Trainingsideeën voor leiderschap voor jongeren

Inhoudsopgave:

Trainingsideeën voor leiderschap voor jongeren
Trainingsideeën voor leiderschap voor jongeren
Anonim
tieners in discussie
tieners in discussie

Het bieden van adequate mogelijkheden voor het ontwikkelen van vaardigheden in de jeugd zorgt voor een betere toekomst voor iedereen. Leiderschap omvat een breed scala aan persoonlijkheidskenmerken en vaardigheden die bij elke jongere kunnen worden aangemoedigd.

10 trainingsideeën voor leiderschap voor jongeren

Grote leiders kunnen binnen een groepsomgeving werken om gedeelde doelen te bereiken met behulp van effectieve communicatie en teamwerk. Zorg er bij het plannen van leiderschapstrainingen voor jongeren voor dat u zoveel mogelijk verschillende activiteiten en ervaringen opneemt.

1. Stadsspeurtocht

Een speurtocht bestaat uit een lijst met items die het team moet vinden om te winnen. Je kunt een speurtocht in je stad opzetten waarin je lokale bezienswaardigheden en geschiedenis of alledaagse voorwerpen en locaties verwerkt. In de geest van teamwerk kunt u van de hele groep eisen dat ze een teamselfie maken wanneer ze elk item op de lijst vinden. Dit zorgt ervoor dat de hele groep samenwerkt en bij elkaar blijft. Dit soort speurtocht vergt enige voorbereiding:

  1. Zoek een plattegrond van de stad waar tenminste straatnamen op staan.
  2. Beslis over een algemeen gebied waarop je aanwijzingen kunt concentreren. Zorg ervoor dat de jongeren er te voet kunnen komen.
  3. Voeg een begin- en eindlocatie toe aan uw kaart.
  4. Begin met het maken van de speurtochtlijst met items die je kunt vinden. Voor jongere leerlingen kun je een lijst maken met zaken als namen van gebouwen, parken en winkels. Geef oudere leerlingen aanwijzingen voor specifieke locaties.
  5. Voorzie de groep van de kaart, de speurtochtlijst, een camera en een mobiele telefoon voor noodgevallen. Geef ze een redelijke tijdslimiet om de taak als team te voltooien.

Jeugd zal hun kennis van de gemeenschap en navigatievaardigheden moeten gebruiken. Bovendien leren ze effectieve communicatieve vaardigheden terwijl ze als groep items proberen te vinden. Door van de groep te eisen dat ze bij elkaar blijven, zal het team moeten afspreken welke items het eerst moeten worden gevonden en leden moeten aanmoedigen die moeite hebben om bij te blijven.

2. Vrijwilligersproject

Als groep werken om een doel te bereiken en anderen te helpen kan een lonende ervaring zijn, niet alleen voor de groep als geheel, maar ook voor de betrokken individuen. Concentreer u op de behoeften van uw gemeenschap bij het kiezen van een specifiek project. Om aan de slag te gaan met uw taakstrafproject:

  1. Brainstorm potentiële projecten als groep. Schrijf gedurende deze tijd alle ideeën op.
  2. Analyseer uw lijst op haalbaarheid.
  3. Selecteer maximaal drie projecten waar het grootste deel van de groep gepassioneerd over is en denkt dat ze kunnen worden uitgevoerd.
  4. Breek de groep op in teams, één voor elk mogelijk project. Vraag elke groep een kleine presentatie te maken over waarom hun project nodig is in de gemeenschap en hoe het kan worden uitgevoerd. Elke groep kan vervolgens hun project aan het hele team presenteren.
  5. Gebruik een stemsysteem om één project te selecteren waarop u zich wilt concentreren.
  6. Delegeer verantwoordelijkheden aan elk groepslid. Laat jongeren zich vrijwillig aanmelden voor de hoofdrol en vraag die leider om te helpen met delegaties.
  7. Zodra elke deelnemer een specifieke taak of rol heeft, kunnen ze hun taak individueel voltooien.
  8. Als alle taken zijn voltooid, zal het project een succes zijn.

Een taakstrafproject geeft het team een gemeenschappelijk doel en vereist dat iedereen initiatief neemt en bijdraagt aan de zaak. Projecten kunnen geld inzamelen voor lokale doelen en organisaties of het bewustzijn vergroten. Volwassenen moeten de voortgang in de gaten houden en ideeën aanmoedigen, terwijl ze de feitelijke beslissingen en het oplossen van problemen aan de groep overlaten. Het doel hier is om een verschil te maken in uw gemeenschap en te leren hoe lonend het is om samen te werken.

3. Start een club

Het starten van een club voor gelijkgestemde jongeren in jouw gemeenschap geeft kinderen een plek om vaardigheden te ontwikkelen met anderen die geïnteresseerd zijn in hetzelfde onderwerp. Clubs kunnen specifiek gericht zijn op leiderschapstraining of zich richten op specifieke interesses zoals 4-H, padvinders of dienstverlening aan de gemeenschap. Om een club te starten:

  1. Onderzoek lokale clubs en organisaties die al bestaan.
  2. Zoek een ondervertegenwoordigd gebied en richt uw groep daarop.
  3. Beslis over een missie en doelen voor de groep.
  4. Adverteren en leden werven.
  5. Wijs officiersposities toe met behulp van een stemsysteem.
  6. Activiteiten plannen en uitvoeren om doelen te bereiken.

Deel uitmaken van een club geeft jongeren het gevoel erbij te horen en een doel te hebben. Kinderen met dezelfde interesses kunnen samenwerken om een grotere impact te maken. Het belangrijkste doel van een club is om jongeren samen te brengen in een comfortabele omgeving waar ze doelen kunnen plannen en bereiken. Alle clubleden zullen regelmatig gebruik maken van hun vaardigheden op het gebied van organisatie, netwerken en communicatie, waardoor dit het ideale doorlopende oefenterrein voor leiderschap voor jongeren is.

4. Word de leraar

Elke leerling heeft sterke punten en talenten. Door deze unieke vaardigheden aan te boren, kunt u leerlingen helpen een beter zelfbewustzijn en meer zelfvertrouwen te krijgen. Jongeren kunnen experts zijn over verschillende onderwerpen:

  • Knutselen
  • Gebruik van sociale media
  • Onderzoeksvaardigheden
  • Videogames spelen
  • Sport
  • Kunst

Als je elk groepslid vraagt om de rest van de groep een bepaalde vaardigheid te leren, krijgt iedereen de kans om te voelen hoe het is om een leider en een volger te zijn. Begin door elke leerling te vragen een lijst te maken van de dingen waar hij goed in is of waar hij veel van weet. Vraag de jongeren om een vaardigheid te kiezen die zij prettig vinden om aan de groep te onderwijzen. Maak een lesrooster, zodat elke leerling weet wat hij wanneer geeft. Laat elke leerling minstens één week voor zijn les een materiaallijst inleveren die binnen het budget v alt. Wanneer de les voorbij is, vraag je de groep om een eenvoudige evaluatie van de leraar in te vullen.

De jongere die de les geeft, oefent spreekvaardigheid in het openbaar, planning en organisatie en zelfvertrouwen. Degenen die tijdens de les als leerling optreden, leren anderen te respecteren, actieve luistervaardigheden te oefenen en manieren te vinden om passende feedback te geven.

5. Zelfevaluatie

Het vermogen om iemands talenten, sterke en zwakke punten te herkennen is een integrale vaardigheid voor leiders. Eén manier waarop jongeren hun leiderschapskwaliteiten kunnen evalueren, is door beroemde citaten over leiders te gebruiken.

  1. Verzamel verschillende citaten over leiderschap en kwaliteiten van een goede leider van succesvolle wereldleiders.
  2. Hang de citaten overal in de kamer.
  3. Vraag de jongeren om elk citaat te lezen en er een te kiezen die zichzelf het beste beschrijft.
  4. Vraag elke leerling om zijn gekozen citaat aan de groep voor te lezen en uit te leggen waarom hij dit heeft gekozen.
  5. Stimuleer groepsdiscussie over hoe de door elke leerling gekozen kwaliteiten en kenmerken kunnen worden ontwikkeld.

Jeugd zal naar binnen moeten kijken en nadenken over hun persoonlijkheid, eigenschappen en overtuigingen. De groepsdiscussies helpen studenten inzicht te krijgen in hoe mensen zichzelf zien in relatie tot hoe anderen hen waarnemen. Deze eenvoudige activiteit kan helpen bij het vergroten van zelfbewustzijn en eigenwaarde.

6. Publieke versus privé Persona Schoenendoos-activiteit

Een deel van een goede leider zijn, is begrijpen hoe je persoonlijke leven en het openbare leven met elkaar verweven zijn. Politici, beroemdheden en humanitairen streven naar een evenwicht tussen wat de wereld over hen weet en welke informatie privé wordt gehouden. Deze activiteit geeft jongeren de kans om te zien welke informatie in hun leven met de wereld kan worden gedeeld en wat heilig moet worden gehouden. Vóór de activiteit moet je het volgende verzamelen:

  • Eén schoenendoos met deksel voor elke leerling
  • Tijdschriften
  • Lijm
  • Markeringen
  • Schaar
  • Andere knutselbenodigdheden optioneel
  1. Elke leerling versiert een schoenendoos met afbeeldingen en woorden die zijn interesses, waarden en capaciteiten beschrijven.
  2. Jongeren moeten de buitenkant van de schoenendoos versieren met informatie die zij prettig vinden om publiekelijk te delen. De binnenkant van de doos moet informatie bevatten die ze liever privé houden.
  3. Geef leerlingen de tijd om afbeeldingen uit te knippen en woorden te schrijven, waarbij alle lege ruimte binnen en buiten het kader wordt opgevuld.
  4. Als de leerlingen klaar zijn, kunnen ze hun schoenendoos afdekken met een deksel om privégegevens privé te houden.
  5. Nadat iedereen een vakje heeft ingevuld, kunnen leerlingen om de beurt hun publieke persoonlijkheid met de groep delen.
  6. Vraag de groep om de gedeelde informatie te bespreken en of ze het er allemaal over eens zijn dat het acceptabel is om deze in het openbaar te delen.

7. Complimenten voor iedereen

Anderen prijzen en vriendelijke woorden accepteren zijn belangrijk voor mensen in leiderschapsrollen. Niet iedereen vindt het prettig om complimenten te geven of te ontvangen. Deze activiteit geeft de hele groep oefening in het complimenteren van anderen, het accepteren van complimenten van anderen, het ontdekken van de sterke punten in iedereen in het team en kwaliteit versus kwantiteit.

  1. Elke leerling zou een soort bakje moeten krijgen: een emmer, mand of cadeauzakje.
  2. Elke keer dat u elkaar ontmoet, wordt aan de jongeren gevraagd één compliment over elke persoon in de groep te schrijven. Deze complimenten worden in het bakje van de juiste persoon geplaatst.
  3. Jongeren kunnen dan de complimenten over hun tijd lezen terwijl ze wachten tot de groep begint of aan het einde van een vergadering.

Het belangrijke punt dat je bij complimenten moet benadrukken, is het voordeel van het aanbieden van kwaliteitslof in plaats van generieke zinnen als: "Ik vind je haar vandaag leuk." Oprechte complimenten richten zich op:

  • Persoonlijkheidskenmerken
  • Persoonlijke kwaliteiten
  • Prestaties
  • Specifieke details

8. Dankbaarheidsdagboek

Een positieve houding en visie helpen je een heel eind bij het vervullen van de rol van leider. Dankbaarheidsdagboeken zijn een eenvoudige manier om op zoek te gaan naar de positieve kanten van het leven. Even de tijd nemen om na te denken over de gebeurtenissen van de dag en hun impact op jou brengt positiviteit in elke dag.

Elke leerling heeft een notitieboekje of dagboek nodig om thuis te bewaren voor deze activiteit. Vraag de deelnemers om elke dag vijf dingen op te schrijven waar ze dankbaar voor zijn. In eerste instantie kan dit voor sommige mensen moeilijk lijken. Naarmate de dagen verstrijken en de mentaliteit van een persoon verandert, zal de taak gemakkelijker worden. Jongeren kunnen het dagboek privé houden of een paar items uit hun lijst delen. Hoe dan ook, de oefening zal jongeren helpen een positieve kijk op hun leven te krijgen.

9. Gedeelde agenda

Organisatie- en planningsvaardigheden zijn essentieel om een team naar succes te leiden. Een eenvoudige manier om deze vaardigheden te oefenen is door een gedeelde agenda te maken. Deze activiteit kan worden gedaan binnen:

  • Sportteams
  • Clubs/groepen
  • Vriendschapskringen

Het doel van een gedeelde agenda is om één agenda te maken die alle informatie bevat over wanneer verschillende dingen zullen gebeuren voor de groep. U kunt oefenschema's, reguliere vergaderingen, deadlines, vakanties en gemeenschapsevenementen opnemen. Elke gebeurtenis of deadline die van invloed is op de hele groep, moet aan de kalender worden toegevoegd.

  1. Koop of print een kalender die het hele jaar bestrijkt.
  2. Delegeer verschillende soorten inzendingen aan elk groepslid. Eén persoon kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het verzamelen van de gemeenschapskalender van uw stad, terwijl een ander de tijdlijn voor een groepsproject uitwerkt.
  3. Alle vermeldingen worden vervolgens op de kalender geschreven. Je kunt ze een kleurcode geven als je dat nuttig vindt.

Zodra de kalender compleet is, ontvangt elk groepslid een exemplaar. Het proces van het maken van de kalender vereist organisatie en planning. Het eindresultaat helpt de hele groep op de hoogte en georganiseerd te houden.

10. Gemeenschapsmentoren

Jongeren leren door modellenwerk van volwassenen. Door de hulp in te roepen van succesvolle leiders in uw gemeenschap, krijgen jongeren praktijkvoorbeelden van hoe leiderschap eruit ziet. Het inzetten van lokale leiders geeft jongeren ook de mogelijkheid om gemakkelijk mentoren te vinden. Gemeenschapsleiders kunnen lezingen geven aan de groep, jobshadowing en stagemogelijkheden aanbieden, of worden gekoppeld aan een individu voor één-op-één mentorschap. Vind gemeenschapsmentoren door te kijken naar:

  • Lokale politici
  • Mensen in managementposities
  • Onderwijzers
  • Ambtenaren
  • Medische professionals
  • Stads-/dorpsbestuur en commissieleden
  • Kerkleiders

Leiderschapsactiviteiten voor tieners

De jongeren van vandaag zijn de leiders van de toekomstige wereld. Het aanbieden van gevarieerde ervaringen en het vormgeven van leiderschapskwaliteiten bij jongeren zal hen helpen zich voor te bereiden op de volwassenheid. Jeugdleiderschapstraining kan een waardevolle ervaring zijn voor elke jonge leider.

Aanbevolen: