Ontwerpideeën voor kustlandschap

Inhoudsopgave:

Ontwerpideeën voor kustlandschap
Ontwerpideeën voor kustlandschap
Anonim
pijnboom langs de kust
pijnboom langs de kust

Bij de levensstijl aan de kust draait alles om buiten zijn. Hoewel naar het strand gaan altijd een optie is, is genieten van de zeebries in uw achtertuin een dagelijkse gelegenheid. Ontwerp je eigen kustparadijs in je voor- of achtertuin.

Palm Oase

De associatie van palmbomen en kustgebieden is geen toeval: veel soorten zijn in hun natuurlijke habitat tot aan de kust gegroeid. Ze buigen gracieus als harde wind vanuit de oceaan binnenstroomt en hebben geen last van de met zout beladen spray die de meeste planten doet ineenkrimpen.

palmlaan langs pad
palmlaan langs pad

Palm Allee

Allee is een Franse landschapsontwerpterm die twee lange, parallelle rijen van enkele exemplaren aan weerszijden van een pad, weg of oprit beschrijft. In kustgebieden zijn palmen een uitstekende keuze voor deze aanpak, omdat ze elke entree een koninklijk gevoel geven. Gebruik middelgrote handpalmen, zoals de Washington-waaierpalm of het hart van de palm.

Omhoogzwaaien

Hoge, magere handpalmen verspreid over het terrein van een landgoed aan de kust creëren een zacht, luchtig gevoel terwijl ze in de wind deinen. Deze kunnen overal in gazons en bloembedden worden geplaatst - overal waar geen andere grote bomen staan. Gebruik de hoogste soorten, zoals kokospalmen en koningspalmen.

Aandachtspunten

Kleinere handpalmen zijn handig als middelpunt, net zoals een kleine bloeiende boom zou worden gebruikt. Plaats ze in het midden van een bloembed, midden op het gazon, in een hoek van de tuin of in de lijst van de brievenbus. De soorten met de beste sierkwaliteiten van dichtbij bekeken zijn de beste keuzes, zoals pindopalm, vossenstaartpalm, flessenpalm of de kleine palmettopalm.

Zusgrassen

Grote siergrassen zwaaien net zo ontspannen als een hoge palmboom, maar dan op grondniveau. Er zijn twee hoofdbenaderingen, afhankelijk van de grootte van het gras.

inheemse kustgrassen
inheemse kustgrassen

Zandduinstrook

Kustduinen worden doorgaans gekoloniseerd door inheemse grassen, maar het effect kan worden bereikt met elke grootschalige aanplant van middelgrote, klompvormende grassoorten. Je kunt een reeks lange, lage kronkelende heuvels vormen met elk type grond om het uiterlijk van zandduinen na te bootsen, of je kunt ervoor kiezen om ze op bestaand vlak terrein te planten. Zeehaver is de klassieke keuze, maar je kunt ook andere soorten overwegen die lange luchtige zaadstengels hebben, zoals pennisetum of hertengras.

Heggen en randen

Hogere grassoorten zijn handig voor het creëren van informele hagen in kusttuinen. Pampagras wordt vaak voor dit doel gebruikt, omdat het afkomstig is uit kliffen aan de kust en hoge, stijve zaadstengels heeft die als schildwachten in de wind staan. Deze soort wordt 2,5 tot 3 meter hoog, waardoor hij geschikt is als privacyscherm. Iets kleinere soorten, zoals veerrietgras of roze muhlygras, kunnen worden gebruikt als taillehoge randen aan de achterkant van bloembedden.

Luxe Live Oaks

Naast palmen en bosgrassen vormen laag uitlopende eiken, druipend van Spaans mos, het andere typische beeld van het kustlandschap. Om echt aan de eisen te voldoen, moeten dit levende eiken zijn, wat een groenblijvende variëteit betekent. Er is een versie voor zowel de oost- als de westkust: Quercus agrifolia in het westen en Quercus virginana in het oosten.

eiken en azalea's
eiken en azalea's

Schaduwboom

Kusteiken groeien doorgaans breed en laag bij de grond, waardoor ze een ideale schaduwstructuur vormen om aan de felle kustzon te ontsnappen. De schaduw van een levende eik is een natuurlijke plek om picknick- en speelplekken in een kusttuin te plannen.

Bostuin

Schaduwminnende planten zijn een andere optie om de ruimte onder levende eiken te gebruiken. Er zijn een paar soorten die zowel van schaduw als van zandgrond houden, waardoor ze bijzonder geschikt zijn. Probeer sabalpalm, vlamazalea en theecamelia voor een klassieke schaduwtuin aan de oostkust. Aan de westkust zijn bloeiende bessen, berberis en Californische koffiebes betere keuzes.

Noordelijke alternatieven

Levende eiken zijn niet erg winterhard en passen niet bij de esthetiek van de koudere, winderige kustlijnen van het land. Denk in deze gebieden eens aan coniferen, waarvan er vele iconische knoestige vormen aannemen als ze jarenlang worden blootgesteld aan kuststormen. Monterreycipres is voor dit doel een klassiek exemplaar aan de westkust, terwijl de blauwe atlasceder een equivalent aan de oostkust is.

Tropisch paradijs

Bepaalde bloeiende planten blinken uit in het creëren van het caleidoscopische kleurendisplay dat een tropische flair geeft aan kustlandschappen - zelfs die welke verre van tropische breedtegraden liggen.

Zonovergoten rand

Als je op zoek bent naar kleur om af te wisselen met stroken kustgras of om rond de basis van palmen te planten, overweeg dan een massabeplanting uit de volgende lijst, die voornamelijk bestaat uit rode, oranje, gele en roze variëteiten:

  • Oranje Paradijsvogelplant
    Oranje Paradijsvogelplant

    Canna-lelie - Heldere bloemen en opzichtige bladeren

  • Crocosmia - Exotische oranje of rode bloemen op irisachtig blad
  • Daglelie - Weelderige bladeren met bloemkleuren in een breed scala aan warme kleuren
  • Lantana - Bodembedekkende en struikversies verkrijgbaar met tropische confettibloemen
  • Paradijsvogel - Bloemen lijken op de kop van een tropische vogel

Exotische exemplaren

Gele Hibiscus in kustlandschap
Gele Hibiscus in kustlandschap

Deze struiken en kleine bomen vormen een geweldig middelpunt om een tropisch uitroepteken in een kustlandschap te plaatsen. De meeste zijn niet erg winterhard, maar kunnen nog steeds in een grote container worden geplant en in koudere klimaten naar binnen worden gebracht.

  • Hibiscus - Een favoriet bij kolibries
  • Engelentrompet - Hangende buisvormige bloemen; geurig 's nachts
  • Passion vine - Een van de meest exotisch ogende bloemen ter wereld; sommige soorten produceren ook eetbare vruchten

Cottagekleuren

Cottagetuin met vingerhoedskruid en delphinium
Cottagetuin met vingerhoedskruid en delphinium

Natuurlijk lenen niet alle kustgebieden zich voor de exotische tropische esthetiek. Aan de kille kustlijn van New England zijn bijvoorbeeld vaker traditionele cottage-tuinen te vinden. In deze gebieden bepalen de gedempte tinten lichtblauw, lichtgeel, wit en crème het bloembed. Stokroos, vingerhoedskruid en delphinium zijn allemaal waarschijnlijke kandidaten, evenals Rosa rugosa, een rozensoort die bekend staat om zijn tolerantie voor omstandigheden aan zee.

Essentiële accessoires

Een barbecueplaats, zonnescherm en ligstoelen zijn drie items die in geen enkele kusttuin mogen ontbreken. Het toevoegen van een hangende schommel of hangmat is de kers op de taart die het landschap van een functionele ruimte naar een kustparadijs zal verheffen.

Natuurlijk zijn er veel kleine details die kunnen helpen bij het op smaak brengen van de tropische punch die bij een kusttuin hoort:

  • Tiki-fakkels voor thematische avondverlichting
  • Drijfhout gebruikt als accent in bedden of zelfs als rand voor bedden
  • lege hangmat boven terras
    lege hangmat boven terras

    Kustparafernalia, variërend van miniatuurvuurtorens tot gigantische schelphoorns; een oude roeiboot zou een plantenbak aan zee kunnen worden

Vergeet ten slotte de citronellakaarsen voor het terras niet!

Kust door ontwerp

Kusttuinen zijn een ander dier dan het typische thuislandschap. Zoute lucht, harde wind en zandgrond vereisen een gespecialiseerd plantenpalet, maar nog belangrijker: het matchen van het gevoel van de kustomgeving met een passend landschapsontwerp brengt die magische kwaliteit bij u thuis, zelfs als u niet direct aan het water woont..

Aanbevolen: