korte broeken, tanktops, leggings, spandex, enz.
  • Handdoeken - handdoeken, washandjes, handdoeken
  • Lakens - lakens, kussenslopen, enz.

Bij het sorteren van wasgoed op gewicht en materiaal, moet je ook denken aan zaken als afval. Bepaalde kledingstukken, zoals truien, kunnen afgeven, dus zorg ervoor dat je ze apart wast.

Nieuwe artikelen apart wassen

Nieuwe kleding, lakens of handdoeken moeten apart worden gewassen, vooral als ze lichte of donkere kleuren hebben. Dit komt omdat overgebleven kleurstof soms uitbloedt de eerste paar keer dat je ze wast. Houd die opzij en voer ze uit zoals ze worden ontvangen, zodat je ze niet per ongeluk door je gewone ladingen mengt. Producten als Shout Color Catchers zijn handige toevoegingen die ervoor kunnen zorgen dat kleding niet uitbloedt, maar je moet er niet op vertrouwen dat je een lading wit uit een felrood shirt, of een lading geel uit een nieuwe designerjeans kunt redden.

Kun je handdoeken en lakens samen wassen?

Hoewel veel mensen deze huishoudelijke artikelen samen in één lading gooien, moeten ze apart worden gewassen en gedroogd. Handdoeken blijven luchtiger als ze in een warm programma worden gewassen. Vellen moeten in warme cycli worden gedaan, niet heet, vanwege krimp. Dikke, zware handdoeken worden als ruw beschouwd in vergelijking met delicatere lakens. Bovendien kunnen handdoeken pluisjes op de lakens in de droger veroorzaken. Ten slotte drogen handdoeken en lakens met verschillende snelheden, zodat ze niet goed drogen als ze samen worden gedaan.

Handdoeken en lakens
Handdoeken en lakens

Stap 3: Sorteren op bodemniveau

Nu je de kleuren en stoffen hebt gescheiden, ga je op zoek naar sterk vervuilde artikelen. Dit zijn artikelen met veel vuil, zweet en vlekken. Voor deze items doe je het volgende:

  1. Behandel kleine vlekken met de methode die wordt aanbevolen voor dat vlektype, of het nu gaat om inkt, wijn, voedsel of gras.
  2. Artikelen met kleine, behandelde vlekken kunnen samen met de rest van het wasgoed in die stapels worden gewassen.
  3. Items met veel aangekoekt vuil, zoals overhemden die worden gedragen om in een schuur te werken, of die geurtjes vasthouden, zoals kattenbakvulling, moeten worden gescheiden. Deze artikelen moeten samen worden gewassen volgens de juiste reinigingscyclus.

Tips en trucs voor het sorteren van wasgoed

En dat is de basis van sorteren. Kijk, leren hoe je op de juiste manier de was doet, is niet moeilijk. Na een paar keer wordt het een tweede natuur. Maar er zijn een paar tips en trucs die je kunt proberen om het nog makkelijker te maken.

  • Label manden en mandjes op kleur of stof, zodat het hele gezin sorteert terwijl ze hun vuile kleding weggooien.
  • Houd de voorbehandelingen voor het verwijderen van vlekken bij de wasmanden, zodat de artikelen van tevoren kunnen worden behandeld. Zorg ervoor dat je een behandeling koopt die bedoeld is om een paar dagen te blijven zitten.
  • Gooi geen bundels kleding tegelijk in de wasmachine. Trek in plaats daarvan elk item afzonderlijk uit de mand. Dit helpt je bij het vinden van verdwaalde sokken, ondergoed en andere items die in de verkeerde stapel zijn gesorteerd.
  • Draai kleding binnenstebuiten om ze te beschermen tijdens het wassen.
  • Doe sokken en delicatessen in een netje om ze te beschermen en alles bij elkaar te houden.
  • Was eerst de grootste stapel en werk naar beneden tot de kleinste. Zo blijf je op de hoogte van je wasgoed.
  • Sorteer het wasgoed terwijl u het uit de kamers ha alt.
  • Gebruik het beste wasmiddel voor uw wasgoed en wasmachine.
  • Houd voorwerpen waarvan bekend is dat ze uitlopen, zoals tie-dye overhemden, uit de gewone stapels. Zelfs als ze een paar keer zijn gewassen, kunnen bepaalde stoffen en kleurstoffen meerdere wasbeurten blijven uitlekken. Het is veel gemakkelijker om een ongelukje met de was te voorkomen dan om kleurbloedingen uit kleding te verwijderen nadat de handeling is gedaan.

Wasgoed sorteren eenvoudig gemaakt

Zorg dat u succes heeft met uw wasgoed door uw wasgoed te sorteren voordat u met uw volgende lading begint. Met een kleine inspanning kunt u uitstekende resultaten bereiken. Je bespaart tijd en je favoriete shirt!

Aanbevolen: