10 smakelijke groenten om in de lente te planten

Inhoudsopgave:

10 smakelijke groenten om in de lente te planten
10 smakelijke groenten om in de lente te planten
Anonim
Afbeelding
Afbeelding

Aprilbuien brengen bloemen in mei en zonneschijn om groenten te planten. Er gaat niets boven de eerste paar weken van constant zonlicht en warm weer om de jeuk bij het tuinieren terug te brengen. Van alle groenten die je in de lente kunt planten, zijn dit enkele van de meest culinaire veelzijdige en leuke om te kweken.

Spinazie

Afbeelding
Afbeelding

Je kunt nooit genoeg bladgroenten aan je eettafel hebben, en spinazie is een geweldige groente in het vroege en midden van de lente om in je tuin te planten. Deze voedingsrijke donkergroene groenten kunnen worden gebruikt in salades, pasta's, ontbijtgerechten en nog veel meer. Het is een echt veelzijdig ingrediënt dat je het beste kunt planten tussen eind februari en mei.

En je hoeft niet een hele tuin aan te leggen om maar een paar spinazieplanten te hebben, want ze kunnen zowel in containers en plantenbakken als in tuinbedden gedijen. Beginnende tuinders zullen het goed doen met het planten van gekiemde spinazie in plaats van rechtstreeks uit de zaden.

Wortelen

Afbeelding
Afbeelding

Houd je ogen scherp en je stoofschotels heerlijk door in het voorjaar een paar wortels te planten. Ze hebben bescherming tegen de kou nodig als je ze in het vroege voorjaar plant, dus je kunt wachten tot april of mei om ze in de grond te zetten als je je geen zorgen wilt maken over onverwachte koudegolf.

Zorg ervoor dat je de juiste losse, niet-steenachtige grond hebt om een gezonde wortelgroei te ondersteunen. Wortelen doen het ook het beste als ze grondig worden bevochtigd. Zorg ervoor dat je wortelzaden niet te droog worden, anders halen ze de oogst misschien niet.

Tomaten

Afbeelding
Afbeelding

Als je van koken houdt, dan is het hebben van een paar tomatenplanten in de buurt, naast een gemakkelijk toegankelijke kruidentuin, een must voor het planten van lentegroenten. Tomaten kunnen in vrijwel elk gerecht worden gebruikt, of het nu een smaakmaker, saus of sandwich is. Toch kunnen deze kleine rode lekkernijen niet goed tegen de kou, dus zorg ervoor dat je wacht met planten tot laat in de lente, wanneer het weer constant warm is geworden.

Hoewel je tomaten in plantenbakken en potten kunt kweken, moeten ze te allen tijde worden uitgezet en ondersteund. Als wijnplant hebben ze wat extra steun en bemesting nodig om groot en sappig te worden.

Uien

Afbeelding
Afbeelding

Uien zijn een snel ingrediënt dat je aan de meeste gerechten kunt toevoegen voor een beetje extra pit, en het is ook een groente die je in de lente kunt planten. Maak een foto voor het planten van uienzaden of bollen in het vroege voorjaar.

Om grote uien te kweken, heb je voedingsrijke grond en veel compost nodig. Zorg ervoor dat ze voldoende zonlicht krijgen, zodat je in de herfst kunt oogsten.

Broccoli

Afbeelding
Afbeelding

Of het nu gestoomd, geroomd of geroerbakt is, mensen zullen altijd een manier vinden om het eten van broccoli spannend te maken. Maar als je in de supermarkt te veel beta alt voor deze voedingsrijke groente, probeer dan zelf eens te planten.

Je moet broccoli midden in de lente planten, wanneer er constant en veel zonlicht is. Als u in de lente plant, moet uw broccoli in de vroege zomer klaar zijn om geoogst te worden. Net op tijd voor het grillseizoen!

Bieten

Afbeelding
Afbeelding

Bieten zijn een groente met een merkwaardige reputatie. Ze worden al tientallen jaren gebruikt in komische grappen vanwege hun rijke paarsrode kleur die alles en nog wat zal bevlekken. Ze zijn ook een gewas voor het koele seizoen dat je in het vroege voorjaar moet planten.

Als je in een kouder klimaat leeft, zijn bieten een van de beste lentegroenten die je kunt planten, omdat ze een soort kakkerlak van de wortelwereld zijn. Ze overleven koude temperaturen en vorst. Plant ze alleen niet te dicht bij of deel de grond met hun neef, snijbiet. Als je dat doet, kun je insecten besmetten die achter beide planten aangaan.

Zwitserse snijbiet

Afbeelding
Afbeelding

Een manier om kleur en smaak toe te voegen aan je gezonde gerechten is door er snijbiet in te doen. Snijbiet, ook wel regenboogsnijbiet genoemd vanwege zijn prachtige roze, oranje en gele stengels, is een stengelige en bladgroene kleur die je kunt gebruiken in stoofschotels, roerbakgerechten en salades.

In tegenstelling tot tomaten kan snijbiet redelijk goed overweg met het koele seizoen. U kunt deze in het vroege voorjaar planten, een paar weken voor de laatste vorstdatum. Zorg ervoor dat je ze op een plek plant die veel zonlicht krijgt, want dat zorgt ervoor dat ze groot en hoog worden.

spruitjes

Afbeelding
Afbeelding

spruitjes zijn een groente die verdeeldheid zaait; je houdt echt van ze of je haat ze echt. Ze ontruimen tenslotte een huis als ze worden gekookt. Maar het is een groente voor koud weer die je in de lente kunt planten en in de herfst of winter kunt oogsten.

Als je een ongeduldige tuinman bent, zijn spruitjes misschien niet iets voor jou. Ze hebben een zeer lang rijpingsseizoen (ongeveer 4 maanden) voordat ze klaar zijn om geoogst te worden, dus plant je brussel niet in de hoop ze de komende twee weken aan een gerecht toe te voegen.

Aardappelen

Afbeelding
Afbeelding

Gepureerd, gebakken, gebroken, gekookt en gebakken - wij zijn dol op aardappelen. Als je zin hebt om zelfgemaakte chips te maken of deze toe te voegen aan het recept voor rundvleesstoofpot van je familie, dan heb je geluk. Aardappelen zijn een lentegroente.

Zodra de grond niet te moeilijk is om te bewerken, kun je ze planten. U kunt dus aardappelen toevoegen aan uw vroege voorjaarsrooster. Maar pas op voor te natte grond, omdat deze uw zaden kan laten rotten. Bewaar ze ook in een ruimte met een halve dag zonlicht.

Pastinaak

Afbeelding
Afbeelding

Pastinaak is een neef van wortel, die in de Verenigde Staten niet zo populair is als andere groenten. Toch zijn ze een interessante toevoeging aan veel gerechten en kunnen ze ook zo gegeten worden. Net als wortels worden ze in het voorjaar geplant. Maar net als spruitjes duurt het lang voordat ze groeien.

Probeer je pastinaak te planten zodra je het land kunt bewerken, maar werk niet te hard om ze alleen maar in de grond te krijgen, want ze gedijen niet in compacte, rotsachtige grond. En als je in een buitenwijk met graszoden woont, plant je pastinaak daar dan niet. De stikstof zal hun wortels doden en al het wachten zal verloren gaan.

Kom in actie en plant deze groenten

Afbeelding
Afbeelding

Tuinieren kan het leukst zijn tijdens de zomer en herfst, wanneer de planten volop geoogst zijn en uw tuin in bloei staat. Maar je hoeft geen half jaar te wachten om die tuinspieren te strekken. Er zijn een heleboel heerlijke groenten voor koud weer die je in de lente kunt planten en die je misschien misloopt.

Aanbevolen: