Snelst groeiende groenten en fruit

Inhoudsopgave:

Snelst groeiende groenten en fruit
Snelst groeiende groenten en fruit
Anonim
Vader en dochter wijzen naar plant
Vader en dochter wijzen naar plant

Snelst groeiende groenten en fruit kunnen u helpen een snel producerende tuin of boomgaard te krijgen. Houd er rekening mee of je uit zaden kweekt of planten koopt.

Groenten die snel groeien

Blijf gezond en vol door groenten te planten die snel rijpen.

Bieten

Bieten zijn een van de snelst groeiende groenten. Bieten hebben slechts 55 tot 70 dagen nodig om te rijpen.

  • Plant in de lente (oogst midden juni) en opnieuw eind juli (oogst herfst).
  • Je kunt opeenvolgende gewassen met een tussenpoos van een week planten voor een grotere productie.
  • Gooi de bladeren niet weg, want je kunt ze als groente koken.
Mand met bieten gekweekt in de tuin
Mand met bieten gekweekt in de tuin

Komkommers

Komkommers kunnen het beste verticaal worden gekweekt in de volle zon. De komkommers rijpen in 50 tot 70 dagen, afhankelijk van de variëteit.

  • Komkommers plukken voordat ze volgroeid zijn, voor de beste smaak en knapperigheid.
  • Oogst komkommers dagelijks, want ze groeien erg snel
  • Als de productie langzamer gaat, voer dan drie eetlepels Epsom-zout, dat op de grond wordt gestrooid, om de plantbasis te omcirkelen. Laat ongeveer vijf centimeter ruimte tussen de plant en het Epsom-zout.
Schot Van Komkommers
Schot Van Komkommers

Sperziebonen

Sperziebonen kunnen worden gekweekt als struik- of poolboon. Stokbonen zorgen voor een hogere opbrengst zolang de temperatuur onder de 38°C blijft. De bonenproductie stopt tijdelijk als de temperatuur te hoog wordt, maar wordt hervat zodra de temperatuur da alt.

  • Zorg ervoor dat je de bonen dagelijks controleert op oogst zodra ze ongeveer 45 dagen oud zijn, aangezien ze erg snel groeien.
  • Hoe meer je oogst, hoe meer ze produceren.
  • Polebonen produceren doorgaans bonen voor een langer seizoen dan bosbonen.
Stapel groene snijbonen
Stapel groene snijbonen

Sla

Bladslavariëteiten en kropsla behoren tot de snelstgroeiende groenten die je kunt telen. Het duurt slechts 45 tot 55 dagen om te rijpen. Je kunt echter op elk moment oogsten.

  • Jonge bladeren zijn eetbaar en bevatten meer smaak en voedingswaarde.
  • Je oogst eerst de buitenste bladeren, zodat de plant bladeren kan blijven produceren.
  • Hoewel de meeste slasoorten de lente verkiezen boven de vroege zomer en de late zomer boven herfstweer, groeien sommige soorten langzaam.
  • Je kunt het hele jaar door sla binnenshuis kweken, zolang de planten voldoende licht krijgen tot wel 10 uur (groeilampen helpen).
Buik Van Het Blad Van De Vrouwenholding
Buik Van Het Blad Van De Vrouwenholding

Okra

Okra is heel gemakkelijk te kweken en een enorme producent. Het rijpt tussen 50-65 dagen.

  • Je wilt minimaal 60 cm ruimte tussen de planten laten, omdat ze een grote spreiding hebben.
  • Je kunt sla tussen elke plant planten om de slaplanten te beschermen tegen de felle zomerzon en hitte.
  • Door dagelijks okra te oogsten, blijven de planten produceren.
  • Laat de peulen niet groter worden dan zeven tot tien centimeter lang, anders worden ze taai.
Okra Op Tafel
Okra Op Tafel

Groene uien

Als je een echt snelgroeiende groente nodig hebt, kies dan voor groene uien. Je kunt een container gebruiken om deze uien te laten groeien. Plant uit zaad of transplanteer plantuien. Groene uien zijn binnen 20-30 dagen na het planten van de zaden volwassen.

Handjes met biologische lente-uitjes
Handjes met biologische lente-uitjes

Radijzen

Radijzen groeien erg snel. Sommige variëteiten zijn klaar voor de oogst na 22 dagen planten, terwijl andere variëteiten er wel 70 dagen over kunnen doen.

  • Kies de snelgroeiende variëteit en plant successiegewassen elke één tot twee weken om ervoor te zorgen dat u gedurende het hele groeiseizoen een doorlopende oogst heeft.
  • Kweek radijzen van het vroege voorjaar tot het midden van de zomer en opnieuw aan het einde van de zomer tot in de herfst.
  • Er is niet meer dan twintig centimeter grond nodig om werelduitslag te laten groeien, waardoor deze ideaal zijn voor containers binnen.
Radijs op marktkraam
Radijs op marktkraam

Spinazie

Spinazie kan worden gekweekt in de lente en vroege zomer en opnieuw in de late zomer en herfst. Het heeft een korte rijpingsperiode van slechts 25-45 dagen. De Nieuw-Zeelandse variëteit kan op warme zomerdagen worden gekweekt zonder te schieten. Oogst de bladeren door niet meer dan vijf centimeter van de grond af te snijden om hergroei te bevorderen.

Schot Van Spinaziebladeren
Schot Van Spinaziebladeren

Tomaten

Hoewel technisch gezien een tomaat wordt geclassificeerd als een vrucht, wordt hij bij het koken behandeld als een groente. Tomaten zijn gemakkelijk te kweken. Sommige hebben slechts 50 dagen nodig om volwassen te worden, terwijl andere soorten wel 70 dagen nodig hebben. Als je geen tijd hebt om thuis uit zaad te groeien en later te transplanteren, kun je planten kopen. Getransplanteerde tomatenplanten zorgen voor een snellere oogst vanaf het moment dat u ze transplanteert tot ze vrucht dragen.

  • Stimuleer een overvloedige oogst door twee weken na het verplanten organische tomatenmest als bijdressing te gebruiken. Wanneer de eerste bloemen verschijnen, zijkleding.
  • Wanneer de eerste tomaten fruiten, breng dan nog een zijjurk aan.
  • Wanneer je de eerste tomaten oogst, zijdressing.
  • Je planten hebben geen kunstmest meer nodig zodra de eerste tomaten zich vormen.
Rode tomaten in de houten doos
Rode tomaten in de houten doos

Courgette en zomerpompoen

Courgette en zomerpompoen zijn heel gemakkelijk te kweken. Beide zijn uiterst productieve producenten, waarbij courgettes wel vijf tot tien centimeter per dag groeien.

  • Courgette is binnen 35-55 dagen na het planten van de zaden volwassen.
  • Zomerpompoen bereikt volwassenheid na 40-55 dagen planten van zaden.
  • Houd courgettes en pompoenen dagelijks geplukt om de planten te stimuleren om te blijven produceren.
Schot Van Natte Courgettes
Schot Van Natte Courgettes

Snelstgroeiende vruchten

Bessen zijn biologisch gezien een vrucht, maar de meeste mensen beschouwen bessen en fruit als verschillende soorten voedsel. Aardbeien, bramen en frambozen behoren tot de snelstgroeiende vruchten. Ze produceren het tweede jaar de snelste vruchtvorming, vergeleken met bosbessen die er drie tot vijf jaar over kunnen doen voordat ze bessen produceren. Fruit heeft over het algemeen meer tijd nodig om te rijpen dan groenten, maar sommige zijn sneller dan andere.

Aardbeien

Aardbeien zullen het eerste jaar fruit produceren. Tuinders weten echter dat ze het eerste jaar alle bloesems of vruchten moeten afknippen om de kwaliteit van de smaak en de overvloed voor het volgende jaar te verbeteren.

  • Na het eerste jaar kun je 4-5 jaar van de plant genieten.
  • Het is raadzaam om elk jaar meer aardbeien te planten, zodat je altijd bessen hebt.
  • Junidragers produceren de grootste vruchten, maar produceren slechts één tot twee weken.
  • Doordragers produceren drie gewassen: late lente, zomer en vroege herfst.
  • Dagneutrale kleuren produceren gedurende het seizoen constant bessen.
Stapel verse aardbeien
Stapel verse aardbeien

Frambozen

Frambozen produceren pas in het tweede jaar. Ze zijn zelfbestuivend, dus je hebt geen twee cultivars nodig om bessen te produceren. Je kunt kiezen tussen rode, zwarte of paarse bessen. Gele frambozen zijn technisch gezien rode frambozen die geen rood pigment produceren.

  • Sommige cultivars beginnen in juni vrucht te dragen, terwijl andere in de herfst beginnen met produceren.
  • Planten produceren 15 - 8 jaar.
  • De frambozenstokken leven twee jaar.
  • De meeste cultivars zullen de hele zomer bessen produceren.
Frambozen
Frambozen

Bramen

Het eerste jaar bestaat voornamelijk uit rietgroei, hoewel je misschien een paar bessen hebt. Het tweede jaar vormen de bessen de vorm van de stokken die het jaar ervoor zijn geproduceerd. Elke stok overleeft twee jaar. Voor bestuiving heb je minimaal twee verschillende cultivars nodig.

Vrouwelijke bedrijf bramen
Vrouwelijke bedrijf bramen

Appels en perziken

Het duurt drie tot vier jaar voordat appel- en perzikbomen vruchten gaan dragen, afhankelijk van de variëteit. U kunt bomen van drie jaar oud kopen, maar verwacht meer te betalen. Enten zullen veel sneller produceren dan zaailingen (gekweekt uit zaden).

  • Appels hebben twee verschillende variëteiten nodig om je bomen te laten bestuiven.
  • Net als appels hebben de meeste peren twee verschillende variëteiten nodig om te bestuiven.
  • In tegenstelling tot appels en peren zijn perziken zelfbestuivend en hebben ze geen andere variëteit nodig om te bestuiven. Als je een grotere oogst wilt, plant dan twee verschillende soorten, zodat ze kruisbestuiving veroorzaken.
Schot Van Appelen
Schot Van Appelen

Citrusvruchten

Dwerg- of geënte citrusbomen kunnen het eerste jaar vrucht dragen. Je kunt citroenen, limoenen en sinaasappels proberen te kweken als je in een tropische regio woont. Als je ergens woont waar de winters koud of streng zijn, kun je nog steeds genieten van het kweken van citroenen. Kies voor een Meyer-citroenboom en plant deze in een container die je tijdens de strenge wintermaanden naar binnen kunt verplaatsen. Gebruik een rolwagentje zodat u zich gemakkelijker in en uit uw huis kunt verplaatsen.

Citrus vruchten
Citrus vruchten

Bananen

Bananen zijn biologisch gezien geen vrucht, maar een overblijvend kruid. Het duurt 10 tot 15 maanden voordat de stengels groeien en de vrucht heeft negen maanden nodig. Aan het einde van het seizoen knip je de stengels terug, zodat er scheuten kunnen verschijnen en het proces opnieuw kan beginnen. De stengels worden tussen de 2 en 12 voet hoog. Als je wilt, kun je bananen in containers telen. Met containers kunt u de planten tijdens strenge winters naar binnen brengen, zolang u maar de ruimte in huis heeft. Je kunt de bananen buiten terugzetten zodra het warme weer terugkeert.

Bananen In Mand Op Tafel
Bananen In Mand Op Tafel

Ontdek welke groenten en fruit snel groeien

Als u ontdekt welke groenten en fruit in uw regio snel groeien, kunt u beginnen met het plannen van een zomerse moestuin voor het hele gezin. Kies groenten en fruit waar uw gezin van geniet en plant genoeg zodat iedereen ervan kan genieten.

Lees volgende: Wil je je eigen fruit en groenten kweken? Er zijn geen groene vingers nodig voor dit gemakkelijkst groeiende voedsel.

Aanbevolen: