Korte verhalen voor middelbare scholieren

Inhoudsopgave:

Korte verhalen voor middelbare scholieren
Korte verhalen voor middelbare scholieren
Anonim
Leesboek voor studenten
Leesboek voor studenten

Hoewel de meeste mensen klassieke romans beschouwen als een standaard leeslijst voor middelbare scholieren, zijn er veel korte verhalen die de gemiddelde middelbare scholier zou moeten lezen. Van klassieke auteurs als Edgar Allen Poe tot modernere auteurs als Orson Scott Carol: zorg ervoor dat deze korte verhalen op de 'must read'-lijst van je middelbare scholier staan.

De vlieg van Katherine Mansfield

Katherine Mansfield levert een meeslepend verhaal over verdriet en lot met iets meer dan 2.100 woorden in The Fly. Dit verhaal, voor het eerst gepubliceerd in 1922, is een van de vele van de prominente Nieuw-Zeelandse schrijver van korte verhalen.

Samenvatting

Het verhaal begint met een korte blik in het door vrouwen beheerste leven van meneer Woodfield, die onlangs een beroerte heeft gehad. Op zijn enige vrije dag gaat hij naar zijn voormalige werkgever om te kletsen. Woodfield kan zich moeilijk herinneren dat hij kwam om nieuws te delen over het recente bezoek van zijn dochter aan de graven van de zonen van beide mannen die verloren waren gegaan in de Eerste Wereldoorlog. Wanneer meneer Woodfield vertrekt, heeft de baas moeite met verdriet om zijn zoon, die zes jaar geleden stierf. De baas wordt afgeleid door een vlieg die verdrinkt in de inkt, en nadat hij de vlieg heeft gered, druppelt hij er inkt op totdat hij sterft.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Dit ogenschijnlijk eenvoudige verhaal bevat twee belangrijke thema's als je het aandachtig leest. De eerste is de strijd tussen tijd en verdriet, waarbij de tijd helaas wint. Het tweede thema concentreert zich op de symboliek van de vlieg, die aangeeft hoe hulpeloos mensen zijn tegen het lot. Common Core English Language Arts (ELA) Standards stellen dat middelbare scholieren in staat moeten zijn om ten minste twee thema's in een literair werk te vinden en te bespreken hoe deze thema's op elkaar inwerken. De thema's in dit verhaal zijn absoluut met elkaar verweven op een manier die leerlingen kunnen begrijpen.

Desiree's Baby door Kate Chopin

Kate Chopin is een klassieke Amerikaanse auteur, vooral bekend om haar roman The Awakening - die gemakkelijk op de leeslijsten van middelbare scholen verschijnt. Desiree's Baby bestaat uit ongeveer 2.100 woorden en je kunt een gratis versie vinden op KateChopin.org.

Samenvatting

Het verhaal begint met Madame Valmonde die haar 'geadopteerde' dochter, Desiree, en haar nieuwe baby bezoekt in het Louisiana van vóór de burgeroorlog. Desiree werd als kind op straat gevonden en ondanks haar gebrek aan biologische familiegeschiedenis getrouwd met Armand Aubigny. Armand was een strenge man die zijn slaven niet goed behandelde. Terwijl de baby groeit, merkt Desiree dat er vreemde dingen in haar leven gebeuren terwijl haar huwelijk onder druk komt te staan. Op een dag merkt ze de gelijkenis op tussen een slavenkind en haar zoon. Desiree bespreekt dit met haar man, die Desiree ervan beschuldigt van gemengd bloed te zijn.

Madame Valmonde nodigt Desiree uit om naar huis te komen, omdat ze niet tevreden is met haar nieuwe leven. Armand zegt tegen Desiree dat ze moet gaan. Desiree vertrekt, maar loopt de bayou in en verdwijnt voor altijd. Nadat Desiree is vertrokken, ontdekt Armand een geheime brief waarin zijn moeder onthult dat ze van gemengd bloed is.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Dit verhaal onderzoekt de bevooroordeelde houding van mensen in het Zuiden met betrekking tot sociale klasse en ras, evenals de behandeling van vrouwen. Met gemeenschappelijke thema's als raciale spanningen en mishandeling van vrouwen helpen Chopins werken studenten bij het onderzoeken van vooroordelen in de wereld, waardoor haar werk vooral relevant is in de 21e eeuw.

Arabisch door James Joyce

James Joyce wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke schrijvers van het begin van de 20e eeuw. Zijn verzameling korte verhalen getiteld Dubliners omvat het verhaal van 2, 300 woorden, Araby.

Samenvatting

Een jonge jongen, wiens naam en leeftijd niet worden vermeld, vertelt over zijn obsessie met de zus van een vriend die aan de overkant van de straat woont. Als de jongen dit meisje ontmoet, vertelt ze dat ze teleurgesteld is dat ze zaterdag niet naar de bazaar kan. De jongen zegt dat hij naar de bazaar zal gaan en haar een cadeau zal brengen. Hij raakt dan geobsedeerd door het geschenk zelf. Op de dag van de bazaar komt de oom van de jongen laat thuis en vergeet dat de jongen om geld vroeg om naar de bazaar te gaan. De jongen bereikt de bazaar terwijl deze sluit en vindt geen geschikt cadeau op de openstaande tribunes.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Dit verhaal is geweldig voor tieners omdat het de geest van een onrustige jeugdige romance weergeeft. Het onderzoekt de moeilijkheid om met weinig begeleiding naar volwassenheid te groeien. Er is ook een onderliggend thema van de typische reis.

De vader door Bjornstjerne Bjornson

Bjornstjerne Bjornson is de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 1903. Zijn fabelachtige verhaal, The Father, geeft in ongeveer 1.000 woorden een verhaal weer van de mens versus zichzelf.

Samenvatting

Thord Overaas is de rijkste man in zijn parochie. Hij bezoekt zijn priester bij drie gelukkige gelegenheden om zijn zoon gedoopt, bevestigd en getrouwd te zien worden. Dan sterft Thords zoon bij een ongelukkig bootongeluk. Thord keert terug naar de priester om geld aan te bieden voor de verkoop van zijn boerderij als geschenk aan de armen. Thords arrogante karakter wordt vernederd na de dood van zijn zoon.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Dit verhaal gaat over de zin van het leven en hoe we begaafd worden door de aanwezigheid van anderen door middel van een eenvoudig verhaal. Dit gemakkelijk leesbare stuk van een onderscheiden auteur is gemakkelijk herkenbaar voor middelbare scholieren die hun ouders in een menselijker licht kunnen zien.

De loterij door Shirley Jackson

Shirley Jackson is een veelgeprezen 20e-eeuwse schrijfster die ook beroemd is om haar klassieke spookhuisroman, The Haunting of Hill House. De Loterij is ongeveer zeven pagina's lang en smeekt lezers om maatschappelijke normen te onderzoeken.

Shirley Jackson's the Lottery: de geautoriseerde grafische aanpassing
Shirley Jackson's the Lottery: de geautoriseerde grafische aanpassing

Samenvatting

Er vindt een loterij plaats in een klein stadje, net zoals dat al het geval is zolang iemand zich kan herinneren. Elk gezin moet meedoen door een stukje papier uit de doos te selecteren. Sommige mensen praten over hoe andere steden de loterij afschaffen, maar dit wordt afgedaan als gekke praatjes. De familie van Bill Hutchinson 'wint' de loterij en dus moet elk lid een stukje papier uit de doos kiezen. Bill's vrouw Tessie krijgt het papier met de zwarte stip en wordt snel gestenigd door alle leden van het dorp.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Tieners zullen worden bewogen om na te denken over de tradities en rituelen die moderne mensen blindelings volgen, vooral in deze tijd van het leven waarin ze op zoek zijn naar identiteit en onafhankelijkheid.

Het veelbetekenende hart van Edgar Allan Poe

Edgar Allan Poe is een geliefde Amerikaanse schrijver die vooral bekend staat om zijn mysterie- en horrorverhalen. The Tell-Tale Heart is een klassiek spannend verhaal van 2.100 woorden dat de gevoelige grens tussen goed en kwaad onderzoekt.

Bantam-klassiekers: het veelbetekenende hart en andere geschriften (Paperback)
Bantam-klassiekers: het veelbetekenende hart en andere geschriften (Paperback)

Samenvatting

De verteller begint met te praten over zijn verhoogde zintuigen en de obsessie die hij heeft met het oog van een oude man. Hij leidt de lezers door zijn zorgvuldig doordachte plannen om de oude man te vermoorden. Nadat hij de oude man heeft gedood en in stukken gesneden, begraaft de verteller hem onder de vloer. Wanneer de politie komt opdagen om geluiden te onderzoeken die midden in de nacht worden gehoord, nodigt de verteller hen uit om binnen te komen. Het luide geluid van een kloppend hart maakt de verteller gek, omdat hij denkt dat het dat van de oude man is, dus geeft hij zichzelf aan.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Poe's werk is gemakkelijk te vinden op goedgekeurde leeslijsten voor middelbare scholieren, waardoor de auteur een must-read is tijdens de middelbare schooljaren.

A Sound of Thunder van Ray Bradbury

Ray Bradbury is in 2007 een Pulitzer Prize Special Citation-ontvanger, vooral bekend om zijn sciencefictionwerken. A Sound of Thunder onderzoekt hoe het veranderen van het verleden door tijdreizen de toekomst kan beïnvloeden.

Een geluid van donder en andere verhalen (Paperback)
Een geluid van donder en andere verhalen (Paperback)

Samenvatting

In het jaar 2055 is tijdreizen mogelijk en toegankelijk. Fanatieke jager Eckels beta alt voor de kans om terug in de tijd te gaan en een T. Rex te doden. Gids Travis deelt de eenvoudige regels: blijf op het pad en schiet alleen de gemarkeerde dinosaurussen neer. Hij waarschuwt dat één verkeerde zet de toekomst kan veranderen. Als het tijd is om een T. Rex te doden, kan Eckels dat niet doen en stapt hij per ongeluk van het pad af. Wanneer ze thuiskomen, ontdekt Eckels dat hij per ongeluk een vlinder heeft gedood, wat de tijd waarin hij nu leeft heeft veranderd. Travis is woedend op Eckels en schiet hem neer.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Lezers zullen gedwongen worden te kijken naar het belang van alle gebeurtenissen en acties. ELA Common Core Standards schrijven voor dat middelbare scholieren kennis moeten hebben van fundamentele literaire werken van 20e-eeuwse auteurs en Ray Bradbury voldoet aan die beschrijving.

Het geschenk van de wijzen door O. Henry

O. Henry was een populaire Amerikaanse schrijver die bekend stond om zijn humor en verrassende eindes. The Gift of the Magi is een verhaal van zes pagina's waarin het verschil tussen wijsheid en dwaasheid wordt onderzocht.

Het geschenk van de wijzen (Paperback)
Het geschenk van de wijzen (Paperback)

Samenvatting

Een jonge man en zijn vrouw hebben niet genoeg geld om prachtige kerstcadeaus voor elkaar te kopen. Ieder verkoopt in het geheim zijn meest waardevolle bezit om een cadeau voor de ander te kopen. Bij ontvangst van de geschenken beseffen beiden dat ze de geschenken niet kunnen gebruiken omdat ze de bezittingen hebben verkocht waarmee die geschenken zouden worden gebruikt. Als ze de fout in hun denken zien, realiseren ze zich de liefde die de ander heeft getoond.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Het centrale thema gaat over de waarde van liefde boven materiële geschenken. Tijdens deze adolescentieperiode zullen veel tieners hun identiteit als romantische partner gaan vormen. Dit verhaal draagt een positieve boodschap bij aan het opbouwen van relaties bij jonge volwassenen.

Lichaamsritueel onder de Nacirema door Horace Miner

Horace Miner was een antropoloog. Body Ritual Among the Nacirema is geschreven als educatief artikel en deelt de praktijken van een cultuur vanuit het standpunt van een buitenstaander.

Samenvatting

Zijn doel met dit satirische essay van vijf pagina's was om te laten zien hoe etnocentrisme het denken kan veranderen. Nacirema is Amerikaans achterstevoren gespeld, dus het verhaal wil laten zien hoe gemakkelijk het is om een cultuur te beoordelen als je de manier van denken niet deelt.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Tijdens de tienerjaren zijn problemen met groepsdruk en eigenwaarde gebruikelijk. Verhalen als deze helpen adolescenten hun houding ten opzichte van schoonheid en die van anderen te onderzoeken.

Ender's Game door Orson Scott Carol

Ender's Game was eerst een kort verhaal, daarna een roman en uiteindelijk een populaire film. Het verhaal is aanzienlijk langer dan de meeste korte verhalen, met iets meer dan 15.000 woorden.

Orson Scott Card Ender's spel (hardcover)
Orson Scott Card Ender's spel (hardcover)

Samenvatting

Een jongen genaamd Ender wordt commandant van een leger op zijn school waar kinderen worden getraind in schijngevechten om een generieke vijand te verslaan. Nadat hij alle veldslagen heeft gewonnen en de vijandelijke planeet heeft vernietigd, krijgt Ender te horen dat alle veldslagen en de oorlog echt waren. De twee belangrijkste thema's van dit verhaal zijn het concept van individuele behoeften versus het grotere goed en de prevalentie van leugens.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

De link met de popcultuur maakt dit verhaal herkenbaar voor tieners, wat hen kan aanmoedigen om het te lezen.

Een perfecte dag voor bananenvissen door J. D. Salinger

JD Salinger is een bekende Amerikaanse schrijver die bekend staat om zijn roman The Catcher in the Rye. Dit verhaal maakt deel uit van zijn collectie in Nine Stories. Het verhaal vertelt over de strijd van veteranen die terugkeren uit de oorlog en gaat in op de problemen die volwassenen hebben met effectief communiceren.

Samenvatting

Een perfecte dag voor bananenvissen begint met de jonge Muriel Glass die het leven en het vreemde gedrag van haar man, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, met haar moeder bespreekt. Muriel en haar man Seymour zijn op het strand als een klein meisje een gesprek met Seymour begint. Hij vertelt het kleine meisje een humoristisch verhaal over de bananenvis, gaat vervolgens naar huis en pleegt zelfmoord.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Nine Stories, het boek waarin A Perfect Day for Bananafish verschijnt, staat op OnlineClasses.org's lijst van 50 beste korte verhalen aller tijden.

Het geheime leven van W alter Mitty door James Thurber

The Secret Life of W alter Mitty, oorspronkelijk gepubliceerd in The New Yorker, was een van zijn meest populaire werken. Met 2.000 woorden neemt het verhaal je mee op de avonturen van een man die voortdurend verdwa alt in zijn dagdromen als een manier om aan zijn saaie echte leven te ontsnappen.

Samenvatting

W alter Mitty is een man met een heel gemiddeld leven. Terwijl hij zijn vrouw vergezelt op boodschappen, waant hij zich in fantastische, bijna onmogelijke situaties. Of hij nu een topgevechtspiloot is of een wonderbaarlijke operatie uitvoert, elk scenario is geïnspireerd op een deel van zijn omgeving.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Tieners worden aangemoedigd om te kijken naar wat succes en falen voor hen betekenen en hoe ze het leven kunnen creëren dat ze willen. Het verhaal zelf is gemakkelijk te lezen en biedt tieners een kijkje in de volwassenheid terwijl ze plannen maken voor de komende jaren. Dit verhaal kan ook worden gekoppeld aan de popcultuur via de gelijknamige film die in 2013 werd uitgebracht.

Degenen die weglopen van Omelas door Ursula K. LeGuin

Ursula LeGuin is vooral bekend om haar sciencefiction- en fantasyverhalen. In dit stuk beschrijft ze een bijna utopische samenleving in het vier pagina's tellende korte verhaal The Ones Who Walk Away from Omelas.

Samenvatting

De verteller beschrijft een stad vol ongelooflijk gelukkige mensen. De donkere kant van dit geluk is dat het ten koste gaat van één kind dat in de ellende onder de stad moet leven. Alle stadsmensen kennen dit kind en de meesten aanvaarden zijn lot in ruil voor hun geluk. Sommige mensen kiezen ervoor om de stad te verlaten en nooit meer terug te keren als ze horen van de mishandeling van het kind.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Dit verhaal moedigt jonge lezers aan om te onderzoeken wat de prijs van geluk is en of ze bereid zijn die prijs te betalen. Tijdens deze levensfase zijn jonge volwassenen vaak egocentrisch in hun denken, en dit verhaal dwingt hen in te zien dat niets perfect is.

Huid door Roald Dahl

Roald Dahl is een gevierd auteur van boeken voor kinderen en korte verhalen voor volwassenen. Roald Dahl wordt beschouwd als een van de meest succesvolle schrijvers ter wereld. Skin is een verhaal van bijna 3.000 woorden waarin de aard van hebzucht als dodelijk wordt onderzocht en het idee dat iedere man op zijn hoede moet zijn.

Huid en andere verhalen (Paperback)
Huid en andere verhalen (Paperback)

Samenvatting

Een bedelaar genaamd Drioli komt in een galerij een schilderij tegen dat is gemaakt door een oude bekende, Soutine. Drioli wordt pas de galerie binnengelaten nadat hij het getatoeëerde schilderij heeft getoond dat Soutine jaren geleden op zijn rug maakte. Mannen bieden aan om de huid van Drioli's rug te kopen. Drioli kiest ervoor om met een man mee te gaan die hem uitnodigt om als levende kunst in zijn huis te komen wonen. Het verhaal eindigt met Drioli's rugtatoeage die in een kunstgalerie hangt en geen spoor van Drioli zelf.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Hoewel Roald Dahl een meer ongebruikelijke keuze is voor een leeslijst op de middelbare school, zullen tieners waarschijnlijk bekend zijn met zijn werk, wat motiverend kan zijn om ze aan het lezen te krijgen. Bovendien noemt Good Reads dit een van zijn allerbeste korte verhalen.

Een voorval bij Owl Creek Bridge door Ambrose Bierce

Ambrose Bierce legt de essentie van de dunne grens tussen realiteit en fantasie vast in het 3.700 woorden tellende verhaal, An Occurrence at Owl Creek Bridge.

Dover Thrift Editions: een gebeurtenis bij Owl Creek Bridge en andere verhalen (Paperback)
Dover Thrift Editions: een gebeurtenis bij Owl Creek Bridge en andere verhalen (Paperback)

Samenvatting

Dit is het verhaal van een confederale sympathisant die ter dood wordt veroordeeld door ophanging. De man wordt betrapt terwijl hij met een brug probeerde te knoeien en werd vervolgens aan diezelfde brug opgehangen. Hij stelt zich eerst zijn ontsnapping voor en overtuigt de lezer van dat lot. Uiteindelijk komt de lezer erachter dat de ontsnapping van de man alleen in zijn verbeelding plaatsvond.

Waarom studenten het zouden moeten lezen

Common Core ELA-standaarden vereisen dat middelbare scholieren de mogelijkheid hebben om te onderzoeken hoe verschillende structuren van een tekst, inclusief de volgorde van gebeurtenissen en tijdsvolgorde, effecten creëren in de literatuur. Dit verhaal biedt een kijkje in deze structurele keuzes.

Bericht in minuten

Korte verhalen bieden herkenbare boodschappen over de echte wereld en vergen weinig tijd om te lezen, waardoor ze ideaal zijn voor onwillige lezers. Ze kunnen echter ook helpen discussies over diepgaande en betekenisvolle onderwerpen op gang te brengen, en middelbare scholieren in contact te brengen met klassieke en bekende auteurs.

Aanbevolen: