Kunstactiviteiten voor de middelbare school

Inhoudsopgave:

Kunstactiviteiten voor de middelbare school
Kunstactiviteiten voor de middelbare school
Anonim
Batikwerk
Batikwerk

Er is een breed scala aan kunstactiviteiten voor de creatieve tiener. Tieners zijn goed toegerust om complexe kunstconcepten te begrijpen, maar genieten nog steeds van eenvoudige projecten die een actieve verbeeldingskracht vereisen. Leg de geest van het kunstenaarschap vast door persoonlijke expressie te inspireren door middel van kunst.

Batiktassen

Batik-proces
Batik-proces

Batik is een methode voor het verven van stoffen met behulp van de wasbestendige methode. Deze eeuwenoude traditie heeft wortels in de Indonesische cultuur. De kunstenaar gebruikt was om een patroon op de stof te creëren voordat hij gaat verven. De gebieden waar de was wordt aangebracht, zijn bestand tegen de textielverf en het proces kan verschillende keren worden herhaald met verschillende kleuren verf. De ingewikkelde aard van dit proces betekent dat het meer dan één dag duurt om een project te voltooien en vereist een zorgvuldige planning.

Benodigdheden

  • Katoenen herbruikbare tassen in lichte kleuren (je kunt ook andere stoffen gebruiken)
  • Vezelreactieve of koudwaterverfstoffen (sommige hebben ook zout nodig, zie de aanwijzingen op de kleurstof voor aanvullende benodigdheden)
  • Batikwas (meestal een mix van bijenwas en paraffinewas)
  • Elektrische waspot (of soortgelijk gereedschap dat wordt gebruikt voor het verwarmen van was)
  • Gereedschap voor het aanbrengen van was (verfkwasten van verschillende grootte, Tjanting-gereedschap, metalen stempels of gebruiksvoorwerpen zoals een aardappelstamper)
  • Groot stuk karton, een stoffen frame of borduurring
  • IJzer
  • Potlood
  • Papier

Instructies

  1. De stof voorwassen en drogen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.
  2. Gebruik potlood en papier om ontwerpideeën uit te tekenen. Zorg ervoor dat u geen kleine details en dunne lijnen gebruikt, omdat deze moeilijk uit te voeren zijn.
  3. Zodra de leerling een ontwerp heeft gekozen, laat je haar het kleurenpalet bepalen. Batik heeft vaak kleurlagen en vergt een zorgvuldige planning om ervoor te zorgen dat het eindproduct succesvol is.
  4. Markeer het patroon lichtjes met potlood op de tas.
  5. Verwarm de was volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  6. Strek de tas uit en zet deze vast op het frame of een stuk karton om hem strak en recht te houden.
  7. Breng was aan over de potloodmarkeringen op de tas met het juiste gereedschap om het gekozen ontwerp te creëren. Controleer of de was in de stof dringt voordat je het laat drogen.
  8. Verf de stof volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat volledig drogen. Voor het beste resultaat brengt u de kleurstof aan in kleuren van de lichtste tot de donkerste. Je kunt de kleurstof ook op de stof verven in plaats van dompelen.
  9. Om extra kleuren toe te voegen, herha alt u stap vier tot en met negen.
  10. Nadat je de tijd hebt gehad om de kleurstof te proberen, dompel je de doek onder in een pan met kokend water met een beetje afwasmiddel erin. De was zal van de stof loskomen en naar boven drijven.

Het eindproduct kan voor persoonlijk gebruik worden bewaard als draagbare kunst, worden verkocht als inzamelingsitem of worden gedoneerd aan een lokale non-profitorganisatie, zoals een openbare bibliotheek of een voedselbank. Batikontwerpen zijn uniek omdat ze individuele creativiteit bevatten, maar ook omdat de was- en verfprocessen niet nauwkeurig zijn.

Gesneden dierenlantaarn

Door de geschiedenis heen en in alle culturen hebben dieren voor veel dingen als symbolen gediend. Kunstenaars moeten voor dit project een dier kiezen dat aspecten van hun persoonlijkheid vertegenwoordigt. Vanwege het gebruik van klei zal dit project meer dan één dag in beslag nemen.

Benodigdheden

  • Boetseerklei
  • Klei (Als er geen oven beschikbaar is, kies dan voor luchtdrogende klei. Zorg ervoor dat de gebruikte klei niet brandbaar is)
  • Mat
  • Snijgereedschap
  • LED-theelichtkaars
  • Oven en glazuur optioneel

Instructies

  1. Gebruik de boetseerklei om te experimenteren met het creëren van een driedimensionale diervorm. De snijgereedschappen kunnen vervolgens worden gebruikt om gaten te maken waar licht kan ontsnappen. Zorg ervoor dat je een opening laat die groot genoeg is voor een theelichtje.
  2. Zodra het modelontwerp succesvol is, is het tijd om het stuk opnieuw te maken met behulp van de luchtdrogende klei. Deze klei droogt harder dan de boetseerklei en is steviger voor een langdurig project.
  3. Maak de vorm van het gekozen dier en zorg ervoor dat het hol en driedimensionaal is.
  4. Gebruik het snijgereedschap om de kaarsopening en gaten te maken waar het licht doorheen zal schijnen.
  5. Laat de lantaarn volledig drogen (of gebruik een oven) voordat je een theelichtje erin steekt. LED-kaarsen zijn perfect voor dit soort projecten.

Natuurlijke architect

Door de geschiedenis heen hebben verschillende culturen manieren gevonden om natuurlijke materialen te gebruiken om structuren te bouwen. Dit project daagt kunstenaars uit om materialen zoals rotsen en modder te gebruiken om een miniatuurgebouw te creëren dat structureel gezond is. Feeënhuizen en bouwwerken zijn geweldige voorbeelden van natuurlijke architectuur en bouwen.

Benodigdheden

  • Natuurlijke materialen zoals rotsen, modder, stokken, gras, ahornsiroop, honing
  • Snoep- of kleivormen in standaardvormen zoals rechthoek of vierkant
  • Snijgereedschap (schaar, mes, zaag, enz.)
  • Klein stukje karton
  • Potlood en papier

Instructies

  1. Maak een potloodtekening van de beoogde structuur.
  2. Selecteer natuurlijke materialen om te gebruiken, inclusief bindmateriaal om de structuur bij elkaar te houden.
  3. Gebruik mallen om structurele items te maken, zoals bakstenen, indien gewenst.
  4. Bouw de gekozen structuur op het stuk karton en gebruik uitsluitend natuurlijke materialen.
  5. Laat je voltooide sprookjeshuis volledig toe. Het kan nodig zijn om de vierde en vijfde stap te herhalen voor meer ingewikkelde details.
  6. Als je wilt, kun je de basis versieren om het landschap na te bootsen waar je de gekozen materialen zou kunnen vinden.

Dit project kan op individuele basis worden uitgevoerd of met een groepsinspanning in gedachten. Elke kunstenaar kan verantwoordelijk zijn voor één type structuur dat in een dorp of stad wordt aangetroffen om na voltooiing een complete scène te creëren.

Gebrandschilderd glasverhaal

Collage
Collage

De prachtige, ingewikkelde kunstzinnigheid van glas-in-loodramen vertelt doorgaans een of ander verhaal. Deze eenvoudige activiteit daagt kunstenaars uit om een verhaal van één scène te creëren, vertaald door compositie en kleur. Hoewel de materialen misschien kinderachtig lijken, ligt de uitdaging in het ontwikkelen van een verhaal en het opnemen van details door kleuren in lagen te leggen.

Benodigdheden

  • Vloeipapier in verschillende kleuren
  • Vetpapier
  • Vloeibaar zetmeel
  • Schuimpenselen
  • Kleurpotloden en papier
  • Schaar

Instructies

  1. Brainstorm en teken vervolgens een verhaal uit dat in één scène kan worden verteld met meerdere kleuren.
  2. Snijd een stuk vetvrij papier in de gewenste maat en vorm. Plat op het werkoppervlak leggen.
  3. Snijd vloeipapier in geometrische vormen.
  4. Leg het gekozen ontwerp op vetvrij papier. Bedenk hoe het aanbrengen van verschillende kleuren in lagen een nieuwe kleur kan creëren en het aanbrengen van lagen in dezelfde kleur de intensiteit ervan kan vergroten. Rond het ontwerp af en noteer de volgorde voor het leggen van elke laag.
  5. Schilder een lichte laag vloeibaar zetmeel op het vetvrij papier.
  6. Plaats de eerste laag vloeipapier op het gesteven papier.
  7. Herhaal stap vijf en zes totdat alle lagen zijn geplaatst.
  8. Schilder een laatste laag zetmeel over het vloeipapier.
  9. Laat de kunst volledig drogen voordat je deze in een venster tentoonstelt.

Degenen met toegang tot meer benodigdheden en grotere budgetten zouden echte glas-in-loodstukken kunnen maken met echt glas en koperfolie of lood.

Voorbij het lichaam

Kunstenaars worden uitgedaagd om een zelfportret te maken waarin geen figuren voorkomen die de menselijke vorm vertegenwoordigen. Het meest uitdagende deel van dit project is het voorstellen van objecten, cijfers, kleuren en andere abstracte ontwerpen als representatief voor meer concrete persoonlijkheidskenmerken en mensen.

Benodigdheden

  • Papier
  • Kleurpotloden
  • Canvas
  • Acrylverf
  • Penselen

Instructies

  1. Kies een beroemd persoon uit het verleden of heden. Onderzoek citaten van deze persoon en selecteer er twee die de persoonlijkheid van de persoon vertegenwoordigen.
  2. Gebruik deze citaten om een zelfportret van de persoon te conceptualiseren dat geen enkel deel van de menselijke vorm bevat. Je kunt objecten, vormen, cijfers, dieren en landschappen toevoegen.
  3. Gebruik kleurpotloden en papier om ideeën uit te tekenen. Kies een definitief ontwerp.
  4. Breng acrylverf aan op het canvas en creëer de afbeelding die je in de tweede stap hebt gekozen.
  5. Laat drogen en toon het met de aanhalingstekens onder het schilderij.

Daag anderen uit om te raden wie het portret heeft geïnspireerd voor nog meer plezier.

Een onverwacht perspectief

Wat elke kunstenaar uniek maakt, is haar perspectief. Hoewel een kunstenaar een kijk op de wereld heeft, kan het van onschatbare waarde zijn om alternatieve manieren te onderzoeken om de wereld om je heen te verwerken. Deze activiteit vereist een blik op de wereld vanuit een onverwacht gezichtspunt.

Benodigdheden

  • Aquarelverf
  • Verfborstels
  • Pallette
  • Papier

Instructies

  1. Kies een object, locatie of persoon om als inspiratie te gebruiken. Overweeg de standaardweergave van deze inspiratie, kies vervolgens een ander element en hoe het perspectief ervan kan verschillen van de norm. Als je bijvoorbeeld vanuit menselijk perspectief naar een bloem kijkt, krijg je één beeld, terwijl ernaar kijken vanuit het perspectief van de aarde een ander beeld oplevert.
  2. Beslis over een onverwacht perspectief en een inspirerend beeld.
  3. Maak met waterverf een afbeelding op het papier.

De aard van aquarellen creëert een fantasieachtige textuur om het interessante standpunt naar voren te brengen.

Onconventioneel materiaalmodel

Veel kunstenaars staan bekend om hun gebruik van onconventionele materialen bij het maken van prachtige kunstwerken. Het gebruik van materialen die doorgaans niet als kunstbenodigdheden worden beschouwd, kan een kunstenaar uitdagen om zowel creativiteit als perspectief te verkennen.

Benodigdheden

  • Gevonden materialen
  • Lijm

Instructies

  1. Kies een gemeenschappelijk object gemaakt van meer dan één materiaal. Het kan zo simpel zijn als een soepblikje of zo complex als een auto.
  2. Bekijk de materialen die zijn gebruikt om het gekozen object te maken. Een soepblik is bijvoorbeeld gemaakt van metaal, papier en inkt.
  3. Zoek naar onconventionele materialen met dezelfde samenstelling als het gekozen object. In de soep kunnen bijvoorbeeld onconventionele materialen worden gebruikt: paperclips (metaal), houtpulp (papier) en bosbessensap (inkt).
  4. Beslis of je een sculptuur of een driedimensionaal kunstwerk aan de muur wilt maken.
  5. Gebruik de onconventionele materialen om het gekozen originele object opnieuw te creëren. In dit voorbeeld kan een kunstenaar een soepblik maken uit paperclips die bij elkaar worden gehouden door houtpulp, met het woord 'soep' op de pulp geschreven in bosbessensap.

Gelaagde illustratie

Gelaagde illustratie
Gelaagde illustratie

Het gebruik van gewone materialen op een unieke manier is een actuele trend in de populaire kunst. Voorbeelden zijn overal te zien, van galerijen tot televisietekenfilms en kinderboeken. Een van de meest voorkomende en verwachte kunstbenodigdheden is papier. Deze activiteit richt zich op de creativiteit van elke kunstenaar om een uniek stuk te creëren met behulp van dezelfde standaardmaterialen.

Benodigdheden

  • Verscheidenheid aan papier met verschillende patronen en texturen (ruitjespapier, zelfgemaakt, krant, oude postzegels, boekpagina's)
  • Witte lijm
  • Schuimborstels
  • Dik papier (of karton)
  • Markeringen
  • Gekleurde pennen

Instructies

  1. Blader door verschillende soorten papier en let op de textuur, het patroon en de kleur. Kies een paar materialen om te gebruiken.
  2. Gebruik het papieren materiaal als inspiratie en brainstorm over een illustratie van een enkele scène die in een boek zou kunnen voorkomen. Leerlingen kunnen bijvoorbeeld een favoriet kinderboek of geïllustreerde roman als inspiratie gebruiken.
  3. Manipuleer de stukjes papier en de laag om een sjabloon voor de illustratie te maken.
  4. Leg het stuk dik papier op het werkoppervlak en breng een laag witte lijm aan.
  5. Breng stukjes papier aan op de lijm. Verf meer witte lijm op dit papier voordat je de volgende laag toevoegt.
  6. Zodra de lijm is opgedroogd, gebruik je markers of pennen om eventuele aanvullende elementen in te tekenen die nodig zijn om de illustratie te voltooien.

Creatieve expressie

Kunstactiviteiten zijn net zo uniek als de persoon die ze maakt. Of het nu gaat om het gebruik van standaardtechnieken en materialen of onverwachte materialen, het stimuleren van creativiteit en persoonlijke expressie zijn essentieel.

Aanbevolen: