Waarom je moet primen voordat je gaat schilderen (en hoe)

Inhoudsopgave:

Waarom je moet primen voordat je gaat schilderen (en hoe)
Waarom je moet primen voordat je gaat schilderen (en hoe)
Anonim
Een muur schilderen
Een muur schilderen

Primers worden gebruikt om een oppervlak voor te bereiden voor schilderen. Het is altijd het beste om een primer te gebruiken voor nieuwe oppervlakken, maar er zijn ook veel andere momenten waarop een primer nodig is.

Waarom het belangrijk is om een primer te gebruiken

Schilderen
Schilderen

De oppervlakken die moeten worden gegrond, zijn onder meer oppervlakken die nog nooit zijn geverfd en oppervlakken met vlekken erop. De primer sluit het oppervlak af, zodat de verf niet in de gipsplaat, het hout of ander materiaal trekt. De chemicaliën in de primer hebben een hechtende kwaliteit die samenwerkt met de verf, zodat deze beter aan het oppervlak hecht.

De primer is op verschillende manieren gunstig voor de verf.

  • Het versterkt de duurzaamheid en beschermende eigenschappen van de verf.
  • Primer helpt de verf verder te dekken.
  • Sommige primers kunnen worden getint zodat ze overeenkomen met de verfkleur.
  • Een primer vermindert het aantal benodigde verflagen.
  • Het werkt als een sealer tegen water.
  • Primers zijn geweldig over donkere verf als er een lichtere verf wordt gebruikt.
  • Oppervlakken die niet schoon worden, kunnen worden geprimed om het oppervlak af te dichten ter voorbereiding op de verf.
  • Niet alle oppervlakken zijn gelijk, maar primers zorgen ervoor dat alle oppervlakken consistent zijn voor het ontvangen van verf.
  • Primers zijn nodig voor nieuwe muren voordat je behang ophangt.
  • Sommige verf laat los van muren die niet zijn gegrond.

Gipsplaten gronderen

Volgens Paint Pro is "primer voor gipsplaat letterlijk de lijm die verf aan het oppervlak bindt." Op de website staat dat primer niet meteen een verschil lijkt te maken, maar na verloop van tijd de levensduur van verf verlengt. BEHR Premium Plus Drywall Primer and Sealer is een primer met een hoog huidoppervlak en droogt snel. Naast dat het wordt gebruikt voor gipsplaat, kan ook gebruikt worden op gipsplaat, gipsplaat en hout.

Voordat een primer op een nieuwe droge muur wordt aangebracht, moet het oppervlak grondig worden gereinigd. Gebruik een droge doek om de muur af te vegen en verwijder eventueel modderstof van de gipsplaat dat overblijft na het schuren.

Gekleurde primer

Voor een niet-geprimerde verf zijn twee lagen vlakke muurverf nodig, wat meer kost dan de getinte primer. Een getinte primer zorgt ervoor dat de verf beter aanbrengt, langer meegaat en steeds beter bestand is tegen wassen.

  • Je zult zeker een primer willen gebruiken voor een half- of laagglanzende verf.
  • Een primer verlengt niet alleen de levensduur van de verfkleur, maar verbetert ook de glans van de verf.
  • Een primer verbetert het vermogen om vlekken van een geschilderde muur te wassen en te verwijderen. Zonder de primer zullen water en/of schoonmaakmiddelen door de verf heen trekken, mogelijk naar de gipsplaat en een vlek achterlaten als dat deel van de muur droogt.

Primer voor hout

De eerste stap bij het primeren van hout is het schuren van het oppervlak. Het schuurproces zorgt ervoor dat de primer zich aan het hout hecht. Voordat u begint, veegt u het geschuurde oppervlak af met een schone doek om achtergebleven stofdeeltjes te verwijderen. Valspar® Exterior Primer/Sealer dicht hout af en vermindert het aantal benodigde verflagen.

Sommige schilders schuren de primer lichtjes af met schuurpapier voordat ze verf aanbrengen om de hechting te vergroten. Dit is geen noodzakelijke stap, maar wordt sterk aanbevolen door professionele schilders en houtbewerkers.

Gebruik Easy-Sand-primers

Als je houten meubels grondeert, raadt Popular Woodwork je aan een gemakkelijk te schuren primer te kiezen, waarbij wordt gesteld dat 'volle' primers voor algemeen gebruik" "te dik zijn voor meubelprojecten."

Primer voor metalen

Primers die voor metalen worden gebruikt, worden aangebracht met rollen, kwasten en als sprays. Deze primers zijn corrosiebestendig. Ze worden aangebracht op nieuw metaal en metaal dat last heeft van roest. Schuur de roest weg voordat u de primer aanbrengt en veeg de resten weg. Een van de bekendste metaalprimers is Rust-Oleum, dat roest voorkomt en het metaal afdicht.

Primers voor speciale omstandigheden

Een ruwe muur schilderen
Een ruwe muur schilderen

Vlekken dringen vaak door in primers en verf. Wanneer dit gebeurt, heb je iets sterkers nodig dan de gemiddelde primers. Er zijn verschillende primers ontwikkeld om deze hardnekkige vlekken aan te pakken. Geuren veroorzaakt door keukenbranden en sigaretten die rookvlekken achterlaten, zijn ook kandidaten voor dit type primer.

Dunne Edwards

Dunne Edwards Paints raadt het gebruik van een "epoxy-versterkte primer" zoals EFF-STOP® Premium aan voor metselwerktoepassingen, zoals beton, baksteen en stucwerk. Dunn Edwards BLOCK-IT® Premium wordt aanbevolen voor het blokkeren van vlekken en geuren.

Kilz Primer

Een andere bekende primer, Kilz, dicht vrijwel elk oppervlak af, inclusief metselwerk en beton. Kilz-primer kan vlekken bedekken en voorkomen dat ze door verf heen bloeden. Het kan ook:

  • Verzegelt en blokkeert geuren
  • Muren schimmelbestendig maken
  • Bedek eerdere verfkleuren
  • Bedek lichte en middelmatige vlekken

Primer- en verfcombinatieformules

De combinatieformules van primer en verf worden aangeprezen als alles wat je nodig hebt om dat gegronde muureffect te krijgen. Er zijn twee stromingen hierover. De eerste houdt in dat de primer/verf op bestaande geverfde muren moet worden gebruikt, maar voor nieuwe muren moet je eerst een primer gebruiken. De andere denkrichting stelt dat de primer/verf op nieuwe muren werkt.

Consumer Reports vergeleken Valspar Signature en BEHR Premium Plus Ultra. Beide producten zijn een verf en primer in één. Consumer Reports ontdekte dat elk combinatieproduct twee verflagen nodig had om te dekken. Ze hadden echter allemaal een betere dekking dan een primer met twee lagen goedkopere verf.

Gebruik een primer voor betere resultaten

Een primer helpt u geld en verf te besparen. Kies het juiste type primer om de levensduur van uw verfklus te verlengen. Wanneer u een primer gebruikt, zorgt dit ervoor dat het eindresultaat van uw schilderproject zo goed mogelijk zal zijn.

Aanbevolen: