Ideeën voor gezinslesplannen voor de kleuterschool

Inhoudsopgave:

Ideeën voor gezinslesplannen voor de kleuterschool
Ideeën voor gezinslesplannen voor de kleuterschool
Anonim
Meisje toont een tekening van haar familie
Meisje toont een tekening van haar familie

Familie heeft een brede definitie en betekent voor elk kind iets anders. Zoek naar lesplannen waarin de unieke familie van uw kind en alle andere soorten gezinnen die hij of zij in het leven tegenkomt, worden benadrukt.

Doelen van het gezinslesplan

Lesplannen voor kleuterscholen bevatten gemeenschappelijke thema's, zoals familie, om kinderen te helpen meer te leren over de wereld waarin ze leven. Op deze leeftijd zouden kinderen moeten beginnen te begrijpen:

  • Hoe gezinnen worden gevormd die wettelijk door de overheid zijn erkend
  • Wie wordt als hun familie beschouwd, waarom ze een familie zijn en hoe ze zich tot elkaar verhouden
  • Hoe je andere gezinnen kunt herkennen en respecteren, vooral degenen die er anders uitzien dan de hunne

Een gezinslesplan definiëren

De definitie van familie en de betekenis van familie kunnen twee verschillende dingen zijn. Deze les zal zich richten op de definitie dat een gezin een groep mensen omvat die verbonden zijn door biologie of wetgeving.

  • Juridisch gezin: mensen die ervoor kiezen een gezin te worden, kunnen belangrijke papieren ondertekenen waarin staat dat ze nu een gezin zijn. Voorbeelden hiervan zijn adoptie en huwelijk.
  • Biologische familie: Mensen die hetzelfde bloed of dezelfde genen delen, zijn geboren uit een ander familielid. Voorbeelden hiervan zijn ouders, broers en zussen en grootouders.

Creëer Playdough-families

Ontdek de basisprincipes van biologische relaties met speeldeeg. Geef uw kind vier verschillend gekleurde klontjes speeldeeg. Vraag hen om van elke kleur één persoon te maken met behulp van een koekjesvormer met peperkoekmannetje. Zet deze vier personen op een rij voor uw kind, maar niet in de weg van hun werkruimte. Laat het kind nu twee kleuren deeg mengen en een persoon uitknippen. Vraag welke twee originele mensen dezelfde kleur hebben en leg uit dat dit de ouders zouden zijn. Ga door met de activiteit om meer familierelaties te verkennen en leg uit dat dit een manier is waarop mensen een gezin vormen.

Speel het familieraadspel

Zoek foto's van naaste familieleden, vreemden uit tijdschriften geknipt of familievrienden. Hang de foto's willekeurig door de kamer. Vraag uw kind één foto tegelijk te pakken en te raden of het een familielid is of niet. Als het een familielid is, moeten zij de foto naar u terugbrengen. Als het geen familielid is, moeten ze het laten waar het hangt. Nadat ze alle foto's hebben bekeken, bespreek je de juiste antwoorden.

Mijn speciale gezinslesplan

Het unieke gezin van uw kind is speciaal omdat zij er deel van uitmaken. Help kinderen vieren wat hun gezin geweldig maakt door elk gezinslid en de groep als geheel te verkennen.

Maak een familiepuzzel

Maak een familiepuzzel
Maak een familiepuzzel

Gebruik een afdrukbare puzzel-overlay in een fotobewerkingsprogramma om van een familiefoto een puzzel te maken. Voeg de overlay toe aan een familiefoto en druk deze af op karton. Voor een stevigere puzzel plak je de afbeelding op een stuk karton en knip je de stukjes uit als ze droog zijn. Laat uw kind de puzzel samenstellen en bespreek hoe elk gezinslid een stukje is van de laatste puzzel die uw gezin is.

Maak uw stamboom

Maak een stamboomposter met een gratis stamboomsjabloon voor kinderen. Maak een eenvoudige poster door uw kind afbeeldingen van specifieke familieleden op de juiste plekken in de boom te laten knippen en plakken. Lamineer de pagina en hang deze in een gedeelde ruimte. Wijs elke persoon op het eindproduct en deel basisinformatie of een leuk verhaal over hen.

Lesplan voor verschillende gezinnen

Zodra uw kind de basis begrijpt van wat mensen tot een familie maakt, kan het leren hoe gezinnen er anders uit kunnen zien.

Maak een papieren familie

Print een paar exemplaren van een standaard papieren pop-sjabloon. Vraag uw kind om een gezin te stichten dat er anders uitziet dan het zijne. Ze zullen moeten kiezen hoeveel familieleden ze erbij willen hebben, en dan kun jij helpen dat aantal poppen uit te knippen. Kinderen kunnen elke pop versieren met kleurpotloden en knutselspullen. Wanneer hun nieuwe gezin compleet is, zet u alle figuren rechtop en laat uw kind informatie delen over elke persoon en hoe deze verwant zijn.

Host een familieverha altijd

Nodig andere familieleden uit om deel te nemen aan een familieverhaal waarin je boeken leest over verschillende soorten gezinnen en familierelaties. Vraag uw kind terwijl u leest welke mensen in het boek mogelijk als gezin bij elkaar horen. Opties voor geweldige prentenboeken over dynamische gezinnen zijn onder meer:

  • Het familieboek van Todd Parr
  • Wie zit er in mijn familie door Robie Harris
  • Eén familie door George Shannon

Ontdek banden en relaties

Voor kleuters is familie een concreet idee dat omvat wie zij als familie beschouwen. Uw kleuterfamilie leren is meer een concept dat er voor elke persoon anders uit kan zien.

Aanbevolen: