11 orkaanfeiten voor kinderen

Inhoudsopgave:

11 orkaanfeiten voor kinderen
11 orkaanfeiten voor kinderen
Anonim
Orkaan Elena in de Golf van Mexico
Orkaan Elena in de Golf van Mexico

Orkanen zijn krachtige stormen die beginnen in warme oceaanwateren en intense winden en enorme golven veroorzaken. Hoewel bekend is dat deze gevaarlijke stormen veel schade aanrichten, kunnen ze erg interessant zijn om meer over te weten te komen. Ontdek hieronder 11 coole feiten over orkanen voor kinderen, van hoe ze worden gevormd tot hoe ze worden genoemd.

1. Orkanen kunnen tornado's veroorzaken

Alsof de golven en wind nog niet erg genoeg zijn: wanneer een orkaan land treft, kan deze tornado's veroorzaken. Volgens Dr. Greg Forbes wordt 20 procent van de tornado's veroorzaakt door orkanen in de Verenigde Staten. S. in de maand augustus. In september kan dit oplopen tot 50 procent; De meeste tornado's die orkanen veroorzaken zijn echter zwak en duren niet lang op het land.

Onweer op het strand van Perth
Onweer op het strand van Perth

2. Orkanen verliezen macht over land

Een belangrijk orkaanfeit is dat ze allemaal water nodig hebben om te gedijen. Dus als ze land raken, hebben ze geen energie meer die uit de oceaan komt. Dit betekent dat de orkaan zal uiteenvallen en langzaam zal uitsterven. Dus als u in Nebraska of een andere geheel door land omgeven staat woont, hoeft u zich geen zorgen te maken over een orkaan.

3. Een van de ergste orkanen vond plaats in 1780

De Grote Orkaan vond plaats in 1780 op de Caribische eilanden en er wordt aangenomen dat deze aan land kwam op Barbados. Hoewel de oorsprong niet bekend is, kwamen er wel meer dan 20.000 mensen om het leven, waardoor het een van de dodelijkste stormen in de Atlantische Oceaan is.

4. Orkanen en tyfonen zijn beide tropische cyclonen

Een tropische cycloon is een draaiende storm die over warm water begint. Een orkaan en een tyfoon zijn verschillende soorten tropische cyclonen. Het enige verschil tussen de twee is de oceaan waarop ze beginnen. Orkanen beginnen bijvoorbeeld boven de Noord-Atlantische Oceaan, de Noordoostelijke Stille Oceaan en de Zuidelijke Stille Oceaan, terwijl tyfoons hun oorsprong vinden boven de Noordwestelijke Stille Oceaan.

5. Het oog van een orkaan is kalm

De hele orkaan draait om het oog van de storm. Dit betekent dat de wind rond het oog cirkelt, dus de wind in het oog van de storm is tamelijk kalm. Wanneer het oog van de storm je bereikt, is het alsof je een korte pauze van de wind hebt.

Het oog van een orkaan
Het oog van een orkaan

6. Orkanen draaien op verschillende manieren, afhankelijk van waar je bent

Hoewel je misschien denkt dat alle orkanen op dezelfde manier draaien, is dit gewoon niet waar. Een leuk feit over orkanen is dat ze in verschillende richtingen zullen draaien, afhankelijk van waar ze beginnen, vanwege iets dat het Coriolis-effect wordt genoemd. Kortom, orkanen op het zuidelijk halfrond draaien met de klok mee, terwijl die op het noordelijk halfrond tegen de klok in draaien.

7. Orkanen zullen om elkaar heen draaien

Een ander interessant feit over orkanen is dat wanneer twee orkanen op elkaar botsen, ze niet noodzakelijkerwijs samenkomen om een gigantische storm te creëren. Als de stormen van vergelijkbare grootte en intensiteit zijn (en in dezelfde richting draaien), kunnen ze misschien gewoon om elkaar heen dansen voordat ze hun eigen weg vervolgen. Dit wordt het Fujiwhara-effect genoemd. Als een van hen echter veel groter is dan de ander, kan hij de kleinere absorberen tot een grotere storm.

8. Orkanen hebben warmte en water nodig om zich te vormen

Orkaanseizoenen zijn alleen als het water warm is, en daar is een heel specifieke reden voor. Orkanen hebben warm oceaanwater en vochtige lucht boven de oceaan nodig om zich te kunnen vormen. Dit is de reden waarom een echte tropische cycloon alleen kan voorkomen nabij de evenaar.

9. Orkanen kunnen snelheden bereiken van meer dan 250 km/uur

Op zijn gevaarlijkst kan de windsnelheid van een orkaan hoger zijn dan 250 km/uur. Wat jij zou kunnen beschouwen als een normale “winderige dag” is waarschijnlijk windsnelheden van 25 tot 30 km/u, dus stel je een storm voor die 10 keer zo winderig is! Dit is de reden waarom orkanen zoveel schade kunnen aanrichten aan de gebieden die ze treffen.

10. Orkanen komen in categorieën

Er zijn vijf verschillende categorieën waarin orkanen voorkomen. Het type categorie waarin ze vallen hangt af van de snelheid van de wind.

  • Categorie 1: tot 150 km/u
  • Categorie 2: tot 180 km/uur
  • Categorie 3: tot 200 km/u
  • Categorie 4: tot 250 km/u
  • Categorie 5: Alles boven 250 km/uur

11. Orkanen zijn ooit vernoemd naar echte mensen

Clement Wragge is de meteoroloog die orkanen een naam heeft gegeven, maar hij kwam in de problemen toen hij slechte stormen begon te vernoemen naar politieke figuren die hij niet mocht. In de jaren veertig werd het populair om stormen te vernoemen naar belangrijke mensen zoals vrouwen en vriendinnen. Nu zijn ze genoemd op basis van een alfabetische lijst met afwisselend mannen- en vrouwennamen.

Een van de gevaarlijkste stormen

Lijsten met stormfeiten voor kinderen zoals deze zullen hopelijk de nieuwsgierigheid naar wetenschap en de krachtige dingen waartoe de planeet in staat is, aanmoedigen. Er zijn veel verschillende stormen die kunnen voorkomen, maar een orkaan is een van de gevaarlijkste. Hoewel ze heel beangstigend kunnen zijn, is het goede nieuws dat orkanen minder dodelijk zijn geworden dankzij betere en eerdere waarschuwingssystemen. Je kunt ook orkaanveiligheidstips volgen om voorbereid te zijn op het geval je een van deze tropische stormen meemaakt.

Aanbevolen: