Hemingray-42 Geschiedenis en waarde

Inhoudsopgave:

Hemingray-42 Geschiedenis en waarde
Hemingray-42 Geschiedenis en waarde
Anonim
Hemingray 42 isolatoren blauw glas
Hemingray 42 isolatoren blauw glas

Als je antieke glasisolatoren verzamelt, kom je misschien de eerbiedwaardige Hemingray-42 telegraafisolator tegen. Dit herkenbare model kwam in veel verschillende kleuren, waarvan sommige zeldzaam en waardevol zijn. Leer meer over de geschiedenis van de Hemingray-42 en hoe je er een kunt identificeren die je mogelijk hebt gevonden.

Geschiedenis van de Hemingray-42-isolator

Als je ooit langs oude telegraaflijnen langs een spoorlijn bent gereden, heb je misschien de glazen isolatoren opgemerkt die aan de bovenkant van de palen glinsteren. In de tijd dat telegraaf een primair communicatiemiddel was, zorgden deze glasisolatoren ervoor dat de draden niet in direct contact kwamen met de soms natte polen. Dit hielp het signaal te isoleren en het door het hele land te laten reizen. Volgens Hemingray Info was de Hemingray-42 een van de meest voorkomende soorten glasisolatoren. Miljoenen ervan werden geproduceerd tussen 1921 en 1960. Zelfs vandaag de dag zijn ze heel gebruikelijk in antiekwinkels, rommelmarkten en zelfs garageverkopen.

Een Hemingray-42 glasisolator identificeren

Over het algemeen is het gemakkelijk om een Hemingray-42-isolator te identificeren. Het glas is voorzien van een reliëf met de naam en het stijlnummer; beide zijn duidelijk op de isolator gedrukt. Er kunnen andere markeringen zijn, zoals cijfers, streepjes en punten.

Data voor Hemingray-42 isolatoren

De cijfers en andere markeringen op een isolator kunnen u helpen bij het vaststellen van de productiedatum ervan. Na 1933 begon het bedrijf deze merktekens toe te voegen om de productiedatum aan te geven. Insulators.info meldt dat u mogelijk de volgende Hemingray-glasmarkeringen ziet:

  • O - Een hoofdletter O, soms verward met een nul, staat voor Owens, Illinois, waar de isolator is gemaakt. Dit merkteken werd in 1933 gebruikt en verscheen onder de naam op de voorkant van de isolator.
  • O-4 (en andere cijfers) - In 1934 begon het bedrijf een cijfer toe te voegen om het jaar weer te geven. O-4 betekent 1934. O-9 betekent 1939.
  • 23-42 (en andere cijfers) - In 1940 realiseerde het bedrijf zich dat het eencijferige jaarnummer niet langer zou werken. In plaats daarvan begonnen ze een malnummer en een jaarnummer aan de achterkant van de isolator toe te voegen. Het jaarnummer is het tweede getal in de set, dus in het geval van 23-42 is de isolatormal gemaakt in 1942.
  • Punten - De stippen die naast sommige datums verschijnen, geven aan hoeveel jaar er zijn verstreken sinds de mal werd geproduceerd. Een isolator met het merkteken 23-42 en twee stippen zou bijvoorbeeld in 1944 zijn vervaardigd.

Hemingray-42 kleuren

Je vindt Hemingray-isolatoren in veel verschillende kleuren. De meest voorkomende kleur voor Hemingray-42-isolatoren is 'Hemingray-blauw', een vrij heldere blauwgroen kleur die veel mensen associëren met glasisolatoren. Het is echter ook gebruikelijk om ze te vinden in aqua, licht ijsblauw, helder en lichtgroen. Zeldzamere kleuren zijn onder meer diep, heldergroen, robijnrood, twee tinten die ontstonden toen de glaskleuren veranderden, en zeer zelden iriserende carnavalsglascoatings en melkglas.

Hemingray 42 isolatoren blauw glas
Hemingray 42 isolatoren blauw glas

Isolatorstijlen

De Hemingray-42-isolator was verkrijgbaar in twee hoofdstijlen. Bij de standaardstijl zijn de kleine coquilles of "druppelpunten" langs de onderkant van de rok afgerond. In een zeldzamere variant zijn het scherpe punten. Je ziet ze allebei in antiekwinkels.

Wat zijn Hemingray-isolatoren waard?

Omdat de Hemingray-42-isolator een van de meest voorkomende is, zijn ze meestal een betaalbaar verzamelobject. De meeste worden verkocht voor minder dan $ 10. Je vindt ze in de meeste isolatorcollecties, maar er zijn bepaalde factoren die ze iets meer waard kunnen maken.

Conditie

Dit zijn antiek met een praktisch doel, en veel glasisolatoren hebben jaren of zelfs tientallen jaren buiten in de weersomstandigheden doorgebracht. De meeste hebben chips, scheuren, verkleuring en andere schade. Dus als u een isolator in onberispelijke staat vindt, is deze wellicht meer waard.

Zeldzaamheid

Hoewel Hemingray-blauw prachtig is, zullen isolatoren in deze veel voorkomende kleur niet veel opleveren. Als je een Hemingray-42 in een zeldzamere kleur hebt, zoals diepgroen, kan deze aanzienlijk meer waard zijn. Melkglasisolatoren behoren tot de meest waardevolle vanwege hun zeldzaamheid.

Voorbeeldwaarden

Om een waarde aan een specifieke isolator toe te kennen, moet je deze vergelijken met recent verkochte modellen in vergelijkbare staat. Hier zijn een paar voorbeelden van Hemingray-42-waarden:

  • Een robijnrode Hemingray-42 met wat slijtage aan de punten aan de onderkant, verkocht op eBay voor bijna $ 80.
  • Een aqua Hemingray-42 met alle druppelpunten intact, verkocht voor ongeveer $ 28. Er was een klein chipje aan één kant.
  • Een heldere Hemingray-42 zonder enige chips of barsten was minder wenselijk, aangezien deze voor slechts twee dollar werd verkocht.

Onderdeel van de telecommunicatiegeschiedenis

Als u overweegt uw verzameling uit te breiden of gewoon graag meer wilt weten over dit belangrijke deel van de telecommunicatiegeschiedenis, neem dan even de tijd om meer te lezen over antieke glasisolatoren. Er zijn tientallen merken en veel verschillende stijlen en kleuren, waardoor het verzamelen van isolatoren een leuke en betaalbare hobby is.

Aanbevolen: