Tips voor spreken in het openbaar voor middelbare scholieren

Inhoudsopgave:

Tips voor spreken in het openbaar voor middelbare scholieren
Tips voor spreken in het openbaar voor middelbare scholieren
Anonim
Meisje glimlachend en sprekend voor de klas
Meisje glimlachend en sprekend voor de klas

Spreken in het openbaar kan zenuwslopend zijn. Als u voorbereid bent, kunt u uitblinken in alle verschillende soorten scenario's voor spreken in het openbaar.

Spreken in het openbaar op school

Mogelijk moet je op school in het openbaar spreken. Deze situaties kunnen variëren van een klein publiek sprekend publiek in de klas tot spreken voor de hele school. Afhankelijk van jouw comfortniveau zijn er een paar trucjes die je kunt gebruiken om jezelf georganiseerd en goed voorbereid te houden.

Spreken voor volwassenen

Als u voor bestuurders, ouders of andere volwassenen spreekt, zullen uw toon- en woordkeuze een beetje anders zijn dan wanneer u alleen voor uw leeftijdsgenoten zou spreken. Wanneer u met volwassenen praat of een idee pitcht, onthoud dan het volgende:

  • Wees goed voorbereid met verschillende gespreksonderwerpen. Deze kunnen worden afgedrukt om uw geheugen op te frissen terwijl u spreekt, of worden gebruikt als algemene richtlijn om door te nemen voordat u met hen spreekt.
  • Maak een diavoorstelling of hand-out om u te helpen op koers en gefocust te blijven, terwijl u uw publiek een nuttig visueel hulpmiddel biedt.
  • Maak oogcontact met iedereen met wie u praat terwijl u praat, net zoals u zou doen in een één-op-één-gesprek.
  • Verlaag uw woordtempo, omdat u sneller kunt spreken als u zich zenuwachtig voelt.
  • Vergeet niet te pauzeren en diep adem te halen. Ook al voelt het misschien alsof je te lang pauzeert, het duurt maar een paar seconden, zodat je kunt hergroeperen.
  • Oefen je toespraak voor andere volwassenen en vraag om eerlijke feedback.
  • Pas je taalgebruik aan, zodat het de volwassenen met wie je spreekt beter aanspreekt.
  • Wees niet bang om op te vallen en doe iets creatiefs voor uw presentatie. Dit kan betekenen dat je rekwisieten meeneemt, je op een bepaalde manier kleedt en muziek gebruikt om je toespraak te benadrukken.

Spreken voor uw collega's

Het kan zijn dat je voor je klasgenoten moet spreken in een klaslokaal, op een bijeenkomst of tijdens een klassikale presentatie. Om goed werk te leveren, onthoud het volgende:

  • Pas je toespraak aan zodat deze aantrekkelijk is voor je leeftijdsgenoten. Dit betekent dat je je taal, toon en spreekstijl moet veranderen, zodat je publiek zich met je verbonden voelt en je onderwerp beter begrijpt.
  • Laat iemand anders uw toespraak lezen en verplaats uzelf in de positie van uw collega's. Merk op hoe goed u uw toespraak ontvangt, wat er moet veranderen en wat goed overkomt.
  • Vraag een paar collega's om hun mening over het onderwerp van je toespraak. Let op wat hun feedback is.
  • Als je tijdens de les je hand opsteekt of wordt gevraagd iets hardop voor te lezen, haal dan eerst diep adem en stel je voor dat je alleen bent. Als je een fout maakt, pauzeer dan even en geef jezelf even de tijd.
  • Onthoud dat oefenen je zal helpen je zo comfortabel mogelijk te voelen. Of je nu voor een groot of voor een klein publiek spreekt, grijp zoveel mogelijk kansen aan om dit te oefenen.
  • Je collega's zullen misschien genieten van een meer interactieve toespraak, dus je kunt manieren bedenken om ze bij het gesprek te betrekken, zoals door om feedback te vragen, te kijken of ze nog vragen hebben, of door ze een paar interessante vragen te stellen. Zo kan de focus een paar minuten van je afdwalen en kun jij als facilitator optreden.

Spreken in het openbaar op een evenement of debat

Je kunt gevraagd worden om te spreken als je in een club zit, in het debatteam zit, een debat in de klas voert of op een wetenschapsbeurs bent. Dit publiek bestaat vaak uit zowel volwassenen als leeftijdsgenoten.

Student in de debatclubbibliotheek
Student in de debatclubbibliotheek

Je argument voorbereiden

Als je wordt gevraagd je voor te bereiden op één kant van een argument of debat, moet je dienovereenkomstig plannen. Overweeg:

  • Beide kanten van het betoog voorbereiden, zodat je beter kunt anticiperen op wat je tegenstander zal zeggen en je gespreksonderwerpen dienovereenkomstig kunt opschrijven. Laat een vriend of familielid je helpen met oefenen en laat, indien mogelijk, een paar mensen kijken, zodat je kunt oefenen met spreken in het openbaar om wat meer druk uit te oefenen.
  • Laat iemand de tijd nemen voor uw weerleggingen van argumenten en laat ze aftellen terwijl u uw antwoord geeft. Dit kan u helpen snel te werken onder tijdsdruk.
  • Neem jezelf op terwijl je je openingsargument geeft en bekritiseer jezelf. U kunt ook vertrouwde vrienden en familieleden feedback geven. Maak een paar opnames en noteer welke het meest overtuigend lijken en waarom.
  • Creëer indien mogelijk zoveel mogelijk druk en stress door jezelf op te vrolijken en je gespreksonderwerpen te oefenen. Op deze manier ben je klaar om te gaan als de echte gebeurtenis plaatsvindt.
  • Zorg ervoor dat je aantekeningen overzichtelijk zijn en markeer gebieden die je vaak vergeet of tegenkomt, zodat je ogen erop gericht zijn als je een snelle opfrisser nodig hebt.

Een samenhangende toespraak creëren

Om een ontroerende toespraak te maken, moet u bedenken met wie u spreekt, welke punten u probeert naar voren te brengen en wat uw publiek het meest zou aanspreken. Je kunt ook:

  • Neem uw toespraak op en neem daar de tijd voor. Luister terug naar een paar opnames en beslis welke volgens jou het beste werkt.
  • Oefen met het voorlezen van je toespraak voor jezelf voor de spiegel. Oefen met het maken van oogcontact, het rondkijken in de kamer en het vinden van je plaats op je papier of notitiekaartje.
  • Laat uw toespraak indien mogelijk uit uw hoofd leren en oefen met het steeds opnieuw doornemen van uw hele toespraak. Dit betekent dat je, zelfs als je een fout maakt, doorgaat alsof er publiek aanwezig is. Vergeet niet dat ze niet zullen weten dat je hebt gerommeld.
  • Stel je voor dat je het goed doet en verbinding maakt met je publiek. Blijf dit beeld in gedachten houden totdat je toespraak klaar is.

Kalm blijven

Het kan eng en misschien een beetje ongemakkelijk voelen om een toespraak te houden. Om jezelf te helpen kalm te blijven:

  • Ken je toespraak koud, zodat je, zelfs als je je angstig voelt, op de automatische piloot kunt gaan en je toespraak kunt reciteren.
  • Oefen diep ademhalen vóór je toespraak en indien mogelijk tijdens.
  • Houd een positief en ontspannend beeld in gedachten voordat je voor je publiek gaat staan.
  • Herinner jezelf eraan dat deze ervaring met spreken in het openbaar binnenkort voorbij zal zijn en dat het slechts een kleine momentopname van je dag is.
  • Verzin een mantra die je voor je toespraak kunt reciteren. Gebruik het om jezelf te aarden en kalm te blijven.
  • Als u zo bang bent dat u het gevoel heeft niet in het openbaar te kunnen spreken, overweeg dan om een hulpverlener te zoeken die u kan helpen uw ongemakkelijke symptomen te verminderen.
  • Geef jezelf een vlinderknuffel voordat je begint te spreken. Een vlinderknuffel is wanneer je je armen over elkaar slaat en elk van je handen op je schouders legt. Heel, heel langzaam afwisselend lichtjes tikken op elke schouder.
  • Sluit je ogen en stel je voor dat je al je angsten uitademt en stel je voor dat je het goed doet tijdens je toespraak.
Publiek klapt voor een tienermeisje op het podium
Publiek klapt voor een tienermeisje op het podium

Goed werk geleverd

Je zult tijdens je middelbare schoolcarrière waarschijnlijk gevraagd worden om in het openbaar te spreken. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent en onthoud dat vaak oefenen en kalm blijven je kan helpen dit met succes te doen.

Aanbevolen: