Tips voor het smoren

Inhoudsopgave:

Tips voor het smoren
Tips voor het smoren
Anonim
gestoofde lamsschenkel
gestoofde lamsschenkel

Smooren is een combinatie van kookmethodes met droge hitte en vochtige hitte. Dat betekent dat het vlees eerst wordt dichtgeschroeid in een hete pan met een kleine hoeveelheid vet om de sappen te verzegelen en bruin te maken, en vervolgens langzaam stevig te laten sudderen, afgedekt met een kleine hoeveelheid smaakvolle stoofvloeistof, tot het gaar is. Het smoren kan op een kookplaat of in een oven, maar het aanbraden van het vlees kan het beste op het fornuis worden gedaan. Vlees en gevogelte zijn niet de enige kandidaten om te smoren. Groenten kunnen ook worden gestoofd.

Een braadvloeistof maken

Smoorvloeistoffen kunnen zo divers zijn als iemands smaak toelaat, maar hier zijn de minimale vereisten voor een smakelijke smeuïgheid.

Ingrediëntentips

Volg deze tips voor het maken van de beste stoofvloeistof om ervoor te zorgen dat uw gerecht heerlijk wordt.

  • Basisopties- Vlees- of groentebouillon als aanvulling op de eiwitten die je kookt, witte of rode wijn, bier, soms melk of een andere vloeistof naar keuze zijn geweldige keuzes om mee te beginnen.
  • Aromatische ingrediënten - Specerijen, kruiden, boeket garni of culinair zakje zijn essentieel.
  • Mirepoix - Twee delen in blokjes gesneden uien op één deel in blokjes gesneden wortelen en selderij, gebakken tot ze gekarameliseerd zijn om diepe smaken in het eindproduct te helpen ontwikkelen. Nadat het vlees bruin is geworden, wordt de mirepoix bruin in het hete vet.
  • Acid - Azijn (witte wijn, rode wijn, appelcider, rijstwijn, balsamico of witte azijn), citroensap of tomaten helpen allemaal om de vezels van harder vlees.
  • Suiker - Indien een zoetzuur eindproduct (zoals bij Duitse zuurbraten) gewenst is, kan witte of bruine suiker, honing of ahornsiroop worden toegevoegd.
  • Vet - Boter of olie wordt soms toegevoegd om een product te helpen verrijken, vooral in groentestoofpotten.
  • Zout en peper - Als het voorwerp van uw stoofvlees niet gekruid is voordat het bruin wordt, kunt u zout en peper aan de stoofvloeistof toevoegen.

Routebeschrijving

  1. Voeg alle ingrediënten toe in een kleine pan, inclusief de mirepoix die bruin is geworden in de pan waarin het vlees bruin is geworden. Breng aan de kook. Laat 5 minuten sudderen. Haal van het vuur en laat afkoelen.
  2. Giet voldoende van het stoofvocht in de pan, zodat het halverwege de zijkanten van het vlees komt, maar het niet bedekt.

Tips voor het succesvol smoren van vlees

Taaie stukken vlees of stukken vlees van een ouder dier zijn uitstekende kandidaten voor deze kookmethode, omdat het lange, langzame koken van het smoren het voedsel mals maakt door het rubberen bandachtige bindweefsel voorzichtig af te breken, waardoor het moeilijk wordt om te smoren. eet.

Geschikte suggesties voor vleessnit

Probeer een van deze stukken vlees voor bij je gerecht:

  • Rundvlees en wild - Schouderstuk, stoofvlees, stoofvlees met 7 botten, schenkel, borststuk, korte ribben, spareribs, ossenstaart, rosbief, onderrond, wangen
  • Kalfsvlees - Schouder, schacht, been
  • Varkensvlees en zwijn - Schenkel, schouder, voorhandkoteletten, nek, hakken, voeten, oren, snuit, wangen
  • Lamb - Schenkel, schouder, been, voorhand, nek
  • Pluimvee - Stoofkippen, poten, dijen, vleugels

Vlees smoren

Tenzij een specifiek recept anders vertelt, kan al het vlees worden gestoofd met behulp van deze stappen.

  1. Maak een stoofvloeistof naar keuze (zie hierboven).
  2. Bereid vlees voor op het koken door het heel te laten of in stukjes te snijden. Droog het vlees met keukenpapier. Breng beide kanten op smaak met zout en peper. In het geval van een stoofpot haal je de vleesblokjes door de bloem en schud je het overtollige eraf.
  3. Voeg een kleine hoeveelheid vet (olie of boter of een combinatie) toe aan een pan met dikke bodem, zoals een braadpan, zet deze op middelhoog vuur en bak het vlees aan alle kanten bruin. Haal het gebruinde vlees eruit en zet opzij.
  4. Braad de mirepoix in dezelfde pan waarin het vlees bruin is geworden. Wanneer de groenten gekarameliseerd zijn, verwijder je ze en doe je ze in de pan met de stoofvloeistof.
  5. Verwarm de oven tot 300 graden F als de oven wordt gestoofd.
  6. Voeg de gekoelde stoofvloeistof toe die in je recept wordt gevraagd, meestal voldoende om halverwege het vlees te komen maar niet te bedekken, en schraap de gebruinde stukjes op de bodem van de pan. Doe het vlees terug in de pan.
  7. Breng de vloeistof aan de kook, dek het goed af en laat het op de kookplaat of in de verwarmde oven verder sudderen tot het vlees gaar is. Dit kan tot zes uur duren, vooral als het stuk vlees groot is. Haal het vlees uit de pan en houd het warm.
  8. Van het stoofvocht kan een saus of jus worden bereid door het vet af te schuimen en er een roux mee te maken in een andere kleine koekenpan of steelpan.
  9. Klop de roux door het stoofvocht, schraap eventuele bruine stukjes van de bodem van de pan en laat sudderen tot de saus is ingedikt. Zeef en pas de kruiden aan.
  10. Combineer de saus met het vlees, in plakjes of heel, of geef het aan tafel in een juskom.

Gestoofde vleesrecepten

In deze recepten worden eenvoudige stukken vlees omgezet in eersteklas aanbiedingen:

  • Beef Pepper Steak Recept - Dit is een voorbeeld van een stoofpot die op het fornuis wordt bereid. Gesneden entrecote, champignons, paprika, ui, knoflook, babymais en tomaten worden in runderbouillon-sojasaus gestoofd tot ze gaar zijn.
  • Recept van Kalfsschenkel - Dit eenvoudige stuk vlees wordt omgetoverd tot een mals hoofdgerecht dat zijn eigen jus maakt. In het Italiaans staat dit bekend als osso buco. Dezelfde kookbehandeling kan worden toegepast op lams- of varkensschenkel, maar de kooktijd zal variëren.
  • Zwitsers biefstukrecept - Door het smoren wordt een ronde biefstuk een bedrijfsgerecht, vooral geserveerd met aardappelpuree of rijst om al die smaakvolle jus op basis van tomaten op te zuigen.
  • Recept met in wijn gestoofde ossenstaarten - Haal je neus niet op bij de gedachte aan een diner met ossenstaarten. Dit collageenrijke rundvleesproduct verandert in boter wanneer het lang en langzaam wordt gezwommen in een smaakvolle stoofvloeistof.

Aanwijzingen voor het smoren van groenten

Verander je gemiddelde groente in een verrukkelijke ma altijd met deze groentesmoortips.

Groenteopties

Groenten die het vaakst worden gestoofd, zijn groenten met taaie vezels, zoals kool, pastinaak, wortelen, selderij, venkel, artisjokken, bieten, andijvie en meer. Theoretisch kan elke groente, taai of niet, zoals asperges en andijvie, ook worden gestoofd.

Groenten smoren

gestoofde kool
gestoofde kool

Tenzij een specifiek recept anders vertelt, kunnen de meeste groenten worden gestoofd door deze stappen te volgen:

  1. Bereid je stoofvloeistof voor (zie hierboven).
  2. Als u in de oven braadt, verwarm de oven dan tot 400 graden F.
  3. Maak de groenten schoon, trim ze en snijd ze in stukken van gelijke grootte, zodat ze gelijkmatig gaar worden. Dep ze droog met keukenpapier.
  4. Verhit een kleine hoeveelheid boter of olie op middelhoog vuur in een koekenpan met dikke bodem of in een Nederlandse oven met deksel.
  5. Voeg alle groenten in een enkele laag toe en kook, waarbij u de groenten met een tang omdraait gedurende 2 tot 3 minuten of tot ze licht gekaramelliseerd zijn.
  6. Voeg de in het recept voorgeschreven stoofvloeistof toe, zorg ervoor dat deze de groenten niet volledig bedekt. Breng aan de kook, dek het goed af, zet het vuur laag en laat het 10 tot 30 minuten op het fornuis sudderen.
  7. Als je in de oven braadt, zet dan het vuur lager tot 250 graden F en bak tot de groenten naar wens gaar zijn, gaar of al dente, wat 10 tot 30 minuten of langer kan duren, afhankelijk van de groente.
  8. De stoofvloeistof kan worden ingedikt met een roux of zo worden geserveerd.

Gestoofde Groentenrecepten

De vloeistof die in deze recepten wordt gebruikt om groenten te smoren, kan worden omgezet in een heerlijke saus:

  • Gestoofde venkel met olijfolie en knoflook Recept - Knoflook, venkel en citroen geven een mediterrane smaak aan deze vaak over het hoofd geziene groente, ideaal om te smoren.
  • Gestoofde babywortelgroenten Recept - Voor het smoren van babygroenten heb je weinig meer nodig dan boter, zeezout en verse kervel of peterselie om een heerlijk bijgerecht te maken.
  • Recept voor gestoofde aardappelen en escaroles - Het smoren in dit recept wordt bereikt in een slowcooker die een boterachtig mondgevoel geeft. Het gerecht wordt aangevuld met een sinaasappelvinaigrette.
  • Gestoofde kikkererwten en wortelen met yoghurttopping Recept - Kikkererwten, wortelen en tomaten krijgen in dit recept een Indiaas geïnspireerde stoofbehandeling die als bijgerecht of hoofdgerecht kan worden geserveerd als ze worden gegarneerd met quinoa of een ander gezond graan.

Smooren is een kookmethode met gelijke kansen

Traditioneel beschouwd als een kookmethode voor alleen taai voedsel, kunnen de stoofmethoden feitelijk worden toegepast op elk type vlees, zelfs malse filet, vis of groente. Smoorvloeistof en kruiden zijn de perfecte middelen om de smaak te versterken en zelfs te veranderen, zoals in het geval van vlees met een ongewenste wildsmaak. Jeneverbessen en appelsap kunnen bijvoorbeeld van een stevig stuk wild zwijn een sappige ma altijd maken. Omdat zware bezuinigingen doorgaans goedkoper zijn, kun je experimenteren zonder bang te hoeven zijn dat je een duur stuk eiwit verpest. Laat uw creativiteit uw gids zijn.

Aanbevolen: