Hoogte toevoegen aan uw tuinontwerp

Inhoudsopgave:

Hoogte toevoegen aan uw tuinontwerp
Hoogte toevoegen aan uw tuinontwerp
Anonim
haag met prieel en poort
haag met prieel en poort

Gebruik maken van verticale ruimte is een van de sleutels tot een prachtig landschapsontwerp. Bomen, hekjes, obelisken - zelfs vogelhuisjes - zijn allemaal manieren om het tweedimensionale tuinieren te overstijgen en je landschap naar een ander niveau te tillen.

Planten

Het planten van een boom, wijnstok of grote struik is de meest eenvoudige manier om hoogte aan het landschap toe te voegen. Natuurlijk zul je een tijdje moeten wachten voordat de planten groeien, maar een volwassen beplanting met meerdere verdiepingen creëert een dramatische parkachtige sfeer die hoort bij fotoshoots in tuintijdschriften.

Drie benaderingen

Overweeg een van de volgende drie benaderingen als het om beplanting gaat:

  1. Een enkele boom of grote struik te midden van relatief laaggelegen vegetatie zal een centraal punt vormen dat de aandacht trekt.
  2. Een bosachtige beplanting met veel bomen kan een bladerdak vormen over een groter gebied, waaronder schaduwminnende soorten kunnen worden geplant.
  3. Heggen bestaande uit dicht bij elkaar geplaatste struiken vormen een doorlopende muur van vegetatie, wat handig is als visuele barrière.
hoogte toevoegen met bomen en struiken
hoogte toevoegen met bomen en struiken

Een belangrijk verschil tussen de eerste twee benaderingen is dat een exemplaarboom op een afstand moet staan van waar hij het vaakst wordt bekeken, terwijl de bostuin bedoeld is als een buitenkamer met bomen die relatief dicht bij elkaar zijn geplant. Zorg ervoor dat specimenbomen niet vol staan met andere planten of buitenstructuren, zodat het lijkt alsof ze op zichzelf staan

De hegbenadering daarentegen is een manier om een lijn in het landschap te trekken en het hoogte te geven om de visuele impact en het doel ervan als barrière te maximaliseren.

Voorbeelden van het integreren van benaderingen

Er kunnen een aantal verschillende planten en methoden worden gebruikt als u overweegt hoe u de aanpak in uw eigen tuin kunt integreren. Haal uit deze voorbeelden wat u nodig heeft om het te laten werken in uw landschapsarchitectuur.

Enkele exemplaren

Witte kornoeljeboom in meerjarige tuin
Witte kornoeljeboom in meerjarige tuin

Een goede vuistregel is om afzonderlijke exemplaren ongeveer twee keer zo ver te planten van het punt waar ze het vaakst worden bekeken als de verwachte volwassen hoogte. Een kornoeljeboom die 6 meter hoog wordt, moet dus ongeveer 12 meter van de deur verwijderd zijn als hij in de voortuin moet worden geplant. Dit principe biedt een goed referentiepunt voor het selecteren van exemplaren die evenredig zijn aan de grootte van de ruimte waar ze zullen worden geplant. Het zou een uitzonderlijk mooie boom moeten zijn, of het nu een statige eik is voor schaduw of een bloeiende schotelmagnolia vanwege zijn onverslaanbare lentepracht.

Als het exemplaar niet in een gazon staat, plant dan massa's bodembedekkers om het gebied onder het bladerdak te bedekken. Zorg ervoor dat je schaduwtolerante planten gebruikt, zoals vinca, Salomonszegel, dovenetel, apengras, leliegras of Kerstvaren.

Bosachtig planten

De regels voor het planten van exemplaren kunnen buiten beschouwing worden gelaten bij de bostuinaanpak. Plant de bomen in plaats daarvan ongeveer 4,5 tot 6 meter uit elkaar in een groepje van minimaal vijf individuen. Berken, dennen, esdoorns, redbuds, zwarte sprinkhanen en andere soorten die aanzienlijk groter dan breed worden, zijn de beste kandidaten voor deze aanpak.

In tegenstelling tot de massale beplanting onder een schaduwboom, worden deze van dichtbij bekeken, aangezien dit type tuin bedoeld is om doorheen te wandelen. Breng een pad in kaart met randen van buigplaten en leg mulch, gebroken graniet, plavuizen of betonnen stapstenen als oppervlak. Vul de gebieden dicht bij het pad in met een mix van kleine schaduwliefhebbers zoals viooltjes en akelei. Plant verder naar achteren grotere vaste planten uit het bos, zoals de Japanse anemoon, en creëer vervolgens een gevarieerde achtergrond met struiken zoals azalea, camelia, rododendron en daphne.

Heggen

Heggen zijn veel eenvoudiger en worden over het algemeen gekozen met het praktische doel om een visuele barrière en/of achtergrond voor het landschap te creëren. Bamboe is een goede keuze voor een snelgroeiende haag, hoewel de meeste soorten zich zullen verspreiden als er geen wortelstokbarrière wordt geïnstalleerd. Anders is elke struik, van hulst tot hortensia, een goed spel voor een haag.

Je kunt kiezen voor een aanpak met rechte lijnen of een gebogen, meanderende haag creëren, afhankelijk van wat het beste past bij de bestaande tuinindeling. Hagenstruiken worden meestal niet meer dan 1,20 meter uit elkaar geplant, zodat ze snel uitgroeien tot een stevige, ondoordringbare massa.

Beoordeling

Als je een vlakke, sombere tuin hebt geërfd met het huis dat je hebt gekocht, heb dan niet het gevoel dat je er voor het leven aan getrouwd moet zijn. Over de grond bewegen om visuele interesse te creëren is geen vergezocht idee; landschapsaannemers doen het de hele tijd en is het een van de geheimen van een weelderig en prachtig landschap.

Gegradeerde gebieden maken

Je kunt een lange plantberm (een lage, brede, langwerpige heuvel) creëren die zich rond twee zijden van de tuin wikkelt en deze beplanten met een mix van bomen, struiken en vaste planten om een gevoel van beslotenheid en privacy rond de tuin te creëren gazon.

oprit met terpen, stenen en beplanting
oprit met terpen, stenen en beplanting

Op grotere percelen vormt een reeks heuvels en dalen, met grotere soorten op de heuvels en stuifplekken van riet en siergrassen in de laaggelegen delen, een aangename combinatie met aangrenzende vlakke gebieden. Het gebruik van steen is een geweldige manier om de grond omhoog te houden en het visueel interessanter te maken.

Dit kan op kleine schaal worden bereikt door bassins van vijftien tot twintig centimeter diep te graven en de uitgegraven grond te gebruiken om op een kunstzinnige manier terpen en bermen te creëren. Het klinkt als veel werk, maar door slechts vijftien centimeter te graven en de grond op een aangrenzende heuvel te stapelen, ontstaat een hoogteverschil van één voet, wat behoorlijk dramatisch kan aanvoelen vergeleken met een vlak landschap.

Professionele ervaring vereist

Er zijn enkele beperkingen bij het gebruik van sortering om uw landschap opnieuw uit te vinden, maar u zult waarschijnlijk een landschapsaannemer willen bellen die het werk met zwaar materieel kan doen om u te helpen het landschap van uw dromen te creëren.

Zorg ervoor dat u 811 belt voordat u gaat graven, zodat ondergrondse nutsvoorzieningen kunnen worden gemarkeerd en plan uw beoordelingsproject daaromheen.

Structuren

Klim-, bloei- en vruchtdragende wijnstokken zijn een snelle manier om hoogte aan het landschap toe te voegen, maar ze hebben een structuur nodig om op te groeien. Een structuur kan ook op zichzelf worden gebruikt om verticale interesse te creëren.

Trellis

Een latwerk is elke structuur die bedoeld is om een wijnstok te ondersteunen. Het kan zo simpel zijn als drie bamboestokken die aan elkaar zijn vastgemaakt om een bonentipi te vormen (een hoog, smal piramideachtig latwerk dat nuttig is voor elke eenjarige wijnstok) of zo uitgebreid als een sierlijke smeedijzeren structuur die het gewicht van grote houtachtige planten kan dragen. wijnstokken, zoals druiven of blauweregen. Trellises worden meestal gebruikt tegen een muur of in het midden van een bloemen- of groentebed.

wijnstok boven een pergola
wijnstok boven een pergola

Priëlen

Een prieel is een latwerk dat over een loopbrug gaat en meestal wordt gebruikt bij de ingang van een tuin. Priëlen worden vaak gecombineerd met andere verticale elementen die de ene ruimte van de andere scheiden, zoals een hek of haag.

Pergola's

Een pergola is als een verlengd prieel. Ze kunnen worden ontworpen als een tunnel die zich uitstrekt over een pad of als een schaduwrijke plek in de tuin, vergelijkbaar met een tuinhuisje, alleen is het dak open voor de regen.

twee obelisken in een tuinbed
twee obelisken in een tuinbed

Obelisken en andere monumenten

Een eenvoudig vogelbad of zonnewijzer, gemonteerd op een voetstuk, creëert op een kleine manier hoogte, terwijl een tuinwindmolen op grote schaal hetzelfde effect bereikt. Daartussen staan obelisken, een algemene naam voor een tuinmonument dat voor esthetische doeleinden wordt gebruikt. Dit zijn een natuurlijk brandpunt voor het midden van een bed, bovenaan een heuvel of ergens in de verte in een hoek van de tuin.

Ontwerptips

  • Kies één aanpak en blijf daarbij: het combineren van meerdere verticale elementen van verschillende typen in een bepaalde ruimte zorgt voor een rommelige uitstraling.
  • Het herhalen van dezelfde stijl is over het algemeen effectief, vooral in groepen van drie of drie schaduwrijke bomen in een bosje, bijvoorbeeld.
  • Denk proportioneel: als je een kleine tuin en een laag huis hebt, wil je een andere schaal van verticale elementen gebruiken dan bij een herenhuis van drie verdiepingen.

Een kans om het landschap tot leven te brengen

Het toevoegen van een verticale component aan een vlakke ruimte is een zekere manier om het interessanter te maken. Of u nu een grote terrastuin plant of gewoon een eenvoudig latwerk toevoegt, het volgen van de basisontwerpprincipes van balans, proportie en herhaling zorgt ervoor dat het een naadloze, natuurlijk ogende toevoeging aan het landschap wordt.

Aanbevolen: