Hoe lijm uit hout te verwijderen

Inhoudsopgave:

Hoe lijm uit hout te verwijderen
Hoe lijm uit hout te verwijderen
Anonim
lijm druipt op het houten oppervlak
lijm druipt op het houten oppervlak

Lijm op je hardhouten vloer laten vallen of een druppel secondelijm op je antieke houten stoel krijgen, kan een ramp betekenen. Gelukkig zijn er huishoudmiddelen en commerciële schoonmaakmiddelen die lijm van hardhouten vloeren en hout kunnen verwijderen. Ontdek hoe de methoden voor het verwijderen van lijm kunnen verschillen voor onbewerkt en afgewerkt hout.

Lijm verwijderen uit ruw hout

Als het gaat om het verwijderen van lijm uit ruw hout, moet je voorzichtig zijn met wat je gebruikt, omdat oliën die je op afgewerkt hout zou kunnen gebruiken, door het ruwe hout kunnen worden opgenomen. Daarom zullen je methoden een beetje anders zijn. Voor het verwijderen van lijm heb je nodig:

  • Scheermesje of plamuurmes
  • Vingernagellakremover of aceton
  • Schone handdoek
  • Schuurpapier (korrel is afhankelijk van de ruwheid van het hout)
  • Föhn
  • Wattenbolletje

Schraap de lijm

Deze methode werkt voor het verwijderen van opgedroogde lijmdruppels, textiellijm en zelfs stickers van ruw hout. Dit kan een paneel zijn waarop uw kind een sticker heeft geplakt of zelfs extra lijm van een houtbewerkings- en knutselproject.

Schraap de lijm van het hout met een mes
Schraap de lijm van het hout met een mes
  1. Krijg met het plamuurmes of het scheermesje voorzichtig onder de lijm.
  2. Schommel het mes of mes onder de lijm en probeer het langzaam los te maken. Zodra je ermee aan de slag bent, zou je de klodder of sticker van het hout moeten kunnen pakken en pellen.
  3. Steek de stekker in het stopcontact en zet de föhn aan. Gebruik de warmte-instelling en verwarm het gebied langzaam.
  4. Gebruik een warme doek om de zachte lijm van het hout te wrijven.

Probeer aceton

Soms nadat je de klodder hebt verwijderd, heb je nog steeds een beetje lijm over. In dit geval haal je de aceton eruit om de lijm af te breken en deze te verwijderen.

  1. Bevochtig een handdoek of watje met aceton of nagellakremover.
  2. Wrijf het over de lijm.
  3. Bij hardnekkige lijm laat u het maximaal 15 minuten op de plek zitten. (Zorg ervoor dat je het gebied nat houdt, aangezien aceton snel verdampt.)
  4. Gebruik een schone handdoek om krachtig over het gebied te wrijven en eventuele hardnekkige resten te verwijderen.
  5. Herhaal indien nodig.

Schuren

Als sloop en aceton niet werken, is het misschien tijd om de grote wapens uit de kast te halen. Schuurpapier is er in verschillende korrels. De grove korrel ligt onder de 100, terwijl de fijne korrel in het bereik 300+ ligt. Afhankelijk van de ruwheid van je ruwe hout, heb je verschillende korrels schuurpapier nodig om de lijm te verwijderen. Voor ruw gezaagd hout is een superfijne korrel misschien niet genoeg, terwijl voor geschaafd hout fijn schuurpapier nodig is om krassen in het hout te voorkomen. Als je het niet zeker weet, zijn er schuurpapierhandleidingen online.

  1. Kies je schuurpapier.
  2. Vouw het schuurpapier dubbel.
  3. Schuur het gebied voorzichtig totdat de lijm verdwenen is.
  4. Controleer uw werk regelmatig om te voorkomen dat u het gebied te veel schuurt.
Man Met Schuurpapier Op Hout
Man Met Schuurpapier Op Hout

Lijm verwijderen uit gebeitst hout

Hout met een gebeitste afwerking kan gemakkelijker worden verwijderd van lijm, zoals textiellijm of Elmer's lijm, maar je moet oppassen dat je het afgewerkte hout op vloeren of meubels niet bekrast. Voor gebeitst hout heb je nodig:

  • Heteluchtpistool of haardroog
  • Schone handdoek
  • Witte azijn
  • Afwasmiddel
  • Minerale olie
  • Masker
Schrapen met plamuurmes op hout
Schrapen met plamuurmes op hout

Azijn voor natte lijm

Voor lijm die nog nat is, kun je een meer natuurlijke verwijderingsmethode gebruiken. Volg eenvoudig deze stappen:

  1. Veeg zoveel mogelijk natte lijm op.
  2. Meng 1 kopje warm water, ½ kopje azijn en een paar druppels afwasmiddel.
  3. Maak een handdoek nat en wrijf zachtjes over de lijm. Door de wrijving ontstaat er ook warmte die de lijm opwarmt, waardoor deze iets gemakkelijker loslaat.
  4. Voor bijzonder lastige plekken: laat het mengsel ongeveer 10-15 minuten erop zitten voordat je gaat schrobben.

Minerale olie voor droge lijm

Droge lijm is een wat grotere uitdaging als het gaat om gebeitste hardhouten vloeren. Dit geldt met name voor gedroogde secondelijm.

  1. Gebruik het warmtepistool of droog het haar. Verwarm de lijm. (Doe dit in een goed geventileerde ruimte of draag een masker, vooral met superlijm, omdat er dampen kunnen ontstaan als het te heet wordt.
  2. Neem een natte handdoek en plaats deze 15-30 seconden in de magnetron.
  3. Haal het er voorzichtig uit met een tang of een pannenlap. Het wordt heet.
  4. Breng het ongeveer 30 seconden aan op de lijm.
  5. Gebruik de handdoek of vingers om de zachte lijm los te maken.
  6. Breng een kleine hoeveelheid minerale olie aan op de resterende lijm.
  7. Schrob de lijm met een schone doek.

Als er nog lijm of resten achterblijven, moet u het gebied mogelijk schuren en opnieuw afwerken. U kunt echter eerst uw vloerinstallateur of een vloerspecialist bellen.

Houten vloer afvegen met een doek
Houten vloer afvegen met een doek

Kleefstoffen uit hout verwijderen

Probeer je stickerresten te verwijderen? Voor het verwijderen van lijm uit hout heb je niet veel meer nodig dan een beetje alcohol en een schone handdoek. Ter informatie: alcohol verwijdert ook taperesten.

  1. Dompel een deel van de handdoek in de ontsmettingsalcohol (wodka kan ook een goed alternatief zijn).
  2. Wrijf over de lijm totdat deze loslaat.
  3. Maak de handdoek nat en veeg het gebied af.

Als je geen ontsmettingsalcohol hebt, kun je proberen aceton of nagellakremover te gebruiken.

Commerciële reinigingsmiddelen voor het verwijderen van lijm op hout

Als niets helpt om de lijm of lijm te verwijderen, kun je proberen commerciële lijmreinigers te gebruiken. Deze reinigers zijn ontworpen om lijm af te breken, zodat u deze van uw vloer of houten meubilair kunt verwijderen. Een paar schoonmaakmiddelen die je zou kunnen proberen zijn:

  • Goo Gone - Deze commerciële reiniger werkt goed voor het verwijderen van lijm van deuren en vloeren. Je kunt het ook op je houten meubilair uitproberen, maar zorg ervoor dat je de instructies volgt.
  • Goof Off - Dit is een industriële lijmreiniger voor het verwijderen van lijm en lijm. Volgens de fabrikant kan het worden gebruikt op afgewerkt hout in een goed geventileerde ruimte, maar je zult het eerst op een klein oppervlak willen proberen.

Voorzorgsmaatregelen om te overwegen

Als het gaat om het verwijderen van lijm van je hout, moet je voorzichtig zijn. U moet een behandeling altijd eerst op een bepaald gebied testen om er zeker van te zijn dat deze geen vlekken op uw hout veroorzaakt of uw afwerking schaadt. Bel bij twijfel een professionele vloerreiniger.

De kleverige lijm voor het verwijderen van lijm uit hout

Lijm kan een groot probleem zijn, vooral als het op je antieke houten stoel spat of op je ruwe muur terechtkomt. Als het gaat om het verwijderen van lijm, moet je de beste methode voor je afwerking gebruiken. Nu je een opleiding hebt gevolgd in het opruimen van lijm, kun je enkele tips krijgen over het schoonmaken van kleverige houten keukenkastjes.

Aanbevolen: