Goede landschapsplanten om te gebruiken in de buurt van zwembaden

Inhoudsopgave:

Goede landschapsplanten om te gebruiken in de buurt van zwembaden
Goede landschapsplanten om te gebruiken in de buurt van zwembaden
Anonim
opiniepeiling gebied
opiniepeiling gebied

Landschapsarchitectuur bij het zwembad is een kans om een rustgevende oase in uw achtertuin te creëren. Als je hebt geïnvesteerd in het installeren van een zwembad, ga dan een stap verder en kies planten die echt complementair zijn.

Kenmerken van goede zwembadplanten

Er zijn verschillende belangrijke kenmerken waar u op moet letten bij het kiezen van planten voor rond uw zwembad, waarvan sommige praktisch zijn, en sommige esthetisch. Het esthetische gedeelte is gemakkelijk voorstelbaar, denk maar aan een tropische oase: zacht wuivende palmbomen, weelderig gebladerte en exotische bloemen. Om ongewenst onderhoud en veiligheidsproblemen te voorkomen, moet u er echter voor zorgen dat de planten ook aan de volgende eisen voldoen.

  • Minimaal zwerfvuil - Het schoonmaken van stokken en bladeren uit het zwembad en het constant vegen van de patio bij het zwembad is een grote klus; Bovendien wil je niet dat mensen op blote voeten over boomafval rennen.
  • Trekt geen zwermen bijen aan - Het goede nieuws is dat de meeste tropische bloemen niet bijzonder aantrekkelijk zijn voor bijen; maar vermijd dingen met trossen kleine blauwe of paarse bloemen, zoals lavendel en rozemarijn, die bijzonder aantrekkelijk zijn voor bijen.

Exotische bloemen

De volgende soorten zijn een goede keuze om in grote aantallen te planten aan de rand van de patio bij het zwembad, waar u van dichtbij kunt genieten. Ze kunnen ook in potten en plantenbakken direct op het terras worden geplant.

Paradijsvogel

paradijsvogel
paradijsvogel

Paradijsvogel (Strelitzia reginae) heeft grote peddelvormige bladeren en veelkleurige bloesems die lijken op de kop van een tropische vogel. Deze kenmerken, plus het feit dat hij vrijwel geen zwerfvuil maakt, maken hem tot een zeer populaire zwembadplant. Het groeit als een groenblijvende vaste plant tot ongeveer 1,20 meter hoog en is winterhard in USDA zones 9 tot 11.

Deze soort heeft een hoge waterbehoefte, maar heeft weinig andere zorg nodig dan het afknippen van de bloemstengels als ze vervagen. Af en toe bemesten met een uitgebalanceerde universele meststof bevordert een weelderige groei en overvloedige bloei. Kweek een paradijsvogel in de volle zon, plant hem in een pot en verplaats hem naar binnen voor de winter in koude klimaten.

Passiebloemwijnstokken

passiflora
passiflora

Passiewijnstokken (Passiflora spp.) produceren enkele van de meest sierlijke en exotisch ogende bloemen van alle wijnstoksoorten. Met hun weelderige bladerdek en het gebrek aan bladafval zijn ze ideaal om een pergola of hek aan het zwembad te bedekken. De wijnstokken worden zes meter of meer en zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, waaronder paars, blauw, rood, roze, oranje en wit. Sommige soorten produceren ook een vrucht die wordt gebruikt om tropische dranken op smaak te brengen.

De meeste passiebloemsoorten zijn alleen winterhard tot zone 8 of 9, hoewel één soort, bekend als de maypop (P. incarnata), winterhard is in USDA zones 5 tot 9. Alle passievruchtstokken hebben volle zon en ondersteuning nodig structuur om op te groeien. Ze hebben minimale onderhoudsvereisten, afgezien van regelmatig water geven.

Canna Lily

canna lelie
canna lelie

Canna-lelies (Canna spp.) staan bekend om hun heldere bloesems in de zomer, die verkrijgbaar zijn in een reeks warme kleuren. Ze hebben weelderig ovaalvormig blad en produceren vrijwel geen afval. Canna's groeien van knolachtige wortels tot ongeveer 4 of 5 voet lang en winterhard in USDA zones 7 tot 10. In koudere zones kunnen de knollen worden uitgegraven en binnen worden opgeslagen voor de winter.

Canna's hebben volle zon nodig en bloeien het beste met regelmatig water en rijke grond. Het enige onderhoud dat nodig is, is het afsnijden van de stengels tot op de grond na de eerste nachtvorst in de herfst.

Weelderig gebladerte

Deze soorten brengen de kleur van de tropische bloemen in evenwicht met het koele, rustgevende gevoel van grote, diepgroene bladeren. Gebruik ze als groene achtergrond achter de bloemen.

Olifantenoor

olifanten oor
olifanten oor

Olifantoor (Colocasia spp.) is een knolachtige vaste plant met hartvormige bladeren tot 60 cm lang die op slanke stengels enkele meters boven de grond oprijzen. Het is een buitengewoon nette plant en creëert een oerjungle-achtig gevoel rond een zwembad. Ze zijn behoorlijk schaduwtolerant, maar groeien ook in de volle zon, vooral in milde klimaten. Ze zijn winterhard in USDA zones 7 tot 11, hoewel de knollen kunnen worden opgegraven en binnenshuis kunnen worden bewaard voor de winter in koudere zones.

Olifantenoor is gemakkelijk te kweken in rijke, vochtige grond - ze kunnen zelfs in watertuinen worden gebruikt. Er is geen ander onderhoud nodig dan het afsnijden van de stengels op de grond na de eerste nachtvorst in de herfst.

Tasmaanse boomvarens

Tasmaanse boomvaren
Tasmaanse boomvaren

Elk type varen geeft een weelderige uitstraling aan schaduwrijke plekken binnen aanplantingen aan het zwembad, maar de Tasmaanse boomvaren (Dicksonia antartica) is de meest indrukwekkende van allemaal. Het ontwikkelt een vezelachtige stam en kan uiteindelijk 3 meter of meer hoog worden, met individuele bladeren van 1,80 meter of meer lang. Tasmaanse boomvarens zijn winterhard in USDA zones 9 tot 11, maar kunnen in een grote kuip worden gekweekt en in koudere klimaten voor de winter naar binnen worden gebracht.

Het enige noodzakelijke onderhoud is het af en toe afknippen van dode bladeren. Tasmaanse boomvarens groeien het beste in halfschaduw, rijke grond en frequente irrigatie.

Aucuba

aucuba-struik
aucuba-struik

Aucuba (Aucuba japonica) is een groenblijvende struik die een van de beste keuzes is als een haag gewenst is rond een beplanting aan het zwembad. Het heeft grote ovale bladeren in een diepgroene kleur met gele vlekken. De meeste soorten groeien ongeveer kophoog, maar ze kunnen vrijwel in elke mate worden gesnoeid. Winterhard in USDA zones 6 tot 10, aucuba is zeer schaduwtolerant, maar zal in milde klimaten in de volle zon staan.

In tegenstelling tot veel planten met weelderig blad, heeft aucuba zeer lage eisen aan irrigatie en vruchtbaarheid. Hij is volledig onderhoudsvrij, tenzij je hem wilt snoeien vanwege de vorm of om de grootte te bepalen.

Aucuba produceert alleen bessen als er zowel mannelijke als vrouwelijke variëteiten worden geplant. Als ze op een plek bij het zwembad worden geplant, plant dan slechts één soort of zorg ervoor dat het allemaal mannetjes zijn. 'Dhr. Goldstrike' is een veel voorkomende mannelijke variëteit.

Palms

Voor het grootste deel worden bomen niet aanbevolen voor zwembaden. Zelfs groenblijvende soorten verliezen jaarlijks al hun bladeren (ze worden alleen niet in één keer kaal zoals bladverliezende soorten), wat een groot onderhoudsprobleem oplevert. Er bestaat ook het gevaar dat boomwortels de bestrating van een terras aan het zwembad scheuren.

Palmbomen vormen echter de enige uitzondering. Ze hebben korte vezelige wortels en heel weinig strooisel. Plant ze als accenten tussen de bladplanten.

Koninklijke Palm

koninklijke palm
koninklijke palm

Koninklijke palmen (Roystonea spp.) behoren tot de grootste, meest statige palmbomen. Met hun lange gebogen bladeren en gladde stam hebben ze een typisch tropische uitstraling, waardoor ze een zeer populaire zwembadplant zijn. Koninklijke palmen kunnen uiteindelijk meer dan 15 meter hoog worden en zijn winterhard in USDA zones 10 en 11.

Koningspalmen groeien langzaam, maar kunnen zich zeer goed aanpassen qua bodemtype en frequentie van irrigatie. Helaas zijn ze gevoelig voor een aantal plagen en ziekten, zoals de koninklijke palmwants en ganoderma-kontrot, een dodelijke palmboomziekte. Het enige onderhoud dat nodig is, is het verwijderen van de bladeren als ze verwelken, maar vanwege hun formaat vereist dit de hulp van een professionele boomverzorger.

Windmolenpalm

windmolen palm
windmolen palm

Voor een kleinere, meer koude winterharde palm, overweeg windmolenpalmen (Trachycarpus Fortunei). Dit type palm is winterhard in USDA zones 8 tot 11 en groeit tot slechts 10 of 20 voet hoog. De bladeren zijn waaiervormig en de stam heeft een ruwe, harige structuur. Ze zijn klein genoeg om in een grote kuip te worden gekweekt en in de winter naar binnen te worden gebracht.

Windmolenpalmen groeien het beste in halfschaduw, maar kunnen in milde klimaten de volle zon verdragen. Ze kunnen zich zeer goed aanpassen aan het bodemtype, zolang deze maar goed gedraineerd is, maar presteren het beste met regelmatige irrigatie. Het enige onderhoud dat nodig is, is het periodiek verwijderen van de dode bladeren.

Poolside Paradise

Een zwembad in de achtertuin is niet compleet zonder een passend landschap. In plaats van het in te richten zoals elk ander deel van de tuin, overweeg dan de praktische behoeften van een zwembadgedeelte en kies uit planten die het ontspannende gevoel van uw persoonlijke paradijs accentueren.

Aanbevolen: