Kalk toevoegen aan tuingrond

Inhoudsopgave:

Kalk toevoegen aan tuingrond
Kalk toevoegen aan tuingrond
Anonim
Tuinman doet kalk of calciumhydroxide in de grond om de zuurgraad van de grond te neutraliseren
Tuinman doet kalk of calciumhydroxide in de grond om de zuurgraad van de grond te neutraliseren

Er zijn verschillende redenen waarom u kalk aan uw tuingrond wilt toevoegen, maar u moet weten wanneer en hoeveel u moet toevoegen. De belangrijkste reden om kalk aan uw tuingrond toe te voegen is om de pH van de grond (potentieel waterstof) te veranderen om gezonde en overvloedige gewassen te garanderen.

Wanneer kalk op tuingrond aanbrengen

Er zijn twee momenten per jaar waarop u ervoor kunt kiezen om kalk aan uw tuingrond toe te voegen. Afhankelijk van uw omstandigheden kunt u de timing kiezen die het beste bij uw tuin past.

Limoen aanbrengen in de herfst

Doorgewinterde tuinders zullen u vertellen dat de beste tijd om kalk aan uw tuingrond toe te voegen het einde van de herfstgroeiperiode is. Dit geeft de grond de tijd om de kalk op te nemen en de pH van de grond aan te passen. Het duurt enkele weken voordat de kalk zich een weg baant in de grond. Het hangt af van het type grond en de huidige pH-waarde van de bodem. Je moet onmiddellijk na je laatste oogst limoen toevoegen.

Limoen toevoegen in de lente

Je bent niet beperkt tot het toevoegen van limoen alleen in de herfst. U kunt wachten en in het voorjaar kalk aan uw tuingrond toevoegen. Dit moet echter enkele weken voordat u van plan bent uw tuin in te zaaien, worden gedaan. Hoe meer doorlooptijd je hebt, hoe beter de kalkvoedingsstoffen in de bodem worden ingewerkt.

Hoe kalk aan tuingrond toevoegen om de pH van de bodem te veranderen

Kalk wordt gebruikt om de pH van de grond te verhogen en kan nodig zijn als uw tuingrond te zuur is. De meeste groenten geven de voorkeur aan een alkalische grond boven een zure grond. Het pH-bereik ligt gewoonlijk tussen 6 en 7, hoewel in sommige tuinboeken staat dat een pH-waarde van 5,5 tot 7 de meeste groenten kan ondersteunen. Men is het er algemeen over eens dat pH 7 het neutrale pH-niveau is en dat algemeen wordt aangenomen dat dit geschikt is voor de meeste groenten en bloemen.

Schep tuingrond
Schep tuingrond

Stap één: test de pH van de bodem

Je kunt de pH van je tuingrond testen met een multifunctionele grondkit. Controleer de grond op verschillende plaatsen waar u groenten of bloemen wilt planten, zodat u zeker bent van een nauwkeurige algehele evaluatie van de bodem.

Stap twee: Bereken de benodigde limoen

Je moet bepalen hoeveel kalk er nodig is voor de grootte van je tuin. Verschillende grondsoorten stellen verschillende eisen aan wijzigingen zoals kalk. U wilt elk pH-niveau dat lager is dan 6,5 verhogen. De volgende tabel wordt berekend voor de hoeveelheid kalk die nodig is voor elke 100 vierkante meter tuingrond.

Bodemtype pH-meting Limoen nodig
Kleigrond 5.0 28,5 pond
5.5 11,5 pond
6.0 4,5 pond
Zandgrond 5.0 10,5 pond
5.5 4,3 pond
6.0 1,5 pond
Leemgrond 5.0 21 pond
5.5 8,5 pond
6.0 4,5 pond

Stap drie: twee manieren om kalk in de tuin te verspreiden

Er zijn twee manieren waarop u de kalk in uw tuin kunt strooien. Beide manieren hebben goede resultaten. De ouderwetse manier is om het met een schep te verspreiden. Je wilt de kalk gelijkmatig over de grond verdelen. De tweede manier is om kalk in uw tuin te strooien met een tuin/landbouwstrooier. U moet een beschermend ademhalingsmasker en een veiligheidsbril dragen.

Stap vier: zorg voor kalk in uw tuin

Zodra u de kalk over uw tuingrond heeft verspreid, moet u deze in uw tuin bewerken om er zeker van te zijn dat deze goed gemengd is. Als u een handmatige methode gebruikt, zoals dubbel graven, wilt u de grond ondersteboven keren wanneer u deze in de eerder gegraven rij plaatst. Zorg ervoor dat je tot de diepte graaft of graaft tot de diepte waarin de wortelsystemen van je planten zullen groeien. Dit is meestal ongeveer 12 inch. Het eenvoudigweg uitstrooien van kalkpoeder over de grond zal niet veel of geen voordeel voor uw planten opleveren.

De mens bewerkt het land met de cultivator
De mens bewerkt het land met de cultivator

Stap vijf: laat de tuin weken

Je moet de kalk activeren door water aan je tuin toe te voegen. Soaker-slangen zijn het beste voor deze taak, zodat ze de grond langzaam kunnen verzadigen en door kunnen filteren naar de kalksteen.

Stap zes: vermijd onmiddellijk zaaien in de tuin

Als u ervoor kiest om in het voorjaar kalk op uw tuingrond aan te brengen, wilt u minimaal drie weken tussen het strooien/bewerken van de kalk en het inzaaien van uw tuin. Hoe langer u kunt wachten, hoe beter de kalk zich in uw tuingrond zal verspreiden.

Voordelen van het aanbrengen van kalk op tuingrond

Naast het verhogen van de pH-waarde van zure grond en het alkalischer maken ervan en bevorderlijker zijn voor de groente- en bloemenproductie, ondersteunt kalk ook andere voedingsstoffen, zoals stikstof. Het toevoegen van kalk aan uw tuingrond verbetert de waterpenetratie en door de verhoogde pH neemt de opname van voedingsstoffen door de plant toe. Kalk ondersteunt gezonde bodembacteriën en nuttige microben.

Lime voor veld- en verhoogde bedtuinen

In een veldtuin moet vaak opnieuw kalk worden aangebracht vanwege ongewone regenval en/of een grote uitputting van voedingsstoffen in het veld. Verhoogde bedden hebben niet zoveel kalk nodig als een open veld, omdat de meeste voedingsstoffen in de bodem worden vastgehouden en niet uitgeput raken door de regen.

Groenten kweken op zure en alkalische bodems

Sommige groenten kunnen groeien op alkalische of zure grond, terwijl andere, zoals aardappelen en peterselie, de voorkeur geven aan zure grond. Je hoeft geen kalk aan je tuingrond toe te voegen om deze te laten groeien.

Groenten die van limoen in de grond houden

Veel groenten geven de voorkeur aan een pH tussen 6 en 6,5. Als de pH van uw grond lager is dan 6, moet u kalk toevoegen om de pH op een gunstiger niveau te brengen.

  • De groenten die het gelukkigst zijn bij het toevoegen van kalk aan uw tuingrond zijn bonen, kool, erwten, spinazie, sla en andere bladgroenten.
  • Tomaten groeien niet goed in zure grond. Kalk zorgt voor het benodigde calcium en magnesium in de bodem.
  • Je wilt geen kalk toevoegen aan een pH-neutrale grond (pH 7), omdat deze al een optimaal pH-niveau heeft.

Weten hoe je kalk aan tuingrond toevoegt

Elke groente- of bloementuin heeft er baat bij als kalk wordt toegevoegd aan zure tuingrond. Weten wanneer en hoe je kalk moet toevoegen, kan het verschil betekenen tussen een hoge opbrengst en een worstelende tuin vol ziekten en misvormde groenten.

Aanbevolen: