Bespaart handmatig afwassen geld?

Inhoudsopgave:

Bespaart handmatig afwassen geld?
Bespaart handmatig afwassen geld?
Anonim
Vrouw knielt achter de vaatwasser
Vrouw knielt achter de vaatwasser

Slimme consumenten weten dat er tal van manieren zijn om kosten te besparen als het om nutsvoorzieningen gaat. Met de hand afwassen bespaart u echter niet noodzakelijkerwijs geld. De meeste experts zijn het erover eens dat met de hand afwassen eigenlijk duurder is dan het gebruik van een energiezuinige vaatwasser.

Handen wassen kost meer

Er zijn verschillende overwegingen die een rol spelen als het gaat om de vraag of het met de hand afwassen u geld kan besparen; het antwoord is echter over het algemeen nee. Volgens The Washington Post zijn experts uit een aantal groepen, waaronder het Energy Star Program van de Environmental Protection Agency, Consumer Affairs en de National Resource Defense Council (NRDC), het erover eens dat de huidige vaatwassers zo energie- en waterefficiënt zijn dat het voor consumenten moeilijk is om te verslaan ze met handen wassen.

De NRDC zegt dat het met de hand afwassen gemiddeld 27 liter water verbruikt, wat veel meer is dan de drie liter of minder die door sommige Energy Star-afwasmachines wordt gebruikt. (Oudere Energy Star-modellen gebruikten vier tot zes gallon; de huidige versies variëren van ongeveer 2,4 tot 3,5 gallon). Energy Star stelt dat over een periode van tien jaar het met de hand afwassen ongeveer $ 430 meer kost dan het afwassen in een door Energy Star goedgekeurde vaatwasser.

Uit een onderzoek aan de Universiteit van Bonn in Duitsland is gebleken dat het gebruik van een vaatwasser ongeveer de helft van de energie en een zesde van het water kost bij het wassen van de handen. Bovendien bleek bij het afwassen minder zeep te gebruiken. Uit een onderzoek van Reviewed.com bleek dat bij het wassen van de handen in slechts vier couverts (met behulp van een efficiënte kraan) meer dan 40 liter water werd verbruikt.

Geldbesparende vaatwasserpraktijken

Hoewel experts het erover eens lijken te zijn dat afwassen in de vaatwasser over het algemeen minder kost, moet je goede praktijken volgen om ervoor te zorgen dat je bespaart. Gebruik deze slimme werkwijzen om te besparen op uw energiekosten:

  • Vermijd spoelen voordat u de vaat laadt. Bij de meeste moderne vaatwassers hoeft u niet af te spoelen voordat u ze laadt (alleen eerst voedsel en vuil wegschrapen) en als u de vaat toch afspoelt, kan tot 2,5 liter water per minuut gebruiken als u het water laat lopen. Als u moet spoelen, doe dan een kleine hoeveelheid water in de gootsteen of de afwasbak.
  • Laad de vaatwasser op de juiste manier. Als u uw vaatwasser op de juiste manier laadt (dit verschilt per fabrikant en model), zal deze het meest efficiënt werken.
  • Gebruik alleen volledige ladingen. Vermijd deelladingen om te besparen op energie- en waterkosten.
  • Verlaag de temperatuur. Treehugger suggereert dat het verlagen van de watertemperatuur je vaat nog steeds schoon kan krijgen en tegelijkertijd energiekosten kan besparen.
  • Vermijd verwarmd drogen. Verwarmd drogen verhoogt alleen maar uw energiekosten. Laat de vaat aan de lucht drogen of droog hem met een handdoek.
  • Gebruik het lichtste programma dat u nodig heeft. Als uw vaat slechts licht vervuild is, gebruik dan een lichter programma. Hoe zwaarder het programma dat u gebruikt, hoe meer energie en water er wordt verbruikt.

Wanneer handen wassen kan besparen

Er zijn gevallen waarin het gebruik van een vaatwasser niet de beste keuze is om geld te besparen. Als je bijvoorbeeld een oudere vaatwasser hebt, heeft deze niet dezelfde efficiëntie als nieuwere modellen. Vaatwassers uit de jaren 90 verbruiken bijvoorbeeld ongeveer 50 liter water.

Als u de vaat afspoelt terwijl het water loopt voordat u de vaatwasser laadt, bespaart u waarschijnlijk niet veel omdat u vele liters spoelwater gebruikt, plus wat de vaatwasser ook gebruikt voor zijn cyclus.

Als u ervoor kiest om de vaat met de hand af te wassen, gebruik dan één bak of zijkant van de gootsteen om af te wassen en één kant om te spoelen, in plaats van het water te laten lopen terwijl u wast en spoelt. Als je er zeker van wilt zijn dat de vaat wordt ontsmet, gebruik dan twee theelepels bleekmiddel per liter spoelwater en laat het twee minuten weken voordat je het droogt of aan de lucht laat drogen.

Bespaar tijd en geld

Degenen die de beste praktijken volgen als het gaat om het gebruik van een vaatwasser, kunnen er zeker van zijn dat ze energie- en waterkosten besparen ten opzichte van het afwassen met de hand. U kunt met een goed gevoel uw vaatwasser gebruiken om tijd en geld te besparen.

Aanbevolen: