Hoe u een zelfverzekerd kind kunt opvoeden: 10 opvoedingsstrategieën

Inhoudsopgave:

Hoe u een zelfverzekerd kind kunt opvoeden: 10 opvoedingsstrategieën
Hoe u een zelfverzekerd kind kunt opvoeden: 10 opvoedingsstrategieën
Anonim

Gebruik deze dagelijkse tips om vertrouwen bij uw kind te wekken en hem te helpen bloeien.

Gelukkig, zelfverzekerd meisje met uitgestrekte armen
Gelukkig, zelfverzekerd meisje met uitgestrekte armen

Mensen zeggen vaak de uitdrukking "vertrouwen is de sleutel" wanneer ze anderen aanmoedigen om nieuwe of moeilijke taken uit te proberen. Als ouder heb je misschien wel eens precies deze zin tegen je eigen kind gezegd als hij een gevoel van aarzeling vertoonde. Ouders willen dat hun kinderen vrienden maken, hun interesses nastreven en met vertrouwen door school en leven navigeren. Maar hoe bereikt iemand vertrouwen? Als je je afvraagt hoe je een zelfverzekerd kind kunt opvoeden, ben je niet de enige. Vertrouwen is gekoppeld aan verschillende positieve resultaten voor het algehele welzijn van een kind; en er zijn manieren waarop ouders vertrouwenwekkende praktijken kunnen integreren in het dagelijkse leven van hun gezin.

Wat is vertrouwen?

Zeker, vertrouwen klinkt geweldig, maar wat is het eigenlijk? Volgens de American Psychological Association (APA) wordt vertrouwen omschreven als 'vertrouwen in iemands capaciteiten, capaciteiten en oordeelsvermogen'. Met andere woorden, het betekent dat uw kind het gevoel heeft dat hij of zij in staat is om welke taak dan ook op zich te nemen of welk doel dan ook te bereiken waarnaar hij of zij streeft. Zelfvertrouwen kan uw kind helpen met opgeheven hoofd te lopen.

Wat weten we over vertrouwen?

Mensen bewonderen vertrouwen, echt waar. Denk aan je favoriete zanger of acteur. Komt er vertrouwen in je op? Het trekt mensen aan en zorgt ervoor dat ze meer vertrouwen krijgen, en dat zit niet alleen in onze gedachten, het wordt ondersteund door onderzoek. Mensen hebben vertrouwen en de effecten ervan op anderen door de geschiedenis heen bestudeerd, en het heeft tot enkele interessante ontdekkingen geleid die het belang van vertrouwen onderstrepen, zoals:

  • Mensen stemmen eerder op zelfverzekerde politieke kandidaten.
  • Mensen vertrouwen meer op getuigenverklaringen als ze vertrouwen uitstralen.
  • Kinderen vanaf twee jaar imiteren bij voorkeur de non-verbale signalen van zelfverzekerde mensen.

Hoe komt zelfvertrouwen ten goede aan kinderen?

Vertrouwen kan op veel manieren invloed hebben op uw kind. Het hebben van een groter zelfvertrouwen of zelfwaardering heeft voordelen voor de algehele gezondheid en het welzijn van een kind. Enkele van deze positieve voordelen zijn onder meer:

  • Verminderde mate van angst en depressie
  • Verbeterde sociale relaties
  • Hogere werkprestaties
  • Betere algemene gezondheidscijfers
  • Hoger succes gedurende het hele leven
  • Verhoogde algehele welzijn

Manieren om uw kind te helpen zelfvertrouwen te ontwikkelen

Weten dat vertrouwen belangrijk is, is niet genoeg; ouders moeten weten hoe ze een zelfverzekerd kind kunnen opvoeden. Hoewel er geen magische sleutel bestaat om het vertrouwen dat uw kind in zich heeft te ontsluiten, zijn er wel enkele vertrouwenwekkende praktijken die u in de routine van uw gezin kunt opnemen.

Oefen gezaghebbend ouderschap

Het is geen geheim dat opvoedingsstijlen een sterke invloed kunnen hebben op de ontwikkeling van een kind. Volgens de National Institutes of He alth (NIH) leidt een gezaghebbende opvoedingsstijl tot de meest positieve resultaten bij kinderen. Je kind veel liefde en warmte geven, en dat in evenwicht brengen met grenzen voor zijn veiligheid, voelt misschien niet alleen goed voor jou als ouder, maar het is ook goed voor je kind. Enkele voorbeelden van gezaghebbend ouderschap zijn:

  • Je kind uitleggen waarom bepaalde regels zijn ingevoerd
  • Je kind de kans geven om zijn eigen gedachten over de regels te delen, en daarna eventueel flexibel te zijn
  • Vertrouwen op het beslissingsvermogen van uw kind en regels opstellen rond het garanderen van hun veiligheid

Wees een rolmodel

Heb je zelfvertrouwen? Uit onderzoek is gebleken dat het vertrouwen van ouders in hun vaardigheden en in zichzelf een belangrijk onderdeel is van hun opvoedingspraktijk. Je kind kijkt naar je op voor begeleiding en kan allerlei soorten gedrag oppikken. Door te zien dat u zelfverzekerd bent, heeft uw kind een invloedrijk model dat hij kan gebruiken om zijn eigen zelfvertrouwen te ontwikkelen. Enkele manieren om dit in de buurt van uw kind (en in het algemeen) te oefenen zijn:

  • Positieve zelfpraat gebruiken
  • Jezelf toestaan fouten te maken, vooral in het bijzijn van je kind, en een voorbeeld zijn van jezelf vergeven en vooruitgaan
  • Oefenen met het delen van uw gedachten/gevoelens met uw familie en anderen om te laten zien dat u voor uw eigen behoeften pleit

Bied constante ondersteuning

vader kust het voorhoofd van zijn zoon en toont steun
vader kust het voorhoofd van zijn zoon en toont steun

Dikke knuffels, high-fives en knuffels als ze zich somber voelen: al deze gebaren zijn manieren om je kind te ondersteunen. Het is aangetoond dat het bieden van voortdurende steun aan kinderen een positieve invloed heeft op hun welzijn en hun zelfwaardering vergroot. Of je ze nu troost nadat ze het moeilijk hebben gehad, of ze feliciteert met goed werk, het is belangrijk dat ze zich gesteund voelen. Dit kan de band tussen ouder en kind versterken en het laat een kind weten dat het op jou kan terugvallen als het struikelt. Enkele manieren om dit te doen zijn:

  • Bijwonen van hun buitenschoolse activiteiten
  • Ze geruststellen over hun vaardigheden als ze het moeilijk hebben
  • Hun prestaties vieren en hen helpen fouten als leermogelijkheid te gebruiken

Bevorder lichaamspositiviteit

Weet jij hoe je kind over zijn of haar lichaam denkt? Uit onderzoek is gebleken dat het bevorderen van een positief lichaamsbeeld bij uw kind verband houdt met een groter zelfvertrouwen. Dit betekent dat u door met uw kind over zijn lichaamsbeeld te praten en hem aan te moedigen positief tegen zichzelf te praten, hem kunt helpen zijn zelfvertrouwen op te bouwen. Naast het vergroten van het zelfrespect van een kind, wordt het ook in verband gebracht met het bevorderen van gezonde eetpatronen. Manieren om dit te oefenen zijn:

  • Praat met uw kind over het tonen van dankbaarheid voor zijn lichaam door een lijst te maken van alle dingen die zijn lichaam mogelijk maakt
  • Uitleggen hoe sociale media/de samenleving onrealistische idealen voor het lichaamsbeeld bevorderen, en hoe deze schadelijk zijn
  • Het beoefenen van bewuste eetoefeningen, zoals nadenken over alle moeite die is besteed aan het maken van de snack die ze eten

Help ze leren

Je kind helpen meer over zichzelf, anderen en de wereld te begrijpen, schept zelfvertrouwen. Uit onderzoek is gebleken dat het zelfvertrouwen van een persoon wordt beïnvloed door zijn kennisniveau, wat betekent dat hoe meer iemand weet, hoe zelfverzekerder hij of zij wordt. Mensen zeggen vaak dat kennis macht is, en in dit geval is het ook vertrouwen. Enkele manieren om mee te doen zijn:

  • Je kind helpen met huiswerk
  • Extra tijd nemen om door onderwerpen te werken waar ze misschien moeite mee hebben
  • Betrek ze bij door leerspelletjes te gebruiken, educatieve films te bekijken, enz.

Laat kinderen meedoen

kinderen die buiten samen spelen
kinderen die buiten samen spelen

Spelen is niet alleen leuk, maar voor kinderen dient het ook een heel belangrijk doel. Door mee te spelen kunnen kinderen samenwerkingsvaardigheden ontwikkelen, de hersenfunctie verbeteren en het zelfvertrouwen vergroten. Uw kind zal leren hoe hij problemen kan oplossen, conflicten met anderen kan beheersen en zijn eigen emoties beter kan beheersen. Kinderen kunnen alleen spelen, met hun ouders of met leeftijdgenoten. Enkele manieren om mee te spelen zijn:

  • Omgaan met vrienden/collega's op speelafspraakjes, feestjes of naschoolse activiteiten
  • Wat tijd voor zichzelf hebben om fantasierijk te spelen met hun speelgoed, knuffels of tekeningen
  • Deelnemen aan een sportteam

Leer kinderen sociale vaardigheden

Je kind wil contact maken met de mensen om hem heen en, belangrijker nog, vrienden maken. Een manier om hen daarbij te helpen is door hen sociale vaardigheden aan te leren. Sociale vaardigheden helpen kinderen zelfvertrouwen te ontwikkelen door hun gespreksvaardigheden te vergroten en hen plezier te laten hebben door met anderen om te gaan. Sociale vaardigheden kunnen op veel verschillende dingen lijken, waaronder:

  • Leren hoe ze voor zichzelf kunnen opkomen
  • Empathie oefenen voor anderen
  • Geef ruimte voor anderen om te praten tijdens gesprekken

Gebruik actiegerichte taal

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van actiegerichte taal positieve voordelen heeft bij het aanmoedigen van kinderen. Maar wat is actiegerichte taal? Het betekent dat er meer nadruk wordt gelegd op het uitvoeren van de actie in plaats van op het eindresultaat. Je kind vragen om 'wetenschapper te worden' kan bijvoorbeeld een te grote uitdaging lijken. Moedig uw kind in plaats daarvan aan om 'wetenschap te doen'. Hoewel het eindresultaat van het leren van iets nieuws (en het afmaken van het huiswerk) hetzelfde is, voelt men zich veel beter beheersbaar. Enkele manieren om dit te oefenen zijn:

  • De manier aanpassen waarop u uitdagingen/doelen voor uw kind opstelt
  • Je kind helpen nieuwe activiteiten uit te proberen waarvan hij of zij eerder dacht dat die te moeilijk was
  • Je kind aanmoedigen om tijdens het proces naar een doel te streven en niet alleen naar het resultaat

De autonomie van kinderen bevorderen

Kinderen (en wie dan ook) willen het gevoel hebben dat zij de leiding hebben over hun leven en de keuzes die zij maken. Het hoeft dus geen verrassing te zijn dat er een sterk verband bestaat tussen autonomie en zelfwaardering, vooral bij kinderen. Kinderen die zich onafhankelijk voelen, rapporteren een hoger welzijn en een groter doel in het leven. Dit betekent dat u, door uw kind wat meer controle te geven, hem kunt helpen zijn zelfvertrouwen op te bouwen. Manieren om dit te oefenen zijn:

  • Je kind zijn eigen kleding laten uitzoeken
  • Het opzetten van kleine wekelijkse klusjes zodat ze hun onafhankelijkheid kunnen volbrengen en vergroten
  • Samenwerken met uw kind om hen te helpen hun eigen schema voor schoolwerk/activiteiten te maken

Oefen communicatieve vaardigheden

Het voelt geweldig om te kunnen zeggen hoe je je voelt en uit te leggen wat je nodig hebt, en daarom zijn communicatieve vaardigheden belangrijk. Wanneer kinderen worstelen met communicatieve vaardigheden, kunnen ze bang worden om met anderen te praten en niet voor zichzelf op te komen, wat kan leiden tot gemiste kansen op plezier en vriendschappen. Het oefenen van communicatieve vaardigheden kan helpen het zelfvertrouwen van een kind op te bouwen door een deel van de nervositeit weg te nemen die het kan voelen als hij voor de klas spreekt of als een leeftijdsgenoot een vraag stelt. Enkele manieren om de communicatieve vaardigheden van uw kind aan te scherpen zijn:

  • Oefenen met hardop praten/voor anderen door samen te lezen
  • Je kind leren over grenzen en autonomie

Activiteiten om het vertrouwen bij kinderen te vergroten

Vrees niet, ouders. Er zijn niet alleen strategieën die u kunt gebruiken om geleidelijk aan het zelfvertrouwen van uw kind op te bouwen, maar er zijn ook enkele activiteiten die u er in het nu mee kunt doen. Enkele leuke manieren om het zelfvertrouwen van een kind op te bouwen zijn:

  • Maak een lijst- Laat uw kind een lijst maken van wat hij leuk vindt aan zichzelf, zijn prestaties, waar hij goed in is, enz.
  • Houd een complimentenshowdown - Ga de strijd aan om te zien wie de meest oprechte complimenten aan de andere persoon kan geven en kroon een winnaar.
  • Schrijf een brief - Help uw kind een brief aan zijn toekomstige zelf te schrijven over zijn doelen, en bewaar deze voor hem tot hij volwassen wordt.
  • Probeer superheldenhoudingen - In eerste instantie lijkt het misschien raar, maar ga met je kind voor de spiegel staan en neem de beste superheldenhouding aan. Dat klopt - handen op je heupen, hoofd omhoog - het enige dat je nodig hebt is een cape die in de wind waait.
  • Creëer doelen - Praat met uw kind over welke doelen hij in de nabije toekomst wil bereiken en bespreek hoe u hem kunt helpen daar te komen. Maak een actieplan waarin ze de stappen naar succes kunnen volgen.
  • Plan een speelafspraak - Vraag uw kind of er een vriend is waar hij of zij graag mee omgaat en bied aan om die persoon langs te laten komen om uw kind te helpen spelen en sociale vaardigheden te oefenen.
  • Draw Yourself - Pak wat papier en stiften en ga bij uw kind zitten terwijl jullie allemaal een tekening van jezelf maken. Praat over hoe ze zichzelf zien op basis van hun tekening. Laat ze dan praten over waar ze goed in zijn/van genieten, en laat ieder van jullie zichzelf opnieuw tekenen. Vergelijk de tekeningen en noteer de wijzigingen.
  • Leun op hun talenten - Zoek iets waar uw kind goed in is en graag doet. Dit kan van alles zijn, van honkbal spelen tot praten over hun kennis van dolfijnen. Neem dan deel aan deze activiteiten. Geef ze een compliment voor hun kennis/vaardigheden en laat ze je misschien zelfs onderweg helpen.
  • Maak een CV van strijd - Laat jij en je kind een CV maken van de worstelingen/fouten die je tijdens je leven hebt gemaakt. Voeg er zoveel toe als je kunt, en maak je geen zorgen als je kind er niet veel bedenkt. Deel het cv met elkaar en praat over veerkracht, wat je van die fouten hebt geleerd en hoe het maken van een fout niet het einde van de wereld is.
  • Oefen zelfzorg - De term zelfzorg staat misschien nog niet in de woordenschat van uw kind, maar dat zou het zeker wel moeten zijn. Praat over het belang van voor jezelf zorgen en de verschillende manieren waarop je dat kunt doen. Probeer één zelfzorgactiviteit per week met uw kind te doen, of het nu een dutje doet na een lange dag, of rondhangen in de tuin. Zoek iets waar jullie allebei van genieten en doe het samen.
  • Laat ze als leerkracht spelen - Maak wat tijd vrij voor uw kind om de leiding van de dag over te nemen. Moedig ze aan om u iets te leren wat ze leuk vinden of wat ze ook op school leren. Ga actief met ze om en laat ze zien dat ze in staat zijn hun kennis met anderen te delen.

Een zelfverzekerd kind opvoeden

Ouders willen dat hun kinderen kunnen floreren, doelen kunnen bereiken en hun dromen kunnen nastreven, maar ze willen ook dat ze vertrouwen krijgen in zichzelf en hun acties. Er zijn manieren om uw kind te helpen zelfvertrouwen op te bouwen; zoals door het beoefenen van gezaghebbend ouderschap, het werken aan communicatieve vaardigheden en het aanmoedigen van hen om te leren en te groeien van hun interacties met leeftijdsgenoten en de wereld om hen heen.

Aanbevolen: