Experimenten met popcorn die leuk zijn voor het hele gezin

Inhoudsopgave:

Experimenten met popcorn die leuk zijn voor het hele gezin
Experimenten met popcorn die leuk zijn voor het hele gezin
Anonim

Maak uw kinderen enthousiast over STEM met deze populaire popcornexperimenten!

familie die popcorn bekijkt
familie die popcorn bekijkt

Popcorn, ook wel bekend als Zea mays everta, is een maïssoort, en van de vier meest voorkomende maïssoorten - zoet, deuk, vuursteen en popcorn - is het de enige soort die eruit springt. Dit is allemaal te danken aan de dunnere romp, waardoor hij open kan breken.

Wat je misschien niet beseft is dat dit lekkere tussendoortje ook fantastisch materiaal is voor popcornexperimenten. Het maakt niet uit of je gewoon plezier wilt hebben thuis of dat je op zoek bent naar popcorn-wetenschapsbeursprojecten, we hebben een aantal maïs-opties!

Temperatuurvergelijkingsexperiment

De meeste mensen bewaren popcorn op kamertemperatuur in hun voorraadkast of keukenkastjes, maar wat gebeurt er als je popcorn in de koelkast of de vriezer bewaart? Heeft de temperatuur invloed op het plofvermogen van popcorn?

Dit experiment test of de temperatuur het vochtgeh alte van popcornpitten beïnvloedt. Het opzetten van het experiment kan een uur duren. Vervolgens moeten de tassen minimaal 24 uur blijven zitten. Het voltooien van het experiment duurt ongeveer één tot twee uur.

Snel feit

Dit kan een geweldig popcorn-wetenschapsbeursproject opleveren voor kinderen van de basisschoolleeftijd in groep drie tot en met vijf!

Materialen

Popcornkorrels
Popcornkorrels
  • 16 zakjes van hetzelfde merk en type magnetronpopcorn
  • Magnetron
  • Magnetron popcorn popper
  • Meetbeker van 2 liter, magnetronbestendig
  • Bakplaat
  • liniaal
  • Pen en papier
  • Sandwichzakjes

Instructies

  1. Meet een kleine steekproefgrootte van 50 korrels uit elke zak popcorn. Doe de korrels in een boterhamzakje. Maak 15 zakjes.
  2. Label elke tas met een nummer, zodat je later kunt zien welke welke is.
  3. Maak een diagram met een rij voor elk zakje, als volgt:

    Volume Aantal niet-gepopte kernels Popped kernelgrootte
    Tas 1
    Tas 2
    Tas 3
  4. Plaats vijf zakken in de vriezer, vijf in de koelkast en vijf op kamertemperatuur op het aanrecht. Laat de tassen 24 uur staan.
  5. Verwarm de magnetron voor door een kopje water gedurende één minuut te verwarmen. Verwijder de beker voorzichtig. Dit hoeft alleen te gebeuren vóór de eerste zak.
  6. Haal een klein stukje korrels uit de extra popcornzak en plaats ze in de magnetronpopcornpopper. Zet de timer op vijf minuten. Wanneer u de plofsnelheid begint te horen vertragen tot ongeveer twee tot drie seconden tussen de ploffingen, zet u de magnetron uit en noteert u de tijd. Stel de timer voor deze tijd in voor het gehele experiment.
  7. Neem één zak uit de vriezer, plaats alle korrels in de popper en laat deze gedurende de ingestelde tijd uit stap zes knallen.
  8. Verwijder de popper en wacht tot alle pops gestopt zijn.
  9. Maak de kom leeg in een maatbeker van twee kwart gallon en noteer de hoeveelheid in de kolom 'Volume' van de gegevenstabel.
  10. Giet de inhoud uit de maatbeker op een bakplaat en tel het aantal ongepofte korrels. Noteer het nummer in de gegevenstabel.
  11. Meet met een centimeterliniaal de lengte van een gepofte pit van gemiddelde grootte. Noteer de lengte in de gegevenstabel.
  12. Herhaal stap zes tot en met 10 met de resterende zakken die in de vriezer, koelkast en bij kamertemperatuur zijn bewaard. Vergeet niet om één zak per keer te testen om er zeker van te zijn dat de korrels zo lang mogelijk op de aangegeven temperatuur blijven voordat u gaat testen.
  13. Vergelijk de gegevens in de tabel en trek conclusies.

Snel feit

Popcornpitten bevatten kleine druppeltjes water. Terwijl de popcorn wordt verwarmd, zet het water uit, verandert in stoom bij 212 graden Fahrenheit en barst rond de 347 graden Fahrenheit. Popcorn heeft echter tussen de 13,5 en 14 procent vocht nodig om te poppen. De koelkast en vriezer verlagen beide het vochtgeh alte van de popcornpitten, zodat je kinderen in deze batches minder gepofte korrels zien.

Popcorn doet ertoe

Popcornmaterie-experiment
Popcornmaterie-experiment

Wat is een fysieke verandering versus een chemische verandering -- en hoe komen ze tot stand? Popcorn en marshmallows zijn geweldige hulpmiddelen bij het geven van deze scheikundeles! Voor degenen die het niet weten: materie is overal en omvat alles wat ruimte in beslag neemt en massa heeft. Dit omvat zowel deze zoete als hartige lekkernijen.

Dit experiment leert kinderen over chemische en fysische reacties en het duurt minder dan een uur om te voltooien. Het experiment is ideaal voor jongere kinderen in de basisschoolleeftijd, maarSUPERVISIE IS VEREIST.

Fysieke versus chemische veranderingen

Het volgende dat je moet weten voordat je begint, is dat er vijf fasen van materie zijn: vaste stoffen, vloeistoffen, gassen, plasma's en Bose-Einstein-condensaten. Wanneer er een fysieke verandering plaatsvindt, zal alleen het uiterlijk van de materie veranderen. Wanneer er een chemische verandering optreedt, zult u een verandering in de smaak of geur van het voedselproduct opmerken.

Door warmte toe te voegen aan popcornpitten, verandert de vloeistof erin in stoom en knallen ze, waardoor hun fysieke toestand verandert. In het geval van popcorn is dit een permanente fysieke verandering, wat betekent dat je de reactie niet kunt terugdraaien.

Omgekeerd, als je een marshmallow boven een vlam houdt, kan deze smelten (nog een fysieke verandering) of branden (een chemische verandering). Wanneer de warmte zich verenigt met de suiker in de marshmallow, ontstaan er watermoleculen, die vervolgens verdampen en koolstof creëren. De koolstof is het zwarte residu dat je op het oppervlak van de marshmallow ziet. Wanneer een stof verandert of ontstaat tijdens een reactie, is er sprake van een chemische verandering!

Materialen

  • Magnetronzakjes of container met ongepofte popcornpitten
  • Twee Mason-potten of hoge, heldere drinkglazen
  • Magnetron
  • Magnetronpopcornpopper (alleen nodig voor ongepofte popcornpitten)
  • Marshmallows
  • Barbecuespiesjes
  • Papieren bordje
  • Een vlam (een gasfornuis of een aansteker kunnen beide werken)

Instructies deel één: Popcornveranderingen

  1. Laat de kinderen twee groepen van 100 korrels ongepofte popcorn tellen. (Opmerking: kinderen willen misschien ongeveer 120 kernels tellen voor de groep gepofte popcorn om er zeker van te zijn dat er 100 gepofte kernels beschikbaar zijn voor het experiment)
  2. Plaats een groep ongepofte popcorn in een Mason-pot of hoog drinkglas.
  3. Pop de tweede groep niet-gepofte popcornpitten met behulp van een magnetron-popcornpopper. Je kunt ook een magnetronzak met popcorn openmaken.
  4. Doe 100 korrels gepofte popcorn in een glazen pot of hoog drinkglas.
  5. Vergelijk de twee potten met popcornpitten. Beide zijn nog steeds popcorn. Eén monster is net binnenstebuiten!

Instructies deel twee: Marshmallow-veranderingen

  1. Ouders moeten twee marshmallows op een barbecuespies steken.
  2. Houd vervolgens, buiten het bereik van uw kind, maar dichtbij genoeg om het te kunnen zien, het marshmallow-uiteinde van de spies boven een vlam, zodat de marshmallow kan branden.
  3. Plaats de marshmallow op een papieren bord en laat hem afkoelen.
  4. Laat je kinderen vervolgens de koele, verbrande marshmallow onderzoeken en vergelijken met een verse marshmallow uit het zakje.

Zorg ervoor dat je zowel de kleur-, textuur- als smaakveranderingen van de marshmallow aangeeft

Moet weten

Het beste van dit experiment is dat je de rest van de marshmallows kunt gebruiken om lekkere toppings voor je popcorn te maken en zo de perfecte middagtraktatie te hebben!

Dansend popcornexperiment

Dit is weer een spannend popcornexperiment dat een chemische reactie laat zien! Wanneer je zuiveringszout en azijn mengt, ontstaat er koolstofdioxide, een gas. Wanneer je deze twee verbindingen in water mengt en er popcornkorrels in doet, zal de popcorn naar de oppervlakte drijven terwijl het gas naar de bovenkant van het glas stijgt. Terwijl het gas in de lucht vrijkomt, vallen de korrels terug naar de bodem en gaat het proces door totdat al het gas verdwenen is.

Materialen

  • Gewone popcornpitten (1/4 kop)
  • Een grote, doorzichtige Mason-pot of drinkglas (24 ounces)
  • Lepel
  • Zuiveringszout (2 eetlepels)
  • Witte azijn (6 eetlepels)
  • Water (3 kopjes)

Snelle tip

Het dansende popcorn-experiment kan worden verbeterd door een paar druppels kleurstof toe te voegen om een vuurwerkachtig schouwspel te creëren terwijl de korrels door het water stijgen en dalen!

Instructies

  1. Vul je pot of glas met water en laat een kleine hoeveelheid ruimte vrij aan de bovenkant van de container.
  2. Voeg 5-10 druppels kleurstof toe. (optioneel)
  3. Meng je baking soda erdoor en roer tot het is opgelost.
  4. Giet je popcornpitten erin.
  5. Voeg je azijn toe en maak je klaar om je pitjes te zien dansen!

Popcorn laten groeien

Popcorn groeit niet in een magnetronzak. Het is een speciale vorm van maïs die toevallig op hoog vuur ploft. Hij groeit net als gewone planten in de grond, waardoor het het perfecte project is voor jonge kinderen! Het kweken van een popcornplant is een eenvoudig experiment om kinderen in groep twee tot en met vier kennis te laten maken met het concept van zaadkieming. Kinderen kunnen er ook mee zien wat planten ondergronds doen.

Het opzetten van dit experiment duurt ongeveer 30 minuten, maar het is een langetermijnproject dat een tijdje zal duren terwijl de plant groeit. De plant heeft af en toe water nodig en een mogelijke herbeplanting na ongeveer een week. Na een paar dagen zouden kinderen een wortel uit het zaad moeten zien verschijnen, gevolgd door een spruit binnen nog een paar dagen. Met voldoende zonlicht en water zou het zaadje moeten uitgroeien tot een volgroeide popcornplant.

Materialen

Experiment met het ontkiemen van popcornzaden
Experiment met het ontkiemen van popcornzaden
  • Popcornzaden (Opmerking: de meeste popcornpitten die in de supermarkt worden verkocht, groeien niet, dus zaden moeten via een zadencatalogus worden gekocht)
  • Doorzichtige plastic beker
  • Papieren handdoeken
  • Permanente marker
  • Maatbeker
  • Water

Instructies

  1. Vouw een papieren handdoek, zodat deze net zo breed is als de beker hoog is.
  2. Plaats het keukenpapier zo dat het strak langs de binnenkant van de beker v alt.
  3. Plaats twee tot drie popcornzaadjes in de beker, tussen de papieren handdoeken en de wanden van de beker.
  4. Markeer de plantdatum op de beker en de naam van het kind (optioneel) met een stift.
  5. Voeg wat water toe aan de bodem van de beker. De papieren handdoek moet het water absorberen.
  6. Plaats de beker op een vensterbank waar de plant wat zonlicht kan krijgen.
  7. Observeer wat er de komende weken met de plant gebeurt.

Experimentnotities

  • De popcornzaden moeten mogelijk 24 uur in water worden geweekt voordat ze worden geplant. Lees de opmerkingen van de zaadfabrikant voor aanbevelingen.
  • De papieren handdoek moet te allen tijde vochtig blijven, maar mag niet druipnat zijn.
  • Als de plant te groot wordt voor de cup, kan deze worden herplant in een pot met aarde.

Knallende wetenschapspret

Popcorn kan in veel wetenschappelijke experimenten voor kinderen worden gebruikt. Het is een eenvoudig en goedkoop materiaal dat op verschillende manieren kan worden gebruikt om fundamentele wetenschappelijke concepten te introduceren, zoals fysische en chemische veranderingen, het ontkiemen van zaden en het ontwerpen van wetenschappelijke experimenten. Dit zijn slechts enkele experimenten die met jonge kinderen kunnen worden gedaan. Wees creatief en maak er zelf een en maak dan een gezond tussendoortje met de restjes!

Aanbevolen: