Decoratie-ideeën voor kleine huizen: kleurenschema's & Accessoires

Inhoudsopgave:

Decoratie-ideeën voor kleine huizen: kleurenschema's & Accessoires
Decoratie-ideeën voor kleine huizen: kleurenschema's & Accessoires
Anonim
ingerichte woonkamer
ingerichte woonkamer

Wonen in een klein huis gaat niet alleen over de grootte van je huis. Het is een verplichting om nutteloze of onnodige spullen in je huis te verkleinen en de dingen die je niet echt nodig hebt of waar je niet van houdt, los te laten. Het leven in een klein huis is een intense levensstijlverandering naar een eenvoudiger, kosteneffectievere manier van leven. Met minder rommel maken de kleine accenten en details die aan een klein huis worden toegevoegd het onweerstaanbaar charmant en gastvrij.

Interieurkleuren voor een klein huis

Door de lagere kosten voor het bouwen van een klein huis kunnen de meeste eigenaren het interieur aanpassen met de juiste materialen, van vloer tot plafond.

Achtergrondkleuren

Tong en groef houten lambrisering is een populaire optie voor wanden en plafonds die doorgaans veel ramen bevatten om de kleine ruimte binnenin op te fleuren. Het schilderen van zowel muren als plafondpanelen in lichte tinten wit, crème, licht saliegroen of lichte, gedempte blauwtinten geeft een gevoel van ruimtelijkheid.

natuurlijke houten achtergrond in de woonkamer van een klein huis
natuurlijke houten achtergrond in de woonkamer van een klein huis

Een achtergrond van lichte, natuurlijke houttinten is ook bevorderlijk voor een rustgevend, comfortabel kleurenschema dat het huis gemakkelijk verbindt met de natuurlijke omgeving buiten. Neutrale achtergrondkleuren zorgen voor een uniform gevoel in gedeelde woonruimtes die individueel worden gedefinieerd door verschillende, op elkaar afgestemde kleuren op meubels en accenten. Glanzende hardhouten planken die op de vloer zijn geïnstalleerd, passen naadloos bij de houtnerfpatronen op de muren en het plafond, ongeacht een donkere of lichtere afwerking.

Accentkleuren

Met een volledig houten interieur zorgen de accentkleuren groen en blauw voor een natuurlijke, aardse sfeer. Voor een sfeer met wat meer spanning kun je gedurfde complementaire kleuren gebruiken, zoals blauw en oranje of rood en groen; aangrenzende juweeltinten zoals amethist, turkoois en saffier zien er prachtig uit in combinatie met stoffen en glasaccenten. Je kunt ook warme en koele kleuren mengen door analoge kleuren te gebruiken of kleuren die naast elkaar op de kleurencirkel staan, zoals oranje, geel en groen. Als je de voorkeur geeft aan een ingetogen, zen-achtig gevoel, passen de gedempte aardetinten op de accessoires perfect bij een natuurlijke houten achtergrond.

Accentkleuren en patronen die op decoratieve accessoires worden gebruikt, brengen karakter en warmte in een klein huis. De sleutel tot het creëren van een gecoördineerd kleurenschema van twee, drie of zelfs vier kleuren is om de verzadiging, toon of intensiteit hetzelfde of vergelijkbaar te houden. Koop een goedkoop kleurenwiel in een kunst- en ambachtswinkel om tinten, tonen en schakeringen, tertiaire kleuren (geelgroen, roodoranje, blauwgroen) en manieren om kleuren te combineren waar je misschien nog nooit aan hebt gedacht, te helpen uitzoeken.

Je hoeft niet op veilig te spelen met een volledig neutraal kleurenschema, alleen maar omdat je huis klein is. Als je van felle kleuren houdt, kun je er een plekje voor vinden op een aantal van je decoratieve accenten.

Accentkleuren weergeven met accessoires

Wees zeer selectief en neem alleen op wat je nodig hebt of waar je echt van houdt in je kleine huis, om een rommelige look met decoratieve accessoires te voorkomen. Minder is meer als je de laatste hand legt.

  • Lichtarmaturen - Denk aan kleine hangende hangers of wandkandelaars met kleurrijke glazen kappen
  • Stoffering - Bedek ingebouwde banken of stoelzittingen met effen gekleurde kussens of kussens met patronen
  • Accentkussens - Gebruik intrigerende, leuke of speelse patronen in op elkaar afgestemde kleuren om banken, banken, stoelen en bedden te accentueren
  • Gordijnen - Verfraai ramen of gebruik ze als deuren voor kasten of aparte woonruimtes
  • Ingelijste kunst aan de muur - Kleurrijke afbeeldingen van bloemen, stillevens of landschappen kunnen de accentkleuren van de kamer inspireren
  • Zonnevanger van gebrandschilderd glas - Fleur een raam op met kleurrijk ingelijst kunstglas
  • Kleine vloerkleden - Help afzonderlijke woonruimtes te definiëren met kleur, textuur en patroon
  • Beddengoed en dekens - Lekker liggen onder de kleuren waar je van houdt

Sommige huiseigenaren kiezen ervoor om karakter toe te voegen aan hun kleine huizen met felle kleuren op de buitenverf, sierlijsten, deuren of in een verzonken hoekje in de muur. Personalisatie is een belangrijk decoratie-element in een mini-herenhuis dat slechts een beperkt aantal decoratieve accenten kan bevatten.

Decoratiestijlen

Kleine huizen zijn er in tientallen architecturale stijlen, van schilderachtige kleine Engelse, Victoriaanse of landelijke huisjes, rustieke blokhutten, miniatuurboerderijen en moderne, hoekige huisontwerpen. Net als bij een huis van standaardformaat, heeft het architecturale ontwerp van een klein huis de neiging de decoratiestijl binnenin te beïnvloeden.

De geometrische vormen van een modern klein huis beïnvloeden interieurs met strakke lijnen, veel natuurlijke afwerkingen, neutrale kleuren en minimale accessoires. Eigenaars van kleine huizen zijn ook vrijgevochten decorateurs, die een eclectische, Boheemse sfeer oproepen met exotische accenten zoals Marokkaanse lantaarns en kleurrijk Indiaas textiel.

Overgangsstijlen zijn ook te vinden in kleine huizen waar lampen in industriële stijl en wandpanelen van gegolfd staal dezelfde ruimte delen met rustieke, hergebruikte houten vloeren en eigentijdse prints of patronen op stoffen en gestoffeerde kussens. Door een strakke, minimalistische look te behouden waarin alles een plek heeft, blijft alles bij elkaar.

Multifunctionele meubels en functies

Moderne designstijl met ingebouwde ladeopslag
Moderne designstijl met ingebouwde ladeopslag

Of je nu samenwerkt met een bouwer of een timmerman in de familie hebt, zorg ervoor dat je meubels en architecturale kenmerken opneemt die dubbele taken vervullen in kleine ruimtes.

  • Ingebouwde banken en zitgedeeltes langs muren of in hoekjes bieden uitstekende mogelijkheden voor verborgen opbergruimte met scharnierende stoelen die uitkomen in holle ruimtes.
  • Een klaptafel die aan de muur wordt gemonteerd, kan zowel als eettafel als thuiskantoor dienen.
  • Een smalle trap die naar een zolder op de tweede verdieping leidt, biedt extra, slim ontworpen opslagruimte met ingebouwde laden onder de treden.
  • Ingebouwde planken onder een trap kunnen dienen als een interessante boekenkast voor opslag en een paar decoratieve snuisterijen.
  • Toe-kick lades geïnstalleerd onder kasten of kasten maken gebruik van elke centimeter beschikbare ruimte.

Maak goed gebruik van verticale ruimte

Afbeelding
Afbeelding

Om rommel op de toonbank en een beperkt vloeroppervlak te voorkomen, installeer je planken en open kasten op ongebruikte muurruimte. In de keuken bieden open planken snelle toegang tot borden, drinkglazen of vaak gebruikt kookgerei. Een klein verzonken hoekje in de muur met een lentegroene achterwand vormt een schilderachtig kruidenrek.

Wandplanken dienen ook als dubbele functie: opbergen en decoratieve displays. Voeg enkele van de volgende items toe aan de boeken of andere kleine items die worden opgeslagen.

  • Gebruik enkele van je accentkleuren met keramisch aardewerk, gekleurde glazen flessen, kaarsen of vers geplukte bloemen die in je tuin groeien of op een bosweide die als achtertuin dient.
  • Zijdenbloemen kunnen voor een vergelijkbare, vrolijke sfeer zorgen als er geen verse bloemen beschikbaar zijn.
  • Kamerplanten op planken en vensterbanken helpen de lucht te recyclen en de ruimte op te frissen met groen.

Breng warmte en comfort naar slaapzolders

De hoofd- of hoofdslaapkamer in een tiny house bevindt zich bijna altijd op een slaapzolder op de tweede verdieping. Een dakraam dat in het plafond is geïnstalleerd, zorgt overdag voor veel natuurlijk licht en als het open is, zorgt het voor frisse lucht. 's Avonds kunt u op bepaalde tijden van de maand genieten van sterrenkijken of maanlicht. Als het hok tijdens de zomermaanden te warm wordt, kan een zonnescherm de hitte verminderen, terwijl er nog steeds zacht licht de ruimte binnenkomt.

dakramen brengen licht en frisse lucht naar slaapzolders
dakramen brengen licht en frisse lucht naar slaapzolders

Bedek het bed (meestal bestaande uit een dik futon-achtig matras of luchtbed) met een zacht dekbed of dekbed en voldoende kussens en kussens voor een comfortabel toevluchtsoord. Aan de muur gemonteerde verlichtingsarmaturen dienen als bedlampjes en zorgen 's nachts voor zachte accentverlichting. Een klein mandje kan worden gebruikt voor het opbergen van leesmateriaal of persoonlijke spullen zoals een bril, een tablet of smartphone.

Vergroot uw leefruimte

buiten leefruimte
buiten leefruimte

Maak goed gebruik van een kleine veranda of veranda door een buitenruimte te creëren die naar wens kan worden ingericht. Franse deuren die naar buiten draaien, vormen de overgang tussen woonruimtes binnen en buiten zonder extra vloeroppervlak in beslag te nemen.

Afhankelijk van de grootte en hoe u uw buitenkamer wilt gebruiken, kan deze worden ingericht met een kleine terrastafel en stoelen om buiten te dineren. Stoelen en banken bedekt met comfortabele kussens zorgen voor een extra gespreksruimte, een rustige plek om te lezen of te genieten van een spectaculair uitzicht naar buiten. Een paar plantenbakken gevuld met planten of bloemen zorgen voor een persoonlijke, gastvrije toets.

Organisatie, gematigdheid en liefde

De grootste uitdaging bij het inrichten van een klein huis is weten hoe je het simpel kunt houden en de ruimte niet te rommelig kunt maken. Als je de kunst van het organiseren onder de knie kunt krijgen en je huis met mate kunt accentueren met een decor waar je echt van houdt, zal je huis dit zeker weerspiegelen.

Aanbevolen: