Wazige digitale foto's bewerken

Inhoudsopgave:

Wazige digitale foto's bewerken
Wazige digitale foto's bewerken
Anonim
Wazige sneeuwscooterfoto
Wazige sneeuwscooterfoto

Je denkt dat je de perfecte foto hebt, maar wanneer je deze naar je computer uploadt of iets beter kijkt op je telefoon, besef je dat deze wazig is. Gelukkig kun je veel doen om je wazige foto te redden en er geweldig van te maken.

Onscherpe opnamen op uw computer corrigeren

fotobewerking
fotobewerking

Dankzij de technologische vooruitgang hoeft u een afbeelding op uw digitale camera niet te wissen alleen maar omdat deze onscherp is. De meeste onscherpe foto's kunnen worden gecorrigeerd met behulp van fotobewerkingssoftware. U hoeft geen computerexpert te zijn om opnamen te bewerken, hoewel u wel enige ervaring met het navigeren door websites nodig heeft.

Bovendien moet je terughoudendheid kunnen oefenen als het gaat om het verscherpen van opnamen. Vanwege de technologie die betrokken is bij het bewerken van afbeeldingen, is het heel gemakkelijk om een opname te overbewerken. Als u dit wel doet, ontstaan extreem gepixelde foto's die veel onaantrekkelijker zijn dan de originele, wazige versies.

Houd er rekening mee dat als u een scène opneemt waarbij onscherpte een probleem kan zijn, u de RAW-formaatinstelling op uw camera moet gebruiken in plaats van JPEG. Hierdoor behoudt uw camera alle oorspronkelijk vastgelegde details en heeft u meer controle bij het bewerken.

Adobe Lightroom

Adobe Lightroom, onderdeel van de Creative Cloud-suite die in 2017 naar schatting 21 miljoen gebruikers heeft, is veruit een van de populairste fotobewerkingsprogramma's die er zijn. Hiermee kunt u eenvoudig onscherpte in digitale opnamen corrigeren. Hier is het basisproces:

  1. Open de foto in de ontwikkelmodule.
  2. Zoek in het detailpaneel de schuifregelaar Verscherping. Verplaats het naar rechts om je afbeelding scherper te maken.
  3. Je kunt de schuifregelaars Straal en Detail aanpassen totdat je tevreden bent over de resultaten. Deze variëren afhankelijk van de afbeelding die je verscherpt, dus het is een goed idee om te experimenteren totdat je de foto leuk vindt.
  4. Exporteer de foto of gebruik Lightroom om deze op sociale media te publiceren.

Je kunt de scherpte van een specifiek deel van een foto ook aanpassen met behulp van het penseel. Pas de scherpte alleen aan waar u dat wilt, om te voorkomen dat de achtergrond of andere elementen in de opname te verscherpt worden.

Adobe Photoshop

Adobe Photoshop maakt ook deel uit van Creative Cloud en is een van de populairste fotobewerkingsprogramma's die beschikbaar zijn. Met de volgende stappen kunt u uw opnamen in een mum van tijd scherper maken:

  1. Open de foto in Photoshop.
  2. Zoek naar het menu "Verscherpen" in de vervolgkeuzelijst "Filter". Er zijn een paar verschillende slijpgereedschappen, elk met zijn eigen kenmerken. Als uw foto echter net iets onscherp is, moet u eerst beginnen met de standaard "Verscherpen". Klik erop en het menu verdwijnt. Je afbeelding wordt iets scherper.
  3. Als uw foto extra verscherping vereist, klikt u op 'Meer verscherpen'.
  4. Als u tevreden bent met uw afbeelding, exporteert u deze of slaat u deze op.

Je zult merken dat er in Photoshop verschillende verscherpingshulpmiddelen zijn. Als u de oorzaak kent van de onscherpte in uw beeld, zoals cameratrillingen, kunt u het juiste hulpmiddel gebruiken om dit probleem op te lossen. Je kunt ook met verschillende hulpmiddelen experimenteren totdat je afbeelding er scherp genoeg uitziet naar jouw smaak.

Nik Slijper Pro

Nik Collection is een reeks fotobewerkingsprogramma's die als plug-ins werken met Adobe Lightroom en Photoshop. Je kunt ze ook gebruiken als zelfstandige editors. Eén daarvan is Sharpener Pro 3. Zo gebruik je het:

  1. Voer uw basisbewerkingen uit op uw afbeelding en open deze vervolgens in Sharpener Pro 3 - Output Sharpener.
  2. Aan de rechterkant, onder Creatieve verscherping, ziet u vier schuifregelaars: Uitvoerverscherpingssterkte, Structuur, Lokaal contrast en Focus. Elke manier verscherpt je afbeelding op een iets andere manier, dus je zult willen experimenteren om te zien wat voor jou werkt.
  3. Sleep een schuifregelaar naar rechts om de afbeelding scherper te maken. Je zult merken dat de kwaliteit van de afbeelding afneemt als je dit doet, dus experimenteer om de juiste balans te vinden.
  4. Klik op Opslaan als je klaar bent.

Je kunt ook bepaalde plekken in de afbeelding selectief verscherpen met controlepunten, en je kunt bepaalde kleuren kiezen om te verscherpen.

Focusmagie

Fotobewerkingssoftware, zoals Photoshop, is beter geschikt voor het bewerken van foto's met milde tot matige vervaging. Als uw opname ernstig onscherp is, kunt u overwegen om Focus Magic te gebruiken. Dit programma is ontworpen om extreem wazige digitale foto's te corrigeren. Volgens de ontwerpers maakt Focus Magic gebruik van "geavanceerde forensische deconvolutietechnologie om onscherpte te elimineren en verloren details te herstellen." Net als bij Photoshop kunt u met Focus Magic een voorbeeld van uw bewerkte afbeelding bekijken en deze vergelijken met het origineel, zodat u de richting van de vervaging kunt veranderen of de afstand kunt vergroten of verkleinen.

  1. Importeer je afbeelding.
  2. Voer gewoon een waarde in het tekstvak voor de vervagingsafstand in en pas deze dienovereenkomstig aan. U kunt ook andere velden manipuleren die moeten worden aangepast.
  3. Als u tevreden bent met het voorbeeld, klikt u op 'OK' en wacht u terwijl uw digitale foto wordt weergegeven en verscherpt.

Foto's voor Mac

Photos is een programma dat op elke Mac-computer wordt geleverd, en als je een gewone fotograaf bent, is dit waarschijnlijk alles wat je nodig hebt om je wazige foto's te corrigeren. Zo doe je het:

  1. Dubbelklik om de afbeelding in Foto's te openen en klik vervolgens op de knop Bewerken.
  2. Klik op de knop Aanpassen. Klik onder Aanpassingen op Toevoegen en selecteer Verscherpen. Je ziet drie schuifregelaars: Intensiteit, Randen en Falloff.
  3. Sleep de schuifregelaar Intensiteit naar rechts om de afbeelding scherper te maken en pas de schuifregelaars Randen en Falloff aan om precies het verscherpingseffect te krijgen dat u in gedachten heeft.
  4. Als je klaar bent, sla je de afbeelding op.

Windows 10 Foto's

De Windows 10 Foto's-app is een andere gebundelde software-optie waarmee u basisverscherping van uw afbeelding kunt uitvoeren. Zo kun je het gebruiken:

  1. Open de foto.
  2. Klik op Bewerken en selecteer Verbeteren. Dit biedt u veel mogelijkheden om met één klik uw slag te verbeteren.
  3. Sla uw foto op.

Foto's verscherpen op uw telefoon of tablet

Jonge vrouw in creatieve studio
Jonge vrouw in creatieve studio

Er zijn veel geweldige mobiele apps die je kunnen helpen bij het bewerken van je foto's, en sommige zijn uitstekend geschikt voor onscherpe foto's. Als je graag foto's maakt met je telefoon of je DSLR-opnamen meteen wilt bewerken met een tablet of telefoon, probeer dan een van deze.

VSCO

Business Week Daily noemde VSCO een van de beste fotobewerkingsapps die er zijn, en het is een uitstekende keuze als je onderweg wilt scherpstellen. Het is beschikbaar voor Android en iPhone. Zo kun je het gebruiken om je wazige afbeelding te corrigeren:

  1. Importeer de foto in VSCO.
  2. Ga naar de Studio-weergave en selecteer het schuifpictogram.
  3. Kies onderaan het scherm het kleine pijltje omhoog. Van daaruit selecteert u het schuifmenu. Hiermee kunt u het specifieke hulpmiddel kiezen dat u wilt gebruiken.
  4. Selecteer het gereedschap Verscherpen, dat eruitziet als een open driehoek. Hierdoor wordt de schuifregelaar voor scherpte geopend.
  5. Pas de scherpte aan naar jouw smaak en sla de afbeelding op.

Snapseed

Snapseed, een andere populaire app voor het bewerken van foto's die ook op de lijst van Business Week Daily stond, is ook een goede optie voor het corrigeren van wazige foto's op een mobiel apparaat. Het is beschikbaar voor iPhone en Android. Hier leest u hoe u het voor u kunt laten werken:

  1. Open je foto in Snapseed.
  2. Selecteer het gereedschap Details en selecteer Verscherpen.
  3. Swipe naar rechts om de scherpte in de afbeelding te vergroten en naar links om deze te verkleinen.
  4. Als u tevreden bent met de afbeelding, slaat u deze op.

Drie snelle bewerkingshacks voor het oplossen van vervaging

Ongeacht welk bewerkingsprogramma je gebruikt, het verscherpen van een foto is niet de enige manier om onscherpte te corrigeren. Omdat verscherpen destructief kan zijn voor je afbeelding, is het handig om nog een paar trucjes te kennen. Met deze digitale bewerkingshacks kunt u onscherpte verbergen en uw foto's er scherper laten uitzien. Probeer ze in alles, van telefoonfoto's tot DSLR-opnamen:

Vergroot de helderheid

Helderheid is anders dan verscherpen. Het verhoogt het contrast in de middentonen van je afbeelding, niet in de hele donkere of hele lichte delen. Dit geeft een verscherpend effect zonder zoveel risico op halo's of pixilatie. In sommige programma's wordt duidelijkheid 'structuur' genoemd.

Verhoog het contrast

Het verschil tussen de lichte en donkere delen van een foto is het contrast. Als mensen naar een afbeelding kijken, hebben ze de neiging contrast op te merken en dit als scherpte te lezen. Dit betekent dat wanneer u een wazig beeld heeft, u een deel van die onscherpte kunt verhullen door het contrast te vergroten. Experimenteer met verschillende niveaus om te zien wat je leuk vindt.

Converteren naar zwart-wit

Net als bij de contrasttip hierboven kan het converteren van een afbeelding naar zwart-wit er ook voor zorgen dat het oog de afbeelding scherper leest. Houd er echter rekening mee dat u meer moet doen dan alleen de kleur uit de afbeelding verwijderen. Voeg contrast toe om de afbeelding er echt uit te laten springen of gebruik je favoriete zwart-witfilter.

Vervaging vermijden

In het ideale geval is het een goed idee om naar je afbeelding te kijken en vast te stellen wat de onscherpte heeft veroorzaakt. Was de sluitertijd te lang voor de beweging? Was er sprake van cameratrillingen? Heb je de focus gemist tijdens het fotograferen? Zo kun je het onscherpe beeld er op zijn best uit laten zien, maar er ook van leren. Dit proces betekent in de toekomst minder wazige foto's.

Aanbevolen: