Grond bewerken zonder helmstok

Inhoudsopgave:

Grond bewerken zonder helmstok
Grond bewerken zonder helmstok
Anonim
Tuinman die een greppel graaft, klaar voor plantin
Tuinman die een greppel graaft, klaar voor plantin

Je kunt leren hoe je tuingrond bewerkt zonder dat je een grondfrees nodig hebt. Handmatig bewerken heeft verschillende tuinvoordelen ten opzichte van een gemotoriseerde tuinfrees. Hoewel het arbeidsintensief is, vindt u misschien dat handmatig bewerken een betere optie is voor uw moestuin en andere soorten tuinen.

Bodem bewerken zonder een helmstok door dubbel te graven

De no-kilo-methode van tuinieren wordt dubbelgraven genoemd. Bij het handmatig bewerken van een veld werk je in rijen. Sommige mensen tuinieren in verhoogde bedden in plaats van in velden. Indien gewenst kunt u verhoogde bedden aanleggen.

Verhoogd bed bewerken

Als je besluit om verhoogde bedden te bewerken, werk je in vierkanten in plaats van in rijen. De meeste tuiniers met verhoogde bedden bewerken de grond niet, omdat verhoogde bedden dit niet nodig hebben. Er kunnen echter gevallen zijn waarin bewerken gewenst is, zoals een verwaarloosd en overwoekerd verhoogd bed. In dit geval volgt u de instructies voor het met de hand bewerken van een rijtuin, alleen werkt u in vierkanten in plaats van in rijen.

Verzamel uw gereedschap en benodigdheden

Je hebt een paar gereedschappen en mogelijk benodigdheden nodig. Voordat je de tuin in gaat, zorg ervoor dat je deze hebt verzameld en dat je hebt wat je nodig hebt. Deze omvatten een schop, een schop, een graafvork, een tuinhark, een kruiwagen en een goed paar werkhandschoenen om blaren te voorkomen.

Organiseer eventuele bodemaanpassingen

Voordat u uw tuin met de hand gaat betegelen, wilt u eventuele bodemverbeteringen organiseren die u mogelijk nodig heeft. Denk hierbij aan bodemverbeteringen, zoals compost, veel, turf, groenzand, kalk etc. Bepaal of uw grond wijzigingen nodig heeft en welke. Beoordeel de toestand van uw grond door verschillende grondtesten uit te voeren rond uw tuin, over de lengte, breedte en het midden van uw tuin, om een volledig beeld te krijgen van de bodemgesteldheid. Als u van plan bent kunstmest te gebruiken, voeg deze dan ook toe.

Beste tijd om uw tuin te bewerken

De beste tijd tot uw tuin is het vroege voorjaar. Plan tot net na de laatste vorst van de lente. Indien mogelijk, time uw activiteit voordat er nieuwe plantengroei ontstaat, of op zijn minst precies op het moment dat nieuwe planten door de grond beginnen te breken.

Handbewerkingsgrond voor het planten van gewassen
Handbewerkingsgrond voor het planten van gewassen

Bepaal de bodemgereedheid

Je hoeft alleen te werken onder goede bodemomstandigheden. Als de grond nog steeds enigszins bevroren is, stel dan het graven opnieuw in. Als het een week heeft geregend en uw tuin is doordrenkt met water, stel dan uw graafwerkzaamheden opnieuw in. Je wilt dat de grond werkbaar is en niet modderig. Graaf ongeveer 20 cm diep en pak een handvol aarde, knijp het in een bal en breek het dan op. Als de grond gemakkelijk uit elkaar v alt, is je grond droog genoeg om met de hand te bewerken. Als je grond los is en een leemachtige samenstelling heeft en niet verdicht is, heb je geen reden om je tuin te bewerken.

Stap één: begin met een goede mulch

Je wilt ongeveer 2,5 cm compost toevoegen aan je tuinruimte en eventuele bodemverbeteringen. Verspreid dit materiaal over de hele tuin voordat u begint met graven. Dit zorgt ervoor dat de mulch met je grond wordt vermengd, zodat deze wordt afgebroken en de benodigde voedingsstoffen worden geleverd.

Stap twee: begin bij een hoek van de tuin

Je wilt in een hoek van de tuin beginnen met graven. Je moet de hele lengte van je perceel bewerken door een rij te graven die ongeveer 30 tot 30 cm breed en 30 cm diep is. De breedte en diepte zorgen ervoor dat je de benodigde ruimte bedekt voor gezonde planten om te groeien.

Stap drie: bodem verplaatsen

Je stapelt de grond die je verwijdert op de bovenkant van de greppel die je aan het graven bent. Wanneer je het andere uiteinde van je tuin bereikt, ga je nog eens twaalf centimeter naar beneden om te beginnen met het graven van een nieuwe greppel (rij). Deze keer plaats je de grond van de tweede rij in de eerste rij. Je wilt de tweede rij direct onder de eerste rij beginnen, zodat de hele grond bewerkt is.

Stap vier: Ga door met het graven van rijen

Je gaat door met werken in dit patroon, waarbij je een rij opgraaft en de grond in de vorige rij plaatst, totdat je bij de laatste rij komt. Deze rij wordt gevuld met de grond die je uit de eerste rij hebt verwijderd. Als je in een grote tuin werkt, heb je misschien een kruiwagen nodig om de verplaatste grond naar je laatste rij over te brengen.

Tuinman die een greppel graaft
Tuinman die een greppel graaft

Alternatieve methode voor dubbel graven in dezelfde rij

Een andere populaire methode van dubbel graven vereist niet dat een hele rij grond naar een andere rij wordt verplaatst. In plaats daarvan werk je in blokken aarde en vervang je de grond binnen dezelfde rij.

  1. Deponeer de eerste scheppen aarde die nodig zijn om de diepte van 30 cm te bereiken op de grond langs de rand van de rij.
  2. De volgende schep grond die naast het eerste blok is uitgegraven, wordt direct in het eerste gat dat je hebt uitgegraven, gestort.
  3. Je herha alt dit over de hele lengte van de rij.
  4. Wanneer je het einde van de rij bereikt, deponeer je de grond van de nieuwe rij, de tweede begin je direct onder de eerste.
  5. Wanneer je het einde van je tweede rij bereikt, vul je het laatste blok met de grond van het eerste blok dat je hebt opgegraven.
  6. Herhaal dit proces totdat u uw tuinruimte met de hand heeft bewerkt.

Tips voor het handmatig bewerken van tuingrond

Een paar tips kunnen u helpen bij het handmatig bewerken. Uw tuin zal gedijen met dit type bewerkingsoptie.

  • Je hoeft niet per se je hele tuinruimte te bewerken. U kunt ervoor kiezen om alleen het gebied te bewerken waar u zaden gaat planten of transplantaten gaat plaatsen.
  • Tijdens het proces van het opgraven van vuil en het in rijen deponeren, wil je eventuele stukjes vuil verbreken met je schop, schop of hark.
  • Alle stenen of rotsblokken die je tegenkomt, moeten uit het kweekgebied worden verwijderd.
  • Bewerk uw tuin slechts één keer per seizoen om te voorkomen dat u regenwormen verstoort of bodemvoedingsstoffen verliest.
  • Met de hand bewerkte grond is dichter dan machinaal bewerkte grond en geeft plantenwortels een beter onderkomen.
  • Je kunt een brede vork gebruiken om de grond verder los te maken nadat je een greppel of blok hebt gegraven.
  • Zorg ervoor dat je je hark gebruikt om eventuele stenen te verwijderen en de grond vlak te maken voordat je zaden zaait en planten verplant.
  • Voeg geen meststoffen toe totdat je gewassen beginnen te bloeien. Als u compost gebruikt, hoeft u geen kunstmest toe te voegen.

Deze video laat zien hoe je een brede vork gebruikt en het plantgebied slechts dubbel uitgraaft:

Moet u uw tuin bewerken?

Een groeiende trend is om tuinen niet te bewerken. Het uitgangspunt is dat je de nuttige voedingsstoffen en regenwormen die ondergronds leven niet verstoort. Het bespaart ook op brandstof, uitrusting, water en wijzigingen. Sommige tuinders klagen echter over het voortdurend bestrijden van onkruid, de gemakkelijke verspreiding van schimmels of ziekten bij het gebruik van deze tuiniertechniek.

Eenvoudige stappen voor het bewerken van de grond zonder helmstok

Het bewerken van een tuin zonder tuinfrees kan een arbeidsintensief proces zijn. Deze Franse techniek uit de 19e eeuw kan u verschillende kweekvoordelen bieden en u de kosten van een grondfrees en het onderhoud ervan besparen. Misschien wilt u dubbel graven in een kleine tuin om te zien of dit een methode is die u graag gebruikt.

Aanbevolen: